Allsköns funderingar om politik

”Trygghet i en ny tid”

Den nyligen avslutade S-kongressen hade som motto ”Trygghet i en ny tid”. Det verkar numera vara en genomgående trend i det politiska etablissemanget att hela tiden tala om vad som ska ske i framtiden, när man inte vet vem som innehar regeringsmakten. Jag intresserar mig mest för vad som sker, eller inte sker, i nutid.

Resultatet av vänsterregeringens politik tvingas vi alla betala för i nutid, i pengar eller liv. Under kongressen slog sig Löfven för bröstet och lyfte fram regeringens tuffa linje mot brottslingar och terrorister. Han hävdade ogenerat att krafttag tagits under hans tid. Inför valet 2018 försöker han nu spela landsfader. Bäst att smida medan järnet är varmt. Undrar vad terroristoffrens familjer anser om de påstådda krafttagen. Mitt krav är att de regler och lagar som faktiskt redan finns ska användas. Det hjälper inte att införa nya lagar om man inte respekterar och efterlever dem som redan finns.

Löfven tycks ofta bli förvånad och frustrerad över den verklighet han varit med om att skapa. Han blev t ex upprörd när han informerades om att Al-Azharskolan i Stockholm delade in skolbussen så att flickor satt längst bak och pojkar längst fram i bussen. Det verkar ha kommit som något av en chock för honom att muslimer lever som muslimer och inte som svenskar i Sverige.

Löfven är också frustrerad över att en person som fått avslag på sin asylansökan inte åker härifrån. Det är hans och regeringens ansvar att se till att beslut verkställs. I nutid, inte i ny tid! Löfven har tidigare hävdat att terrorister inte kommit till Sverige med flyktingvågen 2015. Numera har det bekräftats att återvändande IS-terrorister försöker gömma sig bland asylsökande som tar sig till Europa. Att Löfven inte inser detta avslöjar en del om hans omdöme och förmåga.

I Norge har man t ex inlett rättsprocesser mot 20 av 40 IS-anknutna hemvändare. I Sverige har man kunnat döma 2 av 150 återvändare. Här har funnits en missriktad välvilja att ta emot återvändarna och låta dem röra sig fritt och verka mitt ibland oss övriga. Hur förklarar regeringen detta? Och hur förklarar regeringen att de som fått avslag som vunnit laga kraft ändå har tillåtits bo kvar på Migrationsverkets anläggningar med gratis mat, sjukvård och skola? Hur kan man komma på tanken att dela ut gratisförmåner till dem som befinner sig illegalt i Sverige?

IKEA-mördaren i Västerås hade fått avslag på sin asylansökan och hämnades genom att knivmörda två för honom helt okända svenskar. Terroristen Akilov som utförde terroristattentatet på Drottninggatan fick avslag på sin asylansökan i december 2016. Han hade 4 veckor på sig att FRIVILLIGT lämna landet, men han avvek och efterlystes och hann mörda 4 oskyldiga personer innan polisen fick tag i honom. Han var känd av SÄPO och öppen med sina IS-sympatier. Enl uppgift hade uzbekiska myndigheter informerat SÄPO om Akilovs förehavanden. Ändå kunde han röra sig fritt här. Så illa fungerar vår trygghet i nutid. Den bistra sanningen är att staten inte längre klarar av sin kärnuppgift att skydda medborgarnas liv.

Det har nu också blivit känt att Akilov använt mer än en identitet och att hans identitet dessutom använts av flera andra personer. Skatteverket har sett att 30-50 % av de asylsökande har registrerat olika personuppgifter hos olika myndigheter. Enligt Marie Mattson Vangekrantz, samordnare för ID-relaterad brottslighet vid Skatteverket, utnyttjas dubbla identiteter idag till omfattande bidragsbrottslighet och brottslig verksamhet. Eftersom de olika myndigheterna inte delar uppgifterna med varandra, vet man inte exakt hur mycket det handlar om. Hon berättar att om man t ex har tre identiteter kan man i den första starta ett företag och få nystartsbidrag, i den andra kan man vara arbetslös och få sjukpenning och i den tredje kan man ta lån. Hur kan våra myndigheter ha en så lättsinnig inställning till dubbla identiteter eller till att så många falska svenska pass förekommer?

”Det är inte i första hand en fråga om hur många som kommit hit utan frågan är om vi har en tillräckligt effektiv mekanism för att se till att människor som fått avslag lämnar landet. I ljuset av det här får vi se om det är ytterligare saker som ska moderniseras”, kommenterade Löfven.  Naturligtvis handlar det om volymer och om att man utan kontroll släppt in alla migranter som lockats av Löfvens ”Refugees welcome” och ”Sverige bygger inga murar”. Det hade varit klädsamt av Löfven att i detta läge vara litet självkritisk, men självkritik är inte regeringens styrka, varken i nutid eller i ny tid.

Det politiska etablissemanget kan lova vad som helst i nutid, och gör också det, eftersom risken att behöva infria sina löften i ny tid är minimal. Just nu har budgivningen bara börjat ifråga om antalet poliser, högre polis- och lärarlöner, fler vårdplatser, bättre skolor, tuffare tag mot kriminalitet etc. Löfteslistan är redan nu så lång att det torde ta några mandatperioder innan alla fagra löften kan uppfyllas. Men då är de redan glömda och nya löfteslistor presenterade. Hur kan vi medborgare acceptera dessa politiska pratmakare som lovar runt och håller tunt?

