Allsköns funderingar om politik

Lööfs förlorade heder (del I)

Centerns partiledare Annie Lööf påpekar ofta att hon är mycket tydlig. Bl a deklarerade hon i höstas att hennes målsättning är att bli statsminister 2022. I medierna har hon fått bra genomslag och viss stjärnstatus och partiets väljare verkar mycket nöjda med henne. Hon är en nutidspolitiker och hanterar skickligt dagens kommunikationskanaler, t ex Instagram, där hon lägger ut bilder på sig själv i olika trivsamma sammanhang.

Lööfs retorik innehåller mer ”jag” än övriga partiledares; ”jag vill vara tydlig med att jag” ……, ”jag och partiet står upp för….”. Väljarna förstår vad hon säger och hennes energi och tydlighet går hem hos många, inte minst för att konkurrensen från övriga partiledare saknas när det gäller energi, tydlighet och svansföring. Hon ses som en politiker som vågar ta ställning och stå upp för sina åsikter. Men i rättvisans namn, vilket parti vill inte ha nolltolerans mot hedersbrott, sexuella övergrepp och våld mot blåljuspersonal?

-Tryggheten ska finnas överallt i Sverige, i varje stad, i varje stadsdel, i varje by, i varje förort, varje dag på året”.

Så ska vi ha’t men hur ska Lööf genomföra detta?

När Lööf valdes till partiledare deklarerade hon inte att hennes ambition var att göra sitt bästa för Sverige tillsammans med allianskollegorna. Redan då var det jaget före laget:

-Alliansen är medlet för att nå Centerpartiets mål, inte ett mål i sig.

År 2022 ska partiet vara lika ”agendasättande” som DN, ha minst 20% och ha en egen statsministerkandidat. Det är Lööfs målsättning.

Lööf har klart och tydligt deklarerat att hon och Centern aldrig kommer att ”ingå i ett regeringsunderlag som behöver aktivt stöd från Sverigedemokraterna”. Hon lovar att en röst på Centern är ”en röst för att säkerställa att Sverigedemokraterna inte får inflytande över hur Sverige styrs” och se till att deras ”inskränkta syn på samhället” inte får mer utrymme.

-Centerpartiet är enda alternativet om man vill byta ut Stefan Löfven och samtidigt se till att Sverigedemokraterna inte ska få något inflytande, hävdar hon oblygt.

Att Centern på kommunal nivå styr med stöd av SD t ex i Högsby i Småland verkar dock helt OK. På riksnivå går hon dock hellre i opposition om Alliansen skulle besegra de rödgröna i höstens val än att ta regeringsansvar för Sverige och bli beroende av SD:s passiva eller aktiva stöd för att få igenom sin politik. Är inte målet med att vinna ett val att faktiskt få igenom sin politik?

Låt mig i detta sammanhang inflika att även Centern har en mörk historia. Bondeförbundet var vid sidan av nazisterna det enda svenska parti som hade rasismen inskriven i sitt partiprogram:

”Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda flyktingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling.”

Trots sin påstådda tydlighet räcker Lööfs tydlighet uppenbarligen inte till att klart och tydligt göra upp med sitt eget partis mörka historia. http://www.dn.se/arkiv/ledare/ingen-gron-vitbok-om-det-bruna/

Det vore det klädsamt om Lööf vore tydlig med att hon faktiskt respekterar demokratins spelregler genom att samtala med alla demokratiskt valda partier och inte som nu ägna sig åt vuxenmobbning och negativ särbehandling. Det är ohederligt och ovärdigt en politiker som aspirerar på att bli statsminister 2022 att inte stå upp för alla människors lika värde. Hittills har jag f ö inte hört eller sett att Lööf vägrat samtala med vänstern, som har en mycket mörk historia som de själva gärna g/l/ömmer.

När DN i feb i samband med Centerns kommundagar tog upp frågan om en ev regeringsbildning svarade Lööf bl a att väljarna ”…… söker ett parti som tar ansvar, visar ledarskap, som står upp tydligt för sina principer men som också är berett att smutsa ner fingrarna för att styra landet. Till syvende och sist så är det viktigt att vi politiker tar ansvar för det valresultat som väljarna ger oss på valdagen”.

I Lööfs ögon innebär förhandling över blockgränserna, d v s med socialdemokrater och miljöpartister, i syfte ”att hitta ett alternativ som gör att vi får en långsiktig och stabil regering som kan regera Sverige tryggt” att smutsa ner fingrarna. Vilket häpnadsväckande uttalande! Att vägra samtala med alla riksdagspartier och därigenom inte ta ansvar för hela valresultatet borde då rimligtvis innebära att hon smutsar ner inte bara fingrarna utan hela kroppen. Det är bra att hon redan nu tydliggör sitt väljarförakt och sitt beslut att prioritera makten före väljarna och demokratin.

Lööfs ’öppna gränser’ mot sossarna kan innebära att en röst på Centern än en gång hjälper sossarna att sitta kvar vid makten. Vad gör en makthungrig politiker inte om man har en chans att hålla sig kvar på maktens taburetter? Detta blir inte första gången Centern hjälpt sossarna att regera. Under Maud Olofsson fick C dock en tydlig borgerlig profil:

Jag vill inte ha mer Göran Persson, deklarerade Olofsson inför valet 2006.

