Allsköns funderingar om politik

IS-barnen

Kommer du ihåg Alan Kurdi, den 3-årige syriske pojken, som under migrationskrisen 2015 på väg till Europa i en överfull, undermålig båt flöt upp på en strand i Turkiet? Det var en mycket sorglig syn och tragisk händelse, som gav upphov till många tårar och snyftreportage med foton som berörde oss alla. Det framkom senare att pappan hade jobb som frisör i Turkiet men ville till Sverige för att få nya tänder. Att han därför utsatt sonen för denna fruktansvärda död fick inga braskande rubriker.

Nu har vi en ny våg av snyftreportage i ’medströmsmedia’. Det handlar om jihadisten/IS-terroristen Skråmos 7 barn, som finns i det kurdiska flyktinglägret Al Hol-lägret i Syrien.  Deras föräldrar var enl ej verifierad uppgift inte svenska medborgare; pappan var norrman och mamman chilenska. Varken Norge eller Chile har anmält något intresse för barnen. Flera av barnen är födda i Syrien och i lagens mening innebär det att de är föräldralösa syrier.

Barnens chilenske morfar, Patricio Galvez, som bor i Göteborg, har nyligen åkt ner för att hämta hem sina barnbarn. I både tidningar och TV intervjuades han inför sin resa.  Kurdiska myndigheter i Irak har nu gett klartecken till att de sju barnbarnen i lägret Al-Hol i norra Syrien kan föras till det svenska konsulatet i Erbil i Irak säger Galvez till TV4. Enl Expressen (19/4) har han nu varit i Erbil en vecka och på Långfredagen fått besked från svenska ambassaden i Bagdad:

– Det är ett jättestort steg och det har gått väldigt fort. Det är en stor framgång, säger han

Galvez uppger till Expressen att det är svenska UD som koordinerar hela processen och kommunicerar med de kurdiska administrationerna. Vem som helst förstår att han inte på egen hand klarar av att hämta barnbarnen från de två läger de finns i och ta dem till Erbil. Det krävs omfattande finansiering och logistik för att genomföra den transport som krävs för att svenska konsulatet ska kunna påbörja en utredning. Så vem har hjälpt honom att skaffa fram fordon, chaufförer, sjukvårdspersonal, livvakter, tolkar m m? Den frågan verkar ingen journalist intresserad av. Den skulle kanske ta udden av ’storyn’.

Mellan 60 och 80 svenska barn finns enl uppgift i Al-Hol, många av dem undernärda, ”utmärglade”, sjuka och i dåligt skick. Varje dag möts vi av reportage, där människor kräver att Sverige nu ska ta hem IS-barnen. Känslan verkar ha lamslagit förnuftet och genererat en konflikt mellan den ”goda humanismen” och den ”onda populismen”. Samma sak kännetecknade den havererade gymnasieamnestin. Men i sanningens namn är det de politiker som genomfört gymnasiehaveriet som är populister. Ska de nu få genomföra ännu ett politiskt haveri genom att utan noggrann konsekvensanalys och hållbar lagstiftning på plats hämta hem IS-barnen?

FN:s Barnrättskonvention upphöjs 1 juli nästa år till svensk lag. Det innebär att barn (upp till 18 år) inte får skiljas från sina föräldrar och att syskon inte får skiljas från varandra. Kommer det att innebära att de IS-barn som Sverige tar ’hem’ efter att lagen trätt i kraft måste åtföljas av sina föräldrar, d v s IS-terrorister? Kan dessa barn alls anpassa sig till svenska samhället efter lång tid i ett IS-kalifat, där de hjärntvättats i koranskola och lärt sig att otrogna ska dödas? Hur kommer det att fungera om de kommer till Sverige och tvingas umgås med miljoner ’otrogna’ svenskar?

Det hade varit klokt av de rödgröna att inte besluta att upphöja Barnrättskonventionen till lag under förra mandatperioden med tanke på dagens situation med återvändande jihadister/IS-terrorister. Den maktfullkomliga rödgröna röran ”är världsbäst på att vara den mest obildade och outbildade regering en västerländsk kulturnation sett” (Einar Askestad). Sedan 2014 har vi sett otaliga bevis på att konsekvensanalys, kompetens, långsiktigt hållbara beslut och handlingskraft inte är de rödgrönas styrka och vi har fått mer än nog av deras bortförklaring att ”vi har varit naiva”.

