Allsköns funderingar om politik

Mental och medial låsning

I juni efterlyste jag i en av mina bloggtexter en redovisning av vad invandringen kostar. Jag refererade till en bok av ekonomen Jan Tullberg, tidigare forskare vid Handelshögskolan i Stockholm och docent i ekonomi, och hans bok Låsningen – en analys av svensk invandringspolitik. Tullberg är en av de ekonomer som försökt beräkna invandringens kostnader. Han beräknar att nettokostnaden för invandringen under 2013 uppgick till 250 miljarder kronor inklusive undanträngningseffekter, d v s ungefär 7 procent av Sveriges BNP.

Under almedalsveckan publicerade Arena Idé en rapport framtagen av Sandro Scocco, f d LO-ekonom, och en forskare vid Umeå universitet. Det var ett politiskt beställningsjobb som slog fast att invandringen genererat en vinst på hela 900 miljarder till vår offentliga sektor. I en följande lunchdebatt i Almedalen påpekade Hanif Bali, moderat riksdagsledamot, och Johan Westerholm, S, att Tino Sanandaji (www.tino.us) skulle pulvrisera rapporten på en minut. Tino är forskare vid Institutet för ekonomisk historia på Handelshögskolan i Stockholm och en av dem jag regelbundet följer och ofta refererar till.

På tal om Låsningen låg den på Bokus topplista över sålda böcker. Nyligen hittade jag av en händelse en recension av boken. Marika Formgren, Svenska Nyhetsbyrån, journalist och gästkrönikör på Göteborgsposten skriver: ”….hans bok diskuteras och hyllas inte bara på Flashback utan på Avpixlat, Fria tider och liknande sajter. För den svenska åsiktskorridorens gatekeepers räcker detta som argument för att man inte ska låtsas om att Låsningen existerar. Märk väl: man ska inte ens skriva negativt om boken utan man ska tiga ihjäl den.” Så korkat att försöka tiga ihjäl åsikter man inte delar!

Idag verkar okunskap ha blivit en dygd. Detta gäller i synnerhet fakta som inte är smickrande för invandringspolitiken och som avslöjar att etablissemanget medvetet eller omedvetet försöker föra oss bakom ljuset. ”I den offentliga debatten diskuteras det ’tillåtna’…… I alternativdebatten på olika nätsajter diskuteras volymer: hur samhällets olika delar påverkas av dagens höga invandringsvolymer.” konstaterar Formgren. Tullbergs paradgren är ekonomi. Med utgångspunkt från officiell statistik gör han en ärlig och grundlig uppskattning av kostnaderna för migrationen och kommer fram till 250 miljarder inklusive s k undanträngningseffekter (förklaras i min juniblogg).

Det är inte rasism eller främlingsfientligt att erkänna att de ekonomiska resurserna är begränsade och att en dyr invandringspolitik påverkar andra budgetposter. Att låtsas att volymerna inte påverkar kostnaderna säger allt om dem som hävdar detta. I alla andra sammanhang utgår man från kostnader per person/elev/patient etc när man beräknar kostnader. Varför får man inte göra det här? Bemöt alla som ifrågasätter volymer och kostnader med sakliga argument istället för att stympa det offentliga samtalet! Och tala om för svenska folket att biståndsbudgeten plundras på 8-9 miljarder per år el mer för att täcka en del av invandringens årliga kostnader!

Formgren påpekar att alternativdebatten inte längre finns i den etablerade debatten och att åsiktskorridoren säkras när volympratare diskvalificeras som rasister. Volymfrågan är brännmärkt. När Tobias Billström, f d moderat migrationsminister, året innan valet ”ville diskutera volymerna i migrations- och invandringspolitiken…” kritiserades han hårt från höger till vänster och Reinfeldt läxade upp honom. En fortsatt hög migration kan lättare accepteras om integrationen fungerar. I Sverige fungerar den inte och det aktualiserar frågan om volymer.

Hade Alliansens integrationspolitik fungerat, hade vi inte haft vad moderaterna nu kallar ’det nya utanförskapet’. Alliansen lyckades inte ens avskaffa det ’gamla utanförskapet’, som nu lever vidare sida vid sida med det ’nya utanförskapet’. Detta nämner Reinfeldt inte i sin nyutkomna biografi ’Halvvägs’, som innehåller en del halvsanningar om hans politiska misslyckanden. Hans största misstag och en allvarlig strategisk felbedömning var att inleda ett migrationspolitiskt samarbete med Miljöpartiet. Det får Sverige nu får lida för, medan Reinfeldt tar emot 156 000 i månaden i omställningsbidrag och 100 000 per framträdande för sina föredrag. Han torde skratta hela vägen till banken.

 

 

 

 

11 kommentarer

 1. Bergis

  De flesta med normal inkomst finner att de ska klara sig på ca 12000-13000kr före skatt i pension. Jag kan förstå att det kokar ute i stugorna när man samtidigt får se hur politikerna öser ut miljarder på asylinvandringen.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Ja, pensionsåldern ska höjas liksom skatterna. Samtidigt tvingas vi nöja oss med sänkt välfärd. Undra på att människor är upprörda!