Centern har visserligen kritiserat den rödgröna regeringen hårt under den gångna mandatperioden men har i själva verket möjliggjort att Löfven sitter kvar genom att aktivt förhindra regeringens avgång. Hade Lööf gått på övriga Alliansens linje när Transportstyrelsens IT-haveri avslöjades, hade misstroendeförklaringar riktats mot 3 ministrar. Det hade sannolikt tvingat regeringen att avgå.

Hur ser övriga allianspartier på Lööfs återkommande ”tydlighet”, utspel och flirtande med Löfen? Och hur stärker det Alliansens varumärke? Visserligen meddelar Lööf att hennes mål är en ny alliansregering 2018:

Tillsammans med Alliansen och väljarnas stöd ska vi nästa år byta ut Stefan Löfven.

Men går Lööf att lita på? Och vad händer med moderaternas politiska löften och förslag om C vill att en alliansregering ska samarbeta med sossarna? Är övr allianspartier lika angelägna om att agera stödhjul till Löfven efter 2018? Det vore i praktiken en DÖ 2.0. Detta kräver vi väljare ”tydligt” besked om i god tid före valet. (Lööf var f ö den alliansledare som var mest besviken över att DÖ 1.0 föll.) Likaså kräver vi ’tydlighet’ av Lööf i andra frågor. Mer om detta i nästa veckas blogg.

Jag avslutar med ett citat av Margaret Thatcher, som Lööf sagt sig ha som förebild:

If you set out to be liked, you would be prepared to compromise on anything at any time, and you would achieve nothing.

8 kommentarer

 1. Glesbygden

  Annie Lööf är en falsk och otydlig politiker. Säger detta som tidigare c-väljare.Men sedan hon tog över är detta parti absolut uteslutet. Om jag inte missminner mig tyckte hon en gång att vi kunde ta emot flyktingar så att vi blev 30-40 miljoner invånare.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Nästa vecka kommer jag bl a att ta upp hennes ambition att släppa in miljontals fler flyktingar. Lööf bedriver politiskt entreprenörskap som ger henne både uppmärksamhet och klirr i kassan så länge det varar. Men nu håller hennes siffror iaf på att dala.

 2. Glesbygden

  Annie Lööf är en otydlig politiker. Säger detta som tidigare c-väljare.Men sedan hon tog över är detta parti absolut uteslutet. Om jag inte missminner mig tyckte hon en gång att vi kunde ta emot flyktingar så att vi blev 30-40 miljoner invånare. Har aldrig hört henne ta avstånd från detta. Då man vet vilken inverkan de invandrare vi tagit emot haft på vårt samhälle med ett stort antal utanförskapåsområden förstår man att hennes trovärdighet är noll. Att vi skall bli en minoritet i landet verkar inte bekymra henne.Nämdemän som gillar sharialagar omhuldas av C för att få klanledare och mullor att förespråka att man skall rösta på C. Hennes omtanke om vårt samhälle och vårt rättsväsende verkar komma i andra hand, taktisk inställsamhet.prioriteras.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Första prioritet för Lööf är nog Annie och hennes makt och pengar. Jaget före laget och en plats i s/t/olen är vad hon jobbar för.

 3. gerd

  Jag är inte orolig. Folk börjar få upp ögonen för Centerpartiet. fru Lööfs fula nuna är nu välkänd och de fick ordentliga avtryck i (neråt) olika väljarbarometrar efter att deras förtroendevalda nämndemän tillämpade sharialagar i svensk domstol. Centerns föregångare Bondeförbundet tillsammans med socialdemokraterna var ju också de som,startade och drev Rasbiologiska institutet en gång i tiden. Här kan man tala om brunt förflutet som igen av partierna gjort upp med. Wallström och Löfven vägrar att tala med SD i Riksdagen men sitter gärna och diskuterar frågor tillsammans med företrädare för Nordkorea. Man tar sig för pannan över denna sandlådementalitet.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, visst är det märkligt att sosseeliten samtalar med diktaturen Nordkoreas företrädare men inte med dem som företräder ett demokratiskt valt svenskt parti??!!

 4. Basic Rules

  Annie Lööf är inget att lita på, inte Centern som parti heller som numera bara kan ses och drivs som ett ”företagsprojekt”. Tom plakatretorik och utopisk liberalism på agendan, utan svar på samhällsproblemen och konsekvensernas frånvaro lyser som vanligt igenom.

  Tolerans mot Islamistiskt inflytande som månggifte, juridisk särlagstiftning/sharialagen för muslimer, är inget annat än liberalt stolleri som gått över gränsen. Nej tack till denna oansvariga ”tonsårsjänta”.
  Utopisk extremism eller pragmatisk respekt för vårt samhällsbygge, vilket inte ger utrymme för vågade experiment som omfattar hundratusentals nya människor från andra delar av världen.

  Inga fler experiment tack !

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Lööf pratar alltid om vikten av entreprenörskap så det är väl ganska naturligt att hon själv bedriver politiskt entreprenörskap. Men det kommer att bli svårt för henne att fortsätta med sin plakatpolitik utan att ha svar på hur den ska genomföras. Dessutom är hon inte i takt med väljarna när det gäller invandringen. En stor majoritet av oss vill idag ha mindre invandring som en följd av de konsekvenser vi sett av den oreglerade invandringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.