Att ta hem de svenska (?) barnen är en mycket komplicerad uppgift om regeringen faller offer för trycket och beslutar sig för att göra det. Om barnen saknar födelsebevis och inte är registrerade i Sverige saknar de svensk identitet. Det finns därför en risk att även icke svenska barn kommer till Sverige. Enl UD krävs en förfrågan från kurdiska myndigheter innan Sverige kan agera. Wallström sa häromdagen till Ekot att regeringen snart kommer med besked i frågan.

-Jag vill att vi ska hantera en väldigt besvärlig situation. Jag står inte ut med att se att barn ska fara så illa om det finns en möjlighet att hjälpa dem, säger Margot Wallström

Skickligt styrd opinionsbildning har gjort bödlarna Skråmos barn till ikoner för mänskliga rättigheter. Vem nämner idag Nadia Murad, som ifjol tilldelades Nobels Fredspris? Hösten 2014 belägrade IS-terrorister staden Sinjar och byarna runtomkring i irakiska Kurdistan. Tusentals yazidier dödades och många kvinnor, och ibland små flickor, togs som fångar för att bli sexslavar åt IS-medlemmarna eller såldes vidare. Yazidierna är särskilt hatade och jagade av IS p g a att de är kristna. Enligt FN är gruppen utsatt för ett folkmord. Wallström, som brukar hänvisa till FN när det passar hennes agenda, medgav 2014 att terrorgruppen gjort sig skyldig till ”systematiska övergrepp” som ”riskerade” att bli folkmord, men längre än så har hon fortfarande inte sträckt sig. IS-terroristerna våldtog, torterade, halshögg, korsfäste och brände Murads yazidiska släkt levande. De blev t o m mat som gavs till bödlarnas fångar. Så här skriver journalisten och författaren Nuri Kino i SvD (21/4):

-Tyskland, Kanada och Australien har tagit emot barn som varit kidnappade, och deras föräldrar. Bara flugit in dem rakt från flyktingläger, och gett asyl och uppehållstillstånd åt dessa allra svagaste och mest brutalt utsatta av krigsoffer. Varför har inte Sverige gjort det? Bara fyllt ett Herkulesplan.

Detta är ett av ytterst få reportage om de barn som slaktats av IS. Varför balanserar man inte upp snyftreportagen om Skråmos barn med reportage om de fruktansvärda brott IS-terroristerna begick mot yazidierna? Varför ska IS-terroristerna Skråmos barn särbehandlas men inte yazidierna och deras barn? Varför särbehandlas inte alla barn och andra offer, som efter oerhörda upplevelser lyckats fly från Skråmos mördarsekt? Den rödgröna regeringsröran har gång på gång slagit sig för bröstet och hävdat att de inte ställer grupp mot grupp. I praktiken är det dock vad de regelbundet gjort.

Innan några IS-barn hämtas hem till Sverige kräver jag svar från de politiskt ansvariga, d v s ALLA riksdagspartier, hur de planerar (!) att hantera barnens föräldrar, d v s återvändande IS-terrorister. Ska de också tillåtas återvända till Sverige? Ska dessa föräldrar, som utsatt sina barn för så fruktansvärda upplevelser, få vårdnaden om sina barn? Skråmobarnens mormor har öppet sympatiserat med IS och åkte t o m ner dit. Är hon som återvändande jihadist en lämplig vårdnadshavare till sina barnbarn? Hur ska äldre syskon/barn som redan hjärntvättats av sina föräldrar hanteras? Hur ska man kunna ordna boende för IS-barnen och vårdnadshavare?

En annan mycket viktig fråga är vilka resurser som kommer att krävas för att dessa 60-80 barn ska kunna /åter/anpassas till det svenska samhället. Hur ska skolgången fungera? Hur kommer övriga skolbarn och deras föräldrar att reagera över att få in IS-barn i klasserna? Hur ska samhället kunna hantera både IS-barnens trauman och svenska barns skräck för att tvingas umgås med dessa radikaliserade barn? Hur ska man skydda IS-barnen från det hot och hat som antagligen kommer att drabba dem? Hur ska de redan bristande resurserna inom Barn- och Ungdomspsykiatri fördelas? Grupp mot grupp i vanlig rödgrön ordning? Hur ska det hela finansieras?

