Allsköns funderingar om politik

Klimataktivisten Greta

Du har säkert hört och läst om den 15-åriga Greta Thunbergs skolstrejk och sett bilder på hur hon sitter utanför Riksdagshuset med en hemmagjord skylt med texten SKOLSTREJK FÖR KLIMATET. Mellan 20 aug och valet i sept ’klimatstrejkade’ Greta. Hon är inte vilken skolelev som helst; hon är dotter till Malena Ernman, operasångerska och kändis. Men hennes skolstrejk skulle sannolikt inte ha blivit så känd om hon inte varit ett led i en mycket skicklig och välplanerad PR-kampanj.

Tack vare journalisten Andreas Henrikssons avslöjande av det bakomliggande PR-maskineriet, som förvandlade den okända Greta till en av klimatrörelsens frontalfigurer på ett par månader, och den oförtröttliga och skickliga grävaren Rebecca Weidmo Uvells blogginlägg om klimat-Greta (se länk nedan), visar det sig att det i själva verket handlar om ett välorganiserat PR-spinn och väl upplagt barnarbete.

Mannen bakom PR-spinnet heter Ingemar Rentzhog, grundare till företaget We don’t have time. Han ’råkade’ gå förbi Greta utanför Riksdagshuset och fotade henne. Som av en slump la We don’t have time upp bilden på Facebook och Instagram dagen då Gretas och mamma Malenas bok om klimatet lanserades. Redan samma dag som Greta startade sin skolstrejk publicerade Aftonbladet (efter tips från Rentzhog?) bild och helsidesreportage om Greta. Några dagar senare hade DN bilder på Greta och skolstrejken och en intervju med Malena Ernman och Göran Thunberg, Gretas föräldrar, med anledning av boken, Scener ur hjärtat. I intervjuer om boken säger Malena Ernman bl a (SvD 29/12):

Det var vår terapi.

-Vi är ingen vanlig, tråkig familj.

Nej, ingen vanlig, tråkig familj skulle nog komma på idén att låta sitt barn skolka för att skapa publicitet till familjens bok eller för att hjälpa till att lansera en klimatsmart PR-byrå, som vill tjäna pengar. Det som däremot är vanligt och tråkigt är den klimatångest som idag sprider sig i Sverige, till stor del p g a vänsteraktivister och MSM och deras klimataktivism/alarmism. När man lyssnar till de svenska forskare som länge studerat klimatet på en mer vetenskaplig nivå (Lennart Bengtsson, Lars Bern m fl) hittar man ingen motsvarighet till den klimatalarmism som MSM och klimataktivisterna sprider. Det är märkligt att en fråga, där den enskilde svensken har minst möjlighet att påverka, har blivit den viktigaste. Fast den flyttar förstås fokus från verkliga problem som migration, brottslighet, svag ekonomisk utveckling, bostadsbrist, stora reformbehov, allt sämre fungerande offentlig sektor mm. Är klimatångesten bara ett försök att få människor att inte oroa sig för dagens verkliga problem i Sverige?

Åter till Greta som under hösten också utnämndes till en av världens mest inflytelserika tonåringar. Inte nog med det; Limhamns kyrka kungjorde på Twitter 1 dec att:

Jesus från Nasaret har nu utsett en av sina efterträdare, nämligen Greta Thunberg.

Detta bad de ansvariga senare om ursäkt för.

Helt nyligen dök Greta så plötsligt upp som en av talarna på klimattoppmötet i Polen för att hålla tal för ”världens ledare”. Hur gick det till? Genom noggrann och skicklig planering av en klimatsmart PR-byrå förstås. Hur tog sig förresten Greta och övriga /svenska/ deltagare till Polen? Flyg? Vi vet numera att miljöminister Isabella Lövin inte drar sig för att flyga, i business class dessutom.

Greta, som enl föräldrarna har Asperger, säger själv att hon tycker det är jobbigt att stå i centrum. Att tala för världsledarna på klimattoppmötet torde därför ha varit mycket jobbigt för henne.

Svt beskrev Greta som ”klimatmötets superstjärna” och rapporterade om all uppmärksamhet Greta rönt:

Hon har talat inför FN:s generalsekreterare, blivit intervjuad av CNN, haft möte med politikern och miljöaktivisten Al Gore och nu ska hon hålla tal igen, som representant för civilsamhället. I publiken sitter bland andra Sveriges klimatminister Isabella Lövin.

