Allsköns funderingar om politik

SveTsarens ’day of fame’

I nov förra året bjöd Löfven in till toppmöte i Göteborg. Den sortens inbjudan görs normalt bara av EU:s ordförandeländer. Den konventionen bröt Löfven mot och drygt 20 stats – och regeringschefer från EU kom på besök. Som värd för det stora toppmötet kapade Löfven åt sig sin stund i rampljuset och fick en dag med statsmannaglans i den europeiska solen.

-Om vi inte klarar av detta har hela EU ett gigantiskt problem med människor som är rädda för framtiden och som kommer att lockas till extremism, populism och nationalism, sa han till TT inför toppmötet.

Han tvekar aldrig att ge uttryck för sin besatthet av extremism, populism och nationalism.

Mötet la grunden till den s k ”sociala pelaren”. Tillsammans med EU-kommissionens ordförande Juncker försökte Löfven att locka med ett nytt och ambitiöst område tänkt att regleras av EU:s lagstiftning. Detta skulle innebära en EU-gemensam politik för sociala rättigheter och arbetsmarknad. Det är häpnadsväckande att en fackets man som Löfven aktivt försökte medverka till den svenska modellens undergång och till att överföra ytterligare makt till EU.

I Sverige är det som bekant arbetsmarknadens parter som själva styr genom avtal, inte genom lagstiftning. Detta har gynnat både företag och anställda. Det har dessutom gett fackföreningsrörelsen utomordentligt stor makt och mycket inflytande. Att införa denna ”sociala pelare” skulle innebära att Sverige går från kollektivavtal till överstatlig lagstiftning, vilket skulle utgöra ett direkt hot mot den svenska modellen. Hur kunde den f d fackförbundsbasen Löfven flytta makten från den svenska fackföreningsrörelsen till EU?

Många politiker och debattörer kritiserade förslaget då det kan hota den svenska modellen med fria förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Löfven uttalade sig hånfullt om dessa kritiker och kallade deras varningar för ”en skröna som passar dem som egentligen inte vill prata om sociala villkor”. Det vittnar nog mest om att han tagit del men ej förstått vad denna ”sociala pelare” skulle resultera i. (En av er som läser min blogg spetsar till det och skriver att Löfven har satt nytt eget rekord under parollen ”Vi har idag fattat ett stort beslut men inte dess innebörd!”)

Faran med inkompetens och bristande insikt hos politiker ska inte underskattas. Den f d fackföreningsbasen Löfven om någon borde ha insett att detta skulle innebära slutet för den svenska arbetsmarknadsmodellen, en utveckling där EU-lagstiftning påverkar innehållet i svenska kollektivavtal och där EU-domstolen får tolkningsrätt i arbetsmarknadsfrågor.

-Statsministern har varit aningslös, säger Fredrick Federley, EU-parlamentariker (C).

En sådan naiv och aningslös statsminister kan landet inte ha. Låt oss hoppas att han inte får en ny mandatperiod präglad av naivitet, aningslöshet och inkompetens!

I sitt årliga tal i EU-parlamentet i september tydliggjorde Juncker målet med den ’icke bindande’ ”sociala pelaren”:

-Låt oss omsätta föresatserna från toppmötet i Göteborg till bindande lagstiftning.

Sedan dess har det tagits ytterligare ett konkret steg i den riktningen. I förra veckan röstade EU-parlamentet igenom arbetsvillkorsdirektivet. Om det blir en bindande lag inom EU, innebär det slutet för Sveriges arbetsmarknadsmodell. Svenska EU-parlamentariker, inklusive socialdemokrater, röstade emot förslaget men direktivet antogs med bred majoritet.

-Det är ironiskt att det blev en socialdemokratisk statsminister och socialdemokraterna som begravde den svenska modellen, sa Jasenko Selimovic, EU-parlamentariker (L) i en presskommentar.

Såssarnas initiativ till den sociala pelaren tog dock en annan vändning än partiet avsåg under Löfvens stund i rampljuset fjol. Nu råder bred enighet om att svenska arbetsmarknadsmodellen måste försvaras mot överstatlig lagstiftning och klåfingrighet. Förra veckan blev Löfven överkörd av samtliga partier i riksdagen inkl sitt eget parti.