I de fall IS-barnen saknar födelsebevis och ej är registrerade i Sverige, saknar de svensk identitet. Risken finns därför att även icke-svenska barn kommer till Sverige. Den rödgröna röran med Löfven i spetsen har gjort sig skyldig till alldeles för många ogenomtänkta aktioner sedan 2014. Vem minns inte Refugees welcome, Sverige bygger inga murar, Sverige tillsammans m m. Mycket signalpolitik, ogenomtänkta ’godhetsåtgärder’ och hucklerier har det blivit. Inte minst har UD med den uppblåsta, självgoda ”jag står inte ut” Wallström agerat som solister med dold agenda och sekretessbelagda dokument vid flera tillfällen. Nu räcker det!

Kosovo har enl Svt (20/4) hämtat hem över 100 personer från Syrien, bland dem fyra män som stridit för terrorgruppen IS. Landets justitieminister har lovat att alla medborgare i Kosovo ska hämtas hem:

– Vi tänker inte upphöra förrän varje medborgare i republiken Kosovo har förts tillbaka till sitt land och alla som begått brott eller varit del av dessa terrororganisationer ska ställas inför rätta, säger Abdelrad Tahiri och tillägger:

-Kosovo kan inte tillåta att dess medborgare utgör ett hot mot väst och våra allierade.

Kosovo införde

2015 införde Kosovo lagar som gör det straffbart att ingå i styrkor eller organisationer involverade i strider i tredje land. Hur många år ska det ta innan vår inkompetenta och senfärdiga regering har kommit fram till och lagstiftat om hur Sverige ska hantera återvändande jihadister och deras barn?

 

 

20 kommentarer

 1. Jonsson

  Ja, nu räcker det. I höstas kunde vi i realiteten bara rösta på 2 partier. De 2 som till varje pris skulle ha makten.
  Det finns bara en utväg ur hopplösheten, och det är att Löfven lämnar in avskedsansökan asap.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Den utvägen finns inte. Såssarna har bara en politik; att ta makten och att behålla den till varje pris.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Det var en komplimang som heter duga. Jag tackar allra ödmjukast både för uppskattningen och för att du troget läser mina inlägg och då och då kommenterar dem.

   • Marie-Louise Asplund

    Så otroligt väl sammanfattat och välformulerat. Fick flera nya tankar och åsikter om denna kommande katastrof, som Sveriges politiker har förberett och förbereder. Men Europa bygger inga murar, som Löfven sa. Och idag Sri Lanka, i morgon…..?

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     Tack! Roligt att jag bidragit till nya tankar och åsikter. Hoppas fler än du och jag börjar tänka.

 2. Ingegerd

  Som vanligt sätter du ord på normala människors tankar. Det som nu kommer att hända är att Sverige svämmas över av IS kräken. Jag hoppas att du skickar blogginlägget till VK. Detta är något som politiker i alla partier borde ta till sig. Min tanke kring Skråmos hädanfärd. Är han verk.igen död. Jag tror att han kommer att ” återuppstå” så snart barnen är i Sverige.
  Albanien som i andra sammanhang betraktas som en B nation slår Sverige med hästlängder både när det gäller förutseendet med IS liksom att man värnar andra länders välbefinnande. Detta trots att Sverige IS terrorister är importerade till skillnad från Albaniens som till största delen är infödda medborgare. Jag skäms över vår regeri g och riksdag.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Sverige är sämst i Europa när det gäller lagstiftning och hantering av återvändande jihadister/IS-terrorister. Nu räcker det inte att skylla på naivitet!! Tar vi ’hem’ IS-barnen innebär det att vi kommer att ha apterade bomber bland oss. Återkommer med inlägg om detta.