6 kommentarer

 1. Carina

  Tack Åsa!
  Du är lysande som vanligt.
  Min övertygelse är att det grundläggande problemet är media. Man vet att 90% av journalisterna har vänstersympatier och då är det enkelt att räkna ut hur intresserade de är av att förmedla verkligheten och ställa kritiska frågor till 7-klövern, jag anser att de är sas i samma lag. Att förmedla verkligheten är att omedelbart erkänna att föregående och sittande regering har misslyckats totalt med allt från migration, vård, skola, omsorg, rättssäkerhet, trygghet för medborgarna och inte minst missbruket av våra skattemedel, listan kan göras hur lång som helst. Det är inte konstigt att majoriteten av svenska folket som endast läser lokaltidningen, expressen, aftonbladet, DN och ser på SVT och TV4 röstar som de gör. Dessutom är det viktigaste att rösta med hjärtat för då är man god och får vara med i det sociala livet. Vi får heller inte glömma att vi saknar yttrandefrihet i det här landet och det har vi saknat länge det har varit en långsamt smygande process som pågått under decennier.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Det senaste beviset på hur odemokratiska personer försöker kringskära yttrandefriheten; 127 personer som definierar sig som författare protesterar i ett upprop publicerat på DN:s kultursida den 21 april mot att Nya Tider får hyra en monter på höstens Bokmässa i Göteborg. som för andra året i rad låter den tvivelaktiga tidskriften ”Nya Tider” hyra en monter under mässan. Protestanterna meddelar att de kommer att utebli från årets bokmässa om inte bokmässans ledning omprövar sitt beslut. Ingenting tyder emellertid på att beslutet kommer att omprövas. Heder åt bokmässans ledning.
   Vi har sett samma trend i samband med SD:s offentliga möte i Umeå där personal på Väven ansåg att SD inte skulle få hyra där. Liknande tongångar fanns på Grand Hotel, som efter SD:s alternativa Nobelfest där gick ut och bad om ursäkt mer el mindre för att de hyrt ut till SD. Det innebär att man helt emot demokratiska spelregler utestänger det parti som kanske en fjärdedel av svenska väljare kommer att rösta på i valet 2018. Hur har det kunnat gå så här långt? Skrämmande och skämmigt!!

 2. Glesbygden

  Allmänhetens tyckarsidor är sedan länge nedstängda hos både folkbladet och Kuriren. Jag tycker att det är sorgligt att man är så rädd för debatt. Norran utgör här ett lysande undantag där det mesta tillåts debatteras. De tidningar jag nämner sitter på alla trumf på hand man kan kasta ut olämpliga debattörer som använder ovårdat språk eller kränkande uttalanden. Samt frihet att redigera.

  Jag förstår inte att man är så rädd för en åsikt Alla med divergerande åsikt hade ju rätt att replikera. Brukade med nöje läsa folks tyckande och ibland tycka själv.

  Linjen verkar vara att folk skall hålla tyst och instämma. Eftersom jag inte är Sverigedemokrat fast jag i många fall instämmer med partiets åsikter. Framtiden får visa var min röst hamnar 2018 Speciellt tidigare när partiet var ensamt om att ha en rimlig syn på invandring. Eftersom det finns närmare en miljard svältande och därtill en stor massa extremt fattiga är det självklart att antalet potentiella invandrare är 100-tals miljoner. Att i detta läge förespråka fri invandring är en naivitet av extrema mått. Obegriplig naivitet. Det märkliga är ju att moderater och socialdemokrater till stor del antagit sverigedemokraternas åsikter något som man under mediala krumbukter förnekar. Man har insett att en fri invandring skulle leda till ett totalt sammanbrott för vårt samhälle. Vad gäller skola sjukvård kultur osv. Har medans dessa frågor fick dryftas debatterat dessa frågor med de som förespråkade fri invandring. Den intellektuella substansen i svaren var tunn och något svar på hur det skulle vara möjligt lämnades ej.
  Gläds dock åt att våra stora partier under verklighetens kalla stjärna börjat komma till sans. Att inte alla partier som sitter i riksdagen får ha synpunkter vid överläggningar angående medborgarnas säkerhet är fel.Detta tycker jag är sorgligt.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Jag förstår heller inte varför det är så lågt i tak eller trångt i PK-korridoren. En fri och öppen debatt är ett rimligt krav inte minst med tanke på att vi har en lagstadgad åsikts- och yttrandefrihet. Det är inte acceptabelt med alla självutnämnda potentater som tar sig friheten att moralisera och avgöra vem som har rätt och vem som har fel. Vänsterns agendamonopol har styrt alldeles för länge och hämmat den öppna och fria debatten. Inte minst upprörande är public service som med hjälp av våra skattepengar hämmar debatten och silar information. Också de stora tidningarna drivs med hjälp av våra skattepengar. Deras uppgift är att granska politikerna åt folket men idag granskar de folket åt politikerna. Detta måste bara upphöra!

 3. Glesbygden

  Mycket bra svar Åsa. Tidningen skulle bli mera levande och uppfylla sitt syfte med en mera allsidig debatt. Ibland känns det som att de som företräder PK korridoren betvivlar sina egna argument. Tvivlar man på trovärdigheten i sina argument ??

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Rädsla driver journalister. Blir de ’brunstämplade’ riskerar de jobbet och det finns gott om journalister som kan ersätta dem. Det finns lysande undantag, t ex Per Gudmundson, Ivar Arpi, Alice Teodorescu och några till.
   Denna rädsla för ’brunmålning’ utmärker också det politiska etablissemanget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.