Tre nya förtroendevalda för Miljöpartiet – varmt välkomna till vår kommungrupp!

I måndagens kommunfullmäktige klubbades tre nya namn som ska företräda Miljöpartiet:

Dan-Ove Willman som ordinarie i Äldrenämnden, Anthony Sorsa som ordinarie i Byggnadsnämnden och Anders Rålin som kommunrevisor. Det är ytterst glädjande då alla tre på var sitt sätt bär med sig kompetens, nytänkande och livserfarenhet i de nämnder som de nu ska verka i. Jag vill därför ta tillfället i akt och välkomna dem till Miljöpartiets kommungrupp!

De valdes av våra medlemmar på vårt senaste medlemsmöte – den 8e februari (då vår riksdagsledamot Rebecka Le Moine besökte oss i Umeå och föreläste om biologisk mångfald). De kompletterar därmed vår engagerade kommungrupp i Umeå:

Dan-Ove Willman, Anthony Sorsa, Ylva Lifbom, Zacharias Tjäder, Tina Risberg, Morgan Flank, Hasnae Hnida, Peder Karlsson, Alice Nikmanesh, Johan Asplund, Philip Häggström, Elin Söderberg, Mohammed Salem, Lasse Brännström, Andrea Jörgenfeldt*, Nils-Erik Pettersson, Shaban Elgale, Lennart Frostesjö, Mariam Salem, Anders Rålin, Arvid Lundberg – och jag.

Nu är vi 22 förtroendevalda för Miljöpartiet och som gruppledare är jag otroligt tacksam över den kommungrupp som vi har här i Umeå.

Det finns en bredd av engagemang, kompetens och livserfarenheter. En mångfald av individer med olika bakgrunder som bidrar till en öppen dialog i gruppen. den höga närvaron på våra kommungruppsmöten, våra givande samtal och den demokratiska öppenhet som finns i gruppen är en styrka för vårt parti.

Av och till får jag tyvärr bemöta fördomar om den interna demokratin och jag vill därför ta tillfället i akt att bemöta det.

  • Är partiet toppstyrt från partistyrelsen?

Nej. Vår lokalavdelning i Umeå styrs av en lokal styrelse, har en lokal valberedning och arbetar kommunpolitiskt med en lokal kommungrupp. Samtliga har valts av våra medlemmar genom årsmöten och medlemsmöten.

Alla våra medlemmar i lokalavdelningen har rätt att närvara och rösta. Allt som beslutas om på ett möte protokollförs samt justeras.

För det är viktigt att poängtera att vi alla som idag innehar förtroendeposter för Miljöpartiet – i alla nämnder och styrelser i kommunen – valts av våra medlemmar på medlemsmöten.

  • Bestämmer partistyrelsen vad ni ska driva för politik i Umeå?

Nej. Vårt lokala valmanifest styr vilka frågor som vår kommungrupp ska driva under denna mandatperiod. Denna arbetades fram under två medlemsmöten under våren 2018 – där samtliga lokalmedlemmar bjöds in, och där alla deltagande hade full yttranderätt och beslutsrätt. En redaktionsgrupp – vald av våra medlemmar – fick sedan i uppdrag att bearbeta alla förslag som lyfts upp för att presentera det på årsmötet.

Här är länken till vårt valmanifest: https://www.mp.se/umea/valmanifest-2018

  • Men har inte lokalavdelningen tvångsförvaltats?

Det stämmer. Under hösten 2017 valde minst ett 30-tal medlemmar i vår lokalavdelning att i förtvivlan skriva till partistyrelsen och be om hjälp. Under decennier hade lokalavdelningen präglats av konflikter och maktmissbruk. Då valde partistyrelsen att gripa in och styra upp lokalavdelningen. En interimsstyrelse tillsattes och riksvalberedningen förstärkte vår lokala valberedning för att få den interna demokratin till att fungera.

Partiet har gjort ett föredömligt arbete och visat att man tagit vår lokalavdelnings problem på största allvar. Och på kort tid kom lokalavdelningen på fötter igen med en väl fungerande medlemsvård och interndemokrati. Sedan hösten 2018 lämnade successivt interimsstyrelsen och nu styrs vår lokalavdelning helt av förtroendevalda medlemmar här – som tillsatts i medlemsmöten lokalt där samtliga medlemmar bjudits in och har rösträtt. Allt sker helt enligt våra lokala stadgar som antagits av oss medlemmar på årsmöten.

