Allsköns funderingar om politik

Ylva och Donald fabulerar

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) använder sig i likhet med Donald Trump av ’alternative facts’ och ’fake news’.

Johansson var i februari inbjuden av BBC att diskutera Donald Trumps uttalanden om Sverige. I intervjun fick hon också tillfälle att kommentera UKIP:s Nigel Farage uttalande om att Stockholm skulle vara Europas ”våldtäktshuvudstad”. (Farage syftade ursprungligen på Malmö)

Men Johansson förklarade tvärtom att sexbrott och våldtäkter minskar i Sverige.

– Jag skulle säga att han inte riktigt vet vad han talar om. När vi gör undersökningar över hur många kvinnor som blivit utsatta för våldtäkt eller sexuella övergrepp så ser vi att nivån går ner, och går ner, och går ner, hävdade Johansson till BBC.

Fel, fel, fel! Det är faktiskt tvärtom. Brottsförebyggande rådet (BRÅ) undersöker och sammanställer kvinnors rapporterade utsatthet för sexualbrott i den Nationella Trygghetsundersökningen (NTU). I januari i år publicerades senaste NTU. Den visar att andelen kvinnor i Sverige som uppger att de utsatts för sexualbrott mer än fördubblades mellan 2012 och 2015, från 1,4 till 3 procent av den kvinnliga befolkningen, ”en fruktansvärd ökning” enligt BRÅ:s generaldirektör Erik Wennerström. Enligt NTU har det efter 2012 skett en markant ökning av andelen kvinnor som utsatts för sexualbrott – trots att detta är den brottskategori där offren är som minst benägna att anmäla enligt Brå.

Men nu har Ylva Johansson pudlat, d v s backat med obegripliga bortförklaringar – i Sverige! Resten av världen får leva vidare med hennes ’fake news’. Oanständigt och oacceptabelt av ett statsråd i en regering som i olika brösttoner gått ut och kritiserat Trump för ’fake news’ och ’alternative facts’. Så hur kommer Trump och Fox att reagera när de får veta att Johansson satt och ljög i BBC:s intervju? Och vad säger de om det tilltagande skjutandet i Stockholm eller om att ’terrorresenärer’ faktiskt fått sina bidrag av svenska staten bl a genom CSN och Försäkringskassan? Örebro kommun har t o m anställt en terrorist, som sedan åkte på en ny terrorresa:

-Runt 300 personer har rest från Sverige till Irak och Syrien för att ansluta sig till terrororganisationer. Ett 20-tal kommer från Örebro. I en rapport som gjorts på uppdrag av finansinspektionen framkommer det att nästan alla som rest har fått någon form av statligt bidrag som kan ha finansierat resan.

Regeringen gör numera allt som står i deras makt för att styra bilden av Sverige utomlands, men med dagens sociala medier och snabba nyhetsflöden är det svårt att dölja sanningen. Varför granskas förresten inte Ylva Johansson av medierna? Med den lön och den stab av kompetenta (?) medarbetare som en minister har till sitt förfogande borde det vara lätt att få fram korrekta fakta, åtminstone inför en viktig TV-intervju.

Justitieminister Morgan Johansson var snabb att kritisera SD:s partitopp när det gick ut i amerikanska Wall Street Journal ”….och spred dynga om Sverige”:

Man undanhöll väsentliga fakta om bland annat det faktum att den grova våldsbrottsligheten i USA är ungefär fem gånger högre än här och falska beskrivningar av det slaget kunde naturligtvis inte få stå oemotsagda.

Samma sak borde väl i konsekvensens namn gälla för Ylva Johansson. Hon förteg flera viktiga fakta som stärker bilden av att allt inte står rätt till i dagens Sverige. Dessutom gjorde hon sig skyldig till faktafel, vilket Morgan Johansson nådigt erkände att sverigedemokraternas artikel inte gjorde. Kontentan blir att Ylva Johansson gått ut med ’alternative facts’ och ’fake news’ i syfte att mörka. Hur verkligheten ser ut förväxlas inte sällan av politiker med hur den borde se ut.

