Allsköns funderingar om politik

Kan sommarvädret orsaka våldtäktsvåg?

Det har skett en dramatisk ökning av antalet anmälda våldtäkter och sexuella trakasserier under de senaste åren; på festivaler, gator, torg, badhus, skolor, bibliotek och på praktiskt taget alla platser där unga kvinnor rör sig ensamma eller i folksamlingar. I Expressen kan man läsa att det förkommit 6 grova våldtäkter runtom i landet på 8 dagar; en gruppvåldtäkt här, en överfallsvåldtäkt där och sexuella övergrepp både här och där. Minst  8 kvinnor/flickor har fått sina liv fullständigt förstörda.

Vad beror detta på och hur kommer man till rätta med problemet? Ingen tycks ha någon bra förklaring eller lösning. Snillen spekulerar regelbundet om orsaken till ökningen av våldtäkter och sexuella trakasserier. Börje Svensson, legitimerad psykoterapeut och expert på sexualbrottslingar, konstaterar t ex att den plötsliga ökningen just nu kan ha med det fina sommarvädret att göra. Hur förklarar man då alla våldtäkter och sexuella trakasserier som förekom t ex i Köln på nyårsnatten? Och hur förklarar man att inte övr nordiska länder har samma problem med våldtäkter under sommaren?

Rikspolischefen, Dan Eliasson, anser att ett plastarmband med ”tafsa inte” är en bra metod. Detta armband har burits t o m av en del förövare utan effekt! Representanter för det offentliga Sverige hävdar att det hela är ett mansproblem som man kan lösa med offentliga paneldebatter om mansnormer, normkritik och genusanalyser.

För att minska sexuellt våld mot kvinnor behövs helt andra åtgärder än triviala genusanalyser som har vevats i oändligt antal debatter de senaste åren. Majoriteten av alla män begår inte övergrepp. Då är det ingen vits att rikta in sig på män i allmänhet. I stället bör man fokusera på grupper med hög riskbenägenhet att begå sexualbrott. (Karin Pihl i Expressen 23/7)

Mörkertalet är stort när det gäller våldtäkter och det är svårt att hitta svensk våldtäktsstatistik. Så här säger Niklas Långström, sexualbrottsforskare vid Karolinska Institutet.

-Problemet är att knappast något annat brott har så högt mörkertal som våldtäkt. I Sverige kommer omkring 80-90 procent av våldtäkterna aldrig till samhällets kännedom. Oviljan att anmäla beror bland annat på att våldtäkt är ett brott som omges av skamkänslor.

Ett stort ansvar för mörkertalet beror dock på att man sedan början av 2000-talet inte samlar in någon våldtäktsstatistik.  Sverige har under lång tid samlat detaljerad statistik som myndigheter och forskare via SCB och Brottsförebyggande rådet=BRÅ kan ta del av. Både nuvarande och tidigare regering har dock på alla sätt försökt mörka när det gäller andelen våldtäktsmän med utländsk bakgrund. BRÅ styrs av regeringen men den vägrar uppdra åt dem att ta fram statistiken.

Så här försöker Morgan Johansson förklara regeringens ovilja att låta BRÅ lägga tid på att sammanställa statistiken:

-Mot bakgrund av tidigare studier ser jag inte att ytterligare en rapport om registrerad brottslighet och individers ursprung skulle tillföra kunskap med potential att förbättra det svenska samhället, och jag har därför inte för avsikt att ge BRÅ något sådant uppdrag.

Johansson hycklar och försöker på alla sätt dölja sanningen. Regeringen försöker med alla medel få oss att tro att det inte är invandrarna som våldtar. Varför skulle någon med rent mjöl i påsen mörka statistik? Beror det på att man vet att invandring är en faktor men vägrar erkänna det av rädsla för att ’gynna mörka krafter i samhället’? Hade invandringen inte varit en faktor hade de släppt siffrorna och bevisat det. Nu undanhåller man sanningen för att man är livrädd att fylla på folks fördomar om vilka som begår brott och varför. Morgan Johanssons vägran att redovisa invandrarnas brott bryter också regeringen mot lagen om officiell statistik:
”Officiell statistik ska finnas för allmän information, utredningsverksamhet och forskning. Lag (2013:945). Den ska vara objektiv och allmänt tillgänglig”.

