Allsköns funderingar om politik

Gäst hos verkligheten

-Alla anständiga partier måste lyfta blicken.

Så sa vice statsminister Isabella Lövin (mp) i riksdagens första partiledardebatt för året. Det vore dock klädsamt om Lövin sänkte blicken från sitt elfenbenstorn och skämdes över tillståndet i Sverige istället för att ta till brösttoner. Sverige har blivit ett otryggare och sämre fungerande land under miljöpartiets år i regeringen. Mp fick drygt 6 % av väljarnas röster men har fått oanständigt mycket att säga till om i regeringen. Det har inte gynnat landet.

Den rödgröna regeringen har det yttersta ansvaret för att migrationspolitiken havererat, för att polisen hamnat i ett moment 22 då den tilltagande gängbrottsligheten slukar polisens resurser så att stöld, våldtäkter, inbrott, misshandelsfall m m måste prioriteras bort, för att våld mot polis, ambulanspersonal, räddningstjänst och brandkår eskalerar, för att vårdpersonal går på knäna, för att akutmottagningar numera måste anlita väktare för att freda sin personal, för att ett mycket stort antal illegala migranter befinner sig i Sverige, för att skolan håller på att haverera, för att vi har över 60 utanförskapsområden, för att många av de pensionärer som jobbat ett helt liv och bidragit till världens högsta skatter tvingas leva i fattigdom och drabbas av en alltmer urholkad välfärd etc.

Man behöver sannerligen inte ”svartmåla” Sverige; verkligheten talar sitt tydliga språk och sanningen är allt annat än vacker. Man måste vara både döv och blind och totalt verklighetsfrämmande om man missat detta. Men Lövin saknar uppenbarligen viljan och förmågan att se hur verkligheten ser ut idag. Hon har dessutom mage att kritisera dem som ”svartmålar” Sverige, d v s beskriver den verklighet de lever i:

-Det handlar inte om att bygga murar eller att ställa människor mot varandra. Det handlar om att se att de som kommit som nyanlända eller är utrikes födda är en stor resurs för Sverige. Det har visat sig historiskt att de som har kommit hit har blivit integrerade och väletablerade i Sverige.

Är det något som ställt grupper mot varandra är det den rödgröna regeringens politik och den katastrofalt misslyckade integrationen. De utrikes födda som kom i måttliga mängder och från närliggande kulturer för ganska länge sedan behövde knappast någon hjälp med att integreras. De lyckades hitta både jobb och bostad och lärde sig svenska. De hundratusentals invandrare som kommit de senaste åren från fjärran länder med helt andra kulturer, språk och utbildningssystem har vi trots stora satsningar och kostnader inte lyckats integrera. Där har miljöpartiet snarare bidragit till problemet än lösningen. I en intervju med Expressen säger Lövin nu att miljöpartiet kan tänka sig att bilda regering med moderaterna efter riksdagsvalet i september för att utestänga SD från makten. Och för att hålla sig kvar vid köttgrytorna förstås. Förhoppningsvis rycker väljarna upp maskrosorna med rötterna i höst. Kanske duger de till kompost.

Riksdagsdebatten avslöjade med önskvärd tydlighet att verkligheten nu ”ställer människor mot varandra” också inom regeringen. De två partierna driver olika linjer i migrationsfrågan. Skolminister Gustaf Fridolin reagerade i december skarpt på finansminister Magdalena Anderssons uttalande om att integrationen inte fungerar och att asylsökande därför borde söka sig till andra länder. I en intervju i DN (16/1) tar Lövin avstånd från den invandringspolitik som många av hennes socialdemokratiska regeringskolleger driver. Lövin är vice statsminister men i opposition mot regeringens invandringspolitik. Både hon och Fridolin anser att Sverige gott kan ta emot mer asylsökande och flyktingar än andra länder.

