Allsköns funderingar om politik

’Faulty powers’

Kommer du ihåg den engelska TV-serien Faulty towers (Pang i bygget på svenska) med John Cleese i huvudrollen? Den handlade om ett hotell med en hel del problem och brister. ’Jöken’, Januariöverenskommelsen mellan S, Mp, C och L påminner om detta hotell, där fasaden såg skaplig ut för den närsynte beskådaren, men V och Sjöstedt är inte närsynta. De upptäckte att sve-Tsaren hade glömt att kontrollera stödet på vänstra sidan av bygget. Därför blev det pang i det politiska bygget, när ’Jöken’ och de politiska akrobaterna stötte på patrull redan efter ett par dagar.

Lööf tillkännagav i fredags att C nu säger ja till Löfven som statsminister. I en långdragen presskonferens/föreläsning (det tar tid att förklara inkonsekvenser och absurditeter) förkunnade hon högmodigt att invandringspolitikens två extrempartier, C och Mp, nu ska ansvara för migrationspolitiken och landets gränser. Vidare hävdade hon att C fortfarande kommer att bli ett ”liberalt oppositionsparti” och att hon själv ”har en väldigt stark borgerlig liberal identitet”.

Lööf deklarerade också att C inte ska sitta i regeringen; C ska bara diktera politiken för en regering som de inte ens vill sitta i. Oavsett vad S (och Mp) gick till val på ska de enl Lööf driva:

-En liberal reformpolitik som vi inte sett de senaste två mandatperioderna.

Vilket underkännande av den reformpolitik som Reinfeldt och Alliansen drev under sin andra mandatperiod och som hon var medansvarig för! Tur att S likt kameleonten kan skifta färg och obesvärat förflytta sig från restriktiv migrationspolitik till öppna gränser till tuffare tag och tal om andrum och nu åter till öppna gränser för att uppfylla avtalet med C och Mp. Inget pris är för högt för S när det gäller att behålla makten. Men det återstår att ske hur mycket den rödgröna vänsterregeringens ministrar mot sin vilja och bättre vetande faktiskt genomför av den påtvingade politiska högersvängen, som inte utgör en naturlig del av deras egen politik, speciellt med tanke på att en lågkonjunktur väntar. De två liberala partierna som i enlighet med sina vallöften avsatt den vänsterregering de nu ska samarbeta med liknar mest en politisk satir av Galenskaparna eller kanske en provokation av konstnären Anna Odell.

C ska som sagt förbli ett ”liberalt oppositionsparti” och sitta på läkaren tillsammans med L. Det kommer inte att lyckas; C och L kommer att få bära det fulla ansvaret för att man varit med och bildat Löfven II. På läktaren får de sällskap av de två ”ytterkantspartierna” V och SD, som tillsammans fick en fjärdedel av rösterna i valet men som enl ’Jöken’ ska utestängas från allt politiskt inflytande. Mandatfördelningen kan ’maktpakten’ dock inte rubba. Nån jävla ordning ska det ändå vara i en demokrati för att parafrasera vad vänsterledaren C H Hermansson sa på Vpk:s partikongress 1969.

Jag har upprepade gånger förgäves försökt förstå hur Lööf tänker förutom att optimera sig själv och sin makt. Hon och Löfven har i olika sammanhang offentligt visat att de inte gillar eller litar på varandra. Hon och Björklund gick till val på att Kristersson var deras statsministerkandidat och allianspolitik deras mål. Sedan kom de plötsligt (!) på att Kristersson skulle vara beroende av SD:s stöd för att bli statsminister, något vi andra insåg långt innan valet. Då tvärvände C och L 180 grader för att istället säga ja till Löfven som statsminister, trots att han är beroende av ett annat ”ytterkantsparti”, V, för att väljas. Lööf och Björklund har nu lovat att släppa fram en socialdemokratisk statsminister trots att 60% av riksdagen är icke-socialistisk. Vilket oförglömligt svek! Än en gång bevittnar vi att såssarna gör vad som helst för att få regera medan borgarna gör vad som helst för att slippa regera.

Det enda 7-klövern varit helt överens om hela tiden är att ”ytterkantspartiet” SD ska hållas utanför allt politiskt inflytande, men det krävs mer än så för att regera landet. Nu har också V blivit ett ”ytterkantsparti” (enl ’undrekantspartiet’ L:s klassificering) och drabbats av utestängning, men Sjöstedt accepterar inte detta. V kritiserar såväl överenskommelsens inriktning som sakpolitiska förslag och kräver nu att S förhandlar med V innan omröstningen om Löfven äger rum. För att få igenom sin 4-partiöverenskommelse och för Stefan Löfvens fortsatta statsministerskap behöver man V:s välvilja. Vilken ödets ironi! Det tänkte tydligen inte de fyras gäng på. Så varför skulle V hjälpa till att släppa fram en regering som ska driva liberal politik och att utestänga V från ”inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden”? För att V ”vill se en regering utan borgerliga partier och Löfven som statsminister” och för att alternativen är klart sämre.

