Allsköns funderingar om politik

’Klimateriet’

Miljöpartiet har pressat regeringen att införa beskattning av flygresor. Flygskatten, som blivit en symbolfråga för ’klimateriet’, bestraffar resande men har en mycket marginell påverkan på utsläppen. Vi som bor i Norrland, där flyget ofta är det enda rimliga sättet att resa långt, inte minst idag när tågen inte alltid går att lita på, drabbas särskilt hårt av flygskatten.

Varje dag och varje timme hör jag nu MP-politiker tala sig varma om hur flygresorna skadar klimatet. De nämner dock aldrig med ett ord alla de flygresor som politiker, tjänstemän och lobbyister gör t ex mellan Sverige och Bryssel. Nej, det är de enstaka flygresor som verklighetens folk gör som bekymrar dem.

MP talar sig nu också varmt för tåg mellan Stockholm och andra delar av Europa, men vem tror att EU-folket skulle välja tåg istället för flyg t ex mellan Stockholm och Bryssel? Nej, det politiska etablissemanget kommer lugnt att hålla sig kvar uppe i det blå och flyga vidare på klimatets och medborgarnas bekostnad.

Inte heller tar någon politiker upp den stora nedsmutsning som EU:s pendlande mellan Bryssel och Strasbourg orsakar varje månad, när parlamentet flyttar mellan dessa 2 städer. Men avtal kan rivas upp eller omförhandlas när verkligheten förändras. Idag består EU inte bara av Tyskland och Frankrike utan av 28 medlemsländer och en hel armé av tjänstemän m fl. Det är häpnadsväckande men absolut inte förvånande att man inte satt stopp för denna miljöfientliga flyttcirkus.

MP har också pressat regeringen att införa kännbara skatter på bensin och drivmedel. P g a långa avstånd och brist på kollektivtrafik drabbas vi i norr mycket hårt också av dessa skattehöjningar. Subventionerade elcyklar eller lådcyklar är kanske ett alternativ för storstaden, men på landsbygden är de inget alternativ när man ska handla eller pendla till jobbet. Men det bekymrar förstås inte MP med sin storstadsfixering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.