Allsköns funderingar om politik

Miljöpartiet långsiktigt ohållbart?

Först meddelade Löfven att bostadsminister Kaplan begärt att bli entledigad från sitt uppdrag eftersom ”en samlad bedömning” när det gällde ”omständigheterna” hindrade honom från att fortsätta sin framgångsrika gärning. Löfvens egen bedömning uteblev förstås. Han lät som en vilsen papegoja. Sedan hyllade Löfven bostadsministerns fantastiska arbete och beklagade att ”den samlade bedömningen” av ”omständigheterna” hindrade honom från att fortsätta det arbetet. Därefter uttryckte Löfven sin respekt för bostadsministerns svåra beslut, som togs p g a ’en samlad bedömning’. Idel floskler och smömos.

Mehmet Kaplan har mig veterligen inte lyckats fixa en enda lägenhet sedan han blev bostadsminister. Däremot har han satsat på ineffektiva byggsubventioner. Han har inte ens lyckats se till att det finns full mobiltäckning i ”världens främsta IT-nation”. Han har varit ett sällsynt misslyckat och inkompetent statsråd. Endast därför får han nu lämna regeringen först av alla.

Kaplan har långt efter 2009 gjort många olämpliga saker vilket stärkt misstroendet mot honom. Nu försöker Kaplan avgå med flaggan i topp och bedyrar att ”jag vet vem jag är” och att han i själva verket är en hyvens kille. Hittills har makten och köttgrytorna gjort Romson och Fridolin både flexibla och kompromissvilliga när det gäller att försvara den ’skitpolitik’ som regeringen för. Nu tvingas de välja mellan att stötta Kaplan och vända Löfven ryggen eller att rädda MP:s skinn och offra Kaplan.

Löfven sa att han delade Kaplans bedömning att diskussionen står i vägen för hans uppgifter. Det är m a o inte Kaplan och hans agerande som står i vägen utan debatten. Efter att ha malt på med samma budskap om ’den samlade bedömningen’ och gett otydliga svar på de frågor som journalisterna tilläts ställa, försökte Löfven lämna scenen. Då överraskade huvudpersonen Kaplan genom att själv plötsligt dyka upp på presskonferensen. I ett hyllningstal till sig själv sa han bl a:

-Jag har i hela mitt liv kämpat för mänskliga rättigheter, demokrati och dialog.

-Vi har hamnat i en situation där den jag är och vad jag står för ifrågasätts och där dessa ifrågasättanden står i vägen för mina möjligheter att uträtta det som krävs.

Kaplan uttryckte ingen som helst självkritik eller ånger. Iklädd offerkoftan beklagade han att ’den samlade bedömningen av omständigheterna’ hindrade honom från att fullfölja sitt framgångsrika arbete. Han meddelade dock att han fortfarande har en hög position i Miljöpartiet, vilket betyder att han även i fortsättningen kan vara med och forma partiets politik. Det säger mer om partiet än om Kaplan. Därefter försvann han lika snabbt som han dykt upp. Både journalister och Löfven såg ut som fågelholkar.

’Min samlade bedömning’ när jag följer pressträffen med statsminister Stefan Löfven är att denna regering är en fars; noll krishantering, noll kompetens, noll ledarskap. Detta är första gången som en minister ryker för att han har varit ännu mer omdömeslös och misslyckad än de andra i regeringen. Att regeringen tillåts sitta kvar beror endast på att den bleka oppositionen vägrar regera och ta ansvar för Sverige.

Romsons och Fridolins ’samlade bedömning’ av Kaplans storhet mynnade senare ut i ett hyllningstal där de berömde Kaplans politiska arbete:

Han står för demokratiska och antirasistiska värderingar även när det är som tuffast, sa Gustav Fridolin.

Och Peter Eriksson, f d språkrör, sa så här:

Jag känner Mehmet sedan väldigt många år tillbaka och upplever honom som en av de mer hedervärda personerna i svensk politik. Jag känner till en hel del som är beredda att ljuga sig blå i ansiktet men han hör inte till den kategorin.

Eriksson försökte också med det klassiska att hävda att mycket av kritiken mot Kaplan beror på att han är muslim. Genom att avfärda berättigad kritik som islamofobi och brännmärka kritiker som rasister tystnar mycket av den nödvändiga diskussionen. Mp med språkrören i spetsen verkar inte ha förstått allvaret och problematiken kring Kaplans umgänge och agerande. Häpnadsväckande! Så här skriver Romson och Fridolin:

Vi beklagar djupt den negativa bilden av Mehmet.