 3. Jan Hägglund

  Till Åsa. Dessa dina ord vill jag särskilt lyfta fram i ditt väl formulerade blogginlägg:
  ”… Innan några IS-barn hämtas hem till Sverige kräver jag svar från de politiskt ansvariga, d v s ALLA riksdagspartier, hur de planerar (!) att hantera barnens föräldrar, d v s återvändande IS-terrorister. Ska de också tillåtas återvända till Sverige? Ska dessa föräldrar, som utsatt sina barn för så fruktansvärda upplevelser, få vårdnaden om sina barn? Skråmobarnens mormor har öppet sympatiserat med IS och åkte t o m ner dit. Är hon som återvändande jihadist en lämplig vårdnadshavare till sina barnbarn? …”

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Om IS-terroristerna inte får vårdnaden om sina barn lär tunga strider och repressalier vänta för de personer som beslutat om att barnen ska omhändertas och de ev familjehem m m som får ansvaret för barnen. Vi har oanade problem framför oss om vi repatrierar IS-barnen och deras föräldrar. Vår okunniga styrande har inga chanser att klara av detta med sitt prat i kvadrat. Vi är minst förberedda i Europa på att hantera kommande katastrofer.IS-barnen har problem som Sverige aldrig varit i närheten av och kommer att vara som apterade bomber tränade att mörda ”otrogna”, t ex svenskar. Att deras föräldrar är farliga kan vi ta in men att barn skulle vara hårt tränade att vara minst lika grymma, eller kanske t o m grymmare, har vi svårt att inse.
   Vår inkompetenta politiska ”elit” har garanterat inga svar på mina frågor. De har inte ens hunnit formulera frågorna på alla år de haft på sig att göra det.

 4. Jonsson

  Barnkonventionens införande i svensk lag har varit en följetong i åratal. Det har debatterats i riksdagen om dess konsekvenser. Ska till exempel gästarbetares barn ha rätt att återförenas med förälder i Sverige, och ska även separerade föräldrar som bor långt ifrån varandra ha rätt till bidrag för sina minderåriga barns resor. Det blir troligen en mycket dyr reform i sig. Men, S/Mp och deras samarbetspartners har förstås full kontroll?
  Nej, Sveriges regering har verkligen låga tankar om sina undersåtar. Och höga tankar om sig själva. Trots att deras politik/ekonomi inte går ihop. Vi kan nog räkna med att bli förda bakom ljuset även framöver. Vi är värda bättre ledare.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   S/Mp med samarbetspartners har noll koll så låt oss hoppas att det sovande folket vaknar sent om sider och röstar bort dem!!

 5. Marcus

  Hej Åsa
  Har du publicerat den här artikeln på annat håll också? Eller är du inspirerad av en annan skribent, det var väldigt likt en artikel på Ledarsidorna? Jag tycker i vilket fall det är ganska kallhamrat av dig att beskriva DN:s reportage om de svenska barnen i flyktinglägret som ”snyfthistorier”, så tycker jag. Det framstår som att du anser att vi kan lämna föräldralösa småbarn i ett läger fullt med radikala terroristsympatisörer. Jag kan föreställa mig en hel rad med negativa följder av ett sånt agerande, bortsett från det uppenbart omoraliska.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   ”Snyftreportage”, inte ”snyfthistorier” och jag har inte publicerat artikeln på annat håll också.
   De föräldrar som tog med sina barn till Islamiska staten är ansvariga för att ”föräldralösa småbarn nu finns i ett läger fullt med radikala terroristsympatisörer” Också ”jag kan föreställa mig en hel rad med negativa följder av ett sånt agerande”. Därför skulle jag aldrig ha gjort så mot mina barn. Jag vet heller inte om Sverige skulle vara bästa lösningen för dessa barn. Många av dem har ingen el ringa anknytning till Sverige, pratar knappast svenska och delar inte vår religion eller kultur. Dessutom får barn under 18 år inte separeras från sina föräldrar eller syskon. Det skulle innebära att föräldrarna måste följa med t ex till Sverige. Hur tror du dessa våldsbenägna terrorister till föräldrar kommer att reagera när Soc i Sverige meddelar att de inte är godkända som föräldrar och att barnen ska tvångsomhändertas enl LVU?? Den frågan skulle jag gärna vilja att du besvarar.

