Allsköns funderingar om politik

Jävigt och feltänkt

I Mp är det tydligen grönt att sitta på två stolar. Exemplen på att partiets moraliska kompass inte fungerar är många.

Under förra mandatperioden flög miljöminister Isabella Lövin (i business class dessutom) t ex för ca 1,5 miljoner. Hon ansåg att det var helt OK eftersom det var viktigt att komma fram någorlunda pigg och fräsch till internationella möten. Att det kan vara svårt för henne att fullgöra sitt jobb utan att flyga innebär ingalunda att hon inser att också andra människor utanför hennes egen krets får svårt att klara sina jobb eller liv utan flyg och andra bekvämligheter.

Det visade sig också att familjen Lövin ägde en gammal, miljöfientlig dieselbil som hennes man körde omkring i. Han behövde den för sitt arbete hävdade hon. Andra som behöver gamla dieselbilar för sina jobb ska däremot förbjudas att använda dem. Gör som jag lär men inte som jag gör!

Nu har Maria Wetterstrand, f d språkrör i Mp, skitit i det blå skåpet genom att visa att det är grönt att sitta på dubbla stolar. Hon fick i uppdrag av regeringen att leda Flygbränsleutredningen. Utredning och utredning; det var nog mer ett beställningsjobb (läs köttben) till Mp från regeringen. Något måste ju Mp få för allt de tvingades gå med på under förra mandatperioden. För några dagar sedan överlämnade Wetterstrand den s k Flygbränsleutredningen till Lövin, som också är kompis och partikamrat med Wetterstrand.

Utredningen föreslår att det ska bli obligatoriskt att blanda biobränsle i flygbränslet, något som kan gynna ett företag där Wetterstrand ingår i styrelsen. Inte nog med det. Hon äger ett stort antal aktier i det bolag som ska utveckla sådant bränsle. Lövin valde sålunda en utredare som kan gynnas ekonomiskt av den tvångsåtgärd som utredningens förslag innebär. Det är inte olagligt att vara omdömeslös men det är definitivt olämpligt. Det undergräver dessutom både förslagets legitimitet och förtroendet för politiken. När Lövin dessutom hävdar att utredningen skulle ha kommit fram till samma resultat också med en annan utredare, blir det ännu märkligare. Var det ett beställningsjobb som förväntades komma fram till förutbestämda politiska resultat? (Jag kommer här osökt att tänka på såssen Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden, som sågades som den partsinlaga den var).

Efter att Wetterstrand presenterade utredningen har många påpekat det olämpliga i att Wetterstrand som utredare suttit på dubbla stolar och att hennes utredning kan gynna både henne och bolaget ekonomiskt. ’Jävigt’ m a o. Själv hävdar hon att hon öppet deklarerat att hon suttit i styrelsen för Cortus Energy, ett bolag som fått statligt stöd för att utreda möjligheterna att skapa ”grönt flygbränsle från Sveriges skogar”.

Jävsfrågan fortsätter dock att växa. Transparency International säger genom ordf i sin svenska avdelning, Louise Brown, att det är ”en glasklar intressekonflikt”. Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, kommenterade i DN (5/3) att det kan röra sig om jäv, eftersom Wetterstrand enligt aktiebolagslagen har en skyldighet att verka för bolagets bästa.

-Trovärdigheten i flygbränsleutredningen kan inte ifrågasättas, och det finns ingen anledning att ångra något, tycker Maria Wetterstrand apropå kritiken mot hennes dubbla stolar (SvD 7/3).

Lövin är ytterst ansvarig för att ha gett Wetterstrand detta utredningsuppdrag. Lövin säger att  Wetterstrands styrelseuppdrag var känt redan från början men det ansågs inte som ett problem. Miljödepartementet kollade däremot inte om Wetterstrand hade aktier i Cortus Energy. Tänkte inte på det!

