Surströmmingen är hotad!

Det kan tyckas märkligt att jag som uppvuxen i Skåne vurmar över denna stinkande norrländska delikatess och oroas över att den förpassas till våra historieböcker.

Men bortsett från det faktum att jag råkar älska smaken av surströmming, så belyser det något djupt mycket allvarligare som håller på att ske i våra Bottniska vatten.

 

Fiskarna slår larm – i år igen:

Redan förra året kunde vi läsa om larmet som kom från våra fiskare och producenter av surströmming längs den norrländska kusten. Fångsten hade minskat med över 90 %! Och situationen är än värre i år.

Nu plötsligt funderar anrika producenter vars namn på burken många vuxit upp med, på att kasta in handduken. Fortsätter denna allvarliga utveckling finns en risk för att denna ikoniska matkultur från norr går i graven och förpassas till historieböckerna.

En skrämmande tanke att vi kanske en gång tvingas berätta för våra barn och barnbarn vad surströmmingen var, hur den stank och smakade, hur vi en gång hade våra egna favoriter till den perfekta klämman. Utan att de har någon möjlighet att själv få uppleva det.

 

Om strömningen försvinner hotas hela ekosystemet i de Bottniska haven:

Men det är inte bara matkulturen och traditionen av surströmming som är hotad. Det är fisken, strömmingen som är så otroligt viktig för hela vårt ekosystem i havet intill. Fåglar, fiskar, sälar, alla de djur som livnär sig på strömmingen – det är dom som på sikt hotas om den lilla fisken försvinner.

I det här står vi alla tillsammans. För mig som vuxit upp vid havet – med barndomsminnen från fiskebåtarna i hamnen och våra egna fisketurer i vår lilla båt – så är det inte förvånande att det är just de som fiskar som nu slår larm. För mindre yrkesfiskare är ofta de första att känna av när fiskebestånd som de är beroende av plötsligt minskar markant.

Nu slår de tillsammans med forskare och producenter av surströmming larm i år igen, något som vi har en skyldighet att ta på största allvar. Något måste göras – omedelbart! Innan det är för sent, innan strömmingsbeståndet är bortom räddning.

 

Man-made disaster:

I det här fallet vet vi vad det är som orsakar detta plötsliga hot mot strömmingen. Storskaligt trålfiskande i Östersjön och Bottniska viken. Detta måste få ett stopp nu!

Det är inte första gången som vi är i denna situation, jag minns den tragiska utvecklingen när torsken helt höll på att försvinna från Östersjön. Än en gång var mindre yrkesfiskare och forskare samlade i deras vädjan till EU att kraftigt minska fiskekvoterna.

Det är tyvärr det enda sättet som vi nu kan rädda strömmingen. Det är vår största vädjan till regeringen och alla våra parlamentariker i EU att uppmärksamma den stundande katastrof för våra ekosystem i de Bottniska haven som riskerar att ske nu. Med krav på att EU omedelbart måste förändra deras fiskepolitik för Östersjön och de Bottniska haven.

Här behöver vi alla hjälpas åt för att trycka på regering och EU-parlamentariker, och kräva en snabb förändring! Vi behöver även få med oss samma syn från regeringar i våra grannländer runt Östersjön och våra Bottniska hav.

Det pågår namninsamlingar för att rädda strömmingen och jag hoppas att ni alla skriver under. Dessutom är det val snart och jag hoppas att detta kan bli en viktig fråga att lyfta inför valet i media såväl som i valstugorna.3 kommentarer

 1. olle

  Det mesta blir fiskfoder till stora Laxodlingar, men vem skulle starta en varguppfödning och mata dem med lamm. Vi har planer på att starta odling av Rödstrimma i våra tomma djurhallar, detta är en utsökt fisk som äter det mesta och är inte beroende av fiskfoder. Och vattnet cirkulerar sen runt i odling som använder näringen och renar vattnet

 2. Kenth

  Om man begränsar uttaget ut vår jord till normala nivåer fungerar allt.
  Det blev kaos när pengasamhället infördes och alla skall vara med
  och roffa åt sig utan tanke på framtidens ev. problem.
  Skogen är ett annat exempel som också är på väg bli utrotat!

 3. Pingback: Inför totalstopp för trålning i Östersjön! | Nils Seye Larsen (Mp)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.