Allsköns funderingar om politik

Fel plats, fel tillfälle?

Vetlanda drabbades i onsdags (3/3) av ett terrordåd (?). En 22-årig afghan (fick asyl i Sverige 2016, folkbokförd här 2018 och känd av polisen), ett s k ’ensamkommande flyktingbarn’, försökte mörda 7 män på 5 platser i Vetlanda. Ett av offren säger i en intervju med Joakim Lamotte att afghanen skrek Allahu akbar, innan han stack kniven i honom. Ett tecken på islamistisk terrorism eller inhemsk terrorism? I övr Europa skulle detta ses som ett terrordåd. Det blir intressant att se hur Sverige ser på dessa mordförsök. Oavsett definition är denna traumatiska händelse lika förfärlig både för de drabbade och deras familjer och för Sverige.

En vetlandapolis, Johan Lindell, intervjuas i Rapport och säger:

-Mycket tyder på att de här offren är slumpvis utvalda. Dom var på fel plats vid fel tillfälle, helt enkelt.

En standardklyscha idag när våldsbrott inträffat. Ett försök att få oss medborgare att inