Allsköns funderingar om politik

Arbetslinjen drabbar inte politiker

Snart ett år har gått sedan de lämnade riksdagen. Men fortfarande lever över hälften av alla ledamöter som slutade efter förra valet på sin fallskärm. Det visar en granskning som SVT Nyheter har gjort. Totalt plockar 73 av de 124 riksdagsledamöter som slutade efter valet fortfarande ut pengar från riksdagens inkomstgaranti.

Centerpartisten Johan Linander säger att det har varit svårt att få ett nytt jobb efter uppdraget i riksdagen. Nu lever han på 50 000 kronor i månaden från inkomstgarantin.

– Jag var lite naiv. När jag slutade riksdagen trodde jag att en 40-årig rutinerad riksdagsledamot med juristutbildning skulle vara attraktiv på arbetsmarknaden, men det är faktiskt inte så lätt som jag trodde. Det är snarast en nackdel att ha varit i politiken, tyvärr, säger han.

Jag antar att det inte är roligt att återgå till verkligheten, när man inte varit där på ett tag. Å andra sidan är 50 000 i månaden en jättebra tröst jämfört med vad många arbetslösa personer i Fas 3 får.

För två år sedan ändrades reglerna för inkomstgarantin efter omfattande kritik mot systemet. Idag kan ledamöterna ta emot pengar i högst två år, men eftersom reglerna bara omfattar dem som valdes in i höstas, kan tidigare ledamöter som suttit länge i riksdagen fortsätta att plocka ut pengar ända tills de fyller 65 år. Ett system utformat av politiker för politiker!

Miljöpartisten Mikael Johansson slutade för fem år sedan och kvitterar fortfarande ut 38 000 kronor i månaden. Han har ännu inte haft någon ny anställning eller inkomst – trots att han i grund och botten är emot systemet med inkomstgaranti.

– Dagarna rullar på och blir till veckor, månader och år. När jag slutade riksdagen funderade jag på vilken utbildning jag skulle ta, men nu har jag slagit det ur hågen eftersom jag är 55, säger han till SVT Nyheter och vill inte kommentera om han söker några jobb.

Igår intervjuade Rapport Reinfeldt, som tar ut 156 000 per månad i avgångsvederlag. Samtidigt har hans aktiebolag enligt reportern hittills i år tagit in 2,2 miljoner; han tar 100 000 per timme när han är ute och ’föreläser’ enl Talarforum. Eftersom han inte tar ut någon lön från bolaget, har han rätt att få full ersättning från avgångsvederlaget. Det är annat än FAS 3-ersättningar det. Makteliten lever efter helt andra spelregler än folket gör. Provocerande!

-Det är självklart att det är arbetslinjen som gäller. Jag tar för givet att Fredrik Reinfeldt kommer dit snarast, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra till Aftonbladet.

Oavsett hur han gör krävs det en hög inkomst om Reinfeldt nu lever som han lär och öppnar både sitt hjärta och sin plånbok för att lindra flyktingarnas nöd.

Så många har inkomstgaranti

Siffrorna avser antalet ledamöter som fick pengar från riksdagens inkomstgaranti i juni 2015. Det totala antalet ledamöter som slutade vid förra valet inom parantes.

Vänsterpartiet: 6 (8)

Centerpartiet: 6 (8)

Socialdemokraterna: 18 (28)

Kristdemokraterna: 6 (10)

Moderaterna: 24 (43)

Folkpartiet: 8 (14)

Sverigedemokraterna: 1 (2)

Miljöpartiet: 4 (11)

Källa: Riksdagsförvaltningen, Statens tjänstepensionsverk, SVT

5 kommentarer

 1. Gunmari Palmquist

  Men visst är det märkligt…när man själv skapar ”regler” för vanligt folk, så tycker man på ett sätt, men när man sedan inte sitter i en sådan befattning så kan man göra tvärtom. Skamligt…..om det fanns någon ryggrad i de berörda, skulle de tacka och INTE ta emot..politiken har sannerligen förändrats genom åren. Numera gäller det att suga ut vad man kan få…

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Eliten skapar ju sina egna regler också och då gäller det att höja ersättningar med det man sparat in på folket.
   ’Yrkespolitiker’ har ju rätt till höga ersättningar när de slutat och statsråd/ministrar ännu mycket högre. Men de är inte skyldiga att ta emot dem;O)
   Jag tog för givet att Arbetslinjen gäller alla.

 2. Leif

  Nu ska jag börja ta printscreens på allt jag skriver och lägga ut så folk ser att SD inte står upp för sina egna misstag.

  Börja med förklara Åkessons lilla äventyr när han var ”sjukskriven” förra året med tanke på vad du skriver ovan. SD:are är inte på något sätt bättre än några andra.

  Ditt drag

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Jag har gång på gång informerat dig om att jag inte är talesperson för SD. Du får vända dig till deras talespersoner med ditt missnöje med SD:s politik.
   Betr Åkesson anser jag honom fullt kapabel att föra sin egen talan. Kontakta honom direkt och kräv ett svar!
   Jag har redan varnat dig om att jag inte kommer att godkänna dina inlägg här så länge du fortsätter att anklaga mig för vad SD gör och inte gör. Och du får lägga ut så många printscreens du vill om vad du skriver här men inkludera då också mina svar!!!
   Nu räcker det! Jag kommer inte att godkänna dina inlägg förrän du respekterar fakta och verkligheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.