Allsköns funderingar om politik

Cirkus Mp fortsätter

Kommunikation och timing är inte Miljöpartiets paradgren trots att de nu tränar var och varannan dag på detta. Igår kallade språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson med 45 minuters varsel plötsligt till presskonferens. ”Årtusendets mest meningslösa presskonferens” som någon skrev. ”Man kallar väl till pressträff när man har något att säga – inte när man inte har något att säga?” sa en annan. De två krampaktigt leende språkrören pratade varannan gång och däremellan nickade de ivrigt och leende bifall åt varandra.

Romson och Fridolin ser kongressen om 3 veckor som en nystart. Några konkreta tecken på förändringar eller på kris- och självinsikt syntes inte och vilka värderingarna är förblir höljt i dunkel:

Vi avgår inte .. Varje politiker har brister och gör misstag .. Vi är beredda på ett nytt starkt mandat .. Vi är beredda i Miljöpartiet att ta svåra beslut .. Det finns mycket kvar att uträtta .. Vi tror att vi båda kan ta oss stärkta genom det här .. Vi har inte lyckats när vår kamp för miljö, mångfald och demokrati sätts i fråga och därför behöver partiet och partiets språkrör ett stärkt mandat .. Vi är trygga i våra värderingar….

-De säger att de vill fortsätta ta ansvar men att det är någon annans ansvar att svara på frågan om de kan ta ansvar i framtiden. Det blir Miljöpartiets valberedning som skall ta ansvar för Fridolins och Romsons framtida ansvar…

Hur ska Mp:s valberedning hinna vaska fram ett alternativt ’språkrörspar’ till Romson och Fridolin  på mindre än 2 veckor? Romson och Fridolin kan nog kallt räkna med att valberedning och parti inte hinner få fram några nya språkrör på den knappa tiden. Dessutom tillträder och avgår språkrören i par. Fridolin öppnade på presskonferensen dock för möjligheten att ”bägge eller bara det ena’ språkröret lämnar uppdraget.

Romson och Fridolin spelar ett högt spel. De vill inte avgå utan stanna kvar och rädda partiet från att implodera. De vill helt enkelt sitta kvar vid makten och köttgrytorna. Språkrören har hittills betalat ett mycket högt pris för sin makt. De har gång på gång tydligt visat sitt dåliga omdöme och ledarskap och att partiets ideologi och politik är underordnade deras egna maktambitioner. Nu säger de sig vilja stärka kampen för miljö, mångfald och demokrati. På miljöområdet har de hittills inte fått igenom något av värde och jag tvivlar på att socialdemokraterna kommer att bli mer tillmötesgående framöver.

-Miljöpartiet axlar regeringsansvar. Vi är stolta över vad vi uträttar i den svåra parlamentariska situation som Riksdagen har, sa Romson!

Också Socialdemokraterna har betalat ett mycket högt pris för att de valde att bilda regering med det regeringsodugliga Mp. Den svaga regeringen har om möjligt blivit ännu svagare och skakigare p g a Mp, som hittills tillåtits påverka regeringspolitiken mycket mer än de fick mandat för i valet 2014. Vad händer om Mp:s kongress avsätter språkrören Romson och Fridolin? Kan de då sitta kvar i regeringen som vice statsminister resp utbildningsminister? Regeringens redan låga förtroende lär inte stärkas av Mp:s haveri.

Samtidigt som språkrören kallade till presskonferens gick Per Gahrton iklädd offerkofta ut och attackerade det maktspel som pågår mot Mp. Han hävdade att Miljöpartiet är det mest hatade partiet i Sverige från höger till vänster. Vad säger Sverigedemokraterna om den beskrivningen?

I åratal har Mp varit riksdagens minst granskade parti. Vi är nog många som undrat hur Mp kunnat klara sig igenom så många valrörelser utan minsta kritik eller granskning. Kaplans umgänge och uttalanden och Kahns ovilja att ta kvinnor i hand har länge varit känt. Varför har Mp:s språkrör och media inte granskat detta tidigare? Förklaringen sägs ofta vara att så många i journalistkåren sympatiserar med Mp.

När de nu hamnade i stormens öga försökte Magnus Johansson, dåvarande presskontakt för Mp och planeringschef på Utbildningsdepartementet, där Fridolin är ansvarig, köpslå med Aktuellt för att få dem att avstå från diskussionen om Kaplan. Den moderate riksdagsledamoten Olof Lavesson lämnade därför igår in en KU-anmälan mot Fridolin. Lavesson anser att det är helt oacceptabelt att utbildningsdepartementet har försökt styra upp vad som sker i Svt. Det borde också Fridolin ha ansett, men gott omdöme är inte Mp-ministrarnas styrka.

