Allsköns funderingar om politik

Pang i /folkhems/bygget

Statsminister Löfvens mantra, som han lånat av Tony Blair, om att vara tuff mot brottet men också mot brottets orsaker har inte blivit annat än läpparnas bekännelse och ytterligare ett bevis på att signalpolitik och prat i kvadrat inte knäcker gängen. Enl polisen finns ca 200 kriminella gäng med omkring 5 000 aktiva i totalt 61 utsatta bostadsområden, varav en del särskilt utsatta, från Malmö i söder till Borlänge i norr. 2018 har t ex brotten mot person ökat dramatiskt. Likaså har antalet skjutningar (300) ökat kraftigt liksom antalet detonationer med handgranater. Varför har det fått gå så långt? Löfvens prat om ett tryggare Sverige klingar falskt. Den rödgröna regeringen har varit mer angelägen att putsa på Sverigebilden än ta itu med den brutala verkligheten.

Redan förra året hävdade justitieminister Morgan Johansson (S) i Sydsvenskan följande om de kriminella gängen:

-Erfarenheten säger att det är möjligt att rulla upp dem och återskapa trygghet.

Så varför har gängkriminaliteten och skjutningarna istället ökat? Och varför lyckades rättsväsendet inte förhindra gängen redan innan de uppstod? Det borde ha varit enklare att förhindra dem då än att åtgärda dem idag. Kriminella /ungdoms/gäng finns både i stora städer och i små städer. Hur länge ska vi låta organiserade maffiagäng styra och hota landet och medborgarna? Varför har det inte skett någon positiv förändring sedan Morgan Johansson hävdade att gängkriminaliteten kan åtgärdas? Det kommer allt fler rapporter t ex om hur gängen hotar och stjäl. Utanför en mataffär i Sandviken gick det så långt att medborgare tog med sig hundar för att vakta utanför matbutiken. Gängen stärker sina positioner samtidigt som polisen inte klarar av att hantera situationen.

På sistone har dödsskjutningar skett i Malmö, Helsingborg och Örebro. I Malmö dödades 3 (på öppen gata) och senare 1, i Helsingborg 1 och i Örebro 2 personer. Därutöver skottskadades flera personer och eftersom en del av skjutningarna skedde så öppet utsattes allmänheten för stora risker. För att skydda vårdpersonal kallades polis in till de berörda sjukhusen. För några dagar sedan gick läkarfacket ut och larmade att beväpnade skyddsvakter snart kan behövas på akutmottagningarna då ny studie visar att hot och våld mot vårdpersonal kraftigt ökar. Det är både alarmerande och ”fullständigt oacceptabelt”.

Sverige sticker ut i Europa ifråga om skjutningar och sprängningar. Varför är Sverige så drabbat? Beror det kanske på alla ’särskilt utsatta områden’ i kombination med ett tafatt rättsväsende med låg uppklarningsprocent? Undfallenheten finns inom alla områden, från straffvärdering och påföljder till frihetsberövanden. Det är särskilt tydligt när det gäller unga förövare. Vårt rättssystem verkar inte tro på bestraffning och fängelse. Åklagare och poliser konstaterar att samma kriminella personer grips om och om igen, men det blir sällan några kännbara konsekvenser. Är det en del av förklaringen till att den organiserade brottsligheten kunnat växa och ta kontroll över hela bostadsområden?

– De straffsatser som står i lagboken får inte genomslag i praktiken. Alldeles för ofta blir det i stället skyddstillsyn, exempelvis att träffa en övervakare en gång i veckan. Fokus är alltid att gärningsmannen måste få en chans till, säger Malin Arentoft, tidigare kammaråklagare vid City åklagarkammare i Stockholm med inriktning på brott som främst begås av yrkeskriminella.

Det nya är gängkriminalitet, grov brottslighet, skjutglada personer och ett överflöd av tunga vapen. Sverige har idag smed skjutglada kriminella ungdomsgäng. Gängen underminerar det statliga våldsmonopolet och tvingar fram en tystnadskultur. Därför krävs ett systemskifte inom rättsväsendet. /O/ansvariga partier bjuder nu över varandra ifråga om hårdare tag. Men att bara skärpa straffen räcker inte. Nu behövs en ordentlig genomgång av de orsaker som lett fram till dagens alarmerande situation. Det kräver t ex att man överger toleransen/slappheten när det gäller ungdomsbrottslighet liksom oviljan att döma till fängelse. Gravt kriminella ungdomar som begår svåra brott ska inte dömas till möten med en socialsekreterare utan till fängelse. En kriminalitet som bygger på ett aktivt karriärval kräver helt nya åtgärder.

Det kräver också att ”de straffsatser som står i lagboken får genomslag i praktiken”. Det hjälper inte att skärpa straffen om straffsatserna inte används i praktiken. Det måste bli slut på tillämpningen av ungdomsrabatt, förundersökningsbegränsning, åtalsunderlåtelse, två tredjedels frigivning och mängdrabatt i straffmätningen. En gärningsperson som har begått flera brott döms bara fullt ut för det grövsta. Absurdistan!

Eftersom läget förvärrats och gängkriminaliteten och skjutningarna ökat så märkbart under denna mandatperiod krävs en ny regering som på allvar kan vända utvecklingen.

