Allsköns funderingar om politik

Vem bär ansvaret för Aylans död?

Aylan Kurdi dog tillsammans med sin mor och femårige storebror när en båt kapsejsade på väg från turkiska Bodrum till den grekiska ön Kos. Förra veckan publicerade svenska medier hjärtskärande bilder på den drunknade treåringen. Bilderna har använts som argument för att EU inte gör tillräckligt för att hjälpa syrier på flykt. Några dagar efter att Aylans fruktansvärda öde blivit känt, har också en del fakta om familjen blivit kända. Inte i svensk mainstream-media förstås, men i internationella nyhetskanaler.

Aylans far härstammade från Damaskus i Syrien. När inbördeskriget bröt ut blev familjen internflyktingar och hamnade så småningom i Kobane, nära den turkiska gränsen. När staden angreps av IS flydde familjen till Turkiet och fick en fristad i Istanbul. Där jobbade fadern som frisör. Efter att kurdiska styrkor besegrat IS vid Kobane återvände mamman och barnen till Syrien. Fadern stannade kvar i Turkiet.

När IS åter angrep Kobane återförenades familjen i Turkiet. Efter att ha bott på olika platser i Istanbul sökte de sig till ett flyktingläger. Fadern trivdes dock inte i Turkiet och ville lämna landet. Hans syster i Kanada berättar för Sky News  att familjen först planerade att ta sig från Turkiet till Kanada. Enligt kanadensiska myndigheter gjordes dock aldrig någon sådan ansökan. Enligt systern berodde det bland annat på att familjen hade svårigheter att få flyktingdokument från FN och utresedokument från de turkiska myndigheterna.

Fadern hade problem med sina tänder och ansåg sig behöva tandimplantat. Systern i Kanada hade samlat in pengar för detta. Men det var svårt att föra över en så stor summa pengar, som skulle behövas för tandimplantaten, till Turkiet. Fadern beslöt då i samråd med sin syster och sin pappa att familjen istället skulle ta sig illegalt till Sverige. De hade hört att även illegala/papperslösa invandrare kunde få gratis tandvård här.

https://www.youtube.com/watch?v=QZUuoaq1MLM#t=52

Faderns syster ordnade fram pengar till att betala människosmugglare för en plats på en överbelamrad båt i dåligt skick. Varken barn eller vuxna fick flytvästar av människosmugglarna. Båten gav sig av mitt i natten i dåligt väder. På grund av de höga vågorna drabbades båtens kapten av panik och hoppade överbord efter att ha lämnat över rodret till Aylans far. Båten kapsejsade kort därefter och fadern försökte men misslyckades att rädda någon i sin familj. Nu publiceras bilder av den överlevande fadern från hemmet i Kobane.

Ovanstående redogörelse är endast ett referat från internationella medier; BBC, Skynews, Canadian press m fl. Om redogörelsen stämmer, avviker den ifrån den dramaturgi som efter tragedin förmedlats av svenska medier. Anledningen till det skulle kunna vara att sanningen eller verkligheten bakom familjetragedin anses kunna öppna fler ingångar och perspektiv än vad många svenska opinionsbildare och makthavare gett uttryck för efter olyckan.

Dagens politiska debatt präglas alltmer av trånga åsiktskorridorer, där man gör allt för att undvika eller rensa ut vad som uppfattas som ”farliga” och ”avvikande” tankar som ifrågasätter etablerade föreställningar. Undra på att allt fler överger mainstream-media och söker sig till alternativa media, bloggar och nätsajter! Hur ska man kunna bilda sig en egen och balanserad uppfattning om man inte tar in båda sidor?