De politiskt ansvariga har mycket att stå till svars för när ’masspsykosen tar slut’ och en öppen och ärlig debatt äntligen kan föras.

 

20 kommentarer

 1. Bergis

  Då SD inte visade sig vara rasistiskt som många påstod. Då hade en massa människor redan målat in sig i ett hörn. ”Tafsa inte” armbandet är ett patetiskt försök från Dan Eliasson att försöka rädda sitt eget ansikte.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Det krävs bra mycket mer för att rädda Eliassons ansiskte!! Han har redan en rad misslyckanden från sina tidigare arbetsplatser. Det bästa han kan göra är att inse att han passerade sitt bäst-före-datum för länge sedan, ta konsekvenserna av det och avgå.

 2. Gunmari Palmquist

  Som vanligt, när man läser och funderar kring de här stora frågorna, så infinner sig tanken…
  Vem/vilka vinner på att dölja och undanhålla all denna information? Eller kanske är det så att man snärjt in sig, så ingen kan/vill eller vågar ta i ”problemet” ? Man har ju en inkomst som är säker..
  Vilka håller varandra om ryggen, eller väljer alltid den för dem, ”bästa vägen”politiskt eller ekonomiskt.
  Stora frågor och inga svar..
  Under tiden slås kvinnors liv sönder och och samman…

  • Håkan

   Självklart finns det en ekonomisk aspekt på allt hycklande,alltifrån ”artister” till media ,i det SVENSKA samhället är det viktigt att säga ”rätt” saker,det är många gånger bra för börsen,och avancemang uppåt i hierarkin.Vi ser ju faktiskt ibland att någon har synpunkter som går utanför komfortzonen,för att nästa morgon göra en jättepudel,och komma med världens konstigaste förklaringar om vad man sagt.

   • asasuh (inläggsförfattare)

    Instämmer. Vi har också sett hur t ex Markus Uvell fick sparken från Kreab för att han lunchat med företrädare från SD. Kreab riskerade tappa kunder från näringslivet för att Uvell ’umgicks’ med SD:are. Det känns som en påminnelse från en mörk tid i historien.
    Flertalet partier har också gjort 180 grader från sin tidigare invandringspolitik. Dock har de inte haft modet att pudla eller be om ursäkt för att de tidigare hade ’fel’.

 3. Mia K

  Hej asasuh! Jättebra att du lyfter frågor, som myndigheterna backar från! Jag förstår inte denna faibless från Sverige för muslimer och en väsenskild kulturell inriktning. Man blundar för bigami och pedofili när den utövas av afganer, syrier eller somalier. Vi måste kräva nyval, tycker jag. .

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Jag är ganska pessimistisk när det gäller dagens politiker; de drivs mer av rädsla och omtanke om sin egen makt och ekonomi än om folkets bästa. Så länge dagens valsystem med ’riggade’ valsedlar fortsätter lär det inte spela så stor roll vem som regerar. Ett nyval i dagsläget skulle nog göra mkt liten skillnad är jag rädd.

 4. Basic Rules

  För en rättsstats välbefinnande hör tilltro till dess utövande myndigheter. Vi ser hur polismyndigheten, migrationsverket, arbetsförmedlingen, skatteverket och inte minst självaste Riksrevisionen ”kollapsat”,
  Jag säger som Leif GW- ”håll käften Eliasson” !
  Mållgan Johansson försvar sin myndighetschef som partikamrat ! Vilket visar på en minister utan ryggrad och politisk korruption.
  Varför ska vi acceptera ”skäggbarns” illegala knullande/våldtäkter med hänvisning till att vi svenska gör det !

