Allsköns funderingar om politik

Gotlänningarna på krigsstigen

För två veckor sedan våldtogs en 33-årig rullstolsbunden kvinna i Visby. Den polisanmälda gruppvåldtäkten har väckt mycket starka reaktioner i Sverige i allmänhet, på Gotland i synnerhet.

Den 33-åriga kvinnan delade taxi hem från en restaurang med en man hon inte kände. Hon följde med till den villa där mannen bodde eftersom hon behövde gå på toaletten. Mannen tog chansen att förgripa sig på henne på toaletten. Inte nog med det; flera andra män dök plötsligt upp och tillsammans våldförde de sig på den handikappade kvinnan. Hon chockades svårt och hade ingen möjlighet att komma undan. Utan rullstol var hon dessutom helt hjälplös.

Chockad och skräckslagen lyckades kvinnan till sist fly från villan och polisanmäla gruppvåldtäkten. De skyldiga greps och anhölls men släpptes eftersom kammaråklagare Mats Wihlborg ansåg att den våldtagnas version inte överensstämde med våldtäktsmännens version. Tror jag det! Hennes version var ”inte så pass robust att den kan ligga till grund för en häktning”. Men vem av oss skulle kunna prestera en ”robust’ redogörelse efter att ha utsatts för ett så vidrigt övergrepp?

Polisen har bedömt läget som akut och klassat det som en “särskild händelse”. Specialstyrkor har kallats in från fastlandet för att skydda bl a kammaråklagare Mats Wihlborg som dragit på sig gotlänningarnas ilska för att han släppte de fem misstänkta förövarna som suttit anhållna för gruppvåldtäkten. Däremot har inga extra poliser kallats in för att skydda gotländskor och andra kvinnor från fler våldtäkter.

Wihlborg motiverade frisläppandet så här:

-Själva gärningen baseras inte på våld eller hot utan på att man utnyttjat målsägarens speciella belägenhet. Hennes berättelse är inte så pass robust att den utan vidare kan ligga till grund för en häktning. Den avviker så mycket från de misstänktas berättelse. Även om det finns skäl att ifrågasätta deras berättelser på vissa punkter också.

Det finns helt enkelt inte sannolika skäl för den här brottsmisstanken.

Enl uppgift i DN (14/10) har Wihlborg nu lämnat fallet.

Kvinnan däremot har inte kunnat ”lämna fallet”. Hon har sökt vård, mår fruktansvärt dåligt och är rädd för att inte bli trodd. Hon vårdas nu både för sina fysiska skador och för sitt psykiska trauma. Hur tar man sig överhuvudtaget vidare efter en så vidrig och traumatisk upplevelse? Hur kan man någonsin förstå varför samhället skyddar förövarna mot folket istället för folket mot förövarna? Vilket ansvar har ’mörkarmedia’ och Public Service för att det har blivit så här? Eller polisen som inte finns där för att skydda en utsatt och försvarslös person? ”Tafsa inte”-armband löser inte problemet med gruppvåldtäkter, som är ett växande problem.

Till sist; var är alla partiledare och det politiska etablissemanget? Varför tiger de? Ska vi verkligen acceptera politiker som drivs av rädsla och som varken reagerar eller agerar? Varför lägger de så mycket tid och energi på förutsägbara partiledardebatter utan substans, meningslöst ’käbbel’, tomma löften, SD:s vara eller inte vara, populistiska utspel och åt vem som tar vem efter nästa val istället för att ta tag i allt som omgående behöver åtgärdas i Sverige?

 

 

 

 

16 kommentarer

 1. Oberoende Observatör

  Håller helt med vad du skriver speciellt sista stycket. Uttrycket : Mycket snack och lite verkstad kan inte beskrivas på bättre sätt. Sedan borde svenska folket på ett mera konkret sätt visa vad som är fel genom protester och demonstrationer , lär av fransmännen. Vi får också ta på oss en del av ansvaret för det som händer genom att vara passiva.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Ja, litet franskt jäklar anamma skulle behövas nu. Vi kan bara inte fortsätta så här.

 2. Ville-Valle

  Nu är det dags att du på allvar går in i den ”politiska världen” för de små människorna behöver dig…

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Tack för förtroendet! Just nu känns hela det politiska etablissemanget som amatörskådespelare i en verklighetsfrämmande parodi. Tror de verkligen på vad de säger och säger de verkligen vad de tror på? Det hela känns så surrealistiskt och hopplöst för närvarande, så det kanske är bäst att ligga lågt tills verkligheten slagit till mot dem som orsakat allt detta. Det måste nog dessvärre nå botten (där är vi inte riktigt ännu) innan vi kan åstadkomma en förändring.

 3. LSE

  Du vet att du är i Sverige när protesterna mot en gruppvåldtäkt skapar mer upprördhet än gruppvåldtäkten.

  Manifestationen 16/10 skulle nog inte behövts om situationen har varit mer normal.
  http://www.helagotland.se/samhalle/manifestation-tander-facklor-mot-rasism-13217447.aspx

  28 anmälda våldtäkter på Gotland hittills under 2016 räcker kanske inte för att polis och media ska se problemet.
  Det är tragiskt att det medborgargarde som även har bildats på Gotland verkar behövas för att skydda kvinnor i Sverige.

 4. Mia K

  Hej asasuh! Och FI har sammandragit en mängd yrkesdemonstrerande ”kvinnor” från andra delar av Sverige för att ta förövarna i försvar! Man häpnar! Jag har också skickat pengar till den drabbade, inte mycket men hon får lite plåster på såren!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Är det inte typiskt för Fi och radikala vänsterfeminister att försvara förövarna? Ja, OM de inte är VITA MÄN förstås!

 5. Petter

  En handikappad kvinna blir gruppvåldtagen av ett gäng nyanlända på Gotland. Feminister och antirasister är knäpp tysta.
  Den handikappade kvinna bryter ihop och behöver professionell hjälp. Feminister och antirasister är knäpp tysta.
  De anhållna nyanlända släpps med motiveringen att kvinnans redogörelse inte överensstämmer med deras. Feminister och antirasister är knäpp tysta.
  Folk på Gotland blir fly f-b och protesterar. Feminister och antirasister vaknar till liv och anordnar en manifestation mot dem som protesterar.
  Jag kan erkänna, jag fattar ingenting.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Du är i gott sällskap. Många frågar sig var som händer och hur det kommer att påverka oss i Sverige

 6. Bergis

  De har fått komma till Sverige på skattebetalarnas bekostnad och nu visar de sin tacksamhet. Tvi vale! Undrar egentligen hur många procent av alla ”flyktingar” som är här i Sverige av helt andra orsaker än krig och förföljelse?

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Ja, det vet nog ingen. Den siffra jag sett är att ungefär 30 % av dem som kom ifjol var flyktingar från Syrien.

   • Vera L

    Ja om 30 procent kom från Syrien, var det då de allra mest medelslösa, gamla, kvinnor och barn? Tror inte det. Dessutom kom andra från andra håll, som Eritrea, Afganistan, Irak, Etiopien. Och 10 procent betecknas som statslösa! De representerar helt andra kulturer än svensk och har helt annat modersmål. Självklart blir det svårt med integrationen vårt land och till våra sedvänjor!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.