Denna fruktansvärda tragedi torde under hösten ge upphov till heta diskussioner av politisk karaktär, men våra makthavare verkar hittills mer intresserade av att manifestera genom att visa känslor i medialjuset än av en seriös och intellektuell diskussion kring invandring och integration. Det senaste är att den rödgröna regeringen bjudit in vänstern och allianspartierna till överläggningar i frågan. Den nyheten överskuggas just nu av diskussionen att det tredje största partiet, SD, portats från överläggningarna. Mer av samma misslyckade strategi! Inte nog med att 7-klövern kör över SD och deras väljare. De kör också över många av sina egna väljare. En majoritet av socialdemokratiska väljare vill ha en reglerad invandring men på partikongressen i juni valde partiet att inte ta med invandringen på agendan. När verkligheten och relevanta sakfrågor anses hota dagordningen och den politiska agendan har något gått snett. Mycket snett.

 

 

25 kommentarer

 1. Bergis

  Jag pratade med en sverigedemokrat vid deras monter på Nolia i sommar. Vi pratade om huruvida de som söker asyl i Sverige gör det att ekonomiska skäl. Hon kände till en bekant som flytt till Sverige från Tyskland under andra världskriget. Den här personen var så glad att få komma till Sverige att han kunde tänka sig sova på en tältsäng hur länge som helst. Nuvarande flyktingström från Syrien nöjer sig inte ens med Danmark eller Turkiet som slutdestination. De kräver att få komma till Sverige. Det är inte så svårt att förstå att det är de generösa bidragen som lockar. Det här är så vansinnigt när våran egen välfärd håller på att krackelera. Pengar vi skulle ha behövt lägga på välfärden, bostäder och järnvägen går nu till lyckosökare från mellanöstern bara för att man av prestige vill ge Sverigedemokraterna en knäpp på näsan.

  • Bergis vakna!

   Svenska folket har högst privat skuld i HELA VÄRLDEN och kan inte låna tillräckligt mycket mer för att hålla igång systemet. Bankerna behöver mer kostnader att låna ut till och mer människor för framtida skuldsättning annars havererar den svenska ekonomin. Tyskland har samma problem, därför och endast därför tar dessa två länder emot fler flyktingar än övriga länder, det handlar inte om humanism i första hand.
   Alla asylkostnader som vi lånar till hjälper till att skapa tillväxt genom att konsumtionen fortsätter öka samt att bankernas nödvändiga kreditexpansion också kan fortsätta.
   Men en vacker dag går räntorna inte att betala och vi hamnar i Greklands läge, men bättre att det
   händer längre bort i framtiden istället för imorgon resonerar politikerna bakom stängda dörrar.
   Detta är på en nivå som långt ifrån alla förstår. Men alla toppar inom varje parti i ”åttaklövern” håller tyst om detta och lurar såväl sina partikamrater ute i kommunerna samt hela svenska folket om den ekonomiska kris Sverige har och om de humana åtgärderna egentliga anledning.

   Alltså alla människor med större lån på tex hus och lägenhet och som vill fortsätta ha låga räntor och leva över sina tillgångar bör tänka sig för innan man säger nej till ökad flyktingmottagning.
   Bergis är du skuldfri??

    • Alla skuldfria bidrar till flyktingmottagandet!

     Men då är det bara att jobba mer, konsumera och slösa mer och ta feta banklån, det är enda chansen om du vill slippa mer nya konsumenter(flyktingar). Är man pensionär är det inte så lätt att delta i skuldsättningen.

     Alla finansiella system kollapsar förr eller senare så har det alltid varit genom historien. Nu är nuvarande system inne på sitt 84e år och i princip alla länder i väst är överskuldsatta.
     Usa´s banker som tjänar på alla krig driver nu smart och helt planerat horder av människor till Europa vars banker och företag som behöver fler konsumenter och självklart som tacksamt tar emot dessa. Svenska bankiren Wallenberg visade sitt fula tryne för första gången på länge och skänkte en slant och välkomnade flyktingarna och kunderna till Sverige. Detta kommer att fortgå tills det blir en global ekonomiskt kollaps likt den som hände på 1920 talet. Sen får världen ta lärdom och starta om……..

     http://www.svd.se/jacob-wallenberg-ryter-till-om-flyktingkatastrofen

  • ...eeeh?

