Allsköns funderingar om politik

Eld i baken

Medan skogsbränderna härjade som värst åkte flera partiledare ut till de olika brandplatserna för att visa sitt deltagande och intresse samt för att få positiva rubriker så här inför valet. Men politisk teater släcker inga bränder. Inte heller politiker som orerar, poserar och politiserar.

Räddningstjänsterna gjorde ett fantastiskt jobb tillsammans med många frivilliga landet runt, men de knäade av utmattning. Politikerna besökte ledningsplatser och hävdade att vår krisberedskap är god.  Ren lögn och hittepå! Bristen på ledning och tydligt ansvar visade sig vara det verkliga problemet med ledningskollaps som följd.

Framför en brandbil dök Isabella Lövin upp iklädd vit mundering. Hon höll ett sorgesamt tal om klimatförändringar och om hur viktigt det är att Sverige nu tar täten i miljöarbetet Har vi inte redan det enligt henne? Framför en bit nedbrunnen skog beklagade sig Jonas Sjöstedt över vår dåliga brandbekämpningskapacitet.

Annie Lööf ville förstås heller inte missa detta tillfälle att posera och orera. För att visa handlingskraft  passade en bekymrad Lööf på att vifta med armarna medan hon spontant föreläste för brandmän, vårdpersonal och hemvärnet på krisledningsplatsen.

Stefan Löfven ville inte vara sämre, men eftersom han deltog i ett bröllop i USA tillsammans med medlemmar ur Kennedyfamiljen, dröjde det innan han sent om sider dök upp på en av brandplatserna. Brandbil och räddningspersonal gav effektfull inramning för hans presskonferenser, där han bl a passade på att kritisera de partiledare som inte besökt brandplatserna, t ex Jimmy Åkesson.

Löfven hade tydligen missat att Paula Bieler, SD, var en av de hemvärnssoldater som var med på plats för att bekämpa skogsbränderna och på Facebook kunde man se bilder av Mattias Karlsson, också SD, som hjälpte byalaget med att samla in hö i torkan. De som visar handlingskraft genom att kliva rakt in i verkligheten får inga rubriker i de stora papperstidningarna, inte heller i radio och TV. Därför kan det vara svårt att hålla koll på vad som sker i den humanitära stormakten, i synnerhet när man är på bröllop på en annan kontinent.

När TV4 frågar Löfven om orsaken till det svåra läget svarar han:

-Jag vill inte hålla på med det nu. Jag har fokus på att bränderna ska slockna. De som vill hålla på med det där käbblet, de får ägna sig åt det. Jag har faktiskt viktigare saker för mig. Vi kan ta en diskussion och en utvärdering efteråt och den ser jag fram emot.

Att regeringen vill tillsätta en särskild utredning för att utvärdera sommarens insatser är ingen kioskvältare. Genom att hävda att man inte vill föregripa utredarens slutsatser, hoppas regeringen naturligtvis slippa svara på besvärliga frågor innan valet.

Med bred politisk enighet har Sverige i decennier rustat ner sin förmåga att möta kriser av olika slag. Som ett resultat av den katastrofala branden i Västmanland sommaren 2014 tillsatte Alliansregeringen i augusti 2014 en särskild utredare för att granska branden. I november 2014 presenterade utredaren Aud Sjökvist sina preliminära fynd. Hon riktade hård kritik mot krishanteringen under skogsbranden i Västmanland. Och vad gjorde den rödgröna röran? Den lade inte långt därefter ner hennes utredning av ”ekonomiska skäl”. För att lägga locket på av rädsla för att hennes kritik skulle bli offentlig enl Sjökvist.

Istället gav den numera sparkade inrikesministern, Anders /dr/Ygeman, uppdraget att fortsätta granskningen till MSB, en myndighet utan egentligt fokus underställd regeringen.  Därmed blev deras uppgift också att bedöma sin egen insats. Egna/interna utredningar av egna brister är som bekant ingen framgångsrik lednings- och förvaltningsmodell. Det är heller inte särskilt förtroendeingivande. För att genomföra utredningen tillsatte MSB en arbetsgrupp med sex personer, som arbetade som mest halvtid med uppdraget. Myndigheten uppskattar att kostnaden blev tre miljoner kronor, d v s fyra ggr så dyr som Sjökvists utredning.

– När man ringde mig och sa att min utredning skulle läggas ner på grund av ekonomiska skäl, så nämndes också att man skulle få det gjort gratis inom MSB-ramen, säger Aud Sjökvist till Expressen (29/7).