8 kommentarer

 1. Gerd

  Din beskrivning över hur det ser ut i Sverige efter vanstyre de senaste 20 åren är förskräcklig. Ordet straffrabatt borde strykas från svenska ordlistan. Låter som det är en förmån om du gjort ett allvarligt brott. Lillmollgan har inte klarat sitt jobb kan vi konstatera. Efter gårdagens besked om att amnestilagstiftningen för ensamma gubbar som de rödgröna tillsammans med rödhättan beslöt om inte kan tillämpas så åkte det gänget ner i källaren igen. Ska bli intressant att se nästa valprognos.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Vi medborgare borde lära oss att se igenom det som sker eller inte sker bakom det som synes ske.
   Jag återkommer kommande vecka om gymnasieamnestin. Det lär bli en hel del protester fr de rödgröna men vi kan glädja oss åt att SD och M kräver att lagen rivs upp. Juristutbildade Lööfs varumärke stärks inte av detta och det gläder mig.

   • Basic rules

    Lööf har en beklämmande förstålse för
    Unga muslimska män – jag kan int bortse den sexella aspekten, den är ständigt återkommande . – så djävla sjukt !
    Lööf är en för vårt land mycket farlig politiker, vårt svenska land ska bytas ut mot 30 miloner musliner enligt centern.
    Vad är det som skapat vårt Europiska välstånd , jo just motståndet mot islam !
    Historia lärcentrum lär oss Det .

    Låt oss avslöja denna denna sjuklilga besatta beundran för muftin !

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     Och vad är islams mål? Att erövra Sverige och Europa eftersom vi, vår religion och kultur i islamisternas ögon är så mkt sämre än deras.

 2. Jan Sjöström

  Hej

  Svaret på vårt ”unikt Svenska beteende” går att finna i att vi som folk alltid är
  bättre och snällare än andra, m a o ”vi har det ju så bra mentaliteten” ger att
  vårt svar på en svår situation, oavsett vem (förutom Svensken) eller vilka i vår
  värld som drabbas – alltid möts av en bra ” sticka strumpor till attityd” !

  Snällhet eller den banala godheten som vissa kallar det, innebär att analysen
  i konsekvens av beteendet aldrig kan eller får ske, ”alla” vet ju redan att beskrivna
  omständigheter alltid har socioekonomiska faktorer som avsändare, och således
  löses bara vi slänger tillräckligt många 100 tals miljarder på nya ungdomsgårdar.

  Att vi i riket Sverige så uppenbart väljer bort verklighet och i detta konsekvenser
  av vårt handlande, kan möjligtvis förklaras av att vi ”tillåtit att bilden” av ett gott
  och inkluderande samhälle fått fäste. Frågan som upptar min tid tar utgång i de
  faktorer som ger vårt uppenbara behov, av att i någon form av ”enfald / naivitet”
  försöka förändra vår samtid genom att alltid sätta plåster på de omständigheter
  som är och förblir ett resultat av grundläggande fel och brister, detta oavsett var
  dessa brister har sin utgång.

  Det kan aldrig vara någon ”annans” fel, d v s vi kan inte lasta EU eller våra onda
  nordiska grannländer för uppkommen situation, vi måste inse att med aktiva val
  kommer även konsekvenser, konsekvenser som inte tar hänsyn till annat än den
  verkliga verkligheten, en verklighet som vissa påstår att vi som ett rikt land har en
  skyldighet att hantera.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ett genomgående problem denna mandatperiod är regeringens genomgående brist på konsekvensanalys och oförmåga el snarare ovilja att se och utgå ifrån verkligheten.

 3. Britt Eivor

  Tack Åsa!

  Vi vet att (V), (S) och (MP) historiskt har sett kriminella som offer, de har haft en otrygg barndom, usel ekonomi, fel föräldrar, fel kudde, och hamnat i facket ”tycka synd om” och av det skälet skall de kramas till ett hederligt socialt beteende. Jag delar inte den uppfattningen. Med mångårig erfarenhet som nämndeman både i Tingsrätten och Hovrätten tror jag mig ha fått en ganska bra bild av vad kriminaliteten beror på oftast ”snabba pengar” om man bortser från våldtäkterna.

  Nu har vi att hantera invandrare från MENA länder som vuxit upp i krigsmiljöer där kriminalitet är vardag och det gäller att skjuta först eller skjutas. Det har blivit rena Vilda Västern i Sverige. De har naturligtvis med sig sin erfarenhet och ser möjligheten att använda sig av den för att få det de vill ha. Man behöver inte vara Einstein för att begripa att när de kommer till ett samhälle där alla dörrar är öppna och möjligheten finns till just ”snabba pengar” att de utnyttjar det för att få just det de vill ha. Varför lära sig svenska och gå till ett lågavlönat arbete när man kan lösa det på annat sätt utan konsekvenser eller alltför långa påföljder om de överhuvudtaget åtalas. Det är oftast en kalkylerad risk och chansen att komma undan är större än att åka fast, enkelt beslut!

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Alla utom de politiskt /o/ oansvariga delar din uppfattning om den verklighet som nu råder i ’den humanitära stormakten’. De ansvariga kan förstås inte hålla med för då skulle de ju erkänna att de är ansvariga och att de måste lösa problemen. Det finns inte på kartan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.