Allsköns funderingar om politik

’Huckleri’ och 50 nyanser av grått

Den svenska ’feministiska’ regeringens besök i Iran förra veckan har skapat rubriker både i och utanför Europa. Anledningen är att alla de kvinnliga regeringsdeltagarna täckte sitt hår inför mötet med mullorna. På de foton som spridits via olika medier ser de deltagande ’feministerna’ mer ut som en grupp kvinnor som varit och shoppat i en ’second-hand’ än som svenska regeringsrepresentanter på officiellt statsbesök.

Den iranska journalisten Masih Alinejad anser att ’feministerna’ borde ha fördömt slöjtvånget för kvinnor i Iran istället för att underkasta sig och själva bära ’slöja’ vid mötet med president Rouhani. Alinejad påpekar att som feminist och förespråkare för jämställdhet bör man utmana ojämlikheten överallt. Hon säger i intervju med BBC att de svenska ministrarna ”måste stå upp för sina egna värderingar”, en åsikt de av oss som tror på jämställdhet, allas lika värde och demokrati delar.

Världens första ’feministiska’ regering i synnerhet och svenska politiker i allmänhet påtalar ständigt allas lika värde och värdegrunden samt hur viktigt det är att bryta mot normer som  inte respekterar dessa. I Iran företrädde ’feministregeringen’ Sverige. De borde därför inte ha underkastat sig Irans kvinnofientliga regler och kultur som förtrycker och diskriminerar kvinnor. Denna kultur och religion försöker mullorna sprida till oss i väst. ”Allt är politik” som Olof Palme sa.

Handelsminister Ann Linde försvarar ’huckleriet’ med att det är iransk lag att kvinnor ska använda slöja och försöker tysta kritiken genom att kalla den ”främlingsfientlig”, men attack är inte bästa försvar. Varken Angela Merkel eller Theresa May täckte sitt hår när de träffade iranska regeringsföreträdare. Dessa kvinnliga toppolitiker stod upp för sina egna seder olikt världens första ’feministiska’ regering, som valde att ’betäcka’ sig inför mötet med mullorna. Detta var ett svek mot de förtryckta kvinnorna.

Också IKEA har nyligen trampat i klaveret. IKEA i Israel, som drivs som ett franchiseföretag, har skickat ut en broschyr riktad till en liten del av befolkningen där. Till skillnad från IKEAs standardkatalog  ”finns det inga döttrar, systrar eller mödrar vid sidan av papporna och pojkarna” i broschyren. Inte en kvinna så långt ögat når. Detta har gjort många människor upprörda och är inte förenligt med de värderingar IKEA står för. Företaget har tagit till sig kritiken och nu gått ut och bett om ursäkt för misstaget. Den svenska ’feministregeringen’ kör dock med hög svansföring och Linde väljer att moralisera och avfärda kritiken mot ’feministregeringen’ som rasistisk.

Det påpekas ofta att man ska ta seden dit man kommer, men om man nu anser att en ’feministregering’ är så viktig och avgörande för demokratin och utvecklingen borde man ha använt sig av möjligheten att göra avtryck och intryck när chansen att göra det infann sig. Att bara ’jamsa med’ och ställa upp på en religiös fundamentalistisk ideologi som går emot allt vi står för och tror på underminerar ’feministregeringens’ trovärdighet och styrka. Att klart och tydligt vägra att ställa upp på mullornas kvinnoförtryck m m hade däremot varit ett styrkebesked värt respekt. Dessutom hade de varit en konkret manifestation av den ’feministiska utrikespolitiken’ som man slår sig för bröstet för i tid och otid.

 

P S: Jimmy Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, skulle på torsdag kväll hålla ett möte i kulturhuset Väven i Umeå. De protester som arrangerats urartade och efter att brandlarmet i Väven av okänd anledning plötsligt utlösts, tvingades SD ställa in mötet.

Sven-Olov Edvinsson, (C), 1:e vice ordförande i Umeå kommunfullmäktige, reagerar starkt på det som hände vid Umeå kulturhus. I ett uttalande i VästerbottensKuriren skriver han att mötesfriheten i Umeå kommun är okränkbar:

-Det inträffade har skapat välgrundad ilska hos många umebor. Därför måste de personer och organisationer som medverkat till det som inträffade på Väven klart och tydligt och snabbt be om offentlig ursäkt!

