Allsköns funderingar om politik

Bostadsrätter för miljoner till nyanlända

”Man ska veta att vi får det svårare och svårare att klara av situationen i Sverige. Det är viktigt för omvärlden att veta. Men också för de som är på väg hit” (….)  ”Det är fortsatt en väldigt svår situation både för Migrationsverket och för kommunerna”, sa Morgan Johansson för en tid sedan. När  Sverigedemokraterna  annonserade ungefär samma budskap nere bland flyktingar i Grekland, blev Johansson upprörd. För politiker är pratet allt.

Det gäller att i förhandlingar, utspel, artiklar, intervjuer och diskreta samtal använda orden så att chanserna ökar att de får mer rätt än fel. Politikerna med Löfven i spetsen har gått ut i världen och talat om hur välkomna alla är. Vi har öppnat våra hjärtan, vi har öppnat våra dörrar och gränser och vi stoppar ingen från att komma in i landet. ”Sverige bygger inga murar”. Nu, när katastrofen är ett faktum, har även de politiskt ansvariga erkänt att systemet havererat. Vi kan inte på ett mänskligt sätt hantera alla dessa asylsökande.

För att avhjälpa den akuta bostadssituationen har flera kommuner beslutat att investera miljoner kronor i bostadsrätter till nyanlända. I Göteborg kallas bostadsrätterna för “genomgångsbostäder” avsedda att “temporärt förbättra boendesituationen och underlätta bostadskarriären”. Utöver att skaffa bostadsrätter vill man även “inventera lämpliga platser för modulhus och utse aktörer för byggnation av modulhus” samt “inventera lokaler lämpliga för ombyggnad till genomgångsbostäder”. Man vill även utreda möjligheten att avsätta en andel av det kommunala fastighetsbolaget Förvaltning AB Framtidens nybyggnation till s k genomgångsbostäder.

Vidare har man där angett både ett “jämställdhetsperspektiv” och ett “mångfaldsperspektiv” som argument och de grupper som anses ha störst behov av dessa bostäder är s k “ensamkommande flyktingbarn”, barnfamiljer samt anhöriga till ensamkommande. Värt att notera är att mindre än 10 % av alla ’ensamkommande barn’ kommer från Syrien. SD Göteborg har gjort klart att man anser att situationen är oacceptabel, men väntar sig inget stöd från övriga partier. Ca 27 000 bostäder fattas sedan tidigare för unga vuxna i Göteborgsregionen

Också Danderyds kommun har beslutat att köpa in bostadsrätter till ensamkommande, enl QET Nyheter. Socialnämnden har under längre tid diskuterat behovet av ett boende för ensamkommande barn i kommunen och nu har man hittat en lösning. ’Ensamkommande barn’ ska förses med varsin bostadsrätt då många av barnen har ”svårt att trivas” i familjehem, sannolikt eftersom de är vuxna, och vill bo i eget boende. Dessa behov måste därför tillgodoses, anser socialnämnden. Enl SvD blev ”Flyktingar grannar med Sveriges elit” nyligen.

I Solna avsätts över 25 procent av Allmännyttans lediga lägenheter till migranter, rapporterade Mitt i Solna för en tid sedan: ”Flyktingar får förstahandskontrakt”. Lokaltidningen frågar bostadsbolagets ordförande om de klagomål man fått om att låta migranter gå före i bostadskön:

”Det kan säkert vara jäkligt störande att de bara glider förbi kön. Men tycker vi i Sverige att man ska ta emot flyktingar så ska de ju bo någonstans. De kan ju inte stå i någon 15-årig bostadskö.”

Allmännyttans lägenheter i Stockholmsregionen är hett eftertraktade, inte minst av ungdomar som vill skaffa sitt första egna boende. Men nu beslutar kommunen att låta nyanlända migranter gå före svenska medborgare i bostadskön. Detta kallar jag negativ särbehandling av svenska medborgare eller ’reverserad rasism’. När stat och kommun ställer grupper mot varandra är det tydligen helt OK.