   Jag har så svårt att förstå varför den krackelerande välfärden inte diskuteras i relation till det som är huvudförklaringen: avregleringar av den offentliga sektorn, alliansens skattesänkningar på 140 miljarder till vilket man kan lägga överförandet av värden från löner till vinster som pågått i flera årtionden. Jag förstår inte heller att flyktingmottagandet inte diskuteras i relation till omständigheten att Sverige behöver ett befolkningstillskott för att klara välfärden framöver. Enligt Arbetsförmedlingens rapport krävs en invandring om 100 000 personer om året i tio år.

   • Bergis

    Svar till eeeh?. 40-talisterna har gått i pension. Det blev inga nya jobb. Svenska ungdomar tvingas åka till Norge för att få in en fot på arbetsmarknaden. Vi har i dag en arbetslöshet på nära 8 procent. Gå inte på lögnerna att Sverige behöver arbetskraft. De jobb som skapas kommer inte heller att gå till någon från Syrien som läst svenska för invandrare. Det krävs mycket mer än så att få ett avancerat jobb i Sverige. Man måste kunna det svenska språket och kulturen till 100 procent. Ingen kommer att anställa en kvinna i huckle och kjol som dessutom inte vill ta i män. Detta gäller speciellt i vården.

 2. LSE

  Tack för en bra genomlysning av veckans hetaste bildpublicering.

  Main stream media kommer att få det riktigt tungt den dag korridoren rämnar och den dagen kommer allt närmare. Det syns om inte annat på att dom mest klarsynta journalisterna sakta men säkert försöker hitta ett hål att smyga ut igenom innan det rasar.

  Du är VK bloggens ”Anna Dahlberg” med skillnaden att hon just nu skriver sina ofta fantastiska krönikor med jobbet som insats och du gör det (troligtvis) gratis och inte med jobbet som insats.

  Btw.
  Fortsätt att förmedla vad som händer utanför korridoren så att vi Svensson’s får ett vidare perspektiv än den nu helt otroligt enögda bild som vi blir matad med i svensk press.

  Tack igen.

 3. Mia K

  I detta fallet, måste man anse att föräldrarna är skyldiga till barnets bortgång! Det var inte han som ville att de skulle fly. Föräldrar har alltid huvudansvar för sina barn.

 4. Svedontour

  Tack,så skönt med personer som du vilka kan källkritikiskt och inte låter sig dras med av alla godhetspopulister.Fakta,fakta och åter fakta ger oss sanningen.Här har sossar/vänster mycket att lära.Rekommenderar gärna din blogg.

 5. Felix

  Det är fascinerande att beskåda svensk Main Stream Media och politiker (7-klövern) efter den senaste veckans händelser. De klättrar över varandra i ivern att framstå som godast och mest tillmötesgående mot den asyltsunami som nu väller in över Europa i allmänhet, och Sverige i synnerhet. Man samlar in upprop från kändisar som naturligtvis ser en personlig fördel i att synas i media, man skriver den ena solskenshistorien efter den andra om hur människor minsann ställt upp och gjort si eller så…

  Frågorna kvarstår dock, vart ska alla bo? Hur ska alla dessa människor kunna försörja sig när det inte ens finns jobb till arbetslösa svenskar? Skolan, sjukvården? Fortsätter den här vansinniga asylinvandringen är det snart slut på välfärden i Sverige.

  Många kommuner går redan på knä p.g.a. den tidigare invandringen, flera kommuner försöker genom sitt kommunala självstyre neka att ta in fler asylsökare, och då hotar regeringen med tvång.

  Det finns en bortre gräns för hur många vi kan ta in i landet, men det bortser både politiker och media från. De är alltför upptagna med sitt godhetsknarkande.