I sin summering av årets mest engagerande nyheter rapporterade Svt att Greta ”talade inför världsledarna”. I efterhand har det avslöjats att ”superstjärnan” talade inför tomma stolar sent på kvällen, när inga världsledare var där. Av en del av klippet som Svt Morgon 28 dec visade (av misstag?) framgår det tydligt att när Greta går ner från scenen finna bara ett sekretariat och tre personer som applåderar i ’publiken’. En av de tre verkade misstänkt lik hennes pappa. Fake news av Svt? Eller lät Svt sig verkligen luras? Skämmigt oavsett vilket! Ska vi skattebetalare tvingas betala miljarder till public service, som gör ett så undermåligt jobb och låter sig luras av ’smart’ marknadsföring?

Förra veckan kröp Svt till korset och kontaktade Nyheter idag för att meddela att uppgiften att det saknades publik när Greta höll tal på klimatmötet i Katowice är korrekt. I en skriftlig kommentar meddelar Erica Lascelles på Svt Nyheter följande:

Det stämmer att det vid den tiden inte var så många delegater kvar i kongressalen.

Det måste kännas pinsamt och skämmigt för Svt att kontakta nättidningen Nyheter Idag, som representerar alternativ media, och erkänna att man gjort sig skyldig till ”fake news”. Undra på att förtroendet för Svt och public service sjunker samtidigt som oviljan att tvångsbeskattas för att bidra till dess verksamhet ökar dramtiskt!

Denna vecka har också Malena Ernman på Facebook erkänt att Gretas strejk regisserats av proffs. Greta fick iden till skolstrejken från Bo Thorén från Fossilfritt Dalsland. Han är initiativtagare i Sverige till den internationella radikala miljörörelsen Extinction Rebellion och rekryterade Greta till sin kampanj om att barn ska klimatstrejka. Det innebär att minst 2 olika ’proffs’ varit med och regisserat Gretas klimatstrejk och framträdanden på div scener.

Avslutningsvis frågar jag mig varför man som förälder exponerar sitt 15-åriga barn och använder henne som sin förlängda aktivistarm eller som en ”maskot i politik och propaganda” (Thomas Gur, SvD 30/12):

Ty barns vilja att bistå till spridningen och legitimeringen av olika budskap, utnyttjas av vuxenvärlden på ett instrumentellt sätt. Barnet med sina övertygelser, blir ett medel eller en vehikel i målförverkligandet.

Att barnet ifråga dessutom tycker det är jobbigt att stå i centrum, borde ha avhållit föräldrarna, PR-byrån, PR-proffs och lobbyister att utnyttja henne i politiskt syfte. Till syvende och sist är det dock föräldrarna som bestämmer vad deras 15-åriga barn tillåts göra och utsättas för.

Läs även:

https://uvell.se/2019/01/09/malena-erman-missuppfattar/

https://uvell.se/?s=greta+thunberg&submit=S%C3%B6k

https://anthropocene.live/2018/12/27/dags-att-avsluta-klimatcirkusen/

20 kommentarer

 1. Bergis

  Det här är ett fenomen som återkommer varje jul. Förra året hade vi metoo, nästa år var det Gretas tur och klimatet. Det är som om vissa passar på att skapa hype just kring jul för då vet man att människor är stirriga och inte tänker klart. Godhetsapostlarna tar sina chanser kring jul för att tvinga igenom sina budskap. Jag väntar med spänning vad blir för något julen 2019.

   • Basic rules

    Ett sätt få adekvat info kring det av storfinansen och bankerna sponsrade klimathotet, migration mm är att inte lita till fake news SVT . Du hänvisar bla tiil tekn dr Lars Bern – ser ofta inslag med honom på swebbtv. Via youtube eller nätet direkt .
    Väldigt givande fakta som var och en kan ta del av och bli av med sin påtvingade klimatångest .
    Svenska kyrkan är numera en del av myndighetsvänstern, som hänvisar till FN dekret i stället för bibeln.
    En stark rek är således swebbtv .
    * klimathot
    * migration
    * agenda 20/30
    Är kritiska ämnen för vår tid !