MSB:s utredning tog 14 månader och föreslog tre nya utredningar. Räddningstjänsutredningen lämnades till regeringen för drygt en månad sedan, d v s efter nästan en hel mandatperiod! Den rödgröna röran har under sin tid vid makten m a o inte klarat av att presentera annat än utredningar trots erfarenheterna från skogsbranden i Västmanland 2014. Nu föreslår Löfven m fl ytterligare diskussioner och utvärderingar när årets bränder är släckta. Denna regering har sannerligen tillfogat Sverige större skada och kostnader än årets bränder.

På Ledarsidorna skriver Johan Westerholm (30/7) att MSB 2008-2018 anslagit minst 26 MSEK till vad de betraktar som mer akuta samhällsproblem, t ex brandmannaheroism och behovet av könsneutrala rullstolsanpassade duschrum på brandstationerna. Dessa miljoner hade räckt till ca 100 km brandslang anpassade för skogsbränder, men miljonerna satsades på intersektionella genusstudier istället för på den dokumenterade brist på materiel som finns ute i de lokala brandbekämpningsstyrkorna. Man tar sig för pannan.

14 kommentarer

 1. Helena Nilsson Springare

  Jag håller med dig… Man tar sig verkligen för pannan! Det är som vanligt med prioriteringarna på var pengar läggs och under det senaste året så har man bara blivit alldeles matt när man ser vad somliga vill lägga pengar på.
  Jag fattar ju att politik är skitsvårt, men vissa saker borde egentligen bara vara så… självklara! Men så är det ju tyvärr inte idag och därför är så många så sjukt besviken och förbannad på de som bara slamsar bort massor med skattepengar på helt idiotiska saker! Nä fy! (Man kanske borde satsa på en ordentlig kurs i ”sunt förnuft”..? Om det ens finns en sådan haha… ) *e-lackt*

  Tack i alla fall för ännu ett intressant inlägg Åsa!
  :-)

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Tack för att du läser min blogg!
   Sunt förnuft är idag en bristvara. Likaså är politiker som har det en bristvara. De är ofta en produkt av ungdomsförbund och egna karriärambitioner och lockas av PPM; pengar, position och makt. Den egna makten och karriären går före landets bästa och väljarna.
   När Ulf Kristersson blev partiledare pratade han om vikten av ‘den vuxne i rummet’. När man ser honom tramsa omkring som ett dagisbarn bland andra partiledare på Prides partiledarutfrågning, häpnar man av frånvaron av vuxenhet. Retorik och praktik går helt enkelt inte ihop.

 2. Oberoende Observatör

  Jag trodde i min enfald att åtminstone Morgan Johansson och Ylva Johansson som båda satt i den regering som skulle hantera Tsunamikatastrofen i Thailand 2004 hade lärt sig något om krishantering men de är tydligen obildbara. Kungen var den som slutligen fick igång det hela genom att säga ” Det är bättre att göra någonting än ingenting alls ”. Lottie Knutsson Informationsdirektör på Fritidsresor blev nästan landsmoder och många ville att hon skulle ta över som utrikesminister istället för den hårt kritiserade Laila Freivalds. Inte ens erfarenheterna från storbranden i Västmanland 2014 verkar ha fått regeringen att agera och stärka upp beredskap och resurser så frågan är vad som skulle hända om Sverige skulle hamna i en väpnad konflikt.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Då skulle vi liksom denna sommar få förlita oss på att andra länder hjälper oss.

 3. Håkan Ö.

  Hav tröst mitt i allt elände,idag startar Hazarer och Afganer sin nya sittstrejk….SVERIGE är ”fantastiskt”..

   • Basic rules

    … hade nog trott att verkligheten skulle slå rot inom i vart fall moderaterna, men nu kommer ytterligare ett utspel från Billström betr invandring – olika besked hela tiden !
    Tyvärr har moderaterna helt ballat ur på riksplanet, lokala framsteg görs som i Staffanstorp vilket gör att förhoppningsvis sista ordet inte är sagt ..
    Håller moderaterna på att begå harakiri ?

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     Med tanke på vad de lokala/regionala moderaterna gjort sig skyldiga till har jag tappat förtroende för partiet för gott. Som kommer att framgå av kommande kapitel av Jakten på Makten var partiet centralt fullt medvetet om de bedrägerier som skedde i Umeå men valde att inte ingripa.