Under utredningens gång började bolaget att aktivera sig i flygbränslebranschen, men inte heller det fick Lövin och miljödepartementet att reagera. Allt har gjorts ”enligt gängse regler” och ”Utredningens förslag har inte påverkats av detta”, hävdade Lövin i SR i onsdags. Det är samma självsäkra uttalande som Wetterstrand själv gjort. Ansåg Lövin kanske att en person ur hennes egen partielit inte behövde granskas så ingående?

Aktiespararna är dock av en annan uppfattning. De anser enl TT (6/3) att Wetterstrands uppdrag som styrelseledamot, ägare och utredare innebär en tydlig intressekonflikt. Joacim Olsson, vd på Aktiespararna säger:

-Hon är insider både i utredningen och i bolaget.

Olsson konstaterar att Maria Wetterstrands dubbla uppdrag innebär en tydlig intressekonflikt eftersom hon lett flygbränsleutredningen, suttit i Cortus styrelse och ägt aktier i bolaget. Vidare köpte hon aktier under utredningens gång. Som utredare har hon haft tillgång till information som andra inte fått och som styrelseledamot har hon haft möjlighet att köpa aktier och få insiderinformation som andra inte fått.

-Det är ytterst anmärkningsvärt. Man måste vara ytterst försiktig om man sitter i en utredning med bäring på företagets marknadsförutsättningar, säger Olsson.

Olsson är osäker om det ens är möjligt att sitta i en bolagsstyrelse samtidigt som man leder en utredning som anknyter till verksamheten.

Kritiken mot jäv och dubbla stolar har Wetterstrand och Lövin dock nonchalant viftat bort. En arrogant Wetterstrand utesluter självsäkert att hon på något vis skulle ha kunnat vara jävig trots att risken för partiskhet varit uppenbar. Frågan intresserar henne bara som en ”intellektuellt intressant diskussion”, som hon som hon sa i en intervju i SR, där hon i P1 Morgon avfärdar hela diskussionen som tramsig och anser att folk (läs kritikerna) inte vet vad de talar om. Maktens arrogans!

Miljöministern ursäktar sig med att hon inget visste men att ”Miljödepartementet har känt till Wetterstrands engagemang och bedömt att det inte innebar jäv” (AB 5/3). Att Lövin inte fick kännedom om aktieinnehavet förklarar hon så här i DN:

– Det är den mänskliga faktorn.

En dåres försvarstal!

Oavsett hur den här skandalen slutar kommer Wetterstrand att ha tjänat en del både som aktieägare och som utredare. I takt med att värdet på Wetterstrands aktier ökar, minskar antagligen förtroendet för både henne och utredningen, liksom för regeringens och Lövins förmåga att utse rätt utredare. Lövin och miljödepartementet borde kanske blanda in mer högoktanigt i sina tankar.

 

17 kommentarer

 1. Basic Rules

  Ja fy fan för detta politiska förfall, som vanligt är vi i värst vad avser ”klimathotet”, vi har bara några år på oss – igen !
  Jaha vad hände/händer då då, ska jorden implodera eller – ett stort bedrägeri är vad vi ser och då detta får sitt slut blir det inte lätt för dessa politiker att försvara sig.
  Är koldioxiden en gift gas, med hänsyn till all skräckpropaganda verkar det så, under bronsåldern hade vi ett mycket varmare klimat än nu, därefter har istider uppstått.- klimatförändringar pågår ständigt, det är bara att titta ut genom fönstret som en nobelpristagare sa, så långt har vansinnet gått.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Titta ut genom fönstret?! Men det går ju inte för där möts man av verkligheten och den har klimatalarmisterna sedan länge lämnat. Mats Jangdal på Frihetsportalen.se har många bra inlägg om just detta.Klimatforskaren
   Lennart Bengtsson och forskaren Lars Bern (https://anthropocene.live/2019/03/01/domedagssekten/) är dem man måste lyssna på för att få vetenskapligt belagda fakta. Rockström et al är bara ute efter att göra pengar på klimatalarmismen, men nu börjar t o m han så smått modifiera sina uttalanden.