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     Jag litar inte längre på public service el MSM. Som tur är finns kompetenta personer som Bern att tillgå. Igår skrev Mats Jangdahl på Frihetsportalen bl a detta:
     ”Det tråkiga är att det finns tydliga och ovedersägliga bevis för att de organisationer som har huvudansvaret för de temperaturserier som IPCC har till grund för sina klimatpåståenden är manipulerade för att entydigt visa på en temperaturhöjning i vår tid. De vägrar också att berätta hur och varför de stuvat om i temperaturserierna på det viset.”
     Han har en serie artiklar just nu som handlar om klimatet. Den borde alla klimataktivister läsa, fast inget biter på fanatiker, speciellt inte om de har sin försörjning via sin fanatism.

     • Basic Rules

      Sjöstedt är regeringens ” influenser ” med Lööf s hjälp, för att övergå i nuvarande statspolitiksa läge, vilket du säkert återkommer till, så är allt väl, det vänsterliberala och socialistiska lägret är större än Kristersson med sina fantasier.. – jag jublar över detta, sandlådan är är rensad från kattskit !
      Nu är i detta läge Vänsterpartiet, med sin otroligt belastande historia vågmästaren, men det har i realiteten igen betydelse då Sjöstedt(V) är för feg att ställa sig på det arbetande folkets sida, enär de då befinner sig i samma ”läger” som SD, INTE minst då det gäller EU .Nu ska V bekämpa rasism i stället – vilken jävla lögn.

      Ytterligare 3 år har vi nu som går åt rent helvete för Sverige, vi har ”pengar i ladorna ” säger finansministern, så sant, då man övervältrat allt till kommuner/regioner, utom äldreomsorgen och skola som är av Göran Person från kommunerna återtaget ansvar, då de annars skulle stå utan makt i dessa avseenden. Till saken hör att man stal 250 miljarder från AP-fonderna/pensionerna för att finansiera statens makt, då de tidigare överlåtit denna till EU och kommunerna.
      Till och med Zimbave(fd Rhodesia) hade en fullt ut fungerande konstitution efter självständigheten, med maktdelning och författningsdomstol, detta har vi inte i Sverige och Mugabe (Palmes kompis) förvånades över detta, då det ofelbart leder till korruption, så klok var en afrikansk stat !
      Men då successivt socialismen skulle införas gick det naturligtvis åt helvete, som alla utopiska ideologiserar tendera göra. FN och EU är här utmärkta exempel på personlig ofrihet och där suveräniteten för nationen hotas och därmed vad vi ursprungligt ser som demokrati.
      För att återgå, en författningsdomstol hade omgående satt stopp för den massinvandringen och inte minst afganlagen/gymnasielagen då dom är olagliga till sin härkomst enligt grundlagen.

      Nej, det är inte några klimathot läs väderfenomen, som hotar oss utan mycket mer när liggande problem, där migrationen från Nordafrika och Mellanöstern är roten till detta.
      Sverige har ”alltid” haft invandring, ja, men i vilka proportionerar och från vilka stater ?
      Tidigare uppfattade vi riksdagsmän som samhällsbyggare, det vi ser nu är enbart maktspel, som urartade med Reinfeldts samtal med Wetterstrand(Mp) och hur det ledde till fri invandring utan några som helst konsekvensanalyser.. men kilen slogs in i vänsterblocket.
      Frågan är hur långt kan det gå innan allt brister, folket fått nog ?
      Nu är vi ett tålmodigt folk likt ryssen(vi går ut i skogen och gråter en skvätt, samtidigt som vi super oss fulla och återgår till arbetet) som litar TILL ÖVERHETEN, därav tilltron till socialdemokratin och dess mångåriga maktinnehav.
      Räkenskapens tid kommer då politiker, media och dess medlöpare får sona för förräderiet och det scenariot är allt annat än trevligt. Jag blir sorgsen till hjärtat att veta mina barn och barnbarn uppleva detta kommande helvete !
      Som du ser är jag mycket bekymrad över vår framtid, inte pga väderförändringar som vi inte ror på, utan den demografiska omvandling vi ser utan motstycke i Europa. Att notera är att demografiförändringar inte är några hypoteser utan baserat på rena fakta.
      Hade jag inte varit för gammal hade jag gått med i hemvärnet !

