Allsköns funderingar om politik

DÖdsryckningarna sprider sig

På regeringens pressträff om budgetförslagen visade Magdalena Andersson, finansminister (S), och Per Bolund, finansmarknadsminister (Mp) att alla miljoner frikostigt spenderade på retorikutbildningar och ”spindoktorer” gett utdelning. Skattehöjningar kallades nu t ex ”inkomstförstärkningar” och ”skatteförändringar” och innebär en förstärkning för staten och en skattehöjning för medborgaren. Försämringarna inom Rut och Rot kallar man ”justeringar” etc.

Men retoriskt trix fix lurar inte väljarna. Tvärtom! Vi blir bara mer på vår vakt och kan snabbt räkna ut att regeringen vill höja skatten med närmare 6 miljarder i år och med nästan 12 miljarder nästa år. Vänsterpartiet har ännu inte varit med och förhandlat om budgeten. Så hur stora blir skattehöjningarna när den förhandlingen är klar?

De borgerliga var förstås inte sena att kritisera förslagen. Prat i kvadrat och spel för gallerierna! De kommer säkerligen att kritisera och motsätta sig regeringens budgetförslag, men när det kommer till omröstning i riksdagen lägger de enligt plan ner sina röster. Oavsett vilka budgetförslag regeringen lägger har Alliansen genom DÖ (decemberöverenskommelsen) förbundit sig att inte stoppa dem utan lotsa dem igenom riksdagen. DÖ innebär i praktiken att Alliansen lämnat sin oppositionsroll i riksdagen, deserterat till motståndarlägret och reducerats till ett ’knapptryckarkompani’ till stöd för den rödgröna minoritetsregeringen. Vilket svek mot alla som röstade på borgarna, vilket övergrepp på demokratin och vilket parlamentariskt nederlag!

Den rödgröna minoritetsregeringen behöver nu inte längre vinna förtroende för sin budget. Redan innan den läggs fram garanteras den fri lejd genom riksdagen eftersom Alliansen på förhand utlovat att stötta den oavsett vad den innehåller och att avstå från att rösta på sina egna förslag. På så sätt förhindras en riksdagsmajoritet att rösta utifrån sin övertygelse och i enlighet med väljarnas mandat. Varför ska någon rösta på partier som förbinder sig att inte arbeta i riksdagen för att få genomslag för sin politik, partier som i stället lovar att lägga ner sina röster om deras förslag riskerar att vinna? Vilken läggmatch!

De borgerligas plan är antagligen att knyta ihop Vänsterpartiet med Social­demokraterna för att hålla statsminister Stefan Löfven (S) borta från mittenväljarna för att dessa i tid inför nästa val ska förstå att en röst på S innebär en tydlig vänsterpolitik. Vänsterpartiet som inte ens fick 6 % av rösterna i valet har av Löfven fått ett politiskt inflytande som väljarna inte gett dem mandat för.  Men hur ska de borgerliga förklara för sina väljare varför de vill tvinga rege­ringen att driva en politik som ligger så långt vänsterut som möjligt, långt från vad Alliansen lovade sina väljare?

DÖ kringgår demokratins lagar och regler då det är förbjudet att ge riksdagsledamöterna bundna mandat. De är fria att rösta på vad de vill. Svekdebatten bland de borgerliga riksdagsledamöterna har inte låtit vänta på sig. Missnöjet med DÖ gror inom M, Kd och Fp. Moderater i Skåne anser att DÖ har skadat partiet och agerar nu för att överenskommelsen ska rivas upp. Även i Östergötland agerar moderater för att riva upp DÖ. Om detta missnöje kan leda till att DÖ rivs upp eller om partipiskan vinner blir spännande att följa. Det är inte för inte som M av egna medlemmar kallats ’Knapptryckarkompaniet’.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.