Kriminalitet och våld är det som svenskar upplever som mest oroande inför framtiden. Den växande oron beror inte på någon ”mediebild” utan på den analys man gör av läget. Antalet mord och vapen ökar. Det gör också antalet ouppklarade brott. Otrygghet och brott håller på att bli vardag på ett sätt som ingen ska behöva acceptera. Sverige är det land i Norden där flest personer skjuts till döds och att uppklarningsprocenten för brott är så låg i Sverige idag att man kan säga att lagar har övergetts. Ylva Johansson förteg också att Sverige sällan utvisar utländska förövare trots att de begått brott som ger utvisning; närmare sex av tio utländska mördare som var folkbokförda i Sverige inte dömdes till utvisning.

Så vad är samhällskontraktet egentligen värt idag? Vad får vi för våra höga skatter, som kommer att bli dramatiskt mycket högre i många av våra kommuner framöver? Och hur kommer det att påverka lojaliteten och viljan hos verklighetens folk att betala skatt? Dessa frågor borde oroa den tondöva makteliten.

 

8 kommentarer

 1. Erik

  Gillar man politik generellt och inte bara ”grenen” migration rekommenderar jag att lyssna på Ekots lördagsintervju som gick av stapeln lördag den fjärde mars. Intervjuoffer var Socialdemokraternas partisekreterare Baastad. Hon blev satt på pottkanten och trillade dessutom ner. En av de bästa och välregisserade intervjuer jag hört gällande politiker.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, jag läste en recension av intervjun och Jörgen Huitfeldt fick mycket beröm för sitt professionella genomförande. Synd att så få är så pålästa och kunniga som han!
   Men Baastads paradgren är ju att vinna val som hon sa när hon utnämndes. Det gick så bra för S i i valet 2010, när de arrangerade valskola för invandrare, att de tvingades göra om valet i bl a Vivalla. Baastad var då aktiv i Örebro.

  • Basic Rules

   Lyssnade precis på intervjun, mer avklädd än S-partisekreterare Baastad kan man knappast bli !
   Både avseende ”relationen” till SD och lögnerna kring alliansens inkomstskattesänkningar och dess påstådda negativa inverkan på välfärden.

   Bloggens läsare BÖR lyssna på denna intervju i EKOT P1.
   —————————————————————————————————————————————Till ”krönikan”:
   Tyvärr har en sjuka att ljuga och förneka fakta spridit sig inom media och politiken, vilket gör det till ett måste söka andra källor än enbart MSM och papegojas- politruker.

   • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

    Efter att ha fått jobbet som partisekr intervjuades Baastad och hon lät både segerviss och optimistisk för hon ”var van att vinna val” när hon jobbade i Örebro. Hur hon vann de valen finns en del att säga om. Nu blir det nog ingen promenadseger för henne i valet 2018. Det blir antagligen tungt för henne att vinna förtroende efter Huitfeldts lördagsintervju. Synd att så få journalister är lika vassa och pålästa som han!

 2. Harrieth

  Helt utanför detta inlägg. Hur kan Vänstern i Umeå gå omkring med nazistsymbolen. Är inte det hets mot folkgrupp.Synd man inte kan skriva till dej direkt.

  Ej Feminist

 3. Mia K

  Hej asasuh! Beundrandsvärt inlägg, som vanligt! Varför fick Ylva J denna superministerpost av s? Jo man saknar helt kompetens idag! Nätet ger oss alla upplysningar vi kan fråga om så hur tror hon att hon kan fabulera omkring antal anmälda brott? Det är dessutom känt att polisen endast har resurser till svårare brott, som ihjälskjutningar i storstadsregionen, så många vardagsbrott anmäls aldrig.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Hej Mia! Kul att du gillar mina inlägg!
   Du besvarar själv frågan om varför Ylva fick denna portfölj. Aldrig tidigare har vi haft en så överbemannad regering med så inkompetenta statsråd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.