 2. Mia K

  Hej asasun! Förträfflig analys, som vanligt! Vi kommer inte ifrån att det är volymer och ursprungskulturer det handlar om. Migranter, som kommer från tredje världen, saknar studietraditioner och utövar annan religion än vår sekulariserade kristendom, har större svårigheter att integreras i det svenska samhället! Dessutom, är anhöriginvandringen mycket högre än den direkta invandringen, enligt föredragshållare från Kulturgeografiska institutionen, umu.I Sverige finns varken okvalificerade arbeten eller bostäder för infödda, med kontakter och i ännu lägre grad för invandrare.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Man blir mer och mer oroad över att de ansvariga inte ’tar ansvar för Sverige’ som Löfven hela tiden upprepar. Han bara tramsar omkring och hans partisekreterare Carin Jämtin verkar ha smitit ut bakvägen. Henne varken ser eller hör man längre.

 3. Roland

  Hej Åsa, och tack igen för att du orkar hålla igång denna så otroligt viktiga debatt. En debatt som inom kort kommer visa sig otroligt viktig för alla medborgare. Boken ”Låsningen” läste jag för länge sedan, och var faktiskt den bok som gav mig modet att ställa upp för SD i mitt kommunval. Det säger väl allt, en bok som kan övertyga en soffliggande pensionär till att ställa upp som delegat för ett parti, en bok som fick mig att engagera mig, man behöver inte säga mer, mitt råd läs den, läs den för allt i världen. Den förändrade min syn på världen, sen finns det förstås mer för den intresserade, många, många fler böcker, många utländska influenser.
  Jag är mest bekymrad för att inte alla människor läst åtminstone Låsningen, den är ju egentligen elementär, som Sverige är nu i alla fall. Är mest bekymrad för att inte befolkningen i Sverige förstår hur allvarligt läget är. Snart kommer med säkerhet ytterst ”otrevliga effekter” av invandringen att visa sig, massor av människor med nog så goda (och naiva) avsikter ( vi är ju så i Sverige) kommer att få uppleva avigsidan av denna ”godhet”, ofta upphöjd av egna media och utan egen stadfäst organisation. Jag är övertygad om, att när den ohyggliga kalla verkligheten väl slår till, kan den kalla otyglade verkligheten också bli kall, destruktiv och egoistisk. Märk väl att människan är framförallt en egoistiskt varelse – konstigt annars.
  Jag var själv med i Saudiarabien under Gulfkriget, fick personlig erfarenhet av människor med ohyggliga skador, mentala och fysiska, fick också personlig krigserfarenhet genom robotanfall (SCUDAR från Irak) och liknande. Jag vet hur det är att agera under skarp robotattack, att tvingas teipa fönster, att gömma sig i garderober och att bygga skyddsrum med sandsäckar ute på gården, etc. Att lyssna på Saudi Arabiens och Amerikanernas gemensamma ”Red or Black Alart”- alarm , det var inte något en svensk var van vid, det skapade snarast en svår ångest.
  Den viktiga lärdomen jag kan dra av dessa upplevelser är egentligen att det blir litet lättare att genomskåda många av dessa förfalskare som vill in till Svenska omsorgssystemet. Inte förvånande att förstå – desto mer förvånande att Svenska myndigheter inte vill förstå! Det är ju egentligen hur enkelt som helst – de som inte har skyddsbehov ska helt enkelt inte släppas in i landet. Sen kan man ju fundera litet på Sveriges konstiga definitioner på skyddsbehov.
  Vad Sverige behöver är en stark, självständig och nationstraditionell regering, absolut inte den regering vi nu har – en regering utan handlingskraft, utan förmåga att skydda våra gränser, en regering helt utan förtroende – en regering som inte förmår skydda våra gränser, en regering som svenska folket borde avsatt omedelbart när den pågående invasionen påbörjade.
  Jag kan bara hoppas att Sveriges regering börjar ta ansvar snart – annars ser inte läget bra ut för vårt land. Hur vill vi medborgare ha vårt land egentligen- är det någon från statsmakterna som någonsin ställt denna utomordentligt viktiga fråga? Hur tror Sveriges styrande att svenska befolkningen vill ha sitt land? Är det en fråga utan intresse?
  Varför växer SD- varför bränner folk flyktingförläggningar – varför är det så? Varför frågar sig inte de styrande vad folket vill? Varför har politiker och media en agenda så långt från de verkliga folket? Varför vill makten förstöra ett bra land som Sverige? Varför gör man så fel, varför förstör man något som fungerade? Frågorna är så många, men svaren så få, eller egentligen inga. Man kan nog inte annat än förtvivla – eller fly!!
  Sverige är absurt – ett land fyllt av okunniga, men vänliga, frälsande, glada, goda, snälla idealister och ett fåtal desperata och sverigekämpande realister. Hur ska det gå? Kan realismen få fotfäste – det ser svart ut. Kommande skattehöjningar och försämringar i svenskt omsorgssystem verkar inte oroa d

