Allsköns funderingar om politik

Sverigebilden

Är det någon av er som missat att Donald Trump förra lördagen på ett massmöte tog upp Sverige som ett exempel på hur illa det kan bli om man inte har kontroll på sitt lands gränser och att en stor och okontrollerad invandring leder till kaos, våld och anarki?

-You look at what’s happening, last night, in Sweden. Sweden! Who would have believed this? Sweden! They took in large numbers that have problems they never thought possible.

I en debattartikel i Wall Street Journal skriver SD:s Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson därefter att Trump har rätt i att Sverige är ett flyktingpolitiskt skräckexempel. Det fick justitieminister att gå i taket och hävda att SD “sprider dynga om Sverige”. Vilket häpnadsväckande uttalande av landets justitieminister! Har vi inte åsikts- och yttrandefrihet? Åkesson och Karlsson anklagades inte för några faktafel utan för att ha undanhållit ”väsentliga fakta om bland annat det faktum att den grova våldsbrottsligheten i USA är ungefär fem gånger högre än här”. På vilket sätt gör det Sverige tryggare och säkrare? Makteliten relativiserar i vanlig ordning. Tänk om de istället tog tag i verkligheten bakom bilden!

Hela den gångna veckan har slaget om verklighetsbilden, inte om verkligheten pågått. Politiker och journalister har reagerat mot den ’lögnaktiga’ sverigebild som tack vare (eller p g a) inte minst sociala medier fått stort genomslag utanför våra gränser. Den ’nya’ bilden står i bjärt kontrast till den sverigebild makteliten, PK-media, PR-byråer m fl försöker sprida och stora delar av mediesverige fokuserar nu på att motbevisa Trump. UD gjorde ett snabbt och desperat försök att gå ut med en ’korrekt’ bild av Sverige utomlands och Sverige begärde en förklaring av Trumps administration.

Så blev det måndag kväll och Rinkeby stod i brand. Plundring, upplopp, skottlossning, misshandel, rån. Bilderna av ett Sverige med ”no go-zoner” som polis, brandkår, ambulanser och räddningstjänst tvekar att gå in i utan eskort eller rejäla förstärkningar spreds över världen och anklagades av makteliten och PK-media för att vara felaktiga och lögnaktiga. Men att lägga tid och kraft på att försöka bevisa att Trump är en lögnare för att han har fräckheten att antyda att vi har problem med integration torde bara få omvärlden att misstänka att vi saknar ’sjukdomsinsikt’. Så länge vi misslyckas med våra ambitioner att integrera människor i Sverige, främst på arbetsmarknaden, kommer sverigebilden utomlands att vara ofördelaktig. Så länge får vi också finna oss i att andra är fräcka nog att påpeka det för oss.

Här hemma har få av oss haft modet att gå ut och kritisera offentligt då vi sett hur man brännmärks om man gör det. Redan i juni 1995 sa en stridslysten Göran Persson:

Jag kommer, liksom den regering jag tillhör, att i alla sammanhang med kraft brännmärka dem som utomlands talar illa om Sverige.

Vidare sa han:

-På dagordningen i höst tycker jag också att det skall stå att vi skall tala väl om vårt eget fosterland.

Inte minst Katerina Janouch har fått erfara detta, senast i Svt:s Opinion Live i torsdags, då Anders Lindberg (AB) kommenterade Trumps tal:

-Bilden är ju inte sann. Det är inte bara det att det är faktafel. Det ägde inte rum något terrordåd, vilket faktiskt var grunden för hela historien. Det här är ju desinformation.

Anders Lindberg baserade sin kritik på att Trump hade hittat på och ljugit om ett terrordåd i Sverige. Men Trump påstod inte att det hade skett något terrordåd i Sverige, vilket betyder att det är Lindberg som sprider faktafel och ’fake news’. Janouch försökte gång på gång korrigera Lindbergs desinformation men programledaren Belinda Olsson lät henne inte få redogöra för vad Trump faktiskt hade sagt. I ett program om ’fake news’ och ’biased news’ lyckades AB och Svt:s journalister med konststycket att göra sig skyldiga till just det som de anklagat Trump för. Undra på att allt fler av oss ifrågasätter varför vi ska betala TV-licens till dagens vinklade public service! Detta avsnitt av Opinion live borde bli ett fall för Granskningsnämnden för radio och TV!