Bilden av Kaplan? Det var ju Kaplans handlingar och umgänge som var problematiska. Språkrörens kommentar säger en hel del om Mp:s syn på antirasism och demokrati; den är både flexibel och  selektiv.

Låt mig avrunda med ett citat ur Expressens ledare 18/4:

-Sammantaget framstår hela historien som obegriplig. Vi har en statsminister som inte kan förklara varför ministern måste gå, ett statsråd som inte verkar tycka att han har gjort något större fel och en vice statsminister som rentav hyllar den nyss avgångne.

 

10 kommentarer

 1. Gunmari

  Man ska vara stark för att orka med det det politiska klimatet..
  Själv är jag inte förvånad, men rätt utmattad av allt som pågår…
  Känner att det kommer en tid av ”smärta” och hopplöshet, men också en spänning faktiskt.
  Typ..hur i hela friden ska det bli framöver….känns som rena pajaspolitiken just nu …

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Det hade varit mindre problematiskt om övr partier i 7-klövern hade fungerat, agerat och tagit ansvar för landet. Som det nu är känns det tröstlöst.

   • Basic Rules

    Ja, vi har en överväldigande ickesocialistisk majoritet både i riksdag och väljarkåren, ett satans dubbelspel pågår. Men som man säger på hockeyspråk nu ska vi ta betalt , dvs nästa omgång.
    Ett av småpartierna kan komma att gå och då kommer allt upp till Moderaterna.

    • asasuh (inläggsförfattare)

     Jag kommer att träffa bl a Finn Bengtsson (M) på ett seminarium i Sthlm på ti. Ska bli spännande att ta del av vad Bengtsson, Dick Erixon, Patrik Engellau m fl som medverkar där har att säga om läget nu och framåt.

 2. Jonas

  Kanske borde miljöpartiet byta namn till muslimpartiet. Detta parti verkar ju vara partiet för islams intåg i maktens boningar.

 3. Basic Rules

  Hela denna historia har äntligen avsöjats av media och SVT Nyheter, MP har allt för länge undsluppit kritisk granskning, inte konstigt då 70 % av journalisterna är vänstervridna(oftasat MP sympasitörer)
  Mehmet intar en särställning då han för det första är mycket god vän med der junge Fridolin, som oprofessionellt direkt går i god för honom, som främst feminist och miljöpartist. Tyvärr så ser sanningen illa ut för der Gustaf. Den största kritiken kommer innifrån numera, enligt Uppsala Nya Tidning, så är Mehmet en känd anhängare, sen länge av en ultrnationalistisk och islamistisk gruppering, vid namn Iskenderpasa-rörelsen.
  Rubriken på krönikan från Kurdo Baksi är: Gäller MP eller AKP ?
  Det här är den största politiska skandal vi sett, (kanske inte då MP har fler i bagaget, tyskt brunkol är inte lätt att bära på heller) Varför denna fabless för muslimer som har en dokumenterad islamistisk agenda ?
  Partiet är både lokalt och centralt infiltrerat av islamister. Det som ändå gör mig mest bekymrad är att vi har en statsminister som totalt tappat greppet. Detta hade aldrig hänt med Göran Person vid rodret ! MP hade varit paria,( Reinfeldt omfamnade MP också utan att tänka sig för heller) .
  Det är just denna typ av undfallande politik som retar folk, och skapar motsättningar.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Det är ändå positivt att Mp nu äntligen granskas av medierna. De har tidigare sluppit detta. Kanske hade mkt av det som nu avslöjats kommit fram långt tidigare om media granskat Mp lika hårt som övr partier.

 4. Bergis

  Varför kan dom inte ge Jimmie Åkesson rätt i allting istället för att låtsas? Sverige är hämmat av den konstiga rasistdebatten som pågått de senaste åren. Tiggare och välfärdsmigranter som inte ska vara här utnyttjar Sverige och svenskarna. Vi måste få någon jäkla ordning och reda i det här landet.

  • Basic Rules

   Instämmer, jag har sett flera debatter i Riksdagen och måste säga att Sverigedemokraterna och speciellet Jimmie varit klart bäst i retoriken. Men det är en konklusion som inte media kan erkänna så klart. Då skulle man bli klassad som SD ju, vilket vore värre än en nutida miljöpartist kanske ?

   • asasuh (inläggsförfattare)

    Många håller med om att Åkesson är en jättebra retoriker. Att mörkarmedia inte säger det spelar ingen större roll eftersom detta inte ändrar verkligheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.