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Jag fattar inte att inte fler protesterar högljutt. Tyvärr orkar nog många inte ta in hur illa det faktiskt är med vårt land idag.

 5. Basic Rules

  Är golfbanan på Norrfällsviken bra nu, eller stenhård som vanligt ?’
  I bland måste man bara gå ut å slå ….!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Den är hyfsat bra nu men jag har ändå knappt spelat något i sommar. Jämfört med banorna i Dubai, där jag jobbar på vintern, är många banor rätt mediokra.
   Brukar du vara i Norrfällsviken? Slå en signal nästa gång du ska spela där så kanske vi kan ta en runda tillsammans!

   • Basic Rules

    Det var för några år sen och efter 9 hål var det rena spettet i handen. Behöver nog slå in mig, men vore trevligt.

 6. Jan Sjöström

  Hej.

  Masspsykos som tar slut! Nja är inte säker på att så sker.

  Som alla vet så kräver demokrati en aktiv och initierad medborgare dvs individer som har förmåga
  att ta till sig fakta,( fakta som allt oftare mörkas /negligeras/redigeras av särintresse , allt i
  syfte av egen vinning). Faktabaserad sanning ersätts med ett argumenterande i tävlingen ”vem är
  godast” dvs ett omvänt mediadrev mot den demokrati vi (nästan alla) bekänner oss till.
  Åsiktsfrihet reduceras till att gälla exklusivt särintressets tillrättalagda sanningar detta oavsett vilket
  alternativt Universum som beskrivs i termer av varande empirisk fakta. Ingen kan påstå att detta sätt
  att förhålla sig till sanning skapar förutsättningar för en politiker att känna trygghet i devisen
  fri att bära ”egen åsikt” när elitismens mediamakt är total. Återstår för oss medborgare att tillse att
  den makt vi besitter nyttjas, förslagsvis kan vi börja med att tillse att nödvändig lagtext formuleras samt att författningsdomstol inrättas.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Kunde inte ha sagt det bättre själv. Aktiva och initierade medborgare är ingen självklarhet trots att det finns så mycket info att hitta idag, inte minst i utländsk press som skriver om Sverige och i s k ’alternativmedia’.
   Många verkar nöja sig med att en politisk elit styr landet trots att vi dagligen ser bevis på hur räddhågsna, inkompetenta och begränsade många av dessa politiker är idag. Men när det inom ett par år eller mindre går upp för allt fler hur invandringen drabbar den kommunala budgeten och en dramatisk höjning av kommunalskatter blir följden, tror jag att många fler kommer att protestera. Den egna plånboken är viktig, inte bara för makteliten. Än har vi ju inte fått en öppen redovisning av invandringens totala kostnader för 2015 och 2016. Den som inte läser t ex ekonomerna Jan Tullbergs eller Tino Sanandajis informativa artiklar har noll koll på vad som väntar.
   Och en författningsdomstol blir allt viktigare att inrätta men det torde inte ligga i de ’insuttnas’ intresse.

 7. Carina

  Hej Åsa. Dan Eliassons lösning på det allvarliga problemet med utlandsfödda män som tafsar och våldtar är hårresande, man kan tro att förslaget kommer från pysseltimmen i förskolan. De som budskapet skall rikta sig till kan ju inte ens stava till sitt eget namn ännu mindre läsa. Sparka ut den människan per omgående. Det är ett slag i ansiktet på alla flickor och kvinnor i Sverige som snart inte kan röra sig ute pga av dessa svin som inte tål att se fotknölarna på en kvinna.

  Den enda anledningen jag har kommit fram till varför vänstermedia och politiker mörkar vilka förövarna är beror på att man inte på några villkor vill ge SD rätt. Min personliga teori varför man ”skottar” in dessa kvinnohatare/förtryckare i stora volymer tror jag beror på röstfiske, man biter inte den hand som föder en.