Också Carl Bildt har kommenterat Trumps uttalande genom att undra om Trump hade ’rökt på’. Det säger mer om Bildt än om Trump. Bildt har senare föreslagit att Trump ska skippa golfen en vecka för att besöka Sverige och ta del av verkligheten här. Vilka delar av Sverige anser Bildt då att Trump ska besöka för att få rätt sverigebild? Har Bildt förresten själv besökt Järvafältet, Rinkeby och andra utanförskapsområden? Problemet i Sverige är att vi vägrar erkänna problemen och prata om dem. Istället försöker vi krampaktigt bevisa att allt är frid och fröjd och att inget är fel i den bästa av världar.

”The further a society drifts from the truth, the more it will hate those that speak it”.

Så sa George Orwell för ganska länge sedan. Numera besannas hans ord dagligen i Sverige.

18 kommentarer

 1. Erik

  Oavsett bilden av Sverige eller inte. I går kom nyheter om att Sverige har den högsta sysselsättningsgraden inom EU. Förutom mer kvinnor som jobbar talades också om nyanlända, förvisso med utbildning, som nu gör att AB Sverige får en boost genom bland annat högre skatteintäkter. Den kan båda gott inför framtiden. Nu är det upp till poltikerna att se till att arbetsgivarna i Sverige får tag i arbetskraft. Både mindre kvalificerad och mer kvalificerad. Jag tror nog att vi här i Sverige inte kommer att dö sotdöden vilket hade varit fallet om SDs politik fått råda till 100 procent.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Högkonjunktur är bra på alla sätt. Likaså att fler nyanlända får jobba.
   Jag tror att oavsett vem som styr i Sverige kommer vi att slippa dö sotdöden. Däremot tror jag att vi ännu inte sett den verkliga krisen.

  • Basic rules

   Det är 26 år sen vi hade sån hög sysselsättningsgrad som nu, 82%. Det ät i Hög grad löntagarnas marknad . Men för dem skull måste vi inte sopa gängkrimininallitet och problem med ’klanstyrda’ områden under mattaan, som regering och viss media gör –
   Den är ständigt återkommande i
   områden som Tensta, Rinkeby , Malmö mfl. Morgan, Stefan mfl blundar och ljuger rakt av. ’Dagliga’ händelser och offentlig statistik talar ett helt annat språk

   Sverige är i hög grad ett avskräckande exempel i detta avseende !

   • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

    Och Sverige är ett lysande exempel på ett land som inte klarar av att se sina problem. Det mesta av energi och fokus går åt till förnekelse.

 2. Jonas E

  Jag skulle rekommendera att du kollar in Tim Pool – journalisten som just varit 3 dagar i Rosengård, och är på väg till Sthlm:s förorter nu ….. han hittar då inga No Go Zoner i Rosengård i alla fall – och han borde veta då han varit i riktiga sådana !.

  Katerina Janouch hade uppenbara svårigheter med fakta : http://www.svt.se/kultur/medier/sant-och-falskt-i-janouch-debatten !.

  Har lite svårt för dessa ”sverigevänner” som baktalar Sverige utomlands med valda delar av fakta bara, eller som släpper in Putins kompisar på Riksdagen, eller vars partikansli har täta kopplingar till Russia Today ….. låter inte riktigt som ”Sverigevänner” i mina öron !.

  Sen så finns det släppt korrekta fakta kring immigrationen här – som har BRÅ som källa, och inte ”känslan” som ”Sverigevännerna” har : http://www.government.se/articles/2017/02/facts-about-migration-and-crime-in-sweden/

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Jag använder Tino Sanandaji och Jan Tullberg som källor när jag behöver fakta kring immigrationen. BRÅ har jag inget större förtroende för längre.

   • Jonas E

    Du menar den Tino som har vissa åsikter om SD:ares IQ ?…. jag delar själv inte nödvändigtvis den åsikten, men så har jag ju inte hans erfarenheter heller !.
    Dom du pekar på använder ju BRÅ själva som källor, skillnaden ligger bara i att dom använder bara valda delar men påstår att det är hela fakta !.
    BRÅ använder ju hela bilden för sina redovisningar ska man inte lyssna på experterna menar du ?…… För går du till tandläkaren när du får problem med bilen ?, eller går du till en bilmekaniker ?.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     BRÅ använder den bild som passar de styrande. Jag kommer inom kort att skriva om detta ämne.

 3. Mia K

  Hej asasuh! Bra inlägg, som vanligt! Varför ska regeringen mörka de problem som Sverige står inför? Har läst Lars Åbergs senaste studie av Malmö, och vi är inne på en skrämmande utveckling i landet som helhet, med Malmö som facit! Självklart har många nyanlända ingen tanke på egen försörjning, som systemen i landet är utformade och givetvis kommer utbildningarna att chansera, inte minst pga betygsinflation och sämre generella förutsättningar för studier. Vägrar man inse detta, klarar man knappast att styra ett land!