Riksdag och regering har sanktionerat en politik som ställer grupper mot varandra och underblåser motsättningar som kommer att öka lavinartat i takt med att människor får klart för sig att de numera är andra klassens medborgare i sitt eget land. Hur länge ska vi svenskar under lama protester bara se på?

7 kommentarer

 1. Bergis

  Jag är rädd för att vi svenskar uppfattas som IQ-befriade utomlands. Jag skäms över våra politiker, politiskt korrektheten och självgodheten hos alla de som tror att asylkaoset inte drabbar dem ekonomiskt.

 2. Mia K

  Hes asash! Jättebra att du presenterar information som andra media undanhåller oss, ”kritiskt tänkande”. Och Leif, SD:s samarbete med de borgerliga var också ett misstag, men vem hade kunnat ana hur det hela skulle utvecklas. Nu måste gränserna stängas och det räcker absolut inte med någon stängd bro eller id-koller!

 3. Harry P

  Man kan fråga sig vad vi har att vänta oss av framtiden i Sverige när de egna medborgarna kommer i andra hand.
  Mig veterligen är vi det enda landet på jorden som prioriterar flyktingar före de egna medborgarna.
  Undra på att stödet för SD fortsätter att växa när våra politiker är så flata att flyktingar t.o.m. kan gå före i bostadskön medan vi själva får köa i åratal för en bostad.
  Jyllandsposten skrev för en tid sedan att Sverige riskerar inbördeskrig framöver.
  Jag uppfattade det som osannolikt när jag läste artikeln men nu är jag inte lika säker längre.

 4. Solveig

  HO, HO, HO!
  Vilken smaskig julklapp! Kommer att ”ta eld i helvete” BOSTADSKÖN är ju HELIG!
  Visst skall vi hjälpa så gott vi kan, MEN självklart skall Betalande medborgare ha RÄTT till vad de
  Stått i kö för och betalat till under många långa år!

  Tillfälliga bostäder MÅSTE UPPRÄTTAS !

 5. fd moderat

  Man kan verkligen fråga sig varför i Sverige avviker så markant från de övriga nordiska länderna i
  migrationsfrågan. Ett uppslag för en statsvetare att forska i. Själv tor jag det ligger i det faktum att assimilering på 70- talet byttes ut drömmen om ett problemfritt mångkulturellt samhälle.
  Vilket annat politikområde har särbehandlats på detta extremt generösa och oansvariga sätt ?
  Skulle man omsätta det till krigstid är det Försvarsanslagen. Nej, nationalstatens första och största åtagande är landets medborgare, dess välstånd och säkerhet, resten är frivilligt och ska behandlas därefter. Det krävs stringens i de uppgifter/utgifter politikerna ålägger oss och transparens i kommunikationen, så vi väljare kan göra ett i förväg känt val.
  En volymanalyserad analys av migration, både direkta och indirekta kostnader samt dito intäkter måste läggas på bordet. Frågan är för viktig att enbart läsas av med politiska argument.
  Europa och även Japan har problem med befolkningsstrukturen, så hur ska vi få in relevant arbetskraft? Flyktingar ska så långt möjligt omhändertas i närområdet. Inga frisedlar ska utdelas som idag.Vi kan konstatera att nuvarande politik iscensatt av Nya Moderaterna och Miljöpartiet är ett falsarium. Nya allianser kommer att byggas för att så att säkerställa politikområdet i fråga.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Håller med om vad du säger. Konstaterar att M nu tagit avstånd från Reinfeldts migrationspolitik. Partisekr Tobé säger t o m att R:s linje att isolera SD ”var ett misstag”. Ändå har han och Kinberg Batra m fl lydigt ställt upp på den linjen och migrationspolitiken sedan 2011. Makten framför Sverige är förklaringen till att de nu gör helt om och blir lika ’bruna’ och ’främlingsfientliga’ som SD. När makten står på spel kan man ömsa skinn nästan över en natt. Det gäller även regeringen. Men vad jag efterlyser är en långsiktigt hållbar strategi och politik, inte akuta utryckningar och omvändelser under galgen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.