  Jag blir ursinnig när jag ser dessa hijab kvinnor som nu anställs överallt som om det vore ett naturligt inslag i vår samhällsbild. Det är inget annat än kvinnoförtryck som det står för och det här skall vi tydligen bara acceptera. Om det här får fortgå utan protester kommer vi svenska kvinnor snart att tvingas klä oss i enmanstält för att freda oss mot dessa testosteronstinna idioter. Det enda lösningen är att förbjuda all typ av religiös klädsel i det offentliga rummet. Det få de ägna sig åt privat.

  Och varför är det så tyst från Gudrun Schyman och Mona Sahlin mfl som historiskt och högljutt påstått sig arbeta för kvinnors jämställdhet, en stilla undran. Jag är djupt orolig för mina barnbarn som nu är på väg in i tonåren det känns som rysk roulette när de rör sig ute på stan.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Gudrun Schyman, Mona Sahlin m fl har inte gjort mycket för att förändra den jobbiga situationen för invandrade kvinnor som är mer eller mindre fångna i sina förorter och hem. För många av dem är det en lång väg till jämställdhet.
   Inte heller har de höjt rösten för att få stopp på/lagföra tvångsgifte och könsstympning på barn/unga kvinnor. Men det kanske inte är förenligt med röstfiske för det är antagligen de invandrade männen som sköter röstandet vid val här.

 8. Sven-I

  “…………..en öppen och ärlig debatt äntligen kan föras.”
  Jag ser fram mot den dagen, men då måste vi (läs: politiker, MSM m.fl.) ansluta sig till det som J.K. Paasikivi underströk 1944, att all visdom börjar med att erkänna fakta. Att föra en diskussion där fakta förvrängs till oigenkännlighet blir ju som att diskutera en “Potemkinkuliss”, hur meningsfullt är det. Lika meningsfullt som Börje Svenssons inlägg.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Jag ser också fram emot den dagen då vi får politiker som vågar utgå ifrån verklighet och fakta och medier som inte är agendastyrda och undanhåller sanningen. Mod och civilkurage är bristvaror idag och rädslan för att bli brännmärkt av media och att tappa makten/positionerna dominerar.

 9. Solveig Astrom

  Ja, skratta eller gråta, eländes elände, vad händer i mitt kära hemland?
  Detta med våldtäckter har jag inte sett rapporteras från andra länder, än Indien, Pakistan men det kan även bero på att i De flesta länder är de än mer blockerade från sk öppen statistik!
  Trodde dock att STARKA QVINNOR OCH MÄN I SVERIGE, skulle BÖRJA RYTA HÖGT NOG för att få ändringar gjorda om något sånt HÄR började förekomma FREKVENT!
  Känns ”MESIGT och TAFATT” för att inte säga TOTALT LÖJEVÄCKANDE att höra vilka åtgärder som vidtagits hittills! Men vad som verkligen döljer sig under ytan är RÄDSLA! Var har civil kuraget tagit vägen där vi vågar stå upp för varandra, för människovärde, med respekt, moral och etik?
  Och VAD har hänt med den gamla sentensen: ”ta seden dit du kommer”? Blir man mottagen och accepterad i ett nytt land för att man behöver undkomma våld, BRA, men minsta kravet är då att visa respekt för seder, bruk och lagar, oavsett kön, som finns och alltid funnits i det landet!

  Mig kan man aldrig övertyga att dessa som begår VÅLD EMOT KVINNOR, BARN och även MÄN, för den delen, INTE VET BÄTTRE oavsett varifrån man råkar komma!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Det är märkligt att makteliten inte vågar stå upp för vad som gäller i Sverige och att det är det som man har att anpassa sig till om man vill bli medborgare här. Att vara en ’humanitär stormakt’ innebär inte att man ger upp sina egna värderingar och krav på vad som gäller här. FN:s flyktingkonvention säger tydligt att de som invandrar/söker asyl i ett land ska anpassa sig till vad som gäller i det landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.