Allsköns funderingar om politik

Almedalen – hycklarnas marknad

Sverige, Sverige fosterland, svenska värderingar och den svenska modellen har lyfts fram och hyllats av partiledarna i årets almedalstal. Hela veckan har varit som en utdragen nationaldagshyllning. Det är numera tvära kast mellan de politiska budskapen. Årets partiledartal påminner inte mycket om fjolårets med undantag för Jonas Sjöstedt (V) och Jimmy Åkesson (SD). Kan man verkligen tro att partiledarna menar vad de säger och säger vad de menar? Sällan har så många av dem svängt 180 grader så snabbt. Och utan att först ha förklarat och bett om ursäkt för att deras tidigare politik var ett stort misstag!

Alice Teodorescu, politisk redaktör, ledarskribent och chef för ledarsidan på Göteborgsposten, sammanfattar det så här (9/7) :

……… De pratar på, lagar efter läge, kollar reaktionerna, justerar budskapet, försöker igen från ett annat håll, byter åsikt, börjar om. Att bete sig på det sättet betyder inte nödvändigtvis att man saknar en kärna av värderingar och åsikter, men det betyder att man sveper in sin kärna i en retorisk dimma i jakt på makt. Till slut går man vilse i sin sockervadd.

-Det är det här ogripbara fluffet som strömmar ned från scenen i Almedalen. Det saknas autenticitet, för att uttrycka det hela lite tjusigt. Det känns inte som om partiledarna håller sina tal. Det känns som om de står i publiken och lyssnar på sig själva, för att kunna kolla reaktioner, justera och byta åsikt till nästa gång. Varje ”skarp formulering” har redan tuggats av ett par fokusgrupper. Det blodiga maktspelet i sagan ”Game of Thrones” känns mycket verkligare.

Men vad innebär svenska värderingar och den svenska modellen? Det kan man ha olika uppfattningar om och därför måste vi kräva ansvariga politiker på konkreta svar om vad de menar med ’sitt ogripbara fluff’.

Andra nyckelord var segregation, integration och utanförskap. Däremot nämndes inte ordet assimilation, vilket är ytterst märkligt i detta sammanhang. Det är tydligen tabu. Artikel 34 i FN:s Flyktingkonvention vittnar om vikten av assimilation och naturalisering av flyktingarna utan kostnad för dem.

Trots att ordet assimilation står skrivet i FN:s Flyktingkonvention och att vi nu tar plats i FN:s Säkerhetsråd, har det förbjudits i debatten internt i Socialdemokraterna  eftersom Sverigedemokraterna använt sig av begreppet. Huruvida statsminister respektive oppositionsledare anser att det är speciellt hedersamt och omdömesgillt att ge upp dessa paragrafer till Sverigedemokraterna att själva förfoga över är en fråga som borde engagera respektive kongresser en del när dessa två ställer upp för omval (ledarsidorna.se 11/7)

De som tidigare varnade för att Sverige höll på att gå sönder försöker idag övertyga varandra och väljarna om att situationen egentligen inte är särskilt allvarlig. Tvärtom; det går bra för Sverige och många av de problem som beskrivs ses som ett resultat av alarmism och en vilja att så oro och splittring i det svenska folkhemmet – för att vinna politiska poänger. Fredrik Reinfeldt missar aldrig ett tillfälle att raljera över folks oro över alla migranter han är far till och Anders Danielsson, chef för Migrationsverket, hävdar ihärdigt att ingen han frågat säger sig ha fått det sämre. Som man frågar får man svar. Deras ’von-oben-perspektiv’ visar med önskvärd tydlighet att det är svårt att förstå andra människors vardag när man inte möter samma problem i sin egen vardag.

Jag avslutar med ännu ett tänkvärt citat fr ledarsidorna.se:

-Önskar en minoritetskultur undantag för att kunna tillämpa en våldtäktskultur, kvinnoförtryck, hedersrelaterade brott samt könsstympning så kan de som kräver detta samtidigt inte vara en del av det svenska samhället och inte heller komma i fråga för samma rättigheter.

Då bryter de mot den svenska lagen och FN:s Flyktingkonvention.

Det kommande året kommer sannolikt präglas av migrationens andra steg, integrationen. Denna debatt kommer bli avsevärt mycket svårare och tuffare än migrationsdebatten. Nu, om inte förr, så måste vi ner i vår egen värdegrund. Vad som är rätt, vad som är fel och hur vi vill ha det.

 

5 kommentarer

 1. Mia K

  Hej asasuh! Vi skattebetalare, som bekostar hela kalaset med migrationen, är grundlurade! Det går absolut inte bra för Sverige, vi har bara lånat till den stora kostymen och minimerat överskottsmålet! Denna givmildhet ska betalas och det blir vi som står för notan och våra politiker får glänsa i FN!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Helt rätt, Mia! Men majoriteten av svenska folket har inte insett att vi blivit ’grundlurande’ – ännu. Det blir tydligt när statens ersättning till kommunerna för de invandrare de tar försvinner och kommunerna själva ska stå för hela notan.

 2. Basic Rules

  Kommer att tänka på Gycklarnas Afton – ett halv taskigt gycklarsällskap på katastrofalt gästspel i en skånsk håla…Ja, man häpnar över den nationalistiska yran, KD:s framträdande var lite för mycket bara -patetiskt av Ebba B T.
  Som vanligt räcker man tunga åt SD, trots anpassning och det är hyckleri.
  Du har ånyo lycktas med din analys och skarpa penna, till skillnad från den ”liberal urbana eliten”, som vi ständigt får genomlida. Vissa undantag dock, där ovan citerade ledarskribent på GP, är ett lovvärt exempel på liberala ledarskribenter som är rannsakande och inte agenda hysteroman.

 3. Sven-I

  Någon har påstått att Almedalsveckan är “politikens Kiviks Marknad.” Med tusentals seminarier under en vecka, vem hinner ta del av mer än en liten bråkdel av bruset? De flesta går kanske dessutom på seminarier som behandlar frågor där de redan besitter en viss kunskap. Och där sannolikheten att träffa på en kollega, eller en “redan frälst”, är som störst. Någon man sedan kan mingla vidare med i rosevinlandskapet, utan att känna sig alltför vilsen över att tillfälligt ha lämnat Stureplan, eller någon annan komfortzon.
  Parallellt med Almedalsveckan pågick Power Big Meet här i Västerås. Tusentals bilentusiaster reser hit och samlas kring sitt specialintresse. Boendet, tält, husvagn eller hotell för den som har råd, betalas ur egen ficka. Maten, korv med mos eller annat ur en icke nyckelhålsmärkt meny, likaså. Arrangören och hans stab rånades på ett stort belopp, en kvinna våldtogs i en annan “incident”, som det väl benämns i det nya spännande samhället. Nu vill arrangören lägga ner det hela.
  Två skilda världar, den ena i verkligheten där det nya spännande tränger sig på. Den andra i en bubbla på en idyllisk ö, “all inclusive” för många och med svårslagen mingelfaktor.
  På radion hör jag, som av en händelse, ett inslag om en kvinna som bytt arbete, från avdelningschef och projektledare i ett större företag här i stan, till att i stället bli väktare, ett framtidsyrke.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Och aldrig mötas de 2 sidorna!! Eliten drar till en ö långt från verklighetens folk och kostar på sig både det ena och det andra på folkets bekostnad. Vi andra bekostar snällt våra egna utflykter i verkligheten. Undra på att Reinfeldt inte förstår att verklighetens folk oroas över att det blivit sämre och svårare att få tillgång till den välfärd vi trodde vi hade garanterad tack vare all skatt vi betalat in!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.