  • Men visst bestämde partistyrelsen hur kommunlistan skulle se ut?

Nej. Det var vår lokala valberedning – med stöd av Riksvalberedningen – som föreslog en kommunlista. Som tre toppnamn föreslogs följande:

  1. Nils Seye Larsen
  2. Alice Nikmanesh
  3. John Vestergren

Tre kända och erfarna namn i lokalavdelningen. Men Alice begärde då att få flyttas ner på listan. I och med partiets könsvarvade lista innebar det att nr. 4 på listförslaget – Mariam Salem – flyttades upp till en 2a plats.

Den gick sedan ut till en digital medlemsomröstning där samtliga medlemmar fick rösta. MEN: Interimsstyrelsen var tydlig med att man inte skulle tillåta medveten taktikröstning, dvs att en grupp medlemmar i hemlighet väljer att rösta EXAKT IDENTISKT – med mål att få sina egna valda. Budskapet var tydligt till samtliga medlemmar: Rösta individuellt – efter eget huvud.

Men när omröstningen väl var avslutad stod det klart att en hel grupp med medlemmar (som f.ö. i stort sett aldrig närvarat på våra medlemsmöten och som då omöjligt kan veta vem alla kandidater är) valt att rösta EXAKT IDENTISKT – vilket snedvred balansen för röstresultatet. Interimsstyrelsen valde då att ogiltigförklara valresultatet och då fick det bli den lista som föreslagits av vår lokala valberedning.

Det är dock den enda gången som partistyrelsen behövde gå in och avbryta ett val. I övrigt har alla val kunnat ske demokratiskt – helt i enlighet med våra stadgar.

  • Är det fortfarande mycket bråk i lokalavdelningen?

Det är ganska intressant för det händer då och då att någon av oss aktiva får denna fråga, men den kommer på något sätt alltid lika överraskande – för oss. För allt sedan i somras 2018 har det varit en riktigt god och öppen stämning på våra möten. Visst, vi är inte alltid eniga, men så ska det vara i ett parti. Men det är högt till tak och det finns nu en ömsesidig respekt som saknats tidigare.

Här finns en bredd – en mångfald av individer med olika erfarenheter, åldrar, yrken, bakgrunder, religiösa åskådningar, här finns allt från flower-power-aktivister till renodlade pragmatiker. Och vi trivs oerhört bra tillsammans.

Mitt tips till dig som undrar: Du är alltid välkommen, så följ med på något av våra möten eller aktiviteter. Då får du en egen inblick i hur det fungerar.

 

*, Andrea Jörgenfeldt är partipolitiskt oberoende nämndeman. Hon är ej medlem i Miljöpartiet men har nominerat sig till att bli nämndeman i Tingsrätten. Då vi i Miljöpartiet anser att det är förlegat och problematiskt med ett system där alla nämndemän är partipolitiskt tillsatta har vi öppnat upp för allmänheten att kandidera via oss till nämndeman. Valberedningen granskar då den ansökande så allt är korrekt, sedan är det upp till medlemmarna på medlemsmöte att välja.

2 kommentarer

  1. Thomas Ryberg

    Det är ju helt underbart, eller hur? Alla du räknar upp är alltså valda i demokratisk ordning utan inblandning – eller utgallring? – från partiet i Stockholm? Hur många har kryssats in i politiken på uppmaning av…….Ja vilken instans😫 Ha ha ha!

    • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

      Hej Thomas,

      Tack för din kommentar. Ja, det stämmer. Alla är valda precis som sig bör i en demokratisk förening. Senast i lördags hade vi flera kandidater. Alla fick presentera sig och svara på medlemmarnas frågor. Sen var det upp till medlemmarna att rösta och välja vem som skulle bli partiets företrädare – den här gången i Äldrenämnden, Byggnadsnämnden och kommunrevisionen. Det är så det funkar hos oss.

      Sen förstår jag inte vad du åsyftar med inkryssning… I det här valet hade vi en enda person som kryssade sig upp till ordinarie i kommunfullmäktige – det var Elin Söderberg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.