Tack Västerbotten – här prioriteras vårdpersonalens säkerhet!

I mitt senaste blogginlägg tog jag upp den besynnerliga nyheten att 21 regioner kommit överens om att ändra på riktlinjerna för vilken skyddsutrustning som behövs när vårdpersonal är i direkt kontakt med COVID-19 patienter. Sedan dess har jag fortsatt undersöka saken.

Anledningen till att jag skrev bloggartikeln igår var dels att jag läst och förvånats av denna besynnerliga nyhet som går rakt emot både Folkhälsomyndighetens och WHOs rekommendationer för skyddsutrustning för vårdpersonal. Men det var även som en följd av att jag blivit kontaktad av läkare och vårdpersonal från olika regioner i landet som var ytterst oroliga och milt sagt frustrerade. De var inte ensamma, i fredags bildades en facebookgrupp av vårdpersonal med anledning av de ändrade riktlinjerna – #vägrasänkahygienkraven Covid-19. Idag har gruppen 33 726 medlemmar.

Idag gick dock SKR ut med information om att de inte alls gjort egna riktlinjer utan att de kommer fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. De beklagar att det blivit ett missförstånd. Det var ju positivt för det är så det ska vara. Så idag uppdaterades rekommendationerna av Folkhälsomyndigheten, vilka ni kan läsa här:

Rekommendationer för handläggning och val av skyddsåtgärder mot covid-19 inom vård och omsorg

Idag har jag även fått betryggande besked från Västerbotten – här råder ingen brist på viktig skyddsutrustning. Mycket bra att vi är välutrustade och förberedda i vår region!

Jag vill avsluta med att tacka alla som hört av sig till mig i denna fråga. Jag ser det som min största skyldighet som politiker att lyssna på våra invånare – i det här fallet vår ovärderliga vårdpersonal. När jag delges beklämmande information gör jag alltid mitt yttersta för att sätta mig in i frågan innan jag publicerar något. Gårdagens artikel riktade fokus mot situationen nationellt, mot nyheten om att regionerna kommit överens om nya riktlinjer där munskydd inte ingick, mot den förklaring som gavs samt mot det faktum att det vissa ställen råder akut brist på utrustning. Då vissa uppfattat att min artikel riktat kritik mot just vår region beklagar jag detta, för det var absolut inte avsikten med min artikel. Men det är ytterst glädjande att vår region står väl rustad i dessa svåra tider!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.