 6. ...eeeh?

  Råkade av en händelse ramla in på denna sida och upptäckte tämligen omgående att texten är en inklistring av Mattias Karlssons (sd) fb-kommentar i frågan. Varför anges inte det?

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Hej Magnus!
   Jag har aldrig funnits på facebook och har aldrig haft kontakt med Mattias Karlsson. Min text bygger på TV-intervjuer med Kurdis syster i Kanada och på utländska tidningsartiklar.
   Vad betr mina reflektioner om mainstream-media har jag skrivit om detta tidigare men du har ju tydligen just upptäckt min sida. Många av oss tycker kanske då och då som M K.
   Med ref till ditt senaste inlägg om att Sverige behöver tillskott av invånare hänvisar jag till min tidigare bloggtext fr 7 juni: Sverige sämst i OECD ……….

    • asasuh (inläggsförfattare)

     Jag lyssnade på TV-länken och läste olika artiklar både engelska och svenska om tragedin. Dessutom skrev också Bergis här på Kommentarer en sammanfattning av det som hänt under mitt blogginslag här förra veckan. Utifrån dessa källor skrev jag min text och avslutade med egna reflektioner. Jag anser det oacceptabelt att vi har en agendastyrd mainstream-media som tar sig rätten att besluta vad vi svenskar ska få veta och censurerar eller mörkar vad de ev anser ’kritiskt eller rasistiskt’ och som skulle kunna påverka folkets syn på invandring som är det mest kontroversiella ämnet som man kan ta upp idag.

     • magnus

      Hej igen!

      Du kanske missförstod min fråga. Beklagar om jag var oklar. Det jag undrade över är varför din text är nästan en rak kopia av Mattias Karlssons FB-kommentar. Jag skulle verkligen vilja veta det. Jag kan inte begripa vad det beror på.

      Vad heter du för resten och vem är du? Jag hittar inget namn, blott bokstäverna ”asasuh”.

      Haregött!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Ja, jag läste det för några timmar sedan. Familjen Kurdis öde blir ännu mer tragiskt om pappan är människosmugglare. Han har verkligen betalat ett mycket högt pris för sina nya tänder och hans familj fick betala med sina liv liksom flera andra som fanns ombord på den båten. Vilken vändning hela ’historien’ har tagit sen förra veckan när bilderna på den drunknade Aylan publicerades! Det blir intressant att läsa mainstream-medias kommentarer – om det blir några.

 7. Jonathan

  http://www.smh.com.au/world/migrant-crisis/aylan-kurdis-father-is-a-people-smuggler-woman-claims-20150911-gjkt2m.html

  kanske bättre med utlänsk media som inte censurerar lika mycket som svensk.
  hör intervjun med släkten i länken ovan (smh= Sunday morning harold)

  Han är en människosmugglare som skulle få 10000 dollar för att smuggla illegala invandrare till europa, som själv var inne på att illegalt ta sig hit för att få gratis tandvård som Löfven & romson lovat!
  Och detta ”Alyan-fall” används alltså av löfven och Merkel för att tvinga oss att ta emot alla världens socialsökare?!
  Löfven, romson och i synnerhet Merkel, borde ställas inför krigsrätt för folkmord på vita europeer! Och inte berättigas nåd!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Menar du att Expo är en neutral och nyanserad källa?
   När det gäller siffror och statistik förlitar jag mig på Tino Sanandajis och andra forskares uppgifter. Ingen har mig veterligt ännu lyckats bevisa att Sanandajis siffror, analyser och forskning innehåller felaktigheter. Jag utgår varken från Avpixlat eller Expo utan försöker hålla mig i mittfåran. Däremot läser jag både ’vänster- och högermedia’ för att bilda mig en egen uppfattning utifrån allt underlag jag därigenom får. Och mina bloggar färgas naturligtvis av min politiska kompass. Det gör säkert din också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.