Löfven skulle kanske också kalla till presskonferens och likt språkrören be om ett ”nytt starkt mandat”. Det skulle han behöva. Folkets förtroende för honom blir allt mindre och Mp:s härdsmälta kommer antagligen att bli ytterligare ett sänke för honom och hans svaga regering. Det är kanske dags att bevilja regeringen fullständig ansvarsbefrielse.

Läs också http://iotakt.se/

 

13 kommentarer

 1. Olle

  Sen ser jag Jabar Amin som ser sin chans att avancera ,denna kappvändande politiker.
  Denna politiker som kuppat sig fram.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Ja, i Mp har han lyckats klättra. Om jag minns rätt började både han och Kaplan i socialdemokraterna.

 2. Erik

  Och vart tog MP politikerna som brukar blogga här vägen,slickar sina sår i sina hyddor kanske. De brukar ju vara snabba med att skryta vad duktigt deras parti är och så oerhört mycke de uträttat.
  De vill lägga ner det mesta och flytta våra föroreningar till andra länder. Umeås gamla bussar säljs säkert till nåt U-land när de nya Elbussarna kommer om de nu får ihop dom och får dom E-märkta. Så här funkar det,

 3. Gerd

  Ska de stärka mångfalden? Det var väl den som fick bomben att brisera. Det många äntligen såg var att ”mångfalden” är svår att kombinera med jämlikhet eftersom deras kvinnosyn tillhör medeltiden. Annars har ju det svenska samhället anpassat sig till denna medeltida syn. Ex, Lasarettet i Skellefteå har infört salar där man inte blandar könen….. Undrar varför?
  Vi får hoppas att uppvaknandet förra veckan håller i sig!

 4. Mia K

  Hej asasuh! Jabar A inledde ju sin politiska bana i s, för att senare övergå till mp, som du säger. Men i stort sett alla partier har infiltrerats av islamister, då de håller på att bygga makt, det är min övertygelse! Så gör också frireligiösa!

  • Olle

   Det är klart de gör och tydligen accepterar väljarna detta eftersom de väljer in dom. Och i ett demokratiskt samhälle vinner de med flest röster. Så när tillräckligt många väljer denna väg så blir vi ett islamistiskt samhälle med allt vad detta innebär. Inget konstigt med det, det konstiga är att ingen politiker i de stora etablerade partierna ens vågar yppa om detta.

   • asasuh (inläggsförfattare)

    Ja, visst är det häpnadsväckande?! Vår politiska elit drivs av rädsla snarare än av ideologi numera.

    • olle

     Och man kan tycka vad man vill om vilket parti som helst, men vi kommer ingenstans i politiken om prestigen går före allt. Titta på MP ,vore jag partiledare för detta parti måste jag ha märkt att inte jag klarar att uträtta nåt vettigt. Titta på Nasser här i Umeå ,vilka blogginlägg alltså . Säger inget alls bara massa referat om vad som händer ,har karln inget eget att skriva ??
     Inte ett ord om problemen i sitt eget parti, snacka om maktgalen !!
     Men som sagt politikerna måste snart släppa på prestigen och hjälpas åt att få skutan Sverige i land och våga ta tag i de riktiga problemen .
     Umeås politiker focuserar en bart på en siffra, 200 000
     Kastar pengarna runt sig och skola och äldreomsorg går på knäna ,viktigare med operor vansinniga museer,parker och annan skit. Kommunalrådet skiter i allt annat än siffran 200 000 ,så går det när gråsossar styr och ska skapa monument över sin förträfflighet. Nej sätt er ner och samarbeta istället, eller om det nu ska vara sossestyrt så se då till att Holmlund kommer tillbaka, jag gillade inte honom heller men ändrar mig mer och mer till hans fördel. Han verkade i alla fall var på någorlunda rätt planet

     • Basic Rules

      Det här med politikerbloggar är Pinsamt, man refererar ofta till kända fakta/nyheter utan att själv komma med någon synpunkt eller kommentar. Detta fenomen återfinns både till höger och vänster i bloggtrafiken. Stencilerna går för fullt speciellt från MP.

 5. Mia K

  Hej asasuh! Visst är det så att vår politiska elit drivs av rädsla, numera och alla partier, utom sd, vaktar på varandra för att slippa extraval, och därigenom påtvingat ansvar, som ingen klarar av att ta. Och de pyttesmå borgerliga partierna, gör allehanda märkliga utspel, som lån till asylsökande. Vem tror att de nånsin kommer att kunna betala tillbaka? Nej, det blir självklara kostnader för oss skattebetalare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.