  • Pelle

   Om jag får framtidsspana kan det tänkas bli något som har med minskad konsumtion att göra. Som en spin-off av klimatpaniken. Självvald lågkonjunktur är redan på gång som livsstilsmarkör i de mer välmående samhällsskikten och de stjärnögdas idéer brukar i regel koka ner till politiska beslut. Det måste förstås till en klatschig term för företeelsen. Men det brukar ordna sig och vilken det blir lär vi få veta när språkrådet lanserar nyord nästa gång. Enskilda individer och familjer bör dock vara beredda på verkliga problem om den rörelsen skulle få genomslag av betydelse. Våra folkvalda lär inte ha någon beredskap.

   • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

    Ja, det är lätt att växla ner och anamma nya livsstilsmarkörer för ”de mer välmående samhällsskikten”, men hur ska de hemlösa och mindre bemedlade kunna växla ner? Det har våra politiker inget svar på.
    Våra folkvalda har varken beredskap, kunskap eller planer för hur de ska komma till rätta med vad de ställt till med. Mer av samma politiska uppsättning lär inte hjälpa landet.

 2. Anonym

  Någon inom Stockholms skolförvaltning borde åtalas för tjänstefel. Vi har skolplikt i Sverige, men den unga damen har skolkat under minst ett par veckors tid. Skolan är skyldig att omedelbart underrätt föräldrarna om elevs olovliga frånvaro. Och föräldrarna är då skyldiga att se till att eleven kommer till skolan. Enligt skollagen kan skolan utdöma vite för föräldrarna, om de inte gör detta. Men den här eleven har skolkat för att stödja skolministerns (Gustav Fridolins) eget parti i valrörelsen.

  Vad hade hänt om föräldrarna hade varit sverigedemokrater och ungen hade demonstrerat mot invandringen? Skolk accepteras alltså på alla nivåer, från lärare till rektor och skolförvaltning och t-o.n av ansvarig minister, om skolket är för att stödja ett av alla dessa överhetspersoner omhuldat ändamå
  Skolarwjk rill stöd för IS. hade väl Fridolin, som personligen hade rektryterat en turkisk fascist till den svenska regeringen, om det inte hade varit för samarbetet med S. Tycker S också att skolk är okej. om syftet är att stödja regeringen?

  Ja, nu verkar S, C, L och MP ha kommit överens om stt bilda en minoritetsregering, som är beroende av stöd från endera SD eller V i alla frågor, som man inte är överens om med M eller KD: Det är nämlligen som Jonas Sjöstedt har sagt, att MP är inte relevant, men däremot V. .

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Skulle inte förvåna mig om Ernman utnämns till kulturminister när Bah Kunhke blir EU-parlamentariker – OM hon nu blir det.
   I dagens Sverige är det viktigare än någonsin vem som gör något än vad man gör. Därför är det OK att Greta skolkar och därigenom stöder en god sak!! Fullständigt oacceptabelt för att använda sve-Tsarens ord.

 3. Jonsson

  Det finns lämpligare sätt för ungdomar att engagera sig i miljöpolitiken.
  Klimatstrejkens ”upphovsman” hade förmodligen viktigare saker för sig än att själv sittdemonstrera!?

  Annie Lööf har gått i sossarnas utredningsfälla (di.se). Mer drama är att vänta.
  Nyval är en logisk följd av kattrakandet som väljarna fått bevittna de senaste 4 månaderna.

  Hoppas det blir bra uppslutning i EU-valet.
  Valsedeln är det enda medel folket har för ”att ställa politiker till svars”.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, the drama Queen har nog en spännande tid framför sig.
   Att ställa politiker till svars via valsedeln är inte lätt då de invalda kan blockera valresultatet på olika sätt. Se vad som hänt SD t ex både lokalt och nationellt!
   Lööf är ett exempel på hur man kan agera tvärtemot vad man gått till val på. Förhoppningsvis straffar hon därigenom ut sig själv.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Byta jobb? Hon kanske inte längre får några intressanta och lönsamma roller om hennes röst (och hon själv) passerat bäst-före-datum. Då behöver hon heller inte flyga. Däremot måste hon på ngt sätt dra in pengar och det hoppas hon antagligen göra genom att bli klimataktivist/alarmist. Mp gör henne kanske till miljöminister eller kulturminister!! De har ju en faiblesse för kändisar i toppen eftersom de inte har en politik som lockar så många.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.