 4. Gerd

  2018 kommer att gå till historien som det år då allt politiskt sunt förnuft dog en kvalfull död. Det ena misstaget efter det andra blottlades. Tankarna som kom efter varje haveri var att nu kan det väl inte bli mer. Nu kan det inte bli värre. Men det blev det.
  Den s k gymnasielagen visade en inkompetens och raljernade som borde lett till massavgångar. Enorma kostnader för afgangubbarna utan asylskäl har redan drabbat befolkningen. För pensionärerna räcker pengarna inte till mat längre. Men till en grupp ganska otrevliga män som fått sina asylansökningar prövade och avslagna i alla instanser finns det ingen limit för pengaflödet. En riksdagsmajoritet stiftar lagar som domstolarna inte kan följa eftersom de är olagliga.
  Sen kom bränderna, många anlagda och återigen var ansvariga inte tillgängliga. Ansvariga skyller på andra. Försvaret hänvisar till semesterlagen och regeringen fick be om hjälp utomlands. I Grekland avgick halva regeringen på grund av misstag som ledde till att anlagda bränder fick katastrofala följder. Här passade regeringen på att få höja sina redan för höga arvoden.
  Det sista kom i helgen när den Svenska s k politikereliten deltar i något som får skammens rodnad att brinna även på mina kinder. Vad höll dessa makthavare på med. Dansade och viftade med homoflaggor. Skrattade och gjorde sig löjliga, det var den värsta vuxenmobbningen i mannaminne. Vi försöker få barn att sluta mobba i skolan. Vad gav detta för signaler. Bara en vecka före har en film visats som information om sossarnas m f partiers illdåd ända fram till 70-talet mot den egna befolkningen. Det var officiella kända händelser som när de sammanställdes i en film fick en annan dimension. Detta viftades bort med förklaringen att nu ser vi framåt inte bakåt. SD bildades visst 1994 och eventuella missdåd som de beskylls för har ju till skillnad från de andra partiernas aldrig drabbat någon eftersom de aldrig haft någon makt som de behöver ta ansvar för. Det kan man inte kan säga om de andra. Speciellt socialdemokraterna, centerpartiet och framförallt vänsterpartiet. Filmen togs bort från Youtube genom regeringens försorg. Det säger ju en del om tillståndet i Sverige just nu.

 5. Lars Flemström

  När S-ledaren och statministern Stefan Löfvén inte vill uttala sig om skogsbränderna, utan vänta med utvärderingarna till efteråt, så var det klokt sagt. Munväder släcker inga bränder. Det är klokt att vänta med uttalandena tills man vet vad man pratar om – i synnerhet om man är statsminister. Den som däremot har ”gjort politik” av skogsbränderna är vice statsministern Isabella Lövin, mp.

  Löfvén fick den 3 augusti en skarp tillrättavisning av partikollegan Andras Lundgren på dennes Vk-blogg, under rubriken ”Isabella Lövin, mp. säger som det är”: ”Jag är inte Miljöpartist. Jag tillhör ett annat parti och delar inte alla uppfattningar det partiet har. Men jag vägrar tro att samhällets stora problem just nu är människor som engagerar sig för djur och natur. Släpp de partipolitiska skillnaderna en stund.
  Som medmänniska på vår jord – ta och läs vad Isabella Lövin skriver.
  Bara läs.”

  Läs vad Lundgren har skrivit på sin Vk-blogg, där det även finns en länk till Lövins Etc-artikel, samt en kommentar från mig. Min kommentar har Lundgren besvarat med ”Att klimatförändringarna beror på mänsklig påverkan är utom allt rimligt tvivel. Då måste utsläppen minska i en sådan takt att inte jordens ekosystem slås ut. Det bör vara utgångspunkten. Och vi vet att det är bråttom.” Vilket visar att Lundgren inte alls förstår vad det handlar om.

  Det är det, som är så tragiskt med svensk arbetarrörelse. Arbetarna har mer eller mindre slängts ut ur partiets beslutande organ, sedan kollektivanslutningen LO-SAP avskaffades och har övertagits av akademikersossar, med sällan mer än en grundläggande akademisk utbildning bakom sig, och synfältet inskränkt till sitt eget specialområde. I Lundgrens fall sociala frågor. Jag har till nu högaktat Lundgren för hans ofta kloka inlägg inom det sociala området. Men det är skrämmande, när sossar i beslutande ställning, sitter som små förskolebarn Mp-magistrarnas fötter, och gör som de säger.

  Lundgren vågade inte ens publicera mitt svar på hans svar, varför jag publicerar det som en separat kommentar på Åsas blogg. Min egen kompetens är inte sämre än Lundgrens eller Lövins. Men jag tror mig ha bättre förutsättningar än de två att kombinera teori och praktik om de ämnen vi diskuterar. Jag var en av de första Komvux-eleverna, har läst på universitet och har alltså en högre utrbildning än de flesta arbetar i min generation. Jag har under nästan hela mitt vuxna liv försörjt mig som arbetare, och även varit kollektivansluten socialdemokrat. Jag har arbetat som transportarbetare, industriarbetare och lantarbetare- en av de sista i detta numera utdöda yrke. Knappast några bönder har idag råd mer anställd arbetskraft.