De två regeringspartierna har också helt olika bilder av verkligheten. Socialdemokraterna har börjat prioritera frågor om brottslighet och trygghet men Miljöpartiet ”oroar sig för den verklighetsbild som håller på att sättas”; en berättelse om dödsskjutningar, gängkriminalitet och våldtäkter (DN 16/1). Löfven sa sig t o m vara beredd att överväga att sätta in militär mot gängkriminaliteten om så behövs.  Är det därmed nu tillåtet för verklighetens folk att hävda att vi har utanförskapsområden och att polisen tappat kontrollen där? För bara ett år sedan kritiserade Löfven författaren Katerina Janouchs beskrivning av den negativa utvecklingen i Sverige i tjeckisk TV. Hans egen och andras kritik av utvecklingen är bra mycket tyngre än hennes, men verkligheten går inte längre att förneka. Den tränger sig numera på överallt. Löfven konstaterar ofta att något är ”helt oacceptabelt” utan att det följs av någon konkret handling. Nu räcker det inte med floskler och tom retorik längre.

I Danmark har militär f ö sedan i september tillfälligt tagit över vissa polisiära uppgifter som gränskontroller mot Tyskland och bevakningsuppdrag för att avlasta polisen t ex bevakning av israeliska ambassaden och synagogan i Köpenhamn. I Sverige har vi soldater som vaktar kungen. Olika former av bevakningsuppdrag under polisens ledning borde inte vara kontroversiellt. Vän av ordning undrar förstås hur och varifrån militären ska rekryteras och hur den ska utbildas för att klara av det jobb som utbildade och erfarna poliser misslyckats med. Jag tycker det osar valfläsk om Löfvens impulsiva utspel.

Nu måste Löfven m fl sluta med  meningslösa utspel,ta sitt fulla ansvar för den framväxande otryggheten i landet, visa handlingskraft och beslutsamhet. Om regeringen och ansvariga politiker ska komma till rätta med brottsligheten måste de fatta många tuffa och obekväma beslut och det omgående. Dessutom måste de våga utkräva ansvar av personer på viktiga poster. En konkret åtgärd som Löfven kan genomföra ganska omgående är att sparka Dan Eliasson.

9 kommentarer

 1. Anders V

  Jaså minsann, man kan nu tänka sig att få hjälp av militären! Det vore på tiden, nu när polisen inte vågar sig in i de många laglösa utanförskapsområdena, som knappast är en del av Sverige längre.
  Varför inte låta militären rensa upp dessa förortskalifat och sedan utvisa alla de illegala invandrare som gömmer sig där? Vad väntar man på? Att det skall bli dubbelt så många sådana laglösa områden?

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, vad väntar man på? Just nu bidar man nog bara tiden fram till valet. Det gäller att inte stöta sig med den röstboskap man räknar med i utanförskapsområdena och bland invandrare.

 2. Basic Rules

  Ja, verkligheten är inte bara MPs fiende utan i högsta grad även centerns/Lööfs, som får bli en kompletterande ”gäst hos verkligheten”.

  När gränserna stängdes och tillfälliga uppehållstillstånd infördes efter den stora migrationsuppgörelsen i oktober 2015, skrev Centerpartiet under uppgörelsen eftersom den är tidsbegränsad till tre år.
  Annie Lööf vill återgå till öppna gränser när de tre åren har gått och eftersom hon tydligen är jurist oroas hon över rättssäkerheten. Hon månar mer om flyktingars säkerhet än svenska medborgares, den lilla ”tonårs” hycklerskan.

  Det är de nyanlända som är Annie Lööfs fokus. Inte arbetslösa ungdomar i Sverige. Inte bostadslösa i Sverige. Det är de nyanlända som ska ha bostad och jobb först.Kommuner tvingas köpa bostadsrätter som nyanlända flyttar in i. Den egna kommunens medborgare får inte samma stöd. De förblir bostadslösa.
  Annie Lööf gör svenska medborgare till andra klassens medborgare och hon säger att de som inte vill ha ökad invandring är ”främlingsfientliga” – vad är detta för nonsens ?