   • Marcus

    I det aktuella fallet är föräldrarna döda så dem behöver du nog inte oroa dig över. Sedan har jag svårt att tro att religionstillhörighet är något problem, särskilt för småbarn. Vi kan säkert vara överens om att barnen löper större risk att få farliga religösa övertygelser om dom lämnas i ett läger fullt av mördarsekterister, än hemma i Sverige.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     Du svarar inte på min fråga till dig, men du får en ny chans att göra det:
     Hur tror du dessa våldsbenägna terrorister till föräldrar kommer att reagera när Soc i Sverige meddelar att de inte är godkända som föräldrar och att barnen ska tvångsomhändertas enl LVU??

     • Marcus

      Det ingår i själva konceptet föräldralöshet att det inte finns några föräldrar. Det kanske är så att vi talar om olika saker? Jag kanske har missförstått dig i frågan om de föräldralösa barnen, du kanske i själva verket inte har något emot att hjälpa dem?

     • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      I Skråmos fall finns en radikaliserad mormor som åkte ner till IS tillsammans med dottern och hennes familj. Mormodern är således en återvändande jihadist eftersom hon återvänt till Sverige. Anser du att hon är lämplig att ta hand om sina föräldralösa barnbarn?
      Anser du att barn vars ena förälder stupat i IS-strider ska kunna återvända till Sverige tillsammans med den överlevande föräldern, d v s en återvändande jihadist, och att denna förälder ska kunna vara vårdnadshavare till sina barn? Barn under 18 får ju enligt FN:s Barnkonvention inte skiljas från sina föräldrar.
      Anser du att detta är en fråga som Soc ska hantera?

 6. Brorson

  Varken barnen själva eller deras stupade föräldrar har på något sätt kvalificerat sig för särbehandling i jämförelse med andra föräldralösa barn. En gemensam lösning för alla dessa barn (och även för de barm, som bör skiljas från föräldrar, som fortfarande är i livet, är det ena sätta och förnuftiga. Och det vore nativt att tro att Sverige inte kommer att ha sin del i en sådan lösning.

  Men det finns ingen anledning att förivra oss och förhäva oss och dra på oss åtaganden, om vi inte klarar av. Vad väntar dessa barn i Sverige: Genuspedagogik, könsdysfori (små flickor som tror att de är män, som är födda i fel kropp), gängskjutningar och LVU-placeringar hos olämpliga fosterfamiljer eller behandlingshem där knarket flödar?
  .
  Är morföräldrarna lämpliga vårdnadshavare? Morfadern, som kämpar för att återförenas med sina barnbarn, som han inte ens har träffa (åtminstone tre av dem), som nu hyllas som en hjälte. Men vilka är de verkliga hjältarna? Det finns andra föräldrar, också de invandrare, som inte har tvekat ett ögonblick att ta hjälp av den turkiska polisen, som i flera fall har gripit de unga IS-resenärerna redan på flygplatsen i Turkiet och skickat tillbaka dem till föräldrarna i Sverige

  Andra länder har en annan inställning till ”ensamkommande barn”, som har övergivit sina föräldrar för att söka lyckan i andra länder som illegala invandrare. Har makarna Gonzales ens skickat ut någon internationell efterlysning efter barn och barnbarn?

  Jag är inte ens avlägset släkt med makarna Skråmo, så varför ska jag bry mig mer om deras barn, än mer mörkhyade IS-barn – för att inte tala om all barn, vars föräldrar har mördats av IS? Det är ju rena rasmystiken – ultranationalism – som styr PK-vänstern i Sverige idag…. Enligt morfar har Skråmo-barnen blivit väl omhändertagna av ett par ”svenska” IS-kvinnor. Tänk om han talar sanning i det fallet? Ska de nu, enbart p.g.a. paragrafrytteri om ”barns rättigheter” skiljas från de enda vuxna, som de har anknutit till efter (och kanske redan före) föräldrarnas död?

  Det finns många frågetecken, och jag påstår inte att jag har svaret på den och andra frågor. Men den nuvarande svenska debatten går tydligen ut på att stämpla alla, som ställer frågor, som ”omänskliga” och empatilösa. Men det handlar inte om en morfars rätt till sina barnbarn. För mig är han en utnyttjad pajas, i deras tjänst som vill förvärra ”flyktingkrisen” i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.