Sjöstedts besked (eller mjukisrevolt inför gallerierna) fick en något irriterad talman att skjuta upp omröstningen 2 dagar. Var god dröj! Det kan man ha synpunkter på. Löfven har haft mycket tid att prata med Sjöstedt men struntat i att göra det. Det vittnar om en maktfullkomlig och klantig politiker. Innan Sjöstedts presskonferens sa Löfven på en pressträff i ett försök att blidka V dock att V ska få stort inflytande i samarbetet (om vad??) med den regering som C och L tänker rösta fram.  Att sakna inflytande över den politiska inriktningen är inte detsamma som att sakna politiskt inflytande, försäkrade han. Trams!

I de intervjuer Sjöstedt gav efter sin presskonferens var han därför betydligt resonligare och lenare i tonen och krävde inte att uppgörelsen skall rivas upp. Han gick så långt att han t o m sa att det räcker med att Löfven ger honom muntliga löften mellan fyra ögon. Har han verkligen sitt parti bakom sig i detta? Om jag förstått det rätt kräver hans partiorganisation konkreta resultat för att inte rösta nej till Löfven på fredag. Hur sannolikt är det att de skulle nöja sig med Löfvens muntliga löften avgivna mellan fyra ögon i en mörk garderob? Varför ingår man f ö avtal om det är så lätt att frångå dem? Björklund, Mp:s båda språkrör och Löfven sa under måndagens presskonferenser att ’Jöken’ inkl skrivningen om att V inte ska ges inflytande ligger fast i sin helhet. Det blir svårköpt för V.

C och L har allt att förlora på ett extraval och är nog villiga att jämka något för att slippa ställas inför väljarna igen efter att ha tagit landet och väljarna till sin gisslan ända sedan i september och svikit den politik de gick till val på. Vem kan känna förtroende för de svikare som sålt ut Alliansen i utbyte mot ett löfte om 33 utredningar vars resultat ska presenteras 2021? De eventuella reformer som blir resultatet av utredningarna kan genomföras tidigast efter valet 2022. Det mesta av ’Jöken’ mellan C, L, S och Mp är till intet förpliktigande. Vad gör C och L om det 2021 visar sig att den rödgröna regeringen bara låtit utredningarna rinna ut i sanden? Redan innan han är vald, verkar Löfven vara i färd med att backa från överenskommelsen att inte förhandla med V. När Löfven väl är vald går det inte att avsätta honom, men än finns tid och orsak att inte tillsätta honom.

Såssarna (och facken) är kända för att försena beslut genom att lova att tillsätta utredningar för att sedan gömma och glömma resultaten eller för att förklara att tidpunkten inte medger att man genomför förslagen. Antalet utredningar är dessutom så många i dokumentet att sakpolitiken faktiskt fördunklas. Det kanske är meningen med tanke på den misstro som finns mellan de berörda partierna, men den bekymmersamma verkligheten kommer inte att kunna ’pausas’ eller skjutas upp.

Ingenting verkar normalt eller vuxet längre.  Folket, välfärden och landet kommer i sista hand för dagens överbetalda, respektlösa politiska heltidsamatörer, som vägrar acceptera den riksdag svenska folket valt eller de majoriteter som finns. Dessa demokratimotståndare klarar inte ens av att presentera ett regeringsunderlag som håller längre än ett par dagar. Enda målet verkar vara att isolera SD. Oavsett vad som sker under veckan, konstaterar jag att man kan lura några väljare en gång men inte alla väljare flera gånger. Eller kan man det med missfärgade dunster i Sverige?

Nu har C och L i alla fall visat sina rätta färger och det underlättar för oss väljare i nästa valomgång, som jag hoppas blir ett extraval den 7 april.

14 kommentarer

 1. Gunnar F.

  En mycket bra sammanfattning av det politiska läget !
  Vad värre är, att efter ett eventuellt extraval så har vi nog ngn av dessa inkompetenta politiker som statsminister.
  Så det är nog bara att hoppas på 2022 och Åkesson, men risken är ju att då är det ngr 100000 till invandrade (valboskap) och dom vet vi ju vilket parti dom kommer att rösta på, det ser dystert ut.

 2. Jonsson

  Ja, det är så dumt.
  Dags att Björklund hoppar av uppgörelsen. Han tolererar inte V, och utan deras bifall blir det ändå ingen regering. Extra val bör kunna ändra mandatfördelningen.

