Allsköns funderingar om politik

Mental härdsmälta och intellektuellt haveri

I nov 2017 under Aktuellts partiledarutfrågning fick Ebba Busch Thor (KD) tre frågor författare som skrivit svenska klassiker. Hon kunde inte svara på vem som skrivit Gösta Berlings saga (Selma Lagerlöf), Giftas (novellsamling av August Strindberg) och Gentlemen (roman av Klas Östergren). Vilken snackis det blev! Bokförlaget Daidalos ville väcka EBT:s läslust och levererade en julklapp med 500 kilo littereratur inom vitt skilda ämnen per gaffeltruck till högkvarteret på Munkbron.

Flera kulturskribenter ondgjorde sig över EBT:s litterära magplask, t ex Jens Liljestrand, Expressen. Han såg behovet av behovet av en politik för att stärka en gemensam bildningsbas och skrev att ”Sveriges djupt illitterata politiska kultur kräver en kanon för rikspolitiker” och ”Sverige har en djupt illitterat politisk kultur” (16/11-17). Ja, Reinfeldt läste förstås Läckberg, men hur belästa är vänsterblivna skribenter, professionella tyckare och den självutnämnda eliten inom medier och politikerkretsar?

Vänsterblivna fick frispel och gick omedelbart ut hårt och kritiserade Jimmy Åkesson (SD) för hans tal i Almedalen, nästan innan han slutat tala.  Han inledde sitt tal med ett längre citat ur Vilhelm Mobergs rätt kända text ur broschyren Svensk Strävan (1941), som handlar om svenska folkets gemensamma strävan genom seklerna. Försvarsstaben gav ut denna broschyr när man var rädd för att Nazityskland skulle invadera Sverige.

Vår svenska självutnämnda ’intelligentia’ verkar dock inte känna till Vilhelm Moberg, ett tecken på att bildning blivit en bristvara och att historielöshet blivit vanligare. Är det inte märkligt att de proffstyckare och vänsterblivna, som ofta varnar för att 30-talets nationalistiska strömningar är tillbaka (i synnerhet i SD), inte tycks känna till det svenska motstånd som förekom under andra världskriget? Moberg var f ö anti-nazist.

Snart var drevet i full gång och en efter en twittrade upprört, eller skrev artiklar, om hur de lyssnat på talet och chockerats av ”en sådan ohöljd nationalism”. Trots att Åkesson fyra ggr upprepade att detta var ett citat, lyssnade ingen av dem tillräckligt uppmärksamt för att fatta att Åkesson citerade Moberg. Deras förutfattade uppfattningar om SD gjorde att de hörde vad de ville höra.

Först ut var Lina Stenberg, ledarskribent på tidningen Arbetet, där hon analyserar Åkessons almedalstal:

Lyssnade på Jimmie Åkesson och det var obehagligt på riktigt. Mest för att 3,5 miljoner svenskar inte räknas in i SD:s – tredje största partiets -Sverige.

Under rubriken Jimmie Åkesson utesluter alla ”icke-svenskar” i sitt Sverige skriver hon:

-”Sverige är vårt sedan årtusenden, genom fädernas offer i blod”, säger Åkesson. Låt oss hoppas att vi aldrig någonsin mer behöver höra sådana skrämmande ord eller ett lika aggressivt nationalistiskt tal under den så viktiga politikerveckan i Almedalen.

Det är riktigt otäckt hur långt SD har gått i att öppet visa upp sin extrema nationalism och sin rasistiska grundideologi.

Stenbergs litterära bildning och historiekunskaper har tydligen skrämmande luckor. Pinsamt även för en vänsterbliven ledarskribent.

Ungefär samtidigt dök s-märkta Helle Kleins tweet upp. Hon marknadsför sig som journalist, debattör och präst, chefredaktör/VD för Dagens Arbete och twittrade:

-Förfärligt men tydligt nationalistiskt. Åkessons tal ger kalla kårar och detta parti vill KD samarbeta med. Sanslöst!

Sanslöst och omdömeslöst av Klein, som nog inte har  tillräcklig självkritik för att förstå sin fadäs.

’Folkpartisten’ Olle Wästberg var också snabbt ute. Han är politiker, humanist och publicist och har bl a varit svensk generalkonsul i New York och generaldirektör för Svenska institutet. Borde man inte kunna begära att han med sin bakgrund har ett visst mått av bildning och historiekunskap. Men icke! Så här twittrade han:

-Nyss beskrev Jimmie Åkesson i sitt Almedalstal Sverige som ”Sex och en kvarts miljoner levande svenskars land”. D v s att 3.750.000 i vårt land inte räknas som svenskar. Det säger mycket om SD och vad som kan hända om de får inflytande.