 2. Britt Eivor

  Hej Åsa och tack för ditt inlägg mycket bra som alltid.
  Det jag känner är en stor sorg och vrede över utvecklingen i landet och den respektlöshet och arrogans som etablerat sig bland politikerna. Tack och lov att det finns de som granskar dessa ljugande falska människor. När en politiker som förordar och har som ideologi att vi medborgare skall till varje pris leva miljövänligt själv tar sig friheten att flyga businessclass och kör en gammal dieselbil då har trovärdigheten nått bottennivå och borde fått stora feta rubriker i media och sparken per omgående ut ur regeringen men hon sitter fortfarande kvar som vice statsminister, anmärkningsvärt tycker jag men hur blir vi av med människan? Detta är ett bevis för att miljöalarmisternas orerande om miljön är helt enkelt en affärsidé med möjlighet till privat inkomst och skall betraktas som en sådan med privat finansiering som ett företag och inte skattefinansierat.
  Som du skriver så finns det inte längre någon moral och det har gått så långt att de som sitter på den anklagades bänk bedömer själva om det är rätt eller fel det de har gjort. Det verka vara huvudsaken att inte bli avslöjad och om man blir det så inte är det med skam och ånger man försvarar sig utan att till varje pris klösa sig kvar utan att rodna.
  Vänsterpolitiker V, Mp och S har historisk sett kritiserat företagsvinster och lönsamhet i företag men nu när de själva sitter i styrelserna och kan sko sig privat då är det helt ok och hänvisas till det sk ”regelverket”.
  Det stora problemet som jag ser det är att vi svenska medborgare inte har några verktyg för att kasta ut dem eller lagföra dem och det har dem själva sett till. Gud nåde om jag kör 20 kilometer för fort på en landsväg där det inte finns bebyggelse så långt ögat når då jävlar blir det bötfällning per omgående men de här hycklarna kommer undan med att rasera ett helt land. Det enda verktyg vi har är valdagen vart fjärde år och det är ett hyckleri att gå till valurnorna när valsystemet är så grovmaskigt att vi inte ens kan lita på resultatet på valdagen. För dagens politiker handlar det bara om den privata ekonomin och att försörja sig på skattemedel, respekten för oss som betalar till skattkistan är för länge sedan borta. Det vi ser är socialismens rätta ansikte och nu går det fort när man dessutom begränsar yttrandefriheten på olika sätt.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Det börjar bli intressant att lyssna på klimatalarmisten Rockström. Nu börjar han moderera sina uttalande. Vetenskapliga fakta börjar kanske äntligen nå honom.
   Instämmer i allt du skriver och ser fram emot att Mp åker ur riksdagen. Likaså att JÖKboet rivs innan mandatperiodens slut.

   • Basic rules

    En grönare värld borde väl även göra en sk miljövän glad, även om ökad co2 bidragit till detta. Och nu sågar tom grundare av green peace miljöalarmisterna- allt är fake .
    Halleluja!

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     Just det!
     Har du förresten sett något om grundarens av Green Peace sågande i medströmsmedia? Det har inte jag så du får gärna tips om var ifall du sett något.

     • Basic rules

      Nej, bara att beklaga PK medias totala avsaknad av neutral nyhetsbevakning. Men å andra sidan är tystnaden förstålig, då agendan styr vad som tillåts sägas. Statsstyrda SVT ser jag knappt på längre, utom vädret men inte ens där går man fri från fake news, och då menar jag inte en dålig prognos!

     • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Eftersom jag tillbringar en stor del av året utomlands ser jag inte på Svt. Saknar det inte heller måste jag säga.