  Enligt författaren Annie Lööf, har C en brun historia.
  Och, citat:
  ”Ledarskap handlar också om att föregå med gott exempel. Det går inte att säga en sak och göra en annan, eller ställa krav på andra som vi inte själva kan leva upp till”.
  Hon slipper skon när/om Björklund går till M/KD.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Hela Sverige var ’brunt’ under andra världskriget fast vi kallade oss neutrala och tjänade pengar på att sälja järnmalm och kullager. Churchill kallade oss hycklare och ville jämna oss med marken.
   Betr Björklund lär hans futtiga mandat knappast ha ngt större värde i ngt parti längre. Han kommer dessutom nog att försvinna vid nästa ’landsmöte’.

 3. Jan Sjöström

  Hej!

  Klockren beskrivning av pågående fars, uppenbart blir
  att även C och L tror att Svenska medborgare i allmänhet
  är extremt lätta att lura.( Att S alltid går att lita på vad
  gäller makt vet alla redan)

  Personligen undrar jag över hur arkitekten till parodin
  tänkt, detta utifrån att mänskligt beteende sällan eller
  aldrig belönar falskhet och trolöshet, tvärtom så hyllas
  ideal som förespråkar dess motsatser.

  Att tro på konstruktioner som tar utgång i allt annat än
  resultat av folkets vilja kommer naturligtvis aldrig att ha
  förutsättningar att fungera över tid. Återstår frågan. Vad
  saknas dessa individer som så uppenbart förevisar ett
  beteende som närmast kan diagnostiseras i termer som
  normalt hanterar den suicide?

  Alldeles oavsett, ser jag en fördel i att vi ”folket” nu möter
  dessa partiers sanna inre väsen enär handling alltid
  överglänser floskler och tillrättalagda budskap.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Den här gången är de huvudpersonerna själva som gått på en riktig blåsning fast det har inte riktigt gått upp för dem än. Självinsikt är inte deras paradgren.
   Ordet utredning nämns 38 gånger i S-C-L-MP-överenskommelsen, men migrationslagen ska inte utredas; den vill man göra mer generös på studs. De fyras gäng är fullständigt tondövt men de förstår ändå att ett extraval skulle drabba dem hårt så detta måste undvikas till varje pris. Låt oss hoppas på att V inte viker ner sig för Löfvens falska löften!

 4. Gerd

  Hur många ”påpekanden” har riksdagen skickat till regeringen under förra mandatperioden? Det är alltså riksdagsbeslut som regeringen ska verkställa men som de struntat i. Läste att det var mer än 150 stycken. Nog måste 91:an Karlsson (majoren) och hans chef rödhättan från Majamö (Maramö) ha detta i färskt minne. Hur kan de tro att Löfven tänker följa deras avtal. Då är de dummare än jag trodde. Får Löfven tillträda som statsminister så har vi ett extra väl runt hörnet ganska snabbt.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Jag förstår heller inte hur Rödluvan och tamburmajoren kan lita på Löfven. Det visar att de saknar förmåga att ta in fakta om Löfvens och såssarnas svekfullhet. Men eftersom de målat in sig ordentligt under regeringscirkusen gäller det att rädda ansiktet och löpa linan ut. Har man tagit djävulen i båten gäller det att ro honom i land. Jag hoppas på extraval och att svenska folket äntligen får upp ögonen och ser till att utkräva ansvar av egotrippade självuppfyllda politiker.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Fiasko är inte tillräckligt starkt för att beskriva den politiska farsen och röran som nu utspelar sig.

 5. Jonsson

  En röst på V är en bortkastad röst. De vill inte regera och ta ansvar. Sjöstedt har inget hemligt avtal med S. Det är bara bluff precis som hotet om misstroendevotum.

  V och Mp är ju inne på att fritt beslagta privat mark och skog. De har inte bara öppna gränser gemensamt. Katastrof när de ges inflytande. Mp klarade ju inte ens spärren.
  Bondeförbundet var tidigt uttalat nazistiskt. Så Lööfs eviga prat om andra partiers nazistiska rötter är obegripligt.
  S behöver namnbyte, för inte är de demokrater. Löfven är ”inte min statsminister”.
  Pang i bygget slutade antagligen kaotiskt.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Vad Lööf grötmyndigt och högmodigt predikar lyssnar jag knappast längre till. Hon har passerat bäst-före-datum oavsett vad hon själv anser. C har liksom andra partier bruna rötter, men denna verklighet försöker hon dölja genom att höja rösten mot SD:s rötter. När argumenten tryter höj rösten!
   Jag återkommer antagligen idag med min teori om V:s protest i måndags.

 6. Ove

  Hej.
  ” som en nationell uppgift, framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement. Samt motverkande av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling ”
  Ur centerns partiprogram 1933
  Annie ska nog läsa på din egen historia.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Annie har nog inget intresse av just den delen av sin historia. Hon siktar ju som bekant Framåt liksom Macron.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.