Många liberaler gillade hans tweet. Självfallet hängde också Annika Strandhäll (S), regeringens okrönta twittermadame, på och ’retweetade’ inlägget. Hon brukar ofta twittra innan hon hunnit koppla  på hjärnan. När en TT-journalist upplyste henne om att Åkesson citerat Moberg svarade hon:

-Jo. Det är precis det han kommer säga.

Pinsamt och som klippt direkt ur Public Service, satirprogrammet i SR:s Go’morron världen. Det var förresten hon som hävdade att hon tillhör ”smartaste bästa tjejgänget” och som nyligen fått hård kritik av KU för att hon utan grund i våras avskedade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Hon gör sannerligen allt för att visa att i hennes hjärna finns gott om utrymme för påfyllning av kompetens, bildning, förnuft, sans och andra nödvändiga egenskaper och kunskaper för en minister.

Även Ursula Berge, vänsterdebattör och fackföreningstopp på Akademikerförbundet, twittrade:

-Otroligt obehagligt framtidsscenario. Skriker tidigt tyskt 30-tal…Ledsen att ta i, men att dela upp folk i vi och dem är bara så fel. Oavsett vad gränsdragningen baseras på. Hudfärg, religion, kön, sexualitet eller något annat…

Berge tyckte också att Almedalsveckan bör begränsas till 6 dagar och att SD och KD permanent bör flyttas till helgen efter så att ”alla vettiga” redan åkt hem och slipper dessa partier, som hon beskriver som ett ”moraliskt moras”. Vilken inskränkt syn på demokrati! Fast det är förstås helt i linje med sve-Tsaren Löfven, som i en riksdagsdebatt för inte så länge sedan tog sig rätten att säga till Åkesson att denne ”hade ingen rätt” att använda ordet ’folkhem’.  Löfven verkar inte ha någon nedre gräns i sin kamp mot nya oppositionella krafter i allmänhet, SD i synnerhet.  För att behålla greppet om makten tar han sig t o m rätten att bestämma vad andra har rätt att säga. Är det yttrandefrihet i hans ögon?

När nättidningen Samhällsnytt ringde upp Berge vägrar hon att kommentera sina utspel i sociala medier och slängde sedan på luren. Är det ett värdigt uppförande av en samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet?

Ivar Arpi, ledarskribent på SvD, kommenterar Wästbergs och Berges klavertramp som han beskriver som ”obildade” och ”imbecilla”:

-Tragikomiskt eller skrämmande, att inte kunna höra vad någon faktiskt säger, eftersom man redan på förhand bestämt sig för vad man ska tycka.

-Att Sveriges intelligentia inte ens känner till Vilhelm Moberg… Sanningen kryper fram. Folk på den vänsterliberala kanten är så obildade att de inte ens känner igen direkta citat.

Också Tomas Gür, konservativ journalist och samhällsdebattör, utdelade svidande kritik till Berge och Wästberg för deras okunnighet:

-Här gör Ursula Berge Vilhelm Moberg till nazist. Det är inte ens oförskämt, utan väldigt okunnigt.

För Vilhelm Moberg var det självklart att patriotism handlar om kärlek till sitt land, inte om hat mot andra länder och folk. Det är tydligen en främmande tanke som vänsterblivna och offentliga proffstyckare inte ens förmår att ta till sig. Den mentala härdsmälta som drabbat ovan nämnda proffstyckare har obarmhärtigt avslöjat deras avsaknad av bildning, kunskap, sans och självkritik. Tur att det fortfarande finns kompetenta och trovärdiga journalister och krönikörer, som inte passerat anständighetens gräns!

 

12 kommentarer

 1. Brorson

  Medan Socialdemokraterna fortfarande var ett arbetarparti, fanns ett bildningsideal, som på ett imponerande sätt har förvaltats av en granne till mig, en nu 80-årig f.d. kommunalarbetare, som för något år sedan höll ett långt föredrag om just Vilhelm Moberg. I hela sitt liv har han varit socialdemokrat, och kommer enligt egen utsago aldrig att bli något annat. Men gör inga invändningar, när jag kallar S ”ett förr detta arbetarparti”. Det var ett föredrag med många utvikningar i den svenska litteraturhistorien. Han drar ofta paralleller mellan SD och 1930-talets nazism.

  Om man råkade nämna ett författarnamn, t.ex. Jan Fridegård, fick man en lång redogörelse för dennes levnad och författarskap. Som f.d. ordförande i ett Vilhelm Moberg-sällskap hade han arrangerat gruppresor, till platser, där Moberg bott och verkat. Hade Moberg varit den gamle S-kämpens favoritförfattare, om Moberg hade varit nazist? Den Moberg-bok, som gjort starkast intryck på mig är ”Rid i natt”, en direkt uppmaning – med avstamp i den svenska historien – till kamp mot Anazismen.