  Som f.d. lantarbetare har jag naturligtvis erfarenhet av svenskt klimat, som bl.a. utmärks av försommartorka, och dess påverkan på jordbruksproduktionen. Det ovanliga nu är att försommartorkan har sträckt sig över hela högsommaren, innan regnet kom. Det har förekommit förr, men det finns fler förklaringar än vad stadsborna Lövin och Lundgren känner till, till att det fått så förödande konsekvenser nu.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Problemet med många av dagens ”akademisossar” är att de inte varit ute och jobbat i verkligheten.
   Sen finns det flera kloka personer som är bättre att lyssna till än Lövin och Lundgren. En av dem är Lars Bern som har bloggen Anthropocene.live Han har t ex inte mycket till över för Johan Rockström och hans professorstitel.

 6. Lars Flemström

  Att mänsklig aktivitet påverkar klimatet visste jag innan du ens var född och innan Isabella Lövin hunnit fylla ett år. Det var vid den tiden, som jag hörde föredragen av den svensk-amerikanske professorn Georg Borgström, internationellt erkänd expert på global livsmedelsförsörjning.

  Har du ens en aning om hur många av jordens ekosystem som redan har slagits ut, och vilken typ av mänsklig aktivitet som har lett till att de har slagits ut? Det visste Borgström att berätta om, redan flera decennier innan katastroferna var ett faktum. Jag är visserligen bara en ”vanlig arbetare”, men min akademiska bildning är inte sämre än din. Så av oss två är det snarare jag som har en del att lära ut. Och solaktiviteten kan du inte stoppa. Det är bara en av de faktorer, som inte kan påverkas av människors politiska beslut. Isabella Lövin säger inte som det är, för det vet hon inte.

  Hon är journalist i botten och politiker, som på populisters vis torgför enkla lösningar på komplicerade problem.

  Eftersom Lundgren inte vågat kommentera ovanstående svar, skrev jag en ytterligare kommentar, som han inte heller har publicerat:

  - Även i sak felaktiga påståenden måste få framföras i en demokratisk diskussion. Vem avgör? Jag vidhåller att Isabella Lövin inte har sagt sanningen, eller i vart fall inte hela sanningen, men vill inte förvägra henne rätten att framföra sina halvsanningar och felaktigheter. Och ej heller din rätt att hylla samma halvsanningar och felaktigheter som om de vore rena rama sanningen. Jag beklagar att du inte vågar fortsätta diskussionen med mig. Men du är ju ingen naturvetare. Är Lövin det?

  För det första vet vi inte säkert om vi är inne i en klimatförändring, om vi med ”klimat” menar något annat och mer bestående än ”väder”. För det andra vet vi inte om den troliga (så långt kan jag sträcka mig) globala klimatförändring, som vi nu upplever har naturliga eller mänskliga orsaker eller är en mix av dessa faktorer (mest troligt) och i så fall vilka proportionerna är. Och för det tredje om de globala klimatförändringarna kan hejdas av politiska beslut, eller om det redan är för sent eller aldrig har varit möjligt. Exempelvis p.g.a solaktiviteten.

  Man måste skilja mellan globala och lokala / regionala klimatförändringar. Jag kan ge flera exempel på lokala och regionala klimatförändringar, och vad de beror på. Kan du? Hur kan du, om svaret är ”nej”, veta att koldioxiden har så stor betydelse, som Lövin försöker påskina? Faran med ditt resonemang är att saker som vi faktiskt kan göra, även i det korta perspektivet, inte blir gjorda. Borde inte Sverige prioriterat ett eget brandflyg framför exempelvis elcykelbidrag? Ser du inte att MP genom sin populistiska politik (enkla lösningar på komplicerade problem, håller på att rendera S det värsta valnederlaget i partiets historia?

  Skogsbränder frigör kanske ingen koldioxid? I Mp:s fantasivärld är skogsbränderna en följd av koldioxidutsläppen, när det är precis tvärtom. Å andra sidan har skogsbränder förekommit i alla tider, däremot inte nedhuggning av regnskog, som när den får växa binder enorma mängder koldioxid, i tillnärmelsevis nuvarande omfattning.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Synd att inte Lundgren tog in din replik! Den innehåller mycken ‘klokskap’, men politiker är ofta mer intresserade av populism och förenklingar. Någon större allmän fördjupning eller bildning skaffar de sig oftast inte. De klamrar sig fast vid politiken för att den är en behaglig födkrok och för att de inte kan få motsvarande pengar, position och makt (PPM) ute i verkliga livet. Där måste de konkurrera med personer som har arbetslivserfarenhet, kompetens och bottnar i verkligheten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>