Din röst är viktig i EU-valet. Klimatet kan inte vänta!

Av , , Bli först att kommentera 5

En grön röst för klimatet!

Imorgon avgörs EU-valet och det blir spännande in i det sista. Så även för Miljöpartiet där vi hoppas få in våra tre toppkandidater till EU-parlamentet. Ca 11,5 % krävs och vi är precis där i de senaste opinionsmätningarna.

Klimatförändringarna eskalerar och dess konsekvenser blir alltmer kännbara. Just nu är t.ex. Tyskland hårt drabbat av översvämningar på grund av extrema skyfall. Bara i år har extremväder drabbat Kina, Afghanistan, Indien, Ryssland, Kazakstan, Förenade Arabemiraten, Kenya, Tanzania, Brasilien och USA.

Vi behöver på Europeisk nivå öka takten i klimatomställningen, fasa ut våra fossila subventioner och se till att omställningen blir rättvis oavsett var vi bor eller hur stor vår plånbok är. Vi behöver få med oss hela vårt samhälle (invånare, näringsliv, civilsamhälle, offentliga institutioner) i att växla upp klimatomställningen – NU

Men det är inte bara klimatförändringarna som är i akut behov av åtgärder utan även den biologiska mångfalden och sköra ekosystem såväl på land som i hav. Särskilt akut är läget för våra hav med utfiskning där främst stora trålare tömmer våra hav. Utöver det försurning på grund av koldioxidutsläpp, koralldöd på grund av uppvärmning, lägg därtill föroreningar och enorma mängder plast som hamnar i våra hav. I Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken är läget akut.

Även våra skogar är under stor press. Rysslands olagliga invasion av Ukraina stängde gränsen för import av skogsmaterial från Ryssland och därmed har efterfrågan på Europeisk skog ökat dramatiskt. I Sverige som har en nästintill obefintlig skyddspolitik för att rädda skyddsvärd skog i områden som ägaren vill skövla, ser vi i synnerhet i norra Sverige enorma kalhyggen och allt yngre skog avverkas. Därför behövs det inte bara i Sverige utan hela Europa en tydlig plan och politik för naturrestaurering.

Miljöpartiet behövs mer än någonsin i EU, och de senaste åren är det tydligt att vi gör skillnad i EU. Flera gröna framgångar kan nämnas, bl.a. Fit for 55, reformeringen av utsläppsrättshandeln, såväl som naturrestaureringsförslag (som tyvärr pausas av bl.a. den svenska regeringen) och satsning på sammanhållna gränsöverskridande järnvägsförbindelser.

Vi behöver samarbeta i Europa inom såväl miljö och klimat som energi och infrastruktur. Men vi behöver även kunna stå upp mot de konservativa högerextrema krafter som gror runt om i Europa, som vill inskränka viktiga reformer för jämställdhet, jämlikhet, öppenhet och demokrati.

Din röst är viktig – rösta grönt i EU-valet!