  En uppmaning till försvar för svenska folkets frihet mot främmande erövrare och förtryckare. Ett ytterst opassande budskap för dagens EU-tillvända politiska elit. Tycker de kanske att Hitler hade rätt, att målet var rätt, men använde fel metoder, när Europas skulle enas under tysk ledning? Rätt – enligt inte minst de EU-frälsta centerpartisterna är ju att Europa ska enas under Frankrikes och dess president Emanuel Macrons ledning. KD:s Sara Skyttedal fick ju rejält på moppe, när hon inte ville välja, vem hon föredrog, mellan Macron och Victor Orban.

  S och V teg, trots att Macron är finanskapitalets marionett, med målsättning att krossa den franka fackföreningsrörelsen och riva upp alla reformer, som den har lyckats driva igenom .Här i Sverige har vänstern blivit den nya högern. Med den famösa GALTAN-skalan. där alla vill vara GAL (grön, alternativ, libertarian) har ett tomrum skapats där förr arbetarpolitik bedrevs – ett tomrum som SD lite tvehågset försöker lägga beslag på. Både höger och vänster.

  Socialdemokraterna är numera helt kulturbefriade. För andra mandatperioden i rad har S avstått posten som kulturminister till MP, som är riksdagens värsta GAL-ningar. Glöm det där med höger och vänster, fördelningspolitik och jämlikhet. Såg tidigare idag ett TV-inslag om barnarbete i Kongo. Barnen trälar i trånga gruvgångar under jord, för att ta upp råvaror till batterier till elbilar. Hur mycket skulle ”klimatomställningen” kosta med vuxna gruvarbetare, skäliga löner och arbetarskydd?

  S-ledaren Per-Albin Hansson var inte först med begreppet ”folkhem” (i sitt folkhemstal 1928). Först var Rudolf Kjellén, professor i statskunskap, , som SD emellanåt har försökt lansera som ideologisk förebild. Vilket dock är problematiskt, eftersom det är tveksamt om Kjellén var demokrat. Han var motståndare till kvinnlig rösträtt. Emellertid var demokratin en oprövad nyordning under hans egen levnad. Han dog 1922. Han torde dock ha varit mycket framstående som forskare inom statsvetenskapens område, och torde därmed ha lämnat bidrag till både den traditionella socialdemokratin i Sverige och till den demokratiska konservatismen i Sverige

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Det blir intressant att följa Macron framöver. Han beter sig mer och mer som en nutida Napoléon. Jag hoppas han har sin storhetstid bakom sig.
   Om man inte gör ngn konsekvensanalys innan man genomför sin politik blir det som när det gäller batteritillverkningen för elbilar och elcyklar. Märkligt att inte fler tar upp hur batterierna produceras, barnarbetet bakom dem och den fruktansvärda arbetsmiljön för barnen. Där tillämpas verkligen inte FN:s barnkonvention. Fruktansvärt men det talas det tyst om just för att vuxna gruvarbetare, skäliga löner och arbetarskydd skulle göra batterierna så mycket dyrare och det påverkar förstås försäljningen av elbilar och elcyklar negativt. Märkligt att inte journalister ställer miljömupparna mot väggen om detta. Måste bero på att så många journalister rösta på mp.

   • Brorson

    Löfvén menade nog att det inte är tillåtet att knycka ord och uttryck från politiska motståndare. Men det var just vad S-ledaren Per-Albin Hansson gjorde när han knyckte folkhemmet från Kjellén, som var konservativ riksdagsman och debattör. S behövde hela folket för att distansera sig från den sovjetiska ”arbetarmakten” efter kosackvalet 1928. (Högerns valaffischer hade visat kosacker, som konfiskerade den svenska småbondens enda ko.)

    Ett annat exempel på socialdemokratisk begrepp-stöld, är ”allas lika människovärde”, som förr-förre KD-ledaren Alf Svensson var först med. Det var i abortdebatten, innan KD hade tagit ställning för fri abort upp till 18:e veckan. Svensson menade att även ofödda har människovärde. Före den begrepp-stölden borde väl sossarna ha tagit avstånd från de av s idag nästan helgonförklarade makarna Myrdal, som skrivit i sin bestseller Kris i befolkningsfrågan att det ”i varje samhällsklass finns en bottensats av individer som saknar existensberättigande”?

