Allsköns funderingar om politik

Hello New York! Hello Central Park!

Stefan Löfven deltog i helgen i en kvinnokonferens i FN där han ’proudly presented’ sin feministiska regering och feministiska utrikespolitik.  Löfven framträdde också på den konsert som anordnades i Central Park i samband med konferensen och betonade hur stolt han är över att ”representera Sverige och världens första feministiska regering”.

I sitt euforiska tillstånd tillkännagav han att Sverige ska bidra med  2,5 miljarder dollar för att  finansiera  vatten och sanitet för 60 miljoner fattiga fram till 2030. Har riksdagen sanktionerat detta bidrag? Är bidraget ett sätt att säkra en plats för Sverige och Margot Wallström i FN:s säkerhetsråd? Internationella och välbetalda arenor tycks ju ha en särskild dragningskraft på henne.

Det är klart att vi har råd, det här är, alltså, det här är inte en kostnad, det är en investering”, sa en mycket nöjd Löfven.

Under kvinnokonferensen utlovade Löfven ackompanjerad av Margot Wallström att Sverige ska skapa ett nätverk av kvinnliga fredsmäklare som inom två år ska kunna hjälpa till att medla fred i konflikter världen över. Enligt statsministern ska det svenska biståndet också “genussäkras”. Att den svenska regeringens feministiska utrikespolitik är non-grata i arabvärlden och ifrågasatt i flera nordafrikanska länder tycks inte bekymra honom.

Det blir intressant att se hur Kina, Ryssland (båda med vetorätt), Saudiarabien m fl reagerar när de ska samtala och förhandla med Wallström, som driver en feministisk utrikespolitik. Åsa Romson är sällan ett bra val, men hon har i alla fall inte hunnit göra sig till ovän med olika kungar och presidenter – ännu. Vice statsminister är hon också även om det är oklart vad det innebär i denna regering.

Det måste kännas bra för Löfven att fly Sverige och alla problem och diskussioner här för att istället få frottera sig med kändisar, presidenter m fl och motta folkets ovationer i Central Park. Här hemma möter han knappast några ovationer för sin ”feministiska regering eller feministiska utrikespolitik”. Hans rödgröna överbemannade regering är nog den svagaste och minst handlingskraftiga regering Sverige någonsin haft. Hade inte den bleka och blodfattiga oppositionen varit sådana DÖnickar, hade regeringen inte överlevt sitt första år.

”Den som flyr från krig och förtryck ska kunna få skydd i Sverige. Den som saknar skäl för att stanna ska återvända. Sverige har en reglerad invandring”, sa Löfven i sin regeringsförklaring. Nu måste han gå från ord till handling. Det räcker inte med att tillsätta kommissioner, utredningar, nätverk eller samordnare för att ge sken av att något händer. Det är bara ett sätt att förhala frågorna i hopp om att de ska ha glömts bort tills utredningarna äntligen presenterar vad de kommit fram till eller tills de har lagts ned.

I veckan framkom att minst 17 000 personer uppehåller sig i Sverige trots avvisningsbeslut. Hur rimmar det med regeringsförklaringens ord: ”Den som saknar skäl för att stanna ska återvända. Sverige har en reglerad invandring”?  17 000 innebär en mindre stad. Märkliga politiska reformer tvingar dessutom kommunerna att hålla med skola och sjukvård åt människor som vistas illegalt i Sverige och lagen klarar inte av att avhysa migranter som bygger kåkstäder på privat mark. Hur är detta möjligt?

Det är hög tid för Löfven att återvända till Sverige och tala om hur han tänker ordna upp det kaos som råder här. Vi är många som otåligt väntar på att han och hans feministiska regering äntligen ska leverera allt de utlovat. Hittills har det mest varit mycket prat och litet verkstad samt många brutna löften.

 

 

6 kommentarer

 1. Mia K

  Hej Åsa! Löfvén svänger sig med löften om andras pengar, utan att det förankrats hos oss som ska betala! De övriga nordiska länderna skrattar säkert åt oss bakom våra ryggar.

 2. Bergis

  Det skall bli kul att se när kulmen nås. Just nu göms alla asylsökande i Bert Karlssons migrationsboende runt om i landet. Men när verkligheten kommer ikapp. När asylanterna har lärt sig svenska kurs A och ska skaffa bostad och jobb. Det är då hela skutan sjunker för Stefan Löfven. Det finns nämligen inga bostäder eller jobb åt dom.

 3. Gunmari

  Ja, som vi redan har förstått (inte alla men somliga) är det en tidsfråga tills hela korthuset rasar. Det hjälper inte hur många ”damer” i leken vi har, om man inte kan lägga rätt kort på bordet…
  Jag tycker nog egentligen att det vore lika bra att chansa på en av jokrarna, bara för att ytterligare förstärka röran. Rent sorgligt helt enkelt och har jag inte oroat mig tidigare, så gör jag det nu.
  Då tänker jag inte bara på de flyktingströmmar vi har utan hela världsläget…
  Men inte blir det bättre med stora ord vid stora bord, som får de flesta att inte fatta något alls, vad gäller våra resurser och hur de är tänkta att fördelas. Det är inte ”kul” att se framåt…

 4. Sven-I

  Festivalen Global Citizen, organiserad av organisationen med samma namn och där Stefan Löfven deltog, har som mål att utrota fattigdomen till 2030. Medlemmar i organisationen är bl.a. Bill och Melinda Gates Foundation, Världsbanken och Unicef. Naturligtvis stämmer det bra överens med S L:s självbild att få uppträda i sådana sammanhang. Att några andra personligheter som Sting och Beyoncé samtidigt fick chansen att sola sig i glansen av statsmannen kunde han nog stå ut med.
  Nå vad gör då denne representant för världens första feministiska regering för att utrota fattigdomen i sitt eget land. Vi har ca 250 000 fattigpensionärer, många kvinnor, förmodligen flertalet. De har jobbat i låglöneyrken, periodvis varit hemma med barnen, arbetat deltid mm. Jag ser en del av dem gå och rota i papperskorgar efter tomburkar. Att lyfta upp den gruppen till EU:s gräns för fattigdom handlar om felräkningspengar i andra sammanhang, jag behöver inte ange vilka. Men han visar inget större intresse att städa framför sin egen dörr.
  Förstår att det är “flashigare” att glida omkring i NY än att städa här hemma.

 5. Nisse N

  Ja denna överskattade Margot!! Hon kommer att omöjliggöra all svensk export och de enda friska pengar vi har!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Margot Wallström har i alla fall lyckats exportera sig själv rätt bra. Enligt en artikel av debattören Klas Hjort i Svensk Tidskrift har hon tjänat nära 30 miljoner kronor som kommissionär. Men hon valde att inte betala skatt, trots att EU-parlamentarikerna gör det på mycket lägre löner. Hon har med andra ord inte skattat sig lycklig. Som en av de främsta i en rörelse som ytterligare vill höja skatten har man vissa moraliska krav på sig, men det är inget som Wallström drabbats av. Hon kanske tolkar solidarisk som solid och arisk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.