  I en intervju i DN i december 2016 luftade hon liberala syn inom området, visst kan man ha den ståndpunkten, MEN det är oärligt och förljuget mot väljarkåren att inte redovisa alla konsekvenser, (som om dom inte i dag skulle vara tillräckligt tydliga) – ekonomiska, sociala och kulturella konsekvenser som på sikt kommer att sänka vårt välstånd och det går snabbt nu.

  Deras liberala principtänkande leder politiker upp i utopiernas stratosfär. Avståndet till verkligheten och folket växer, men vad gör det när man får kalla sig ”god”.

  Fokus måste nu på ett radikalt sätt ändras – att handling går före prat i kvadrat – så att lokala kriminella förorter ”raderas” ut och framförallt strypa tillförseln utifrån så att inte nya uppstår.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Jag litar inte alls på Annie Lööf. Hon pratar nu om att Alliansen är viktig för att få till ett maktskifte. Samtidigt håller hon dörren öppen mot ett blocköverskridande samarbete. Hon måste bestämma sig på vilken maktens taburett hon ska sitta och det måste hon göra ganska snart.
   Dessutom har hon mig veterligen inte tagit tillbaka ambitionen att Sverige lätt kan härbärgera 30 miljoner.
   Hon har heller inget svar på hur alla ska få bostäder, jobb, utbildning m m. Och hur ska hon komma tillrätta med gängkriminaliteten och annan brottslighet?
   Centern vill ju vara det företagarvänliga partiet men hur ska hon få in alla låg-/outbildade invandrare på jobb? Vad kommer varje sådant jobb att kosta i subventioner? Hon har mkt att förklara om du frågar mig.

   • Petter

    Jag har röstat C i många val men det är slut med det nu,Annie vill sitta med vid köttgrytorna .
    Det är som barnen , de vill bara vara med i det vinnande fotbollslaget. Politiker över lag ser det som ett arbete och inte som ett kall. Det är bara att titta på Umeås politiker finns det nån som man skulle vilja på på positionen som Kommunalråd , icke !! De är som flock yra höns som letar korn

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     Måste dessvärre hålla med dig till 100 %. Ser heller ingen ljusning för i valen får vi välja endast mellan de kandidater som resp parti sätter in på valsedlarna. Om man vet litet om hur det kan gå till i ett parti tappar man helt förtroendet för den ’politiska adeln’. De flesta av dem som sitter i toppen har på partierna har fostrats i ungdomsförbunden och sedan har dessa klättermöss insett fördelarna med PPM; position, pengar och makt. Egenintresset hos dem överstiger vida intresset för landets bästa.

 3. Glesbygden

  Du skriver alla anständiga partier måste lyfta blicken. Som före detta centerpartist frågar jag mig är C ett anständigt parti numera. Annie Lööf har aldrig tagit avstånd från sitt uttalande om att vi kan ta emot 30 milj invandrare. Eftersom en majoritet kommer från muslimska länder skulle det innebära att vi blir en sekulär alternativt kristen minoritet. Vi skulle hamna i en Egypten liknande situation med ett stort hot främst mot kristna kyrkor.
  Det gläder mig stort att C har backat kraftigt.Måste ge Basic Rules kredit för din insiktsfulla kommentar angående denna katastrof till politiker för vanliga svenskar som denna kvinna är.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Alla ”anständiga partier” var Isabella Lövins ord som jag citerade.
   Jag är mkt skeptisk till Lööf och litar på att hon ställs mot väggen i god tid innan valet. Hon kan inte sitta på dubbla stolar och inte prata med kluven tunga.
   Nog är det märkligt att vi svenskar som jobbat och bidragit till Sveriges utveckling och välstånd nu ska stå tillbaka och acceptera undanträngningseffekter på alla områden, inte minst de områden som utgör statens kärnverksamhet och kärnuppgifter. Dessutom ska vi stå för fiolerna.
   Den politik som idag bedrivs av 7-klövern har inte stöd av väljarkåren. Vi tillfrågades aldrig. Jag hoppas verkligen att väljarna ställer 7-klöverns partier mot väggen i höstens val.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.