Allsköns funderingar om politik

S-propaganda köpt med biståndspengar

För några veckor sedan såg många av oss TV-intervjuerna med Hans Rosling, professor i internationell hälsa, självutnämnd ’folkbildare’ som med stor inlevelse och ganska grovt förenklad pedagogik föreläser både i och utanför Sverige. Rosling var mycket upprörd över att regeringen tar över 8 miljarder, d v s nästan en tredjedel ur biståndsbudgeten på 27,5 miljarder 2015, för att använda dem till den mycket dyra asylmottagningen. Hur rimmar det med Miljöpartiets höga svansföring ifråga om bistånd?

Utrikesdepartementet, som ansvarar för biståndspengarna, har nyligen beslutat att minska biståndet till Gavi och lägga pengarna på den betydligt kostsammare asylmottagningen i Sverige istället enligt Dagens Industri. Pengarna, som kunde ha använts för att hjälpa många gånger fler människor på plats i den fattiga delen av världen, går nu istället till att ge höga bidrag och gratis boende åt personer som betalat stora summor pengar för att ta sig illegalt till Sverige med hjälp av människosmugglare. Rädda Barnen är mycket kritiska till detta. De anser att det är orimligt att låta de fattiga betala notan för vår kraftigt ökade invandring.

Efter bilden av den drunknade Aylan har praktiskt taget hela Sverige engagerat sig i den plötsliga tillströmningen av migranter. Inte minst har diverse kändisar ur kultur- och nöjeselit passat på att framträda som godhetsapostlar. Varför har de inte aktiverat sig tidigare och kanske mer i det tysta? Med tanke på hur oerhört många barn (och vuxna) som de senaste åren dött under bombningar och granatattacker i Syrien har det funnits otaliga tillfällen att agera.

En som tittat närmare på hur biståndet används är Rebecca Weidmo Uvell. Hon har på sin blogg skrivit om vad hon efter en mycket imponerande granskning upptäckt:

”När landet med ett av världens högsta skattetryck tar ett stort ansvar för flyktingkatastrofen finns stor anledning att titta extra på vad vi lägger pengar på. Framför allt vart våra biståndspengar går, vars syfte just är att hjälpa i katastrofer bland annat”.

2015 är biståndet 27,5 miljarder kronor. Pengarna ska gå till 6 olika områden, bl a stärkt demokrati, utbildning, hälsa och till att rädda liv. Politik, organisering eller facklig opinionsbildning finns inte med. Ändå går hela 1,4 miljarder av biståndet till svenska organisationer ”genom avtal om rambidrag”.

Under sin granskning har Uvell upptäckt att nästan en fjärdedel (hela 22 %!!) av de 1,6 miljarder som utgör ’ramavtalsbudget’ går till Arbetarrörelsen (socialdemokraterna och LO). Det innebär nästan 360 miljoner. Varje år!!

Alla svenskar bidrar med 4 000 kronor per år till biståndet, från den ensamstående mamman i förorten till miljonären. Är det så här vi vill att våra surt förvärvade kronor ska användas?

”Vi som inte är med i deras parti får glatt hosta upp minst 65 miljoner kronor om året för att svenska S och LO ska kunna skapa nya S och LO-förbund i så många länder som möjligt.” konstaterar Uvell.

Uvells blogg förtjänar all uppmärksamhet. Du hittar den på

http://www.uvell.se/2015/09/09/s-propaganda-k%C3%B6pt-av-bist%C3%A5nd-28293439

På hennes läsvärda och insiktsfulla blogg hittar Du många häpnadsväckande och upprörande fakta. Inte minst tar hon upp all kritik som Utrikesdepartementet och SIDA fått för sin undermåliga och suspekta hantering av biståndspengarna.

FN:s flyktingorgan UNHCR har just gått ut med ett nödrop om att biståndspengarna till livsmedelsprojektet WPF tagit slut och att man inte förmår hjälpa alla utsatta människor i flyktinglägren. Den rödgröna regeringen har därför beslutat att skjuta till 1 miljard förutom de 380 miljoner de redan beslutat att ge till ”akut hjälp i samband med kriser och katastrofer”. Hade Arbetarrörelsen, som knappast behöver humanitärt bistånd, inte fått nästan 360 miljoner varje år, hade nödlidande människor bara i år fått ca 360 + 380 miljoner + den miljard som nu ska ges till UNCHR. Förhoppningsvis går inget av dessa pengar till S-propaganda.

Lär Dig också hur Du kan mjölka systemet!!!

http://www.uvell.se/2015/09/21/mj%C3%B6lka-systemet-28454312

 

 

4 kommentarer

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Ja, hon verkar helt oförtröttlig i sitt sökande efter fakta och i att lyfta fram oegentligheter och politisk korruption. Jag upptäckte henne via Dagens Industri där hon också skriver och sen upptäckte jag hennes blogg.

 1. Min kommentar

  Under moderatregeringen togs biståndspengarna som skulle gå till olika biståndsprojekt i u-länderna helt sonika till att ge fet lön till den moderara biståndsministern Carlsson.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Ekot avslöjade att hennes lön och hennes statssekreterares lön, under fyra års tid, betalats med biståndspengar. Det handlade om över 20 miljoner kronor, enligt Ekots granskning.Dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M) ansåg att det inte var något konstigt att Gunilla Carlssons lön finansierats med biståndsmedel. Han påpekade att ”det är fullt normalt, det har skett under alla år (som M styrt?). Det sker även i andra länder fast på lite olika sätt”. Övr allianspartiernas biståndspolitiska talespersoner uppgav till Ekot att de inte kände till att Carlssons och hennes statssekreterares löner betalats via biståndsbudgeten. Anmärkningsvärt. Bildts förklaring är dessutom märklig; anser han att ett felaktigt beteende blir OK om många gör samma fel?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.