Det ska bli mycket intressant att se hur han och hans partikamrater ska klara av att förklara för de EU-stater som vill införa den ”sociala pelaren” att initiativtagaren och den svenska riksdagen nu beslutat att säga nej till den.

Sve-Tsarens ’day of fame’ hotar sålunda att sluta i ’days of shame’.

 

8 kommentarer

 1. Anders Tullberg

  Tack så mycket för Ditt oerhört intressanta inlägg!

  Bindande EU-lagstiftning på detta område vore katastrofalt för vårt land!

  Alltså (ursäkta min okunnighet): Vad krävs för att den här gräsligheten skall bli bindande lag i EU? Finns det någon möjlighet för Sverige att slippa?

  Bästa hälsningar!

  Anders V

 2. Jonsson

  Löfven spelar bullshitbingo med dessa -ismer. Han börjar i fel ände genom att skuldbelägga ’medborgarna’ i sitt tal – fast orsaken till problem-ismerna verkar vara globalismen. Rosenrött är inte f. d. fackbossens färg. Han hade Göran Perssons ’märke’ i löneförhandlingar. Dessutom satt han i VU, då han valdes till partiledare. Han hade vissa fördelar s. a. s. ’Specialpelaren’ skulle kanske lyfta hans egen karriär. Kommer osökt att tänka på Babels torn. Den arroganta löfvenismen är bekymmersam. Han får nog svårt att regera med stöd av de utvalda allierade. V trycker knappast på röd knapp den 5/12. Tyvärr.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Lööfs krav var ju att S ska bilda en enpartiregering. Där kan sålunda varken V el Mp ingå. C har ju också sagt att de inte ska ingå i en sådan regering men kanske släppa fram den om……..
   Allt handlar om makt och spel för gallerierna. Inget av de aktuella partierna har någon lösning för hur de ska komma till rätta med dagens problem i Sverige.
   Löfven har verkligen tagit varje chans att sola sig i glansen bland regeringschefer under den gångna mandatperioden. Han hoppas antagligen på att få ett internationellt toppjobb så att han med hedern i behåll kan avgå som statsminister snart.

 3. Jonsson

  Instämmer!
  Regeringsbildningen förhalas, som en markering mot SD:s väljare. Löfven kunde ha avgått efter valet. Nu överväger han istället att föra centerpolitik. C och Mp har ju sedan tidigare deltagit i snabba asylreformer över blockgränser utan att sitta i, eller vara stödparti till en regering. EU lär inte hjälpa till med de akuta samhällsproblemen i Sverige. Människosynen på Palmes tid är nog inte helt PK idag. Margoth Wallström befann sig ännu 2014 i den tidskapseln. Mp:s frihetspris 1988 visar en sorglig värdegrund: ’Vänstern och tyranniet’ (Ahlmark, 2018, s 154). SAP:s utredare håller främst SD och Thatcher, ansvariga för valnederlaget (Folkbladet 4/12). Varför går inte Löfven i opposition, och reparerar partiet?

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, det vore det smartaste för Löfven att göra och därigenom avsäga sig ansvaret för att fixa vad hans 4 år vid makten med Mp ställt till med. En ekonomisk vargavinter väntar så ingen vettig politiker borde vilja sitta vid makten då, men maktbegär är en mäktig drog, inte minst för Löfven och S.

 4. Jonsson

  Ja, att ha makt prioriteras sannolikt. Vilhelm Moberg uttryckte detta med politisk makt så bra. Stefan Löfven försöker till och med koka soppa på en spik. Sverige kan få 4 år till med slikt ansvarstagande. Björklunds och Lööfs strategi för att bemöta ’nationalistisk populism’, hindrade dem inte från att avsätta Löfven. De ville hindra honom från att utlysa nyval? Den avsatte Löfven har nog inte tid att själv underteckna bindande avtal i Marocko. ’Humlan som flyger- eller som smyger.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Förstår att C och L fasar för nyval efter sina svek. Att hålla landet och folket gisslan och manipulera i veckor ger inget förtroende.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.