  • Peter Åberg

   I min värld är det lika illa oavsett vilket parti en politiker tillhör när olagligheter begås, omoraliskt beteende sker eller när ekonomiska fördelar missbrukas. Jag tycker även att du drar lite väl långtgående slutsatser om ett helt partis politiker utifrån en persons handlande. Ditt sätt att dra slutsatser skulle innebära att det inte finns någon ärlig aktiv politiker i något enda parti då företrädare för alla riksdagspartier haft företrädare som begått olika lagöverträdelser och visat prov på en bristfällig moral.
   För övrigt verkar du argumentera på samma sätt som den politiker du kritiserar då du tydligen själv anser att det är upp till dig själv att bedöma att det är okej att köra för fort där du tycker att det borde vara det. För mig är det lika olagligt att köra för fort oavsett i vilken trafiksituation det sker precis som jag tycker det är lika olagligt att stjäla oavsett vem man stjäl från.
   OBS! Jag är inte miljöpartist.

 3. Jonsson

  Många tack för ännu en välformulerad text!
  När Mp för ovanlighetens skull granskas av media, och deras för-Troende-valda ertappas med kaluven i brevlådan, då verkar dessa ha frikort.
  Miljöpartiet är ett missvisande namn eftersom de envisas med att upprepat köra på fälgarna.
  Industrins utsläpp är större än flygets, men det tiger helst Mp om. Det är vanligt folk som får pekpinnarna och moralkakorna. Förhoppningsvis får den senaste skandalen en rekyl i majvalet.
  Kor diskrimineras, köttkonsumtion och fossilbilar måste upphöra m. m. Är det ens tillåtet att andas ut i klimatdiktaturen?
  Upp flyga orden, tanken stilla står. Ja, nog verkar det behövas påfyllning med rätt soppa – annars kan det bli mer problem pga Mp. Skära sig ordentligt. Men, de verkar konstigt nog helt ointresserade av hur deras privata planer landar ute i riket.
  Låt oss hoppas att JÖKen flyger sin kos å det snaraste.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, Mp har ingen förståelse för ’vanliga’ människors behov. Jag är så trött på deras skambeläggande av våra flygresor eller av våra matvanor. Om Sverige försvann från kartan skulle det knappt bli 1 % mindre utsläpp.
   Klimatalarmisterna har fått husera fritt alldeles för länge och okritiskt. Ingen av de riktiga högljudda alarmisterna, t ex Rockström, klarar av att belägga sina påståenden med vetenskaplig forskning eller fakta. Han driver sin agenda och målet är att göra pengar på det.
   En av landets främsta klimatforskare, Lennart Bengtsson, kan däremot stödja sina påståenden med vetenskapliga fakta. Att han inte är ute för att tjäna pengar på klimatet gör honom så mycket trovärdigare än Rockström et al. Se vidare på https://anthropocene.live/2019/03/01/domedagssekten/
   Slutligen hoppas jag liksom du att JÖKboet rivs så snart som möjligt.

 4. Jonsson

  Stora pengar motiverar alldeles tydligt klimatprofeterna- och profetissorna. Skrämsel är medlet som helgar målen.
  Har ofta undrat över Mp:s kompakta tystnad angående kärnkraftsbygget i Österbotten. I begynnelsen var ju de grönas plogbillar mycket aktiva motståndare av just kärnkraftsbyggnader.
  Klimathotet gäller visst bara kreti, pleti och boskap.Partiets miljösuperhjältar-, superstjärnor och höjdare undantages ansvaret. De berörs inte i samma mån av skulden och skammen.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Nej, folket skambeläggs av allt från tonårstjejer till höjdarna inom Mp. Att skambelägga andra har blivit politiskt populärt och gångbart från vänsterpolitiker som saknar hållbara argument.
   Det är dags att det sovande folket kastar av sig dessa belackare Läste nyligen att om Sverige försvinner helt skulle det bara göra 1 % av miljöförstöringen.

