Allsköns funderingar om politik

Utpressning och politisk ’outsourcing’

Johan Westerholm, (ledarsidorna.se) skriver: ”Den 23 november var Mehmet Kaplan 30 minuter utanför Istanbul, bara dagarna innan slutförhandlingen med Turkiet i en förhandling som nu kommer att öppna dörren för Erdogan till Europa. Turkiet ges en särställning även i förhållande till EU-länder med omfattande ekonomiska bidrag.” ”………. Kaplan har en förkärlek till just Turkiet för sina tjänsteresor och det är ingen hemlighet han har goda relationer till den turkiska regeringen.” Han gav så sent som i Almedalen ”…. uttryck för att IS var mer att likna vid en självständighetsrörelse av mer äventyrlig karaktär.” Hans ideologi, hemlighetsmakeri, affärsintressen och många resor utan samband med hans ministerportfölj borde leda till att journalistkåren granskar honom, men icke!

Lars Bern har på sin blogg (http://antropocene.se/ ) skrivit en informativ och intressant artikel om ”……….Turkiets dubbelspel och en turkisk president som drabbats av storhetsvansinne.” Bern skriver bl a att ”Det blir allt tydligare att Daesh (IS) rustats av USA och Turkiet och att de får stora inkomster genom att sälja sin olja via Turkiet med självaste sonen till president Erdogan som trader.”

Efter nedskjutningen av det ryska planet har Ryssland nu inlett en handelsbojkott av Turkiet. Putin hävdar att turkarna sköt ner planet för att dölja sin oljehandel med IS.

“In the last eight months ISIS has managed to sell … $800 million dollars’ worth of oil on the black market of Turkey. This is Iraqi oil and Syrian oil, carried by trucks from Iraq, from Syria through the borders to Turkey and sold …[at] less than 50 percent of the international oil price”. Mowaffak al Rubaie, f d ledamot av irakiska parlamentet, säger i en intervju med RT att IS tjänar miljarder på att sälja olja till Turkiet och att skadade terrorister får vård på turkiska sjukhus. https://www.rt.com/news/323895-isis-smuggled-oil-iraq-syria/

Ryssland hävdar att man har ”ytterligare bevis” för att Turkiet tillåter IS att genomföra oljeleveranser till landet och anklagar den turkiska regeringen för att låta terrorgruppen använda Turkiet som transitland för olja – men landets president Erdoğan dementerar uppgifterna och lovar att avgå om de stämmer.

Även USA riktar nu kritik mot Turkiet för att inte göra tillräckligt för att stoppa IS; huvuddelen av deras luftburna operationer är inte riktade mot IS utan mot PKK. USA kräver att Turkiet anstränger sig mer för att bevaka sina gränser och kritiserar dem för att låta IS-terrorister flöda ut och in i Europa. Att förmå Turkiet att stänga sina gränser för inresande jihadister och smuggling av vapen och olja är dock inte EU:s högsta prioritet. Viktigast för EU är att förmå Turkiet att stänga sina gränser för flyktingar på väg över Medelhavet och hålla kvar dem i Turkiet.

Turkarna får nu 3 miljarder euro och rätt att resa in i EU utan visum i utbyte mot att stoppa och deportera flyktingar innan de når EU:s gränser och ta tillbaka de migranter som inte har rätt till internationellt skydd i Europa men som tagit sig in i EU via Turkiet. Dessutom ska EU och Turkiet hålla två toppmöten varje år och nya förhandlingskapitel kring ett turkiskt EU-medlemskap ska öppnas.  ’Outsourcing’ m a o av de problem som dagens flyktingströmmar till EU innebär.

Ingenting i överenskommelsen pressar Turkiet att respektera rättsstatens principer eller garantera grundläggande mänskliga rättigheter. Vilken triumf för Turkiet och diktatorn Erdogan! Upprörande och skamligt! Alternativet för EU vore istället att investera i att upprätthålla och förstärka EU:s yttre gränser. Det alternativet valde man inte, men nu föreslår Luxemburg plötsligt att medlemsstaterna ska ha rätt att frångå Schengenavtalet och stänga gränsen i upp till två år. 

För att utpressaren Erdogan inte ska skruva upp migrantkranarna mot EU på högsta volym som han gjorde i somras när EU:s yttre gräns inte upprätthölls, väljer EU nu istället att göra en lång rad eftergifter som knappast har stöd hos den europeiska befolkningen. Utpressning i den högre skolan lönar sig uppenbarligen. Det blir intressant att se hur EU:s befolkning reagerar och hur vårt sjunkande förtroende för EU överlever alla kontroversiella beslut som en tondöv maktelit fattar. Allt fler beslut fattas utan insyn, bakom stängda dörrar, högt över våra huvuden. Så ser demokratin ut på EU-nivå.

Erdogan lovar att avgå om Ryssland kan lägga fram bevis för att den turkiska regeringen låter IS använda Turkiet som transitland för olja. Fan tro’t! Oavsett vilka bevis Putin kan presentera kommer Erdogan aldrig att godkänna dem. Så lätt lär Erdogan inte ge upp all makt han taktiskt och strategiskt byggt upp under lång tid.

 

 

 

4 kommentarer

 1. Roland Larsson

  Jag är sedan länge övertygad om att i regelverket insatta Svenskar förstår att EU som institution står väldigt nära en sedan länge förutsedd undergång. Vanliga Svenskar med förståndet i behåll förstår nog att federationen inte har någon framtid, har och hade aldrig någon folklig förankring, varken i Sverige eller många andra Europeiska länder. Vi kan bara förundras i Svenska regeringens ansträngningar i EU:s politiska diskussioner med Turkiet. Vi kan förundras av att ha en minister i Svenska regeringen som gör upprepade besök i en region som står i stor politisk och känslomässig affekt med Sverige och dess inhemska politiska situation. Vi borde storligen förundras, och bekymras över hur våra Svenska politiker får utöva sin politik utan hänsyn till folkets vilja. Det är det som är den stora frågan – hur mycket och hur vad, får dessa politiker förändra livet för oss vanliga Svenskar? Det är nog kärnfrågan – varför frågar aldrig politikerna oss – vi som lever här och ska leverera pengarna? Vi som ska leva här – fråga oss hur vi vill ha vårt liv.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Våra politiker har glömt eller känner inte till att de först och främst har ett samhällskontrakt med svenska folket. Men hur länge ska vi alla bara passivt se på?

 2. Mia K

  Hej Asasuh! Instämmer i att våra politiker inte längre känner till att de i första hand har ett samhällskontrakt med svenska folket. Idag finns alldeles för många politikerbroilers utan minsta erfarenhet från det verkliga livet. Och de som är politiker, hjälper sina barn till politikerskrået. Det blir helt omöjligt för vanliga att ta sig in som förtroendevalda, om det så bara gäller ett försäkringsbolag. Platserna är redan vikta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.