Allsköns funderingar om politik

Jag mår illa

I början av året krävde Stefan Löfven möte med övr partiledare för att de alla skulle försäkra att årets valrörelse skulle bli schysst. Vi som har några år och valrörelser på nacken vet att såssarnas valrörelser inte brukar vara särskilt schyssta. I år är deras valrörelse ohederligare än någonsin och tycks bygga på att ljuga om andra partier. Ju dystrare deras opinionsläge blir, desto större blir deras annonser. Att producera spaltmeter av lögner och halvsanningar kräver förstås en del utrymme.

LO skänker varje år genom sina förbund ca 15 miljoner till såssarna. Under ett valår skänker de ännu mer. I årets val är LO:s valbudget 30 miljoner kronor. Målet är att få fler medlemmar att rösta på S för att få en S-ledd regeringen efter valet. Idag röstar mindre än 40% av LO:s medlemmar på S. Därför är det häpnadsväckande att LO anser det självklart att övr 60% av medlemmarna ska tvingas betala till såssarnas valrörelse och till en ev valseger för ett parti de inte vill ska regera landet. Det är inte en dag för tidigt att bryta det fackligt politiska samarbetet mellan LO och S. Det skulle gynna båda parters integritet och oberoende.

SD och M är såssarnas huvudfiender. För att inte missa att någon potentiell väljare inte förstår valinformation skriven på svenska, har S-kandidater spridit lögner om SD och M på både arabiska och somaliska. Såssarna hävdar bl a att SD och M enl sina partiprogram vill ändra många lagar som berör invandrare och muslimer, stänga moskéerna och alla islamiska skolor, förbjuda halalkött, utvisa många flyktingar till sina hemländer samt förbjuda slöja för personer under 18. Skamlöst av S!

Hyresgästföreningen har gått ut och kampanjat med att SD och M går till val på marknadshyror. Såssarna har därefter gjort massutskick till hyresgäster för att sprida denna lögn. De har dessutom satt upp skyltar utomhus för att vara säkra på att så många som möjligt ska nås av lögnerna. Så ohederligt!

I de senaste valduellerna har Löfven lögnaktigt hävdat att M vill sänka skatten med 100 miljarder. Han är visserligen inte den vassaste pennan i stället, men självklart vet han att detta är den summa allianspartierna tillsammans vill sänka skatten med.

Nästan var femte pensionär i Sverige har nu en inkomst som innebär en ”risk för fattigdom” enl EU:s bedömning. Medan andelen fattigpensionärer minskar i andra EU-länder, ökar de i Sverige. I stora braskande annonser i dagspressen går nu försvarsminister Peter Hultqvist ut och lovar 600 kr mer i pension per månad ”till dem som slitit ett helt liv med låg lön”. Han säger naturligtvis inte att denna höjning kan reducera ev bostadstillägg. Det kan innebära att det ena tar ut det andra och pensionärerna förblir fattiga trots höjningen på 600/mån.

I annonserna hävdar Hultqvist nu att svenska pensionärers rättigheter hotas av SD samt att SD vill ta bort 8 miljarder från kommunsektorn, vilket kommer att påverka t ex äldreomsorgen. Jag kan konstatera att trots såssarnas kraftiga skattehöjningar och mer pengar till kommunerna har andelen fattigpensionärer ökat i Sverige under den senaste mandatperioden. Vem tror att det skulle bli bättre om såssarna får sitta kvar vid makten? Göran Persson har påpekat att pensionssystemet måste göras om från grunden för att det inte fungerar. Det vore klädsamt om Hultqvist istället talade om hur hans parti vill förändra pensionssytemet.

Den arroganta och självgoda Margot Waslltröm är också ute på barrikaderna i stora annonser för att informera oss väljare om att SD vill ”vrida klockan tillbaka för kvinnors rättigheter”. Så länge Wallström inte gjort något påtagligt för att stärka invandrade kvinnors rättigheter i Sverige är hon inte trovärdig. Hon borde istället arbeta för att stärka invandrade kvinnors rätt till sina kroppar, rätt att få klä sig som de vill, leva som de vill och fritt kunna skaffa sig utbildning och jobb. Många av dessa kvinnor är helt beroende av sina män.

Wallström påpekar också att M inte kan regera utan stöd från SD. Men hon utelämnar att såssarna inte kan regera utan stöd från vänstern. Att SD ofta röstat med S i riksdagen och därmed hjälpt såssarna att få igenom sina förslag utelämnar hon helt. Oavsett hur hon i elfte timmen framhäver sitt egna partis förträfflighet i ett desperat försök att påverka oss väljare, kan hon inte övertyga oss om att såssarna och deras ev samarbetspartners är ett mindre dåligt alternativ än Alliansen. Båda alternativen kommer dessutom att behöva SD:s stöd för att få igenom sin budget och andra förslag efter valet.

Såssarna har än en gång passerat skamgränsen och deras misslyckanden att genomföra mycket vad de lovade redan inför förra valet, t ex EU:s lägsta arbetslöshet, talar sitt tydliga språk. Deras makthunger, maktfullkomlighet, skamlöshet och symbios med politiskt färgade fackförbund som LO samt partiets övertygelse om att de har rätt till den politiska makten borde avskräcka varje sunt tänkande väljare att rösta på dem i årets val. Låt oss ta av dem nyckeln till Rosenbad och lära dem att de inte har rätt till makten och härligheten i evighet!

 

6 kommentarer

 1. Bergis

  Så här skriver Marcus Oscarsson statsvetare på sin Facebooksida. Bäddat för spänning på söndag.

  SD är Sveriges största parti i YouGovs allra sista mätning före valet med 24,8%. Om partiet är lika underskattat som vid valet 2014 så kan det innebära att SD får 31,4% på valkvällen.

  ANALYS
  YouGov var ett av de mätbolag som var närmast när det gällde att pricka in SD inför valet 2014. I YouGovs sista mätning innan valkvällen fick SD då 10,2 av YouGov. När alla röster hade räknats landade slutresultatet på 12,9. Med andra ord låg SD:s slutresultat på 1,26 över YouGovs sista mätning.

  Om 24,8 multipliceras med samma faktor landar SD på 31,4% nu på söndag.

  Mätbolagen understryker att de förfinat sina modeller sedan valet 2014 men å andra sidan kan man anta att väljarnas missnöje med regeringens flyktingpolitik med mera är ännu större denna gång jämfört med 2014. Dessutom är SD-väljarna mer benägna än andra att avstå från medverkan i opinionsundersökningar.

  Det är med andra ord möjligt att SD överraskar kraftigt ytterligare en gång. Om SD får 31,4% på söndag lär jublet inte veta några gränser på SD:s valvaka.

  Spänningen stiger!

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, det känns verkligen spännande att såssarna går mot sitt sämsta resultat någonsin och SD mot sitt bästa. Vem hade trott det för några år sedan?

 2. Jan-Erik

  Jag ska inte kommentera din blogg i övrigt utan endast frågan om marknadshyror. Det torde väl stå helt klart även för dig att målet för alliansens och även SD:s mål ärmarknadshyror även om dom aktar sig noga för att nämna just det ordet.an väljer andra ord men i samma syfte för att hyresgäster inte ska förstå att det är just marknadshyror man menar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.