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Utvecklingen är mkt oroande. MEN idag sa Margot Wallström i en intervju i Dagens Industri att: ”Jag tror att de flesta känner att vi inte kan upprätthålla ett system där det kanske kommer 190.000 människor varje år, i längden kommer våra system att braka ihop. Och det mottagandet kommer inte att få folkligt stöd”. Så dags! Men hela regeringen har ju pratat och pratat länge utan att det hänt något.
   Magdalena Andersson intervjuades i samma tidning och sa: ”Det finns en del som kommer till Sverige mitt i livet med låg utbildningsnivå och där är rutsektorn ett sätt att komma in på arbetsmarknaden. Jag har absolut inga problem med att utvidga rut på det här sättet.”
   Man undrar om de själva fattar vad de faktiskt sa. Det är en total omsvängning och hastigt kom den. Undrar när de ’nyktrar till’.

 4. gerd

  En sak som sällan tas upp i gammelmedia är den stora massinvandringen av folk som inte söker asyl. Polisen gör en bedömning att det bara är hälften som söker asyl. Resten släpps in i landet utan kontroll. Här ingår också en växande grupp och det är gatubarnen från olika,länder i mellanöstern. Vad gör dessa?,Hur försörjer de sig? Jobbar de svart eller lever de på kriminalitet. Att godhetsivrarna skulle ta hand om 100 000 personer varje år är det väl ingen som tror på. Hörde häromdagen Löfven säga att den obefintliga gränskontrollen inte är hans fråga utan det är polisen som bestämmer var de vill lägga sina resurser….. Om det stämmer, så är det ju inte konstigt att vi numera har ett delat samhälle. En grupp som lever efter lagar och förordningar, en grupp som lever utan person nr och som inte behöver leva efter dessa. Rättssamhället är i upplösning.

  • Mia K

   Gerd; När rättssamhället är i gungning, är vår välfärdsstat i fara! Tydligen, tar många MENA-migranter jägarexamen nu! Vad jag vet, har de väl litet intresse för skog och mark och heller inga kontakter med jaktlag eller…

 5. Oberoende Observatör

  Hej ! Som nybliven pensionär har jag idag mera tid att fundera/reflektera över vad som sker i samhället än när man var inne i ekorrhjulet och fokuserade på arbetet. Det har lett till att jag roat mig med att skriva insändare under Ordet Fritt, Folkets röst och skicka in till VK, Folkbladet. Ett mönster framstår dock tydligt.
  Vill du få in en insändare så får den inte kritisera EU-migranter eller på något sätt försvara eller tala i positiva ordalag om SD. Om du följer dessa regler ökar chansen avsevärt att bli publicerad.
  I min senaste skrev jag om avsaknad av logik hos regeringen då de vill fortsätta ha handelsavtal med diktaturstater Saudi-Arabien , Qatar, Kina för att via dialog kunna påverka vad gäller mänskliga rättigheter samtidigt som de vägrar föra en dialog med ett demokratiskt valt parti som enligt opinionssiffror ligger strax under 20 procent. Kontentan är att ordet inte är fritt utan det ska passera ett filter som avgör vad som ska publiceras.

 6. Sven-I

  Nu är jag lite sent ute, som vanligt, och kanske också lite vid sidan om ämnet. Men ändå: EU bildades, dels som ett fredsprojekt och dels som ett ekonomiskt projekt. Vi skulle bli likvärdiga spelare på den ekonomiska arenan för att kunna konkurrera med USA och de övriga stora ekonomierna. Men vad jag begriper innebar EU också att “vi skulle ta hand om varandra”, i filosofisk mening som en familj, vi är alla européer. Vi skulle alla ha en del förmåner av att tillhöra “familjen”, lätt att resa, en stor arbetsmarknad mm.
  I Grekland och Spanien ligger arbetslösheten på 25-30%, ungdomsarbetslösheten kan ligga på 50%. I Portugal är situationen liknande. De exakta siffrorna kan vi lämna därhän, men vara överens om att de är höga. Vi har förresten ganska höga siffror på den fronten även här hemma. Hur begåvat, eller i alla fall, hur ekonomiskt försvarbart är det då, att med argumentet “vi kommer att behöva dessa på arbetsmarknaden”, ta in en mängd svårintegrerade personer när vi åtminstone delvis kunde lösa problemen med redan välintegrerade européer på hemmaplan. Många 30-åringar med god utbildning och arbetslivserfarenhet har tvingats flytta hem till sina likaledes arbetslösa eller pensionerade föräldrar i dessa länder. Ingen av dem har möjlighet att få fram de pengar som i många fall bättre bemedlade i Bagdad eller Teheran kan få fram för sin “flytt” till Europa. Eller ta ett ensamkommande “överårigt” flyktingbarn som drar fantasisummor. OBS! Jag säger inte alla flyktingbarn är “överåriga” men fusket är betydande. Hur stora summor vi skulle kunna spara med lite sunt förnuft och om vi tillämpat asylrätten som den var tänkt vill jag låta vara osagt. Den låsning som vi har fått i den frågan kommer att visa sig vara kostsam.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.