Han riktar sig speciellt till de personer och organisationer som stod bakom protesten:

Bakom demonstrationen som urartade fanns representanter för bl.a. ung vänster, vänsterpartiet och ABF samt kulturaktörer som Profilteatern m.fl”

Edvinsson avslutar med följande uppmaning:

-Stå upp för allas mötesfrihet! Erkänn att händelserna i Väven gynnar en växande intolerans.

http://www.vk.se/1935455/politiker-be-snabbt-om-ursakt

Jag instämmer till fullo med Edvinsson och välkomnar politiker som vågar stå upp för sina åsikter och sätta ner foten.  Nu förväntar jag mig att de styrande i Umeå går ut och tydligt tar avstånd från vänsterextremisternas och övriga demonstranters utomparlamentariska sagerande. Vi har alla ett ansvar att stå upp för yttrandefriheten, organisationsfriheten och mötesfriheten. Våld och sabotage löser ingenting och är ett allvarligt hot mot demokratin.

Umeås varumärke skadas också av att man inte klarar av att hålla ordning när ett av riksdagens demokratiskt valda partier ska hålla möte. Skulle samma sak ha kunnat drabba ett möte arrangerat av t ex socialdemokraterna eller ett annat riksdagsparti?      D S

10 kommentarer

 1. Mia K

  Hej asasuh! Sven-Olov Edvinsson agerar endast ur ett egenintresse när han betonar mötesfriheten, enligt min uppfattning- C blir alltmer färglöst i debatter. Tyvärr har Umeå, tillsammans med Lund och Linköping, mycket dåligt demokratirykte. Åldern på demonstranterna vid sd-mötet var mycket låg, många barn var där, medan deltagarna i sd var betydligt äldre, och därmed livserfarna och kloka. Dagens försörjning av migranter i Sverige är ohållbar, Titta bara i pensionsbeskeden. Vi har blivit lurade, vilket många av oss inser.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Har dålig kunskap om hur Edvinsson agerar men ingen i kommunledningen har hittills tagit avstånd från tumultet och det oparlamentariska kaoset. Därför uppskattar jag att Edvinsson satte ner foten.
   Såg för nån timme sedan Jan Hägglunds inlägg om tumultet. Han var ledamot av KF samtidigt som jag var aktiv i kommunpolitiken. Han höll alltid stilen, kritiserade och diskuterade sak och inte person. Det fanns ledamöter som svingade både högt och lågt, vänster och höger, men Jan sänkte sig aldrig till den nivån. Roligt att se att han fortfarande håller hög nivå på det han skriver och säger.

 2. Gerd

  Det här måste få konsekvenser för de partier, kulturorganisationer och andra som uppviglade dessa skränande småglin att bete sig som om de inte har något innanför pannbenet. Indragna bidrag till att börja med. Det finns andra mer angelägna saker att satsa våra skattepengar på. ABF (arbetarnas bildningsförbund) som också stod bakom uppviglingen har en hel del bildning att ta igen.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Håller med dig men dessvärre brukar oparlamentariskt agerande inte få några konsekvenser. Att utkräva ansvar är inte svenskt. Därför kan uppviglingar och utomparlamentariska aktioner fortsätta. Den humanitära stormakten har tappat kontrollen och abdikerat inför vänsterextremism och allehanda aktivister. Det minsta man kan begära är att de skyldiga tappar bidragen, men inte ens det kommer att ske misstänker jag.

 3. Basic Rules

  Sveriges handelsminister Ann Linde i svarta, heltäckande kläder.
  Hon täcker håret med en islamisk sjal och bugar lätt av vördnad inför den islamiska republiken Irans diktator. Han vägrar att skaka hand med henne eftersom hon är kvinna. Behövs det sägas mer, en ”avslöjande” dubbelmoral och slutsatsen blir att feministisk utrikespolitik är enbart PLAKATPOLITIK !

  Statsminister Löfvén beskrev Irans islamistiske diktator med följande ord: ”En vänlig man”.

  Denna typ av politik stavas FÖRNEDRING.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Instämmer i allt du skriver. Löfven försöker nog att öppna och hålla så många dörrar som möjligt öppna för han måste någonstans ändå förstå att hans dagar som statsminister är räknade. Skulle inte förvåna mig om han vill bli en ny Jan Eliasson i FN.

 4. Mia K

  Hej asasuh! Jo Arbetarpartiet offensiv är inte av samma skrot och korn som Vänstern! Det är fö märkligt att den tidigare umebon Jonas Sjöstedt inte tar avstånd från anhängarnas agerande under SD-mötet!

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Åkesson sa i en intervju att han tyckte det var på tiden att Sjöstedt rensade ut i Ung vänster på samma sätt som SD gjorde med SDU, men Sjöstedt svarade att Ung Vänster var en egen, självständig organisation som Sjöstedt inte hade med att göra. Det kallar jag genomskinlig undanflykt. Sjöstedt vågar antagligen inte ta tag i alla vänsterextremister. Det är skämmigt att bara låtsas som att allt är OK.
   Man skyller ofta saker på högerextremister men de är få jämfört med alla vänsterextremister, som syns överallt och inte sällan tar till utomparlamentariska metoder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.