    S har nu lierat sig med MP, som är motståndare till folkhemmet, åtminstone den typ av folkhem som S byggde. Att S för andra gången i rad har avstått posten som kulturminister till MP visar att S inte alls förstår kulturens betydelse – vare sig för den nationella sammanhållningen eller för den internationella solidariteten. Eller som politiskt propagandamedel. Den statliga kulturpolitiken, bl.a. makten över media, vänds numera alltmer mot arbetarrörelsens gamla ideal. S gräver därmed arbetarrörelsens grav.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     S drar sig sällan för något i kampen om makten.
     Allas lika människovärde var en mindre dålig översättning än allas lika värde. Dock är båda en felöversättning av allas lika värdighet!
     Jag ser fram emot gravsättningen av både Mp och S ;O)

     • Brorson

      Du, om någon, borde väl veta vad som är den korrekta översättningen av internationella konventionstexter. Det står väl ”dignity” (=värdighet) i den engelska texten? Men vad jag nu kommer ihåg, är att Alf Svensson använde ordet ”människovärde”, och jag är inte säker på att han syftade på någon internationell konvention, utan snarare på kristdemokratisk ideologi, som menar att varje mänsklig individ har ett speciellt värde. Oberoende av om hon är född eller ofödd, ung eller gammal, frisk eller sjuk. Svensson sa uttryckligen att även den som har varit sjukpensionär hela livet har detta unika människovärde. Det är dock remarkabelt att de övriga partierna ( inkl S och V) inte har knyckt detta uttryck från någon felöversatt konventionstext, utan från Alf Svensson. Och låtsas att de har kommit på det själva – och låtsas att KD är mot samma sak.

     • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Människovärde är mindre fel än bara värde.
      Jag tror inte heller att Svensson styrdes av någon FN-konvention utan bara av kristdemokratisk värdegrund el ideologi när han introducerade människovärde.
      S blir ständigt mindre trovärdiga och renhåriga.

 2. Jonsson

  Sedan 1960 har alla svenska elever fått lära sig att tänka rött. Palme gjorde skolan rödare och politisk. Inte ens Moberg hör till allmänbildningen längre. Så inte undra på att frasmaskinerna gick igång på citatet. Sossarnas strategi är att stämpla och tysta politiska motståndare genom att kalla dem nazister och högerextremister. Och, att försköna sitt eget partis historia. Men risken är stor att medborgarna i informationssamhället börjar tänka själva. Jag befarar att Löfven tror blint på sina påståenden. Han outade ju EBT som högerextrem. KD är väl frikyrkliga från början och inte omfamnade av statsreligionen som nu blivit en gren av (S).

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Jag hoppas innerligt att såssarnas makt bryts ner och att vi får en opposition som kan bilda regering nästa mandatperiod.

 3. Oskar

  Det är lustigt hur väl SD spelar ut vänstern hela tiden. Det här får mig att tänka på när de gjorde reklam i Stockholms tunnelbanor där de ursäktade röran som rådde i Sverige vilket såklart fick exakt den reaktion de ville ha och tusentals upprörda vänsteranhängare började göra upplopp och skadegörelse i tunnelbanorna.

  Den värsta reaktion SD skulle kunna fått på detta tal vore att inte ge någon reaktion alls men det verkar inte vänsterfalangen alls ha förstått. Det enda dessa ’alarmister’ åstadkommer är att öka missnöjet bland svenskar att vissa saker är ’för känsliga’ för att kunna diskuteras. Det är ett tjusigt schackdrag av SD som såklart mattar hela vänstereliten.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Precis!! Vänstern svarar med reptilhjärnan och då hinner de inte reflektera över hur resultatet blir. Tänkte de efter innan skulle de i bästa fall inse att deras utfall får precis den effekt du påpekar.

 4. Jan Hägglund

  Hej Åsa.
  Det var en förtjänstfull sammanställning på både snabba och obildade reaktioner. Jag har själv inget till övers för Åkesson. Men det var inte detta som ditt blogginlägg egentligen handlade om. Utan om REAKTIONERNA på Åkessons anförande. Många av den som du citerade tillhör den krets som ser ner på Donald Trumps snabba utfall på twitter i komplicerade frågor – twitter som USA:s president helst borde ha undvikit. Både för att de påminner ett barns behov av omedelbar behovstillfredsställelse och är för komplicerade för att avhandlas på det utrymme som twittrande medger.
  Men dessa personer, som valde att bortse ifrån att det handlade om ett citat, agerade precis som Trump. Omedelbar behovstillfredställelse. I grupp, dessutom. Säga vad man vill om Trumps tirader. Men han klarar, i alla fall, av att twittra solo.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, visst är det märkligt att pretentiösa och professionella tyckare med fanan i topp trillade i denna fälla!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.