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   De styrande har ingen plan på hur de ska fixa vägen framåt. De pratar om hårdare tag och ordning och reda men inte hur det ska genomföras. Att slå in öppna dörrar hjälper inte. Nu måste de presentera hur de ska åtgärda alla brister och hur de ska få människor i arbete.

   • Basic Rules

    Löfvén pratar nu om plikt, ansvar, lag & ordning ! Trovärdigheten är noll som vanligt.

    Socialdemokratin står inför stora utmaningar, men har tyvärr ingen plan för praktisk åtgärd.
    Sluta utreda och kom till skott, alla vet problemets art och omfattning, GW och Springare var rörande ense om verklighetens Sverige i ”veckans brott” härom dagen.
    Springares dagliga erfarenheter från Örebro, stämmer med den nationella. Och Löfvén säger rakt ut att Springare ljuger…Morgan, vår justitieminister vill inte diskutera faktiska förhållanden kring kriminella gäng/nätverk med invandrarbakgrund, utan tramsar om främlingsfientlighet.
    Allt pratas bort med förklaringen att svenskar minsann också begår brott, vi har hört det förr men steget blir tydligen för stort att ta.
    Den som är intresserad fakta och offentlig statistik kan läsa just Tino Sanandajis bok – Massutmaning!

    Det är en mänsklig svaghet ska erkännas, att inte vilja ta till sig information som inte ”stämmer”, men
    mer krävs av våra folkvalda än att mörka och svartmåla motståndaren.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     Visst är det märkligt att Löfven tänker sitta kvar nästa mandatperiod trots att han inte har gjort ngt vettigt alls denna? Tvärtom faktiskt! Självinsikt saknas liksom sjukdomsinsikt. Hela denna mandatperiod har relativisering och identitetspolitik använts flitigt av de som är ansvariga för den omfattande kris Sverige nu genomgår. Undra på att i måste läsa ’alternativa’ källor som vågar kalla en spade för en spade och Löfven m fl för lögnare!

 4. Roland Larsson

  Det är så obota löjligt att försöka försköna Sverigeblilden. Finns det någon annan verklighetsbild än verkligheten, det är ju bara att titta på filmer, men helst inte producerade av PK-Sverige. Nu kan man ju titta på vad man vill utanför Sverige och se vad som händer i vårt land. Det är alldeles fantastiskt det stora allvar politiker och PK visar i att försöka skönmåla vårt land som redan är så sargat. Alla vet ju vad problemet är, men ingen vill erkänna det. Det värsta är väl att man inte tvärstoppar all vidare invandring till landet. Det fortsätter enligt vad jag förstått invandring av precis den typen Sverige inte behöver mer av. När kommer politiker som kan säga tvärstopp och som förstår hur allvarligt det är för landet. Det är väl nog allvarligt att vi har massor av politiker i det här landet som inte insett realiteten och går på som att det skulle lösa sig av sig själv. Dessa politiker, främst bland vänstern borde rannsaka sig själv ordentligt, som jag själv gjorde, och inse sina misstag. Insikt och sanning kommer ofta alldeles för sent, när det gäller en nations överlevnad/fortlevnad är det givetvis väldigt allvarligt när ledande politiker inte kan se den omedelbara faran och agera därefter.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Jag kan bara hålla med dig. De ansvariga pratar nu om en ’stor utmaning’ som måste lösas men har ingen plan för hur den ska lösas. Undra på att samhället gått sönder!

 5. Bergis

  Skrämmande att se Janne Josefssons uppföljning till Fittja Paradiso och se all dessa människoöden. De har ju inte en chans i samhället pga sin religion, kultur och värderingar. Invandrarna talar ju själva om hur det mångkulturella samhället har spårat ut. Den förda migrationspolitiken har skapat söndertatuerade maskiner som försörjer sig på brott.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, det är förfärligt. Hur tänkte man? Eller varför tänkte man inte alls?

  • Mia K

   Hej! Uppföljningen av Fittja Paradiso visar hur otroligt mycket resurser (vissa) invandrare kräver! Dessa stora belopp skulle absolut göra mer kostnadseffektiva insatser i hemländerna och inte heller skapa de personliga svårigheterna som presenterades i programmet!

   • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

    Ja, att satsa i hemländerna eller i flyktingläger nära hemländerna är en långt bättre ’investering’ och borde vara mkt bättre för flyktingarna. Då vore kulturell anpassning, språk, lagar, arbetslöshet m m inte de oöverstigliga hinder som det idag är för så många.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.