 5. Brorson

  Vem som är Sveriges i särklass mest korrumperade politiker, vet ingen. Men kandidaterna är många, och en av de främsta bland dem är EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, L. Som prästvigd i Svenska kyrkan (Har hon någonsin efter prästvigningen utövat prästyrket?) har hon inför Gud och människor lovat att tjäna Gud före allt annat och vara Jesu ställföreträdare på jorden. Jesus sa ”Mitt rike är icke av denna världen”, men som ”liberal politiker” på EU-nivå deltar hon i byggandet av ett nytt imperium, som i högsta grad är av denna världen. Dessutom tjänar hon Mammon mer än Gud genom sina lönsamma sidouppdrag. Hon skyller på att hon är så duktig, så att hon kan skilja mellan sina olika och motstridiga roller.

  När det kommer till Miljöpartiet, så har det partiet en regel, som säger att en miljöpartist får inneha politiska uppdrag under högst tre mandatperioder i rad. Sedan ska Mp-politikerna ut på den ordinarie arbetsmarknaden för vanligt folk. Hur det fungerar i praktiken visar sig nu, när Isabella Lövin har fixat lönsamt uppdrag i statens tjänst åt sin förr-förra företrädare Maria Wetterstrand. Att inblandning av biobränsle i flygbränslet skulle reducera koldioxidutsläppen från flyget är en ren bluff. Spelar ingen roll om det är förnybart, eller ej. Det är utsläppen minus växternas återupptag av koldioxid, som avgör koldioxidhalten i luften. Spelar ingen roll om bränslet är nyskördat eller fossilt.

  Det kommer dessutom nu motstridiga uppgifter om huruvida de ökade utsläppen har ökat återupptagen. Dessutom bluffar Sverige om torven, som är ett fossilt bränsle enligt EU:s definitioner men inte enligt Sveriges definitioner. För det första vet vi inte säkert vilken eventuell klimatpåverkan koldioxidutsläppen har, och för det andra kommer koldioxidutsläppen från flyget inte att minska , utan snarare att öka genom inblandningen av biobränsle i flygbränslet.

  Mp, och för övrigt även Cecilia Wikström, har drivit på den gigantiska folkomflyttningen från jordens varma länder till de kalla länderna, från andra sidan jordklotet till ett Sverige som redan idag bara kan försörja halva sin befolkning med inhemskt producerade livsmedel. Detta drar givetvis med sig en kraftig ökning av antalet utrikes flygresor under semestrar och familjeträffar. Mp skyller på infödda svenskars inrikesresor med flyg. Att de ökar (inte lika mycket som utrikesresorna) beror till viss del på MP:s kampanjer för nya järnvägar – på bekostnad av underhållet av de befintliga.

  Att Tysklands största tågcharterbolag har slutat köra turister från Kontinentaleuropa till de svenska fjällen, beror enligt bolaget på att det svenska Trafikverket inte kan lova att bolagets tåg kommer fram i tid. Detta är särskilt känsligt beträffande nattåg, som rimligen bör köras nattetid och inte dagen efter. Sedan undrar jag förstås hur tåget ska kunna konkurrera bättre med flyget, när den nya järnvägen inte ska byggas rakaste vägen, utan en omväg på tio mil för att passa diverse regionala resemarknader i syfte så kallad regionförstoring, d.v.s. arbetspendling på något större avstånd än med regionbuss.

  Efter stora investeringar och underskottstäckningar i kommunala flygplatser, är de socialdemokratiska kommunalråden inte alls intresserade av tågtrafik, som kan konkurrera med flyget på de sträckor där flyget är ett alternativ. Ett exempel på detta är även kampanjerna för Botniabanans förlängning norrut, när åtgärder som verkligen skulle höja tågets konkurrensförmåga gentemot flyget är hastighetshöjande åtgärder söder om Härnösand. Vill sossarna i Umeå ha detta hot mot de önskade ännu större trafikvolymerna på Umeå flygplats? Och Mp hjälper till med sina dubbla budskap:. Nya järnvägar eller nya flygbränslen?

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Mycket bra och värdefulla kommentarer! Kan bara hålla med dig!
   Betr Wikström handlade mitt blogginlägg för 2 v sedan i huvudsak om henne (L:s tänjbara värdegrund)
   Nästa veckas blogg kommer också att handla om henne.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.