Allsköns funderingar om politik

Regeringen och ’fake news’

Frågan om att ”skydda demokratin från falska nyheter” s k ’fake news’ är högaktuell i Frankrike och Tyskland liksom i Sverige.  Myndigheten Vinnova har därför gått ihop med stora mediebolag som Svt, SR, Bonnier och Schibstedt för att ta fram olika digitala faktagranskningsverktyg i syfte att motverka ”falska nyheter” och ”filterbubblor”. Men det finns ingen forskning som stöder påståendet att ”falska nyheter” skulle vara ett stort problem.

I tidningen Journalisten (2/1) säger Hanna Hjärne, Svt:s VD att hon önskar sig ”konkreta handlingar som får verkliga konsekvenser” mot desinformation. Ska staten få ta sig rätten att införa statliga tankepoliser för att bestämma vem som ska tillåtas yttra sig och vad den ska få säga, t ex i politiska och kulturella inlägg? Vem ska tystas i åsiktskorridoren? Det fyller mig med onda aningar. Ska den som uttrycker åsikter eller beskriver verkligheten på ett sätt som misshagar makten bestraffas? Är det förenligt med en demokrati? Vänsterregeringen gör redan nu allt för att brännmärka och hänga ut den som ger en korrekt beskrivning av svensk verklighet. Vem kommer inte ihåg Löfvens kritik mot Katerina Janouch, som i tjeckisk TV gav en bild av Sverige som majoriteten av oss kände igen?

Om någon nu meddelar t ex Facebook att en person publicerat något som är falskt eller stötande, stänger Facebook av den anmälda personen utan att göra någon egen kontroll av innehåller och personen som blir nedstängd får ingen chans att förklara sig. Facebook agerar så här för att regeringar har sagt åt dem att göra så för att inte ”råka illa ut”. Facebook har redan börjat stänga av personer som lägger fram kritiska åsikter eller sprider nyheter som andra betecknar som falska. T ex har Facebook stängt av riksdagsledamoten Staffan Danielsson (c). Han säger att han är en varm humanist och demokrat och att avstängningen kom som en blixt från klar himmel. Han lär dessvärre inte bli den ende svensk som drabbas när den ’statliga censuren’ genomförs.

Apropå ’fake news’ blir det svårt att slå Ylva Johanssons (s) rekord. Hon var inbjuden att diskutera Donald Trumps uttalanden om Sverige. I intervjun fick hon också tillfälle att kommentera UKIP:s Nigel Farage uttanlande om att Stockholm skulle vara Europas ”våldtäktshuvudstad” (Farage syftade ursprungligen på Malmö). Han visste enl Johansson inte vad han pratade om när han smutsade ner Sverigebilden med påståendet att anmälningarna i Sverige rörande våldtäkter och andra sexuella övergrepp skenade. Den faktaresistenta Johansson hävdade leende och myndigt i BBC på bästa sändningstid att:

-The level is going down and going down and going down…

Den faktaresistenta Johansson gick visserligen ut och pudlade – i Sverige, men resten av världen får leva med hennes ’fake news’. Okunnigt, oansvarigt och skämmigt för ett statsråd som har tillgång till rapporter, statistik och personal som kan ta fram och sammanställa dessa!

Johanssons partikamrat Karin Wanngård, finansborgarråd (s) i Stockholm, slår kanske ändå Johansson ifråga om ”fake news” eller ”alternativa fakta”. I höstas hade Wanngård och Norges invandrarminister Sylvi Listhaug bokat ett möte för Listhaug ville på plats i Rinkeby, en ’no-go zoon’, studera den ”svenska verkligheten och lära av Sveriges misstag”. Wanngård avbokade i sista minuten mötet och kommenterade detta i TV så här:

– Så här beter man sig inte som en minister. Man åker inte till en utav våra fina stadsdelar i Stockholm – i Rinkeby – där det sprudlar av livskraft och energi och säger ”Här går det inte bra”.

Efter tre skjutningar och två mord som skett på öppen gata i Rinkeby på sistone är det nu ett helt annat ljud i Wanngårds skälla när hon intervjuas i TV:

– Det är fruktansvärt. Det är helt oacceptabelt, och det här är skjutningar som vi ser – på öppen gata. Det är vittnen, det är anhöriga – naturligtvis. Så att kommunen har ju direkt på plats stöd, hjälp – dels till de som har sett dådet –  men också till folk runtomkring offren helt enkelt ….

-– Jaaa… Vi klassar ju det här naturligtvis som en krissituation när det är skjutningar som har hänt, med offer, med döda. Och det är så vi hanterar frågan. Tyvärr så har vi erfarenhet av detta i dagsläget…

Nu handlar det inte om en stadsdel ”där det sprudlar av livskraft och energi”. Nu handlar det om ”den svenska verkligheten” och folk som var rädda för att gå ut i sin fina stadsdel tidigare, men som är livrädda nu.  Nu talar Karin Wanngård om en krissituation, fler övervakningskameror och ordningsvakter och att de tyvärr har erfarenhet av detta i dagsläget. Total tvärvändning. Hur reagerar Listhaug och Norge på detta?

Magdalena Anderssons exemplifierar ’fake news’ med påståendet att ”staten lånar pengar till flyktingmottagandet”. I slutet av 2015 presenterade hon regeringens extra ändringsbudget där kommuner, landsting, Migrationsverket och civilsamhället skulle få dela på nästan 11 miljarder för att klara av ökade kostnader för flyktingmottagandet.

Det här är ett engångsbelopp, men även som engångsbelopp är det en historisk stor engångssumma. Allt kommer att finaniseras genom lån, sa Andersson då (SVT 12/11 2015).

Ska Andersson ljuga, bör hon ljuga om sådant som är svårt att kontrollera och följa upp.

Både UD och Svenska Institutet lägger stor möda på att bekämpa det man kallar ”fake news”. Ifjol hävdade UD i sin Facts about migration and crime in Sweden att det bl a finns några få hundra tusen människor födda i övervägande muslimska länder och att 1,5 % av Sveriges befolkning nu är ansluten till moskéer. SCB:s siffror visade däremot att det finns 700 000 – 750 000 människor födda i övervägande muslimska länder. Det innebär att 7 – 7,5 % av Sveriges befolkning sannolikt är muslimer.

Vidare hävdade UD att våldet i Sverige minskat under de senaste 20 åren och att våldsbrottsligheten trots ökad invandring sedan 1990 har sjunkit. Samma gällde för dödligt våld. En färsk studie visar dock att Sverige ligger på samma nivå ifråga om dödsskjutningar som södra Italien, d v s maffialand. Studien visar också att användningen av handgranater i det dagliga umgänget mellan kriminella grupperingar är lika utbrett i Sverige som i Mexiko.

UD har dessutom mörkat hur mycket kampanjen för att Sverige skulle väljas in i FN:s säkerhetsråd  kostat. De handlingar som visar sanningen har sekretessbelagts av UD. Det torde innebära att det rör sig om mycket stora summor.

Stefan Löfven och de ministrar, statsråd och tjänstemän som var inblandade i Transportstyrelsens IT-haveri gav oss förra året 50 nyanser av gråsvart, när de försökte få allmänheten att tro att Löfven inte hade informerats om haveriet förrän i i början av 2017. Konstitutionsutskottets utredning om vad som hänt kommer inte att bli klar förrän i vår eller sommar. Jag tillåter mig att tvivla på att KU får fram hela sanningen Löfvens Transportgate.

Det är inte första gången som man försöker korrigera verkligheten. Alliansens dåvarande integrationsminister Erik Ullenhag lanserade 2011 ett initiativ för att bemöta fördomar om invandring med fakta. På regeringens hemsida listade Erik Ullenhag ett antal s k myter och svar om invandring. Vinklade svar och selektiva fakta presenterades som de enda objektivt korrekta svaren på en rad komplexa frågor. När maktelitens bild inte hänger ihop med verkligheten sprider den dock bara ett löjets skimmer över avsändaren.

Den tredje statsmaktens uppgift är att granska makten åt folket men systemlojala journalister har på senare år istället granskat folket åt makten. DN och Peter Wolodarski har de senaste åren hängt ut och brunmålat många alternativa media och människor som vågat kalla en spade för en spade. Hur hade Hade Facebook och Twitter stängt av DN för deras påstående att ”Sandviken tjänar över en halv miljard på invandringen”?  När det gäller ’mörkarmedia’ är det stora problemet allt de förtiger och undanhåller verkligheten. Det borde den ’statliga censuren’ ägna sig åt. Tyvärr ligger det inte i den politiska maktelitens intresse. Inte heller i systemlojala journalisters eller ’mörkarmedias’ intresse. Dags att ta bort presstödet!

Att motverka desinformation är en sak, men det får inte bli en täckmantel för att bekämpa avvikande politiska åsikter. Jag misstänker att socialdemokraterna är mer intresserade av att få stöd för sin egen världsbild än att stoppa ’fake news’, i synnerhet under ett valår.

 

 

13 kommentarer

 1. Basic Rules

  Är censur av ondo eller inte ? Det fria samhället bygger på ett fritt demokratiskt samtal, där ingen riskerar repressalier när han eller hon företräder en kontroversiell åsikt eller lägger fram kontroversiella fakta. Därför är censur av ondo.

  Vem kommer inte ihåg alliansens ”sanningsministerium”, alltså Erik Ullenhags(Fp) plattform på regeringens hemsida, där han kunde reda ut sant och falskt i migrationsdebatten. Bland annat förnekades invandringens kostnader à tiotals miljarder kronor per år. Detta har förstås tagits bort, annars hade det väl varit något för censurivrare att ta tag i. Borde Ullenhag dömas till fängelse eller skulle DN:s chefredaktör Peter Wolodarski ha fått böter för påståendet att Sandviken tjänar ”över en halv miljard” på invandringen, exempel du själv tar upp.

  Den postmoderna vänstern, som är väl representerad i det svenska mediala landskapet, skulle behöva många års bot och bättring innan deras företrädare kan peka finger åt andra.

  Varför börjar MSN inte med att sopa rent framför egen dörr? De flesta och mest effektiva falska nyheterna sprids från SVT, TV4, DN, SvD och andra. Dessa redaktioner är stora nog att kunna upprätthålla de gamla yrkesetiska riktlinjerna om opartiskhet, bredd och konsekvensneutralitet.

  Det är tack vare nya media som händelser och skeenden som inte passar etablissemangets ”sanning” kommer upp i dagen, det ska vi vara tacksamma för !
  Det är en mycket farlig väg man är inne på från etablissemangets sida, ska de största lögnarna stifta lagar som passar för dagen – fullständigt absurt !

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, visst är det märkligt att lögnarna nu ska stifta lagar mot lögner!! Absurdistan! Att förtiga och mörka sanningen och verkligheten är också att ljuga. Likaså är det alternativa fakta som presenteras i TV och radio m m när man bara tar in systemlojala vänstersympatisörer och journalister. Opinion live är en ren megafon för vänstern. Belinda Olsson är varken objektiv eller saklig för det mesta. Stjärne borde sopa rent för egen dörr innan hon försöker få andra avstängda.

 2. Bengt Holmgren

  Tack – och bra som vanligt. Dock tycker jag du kunde fromulerat lite annorlunda ”Facebook stänger av etc”. Det är ju sant men ändå inte riktigt sant. Om jag förstår det rätt stänger Facebook av om någon meddelar Facebook att något är falskt eller stötande. Facebook gör då ingen koll utan stänger av. Då är det egentligen den som anmodar som de facto stänger ner. Och den som blir nedstängd får ingen chans att förklara sig.

  Facebook agerar på detta sätt med censur för att regeringar har hotat med ”åtgärder” om de inte censurerar. Detta skulle kommit fram.

  På Ledarsidorna. se 2018-01-14 ”Fortsatta attacker på ledarsidorna” kan man läsa om hur det går till.

  https://ledarsidorna.se/2018/01/fortsatta-attacker-pa-ledarsidorna-se/

 3. Olle

  Blir intressant att se årets val när då inte partierna kan lova (ljuga) en massa .
  Då måste de ju verkligen utföra vad de lovar också med denna lag ,annars så är det ju en lögn.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Jag antar att politikerna kommer att skaffa sig ’undantagstillstånd’ så att de kan ljuga utan att bli avstängda av Facebook m fl. Makteliten kommer nog att kunna stå över allt som gäller oss andra.

   • Olle

    Så mycket som S politiker ljugit både i Regeringen och i Umeå kommun senaste åren är nog rekord.Men vore de ärliga så sitter de nog inte kvar vid makten så länge. Men som vanligt är det som att pissa i byxan först värmer det sen blir det riktigt kallt.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     Tyvärr väljer partierna själva vilka som tillåts stå på valsedlarna. Vi väljare tvingas därmed ofta välja mellan pest och kolera. Kompromissen vi gör är att välja de minst dåliga alternativen.

 4. Carina

  Tack Åsa, återigen ett lysande inlägg. I min värld är sk falska nyheter mycket allvarligt, både att ljuga om verkligheten och att undanhålla densamma. Vi medborgare har rätt att kräva en tydlig och sanningsenlig information från regering och media. Hur skulle vi annars kunna förbereda oss inför ett militärt angrepp på landet tex och hur skall medborgarna kunna ta ställning vid valet om informationen endast är ensidig.

  Vi har under lång tid byggt upp ett öppet och tryggt samhälle med stor frihet som också innebär en svaghet om inte alla medborgare respekterar detta. Vi har i dagsläget en utveckling som är katastrofal inte minst för de svagaste i samhället.

  Först och främst krävs en definition av vad som är ”falska nyheter”, Hanna Stjärne är den absolut olämpligaste personen att definiera vad som är falska nyheter. Jag blir riktigt mörkrädd när ett sådant här förslag kommer från sittande regering, det säger allt om desperationen över att inte ha full kontroll på informationsflödet till medborgarna. Nu närmar vi oss forna DDR och Nordkorea med stormsteg. När vänstermedia börjar inse att lögnerna avslöjas då måste det till nya lösningar för att tysta ner konkurrenterna så att de som fortfarande ”sover” skall fortsätta att ”sova”.

  Jag håller med dig Åsa, bort med presstödet! Är det verkligen socialistregeringen och vänstermedia som skall diktera villkoren för den fria mediemarknaden. Det är samma sak som om ICA i majoritet skall besluta om Coop skall läggas ner eller inte!!!! Det får väl vara någon måtta på vansinnet.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, eller om Coop ska få informera om sina varor. Men vi har under ganska lång tid nu rört oss i denna riktning. Nu gäller det att väcka ’det sovande folket’!!

 5. Basic Rules

  Du har valt den inopportuna vägen, istället för ”schlingrande” politiker, och detta visar sig i antalet gillningar i din blogg.

  Den som utan kunskaper, vett och vilja, som ett strå i vinden, anpassar sig efter den senaste opinionstrenden väcker ingen respekt. Folk vill ha personer med resning inom politiken, som gör vad som rätt är – icke vad som opportunt är – du har den stilen som skribent fortsätt så.

 6. Pingback: Nyheter från Kalle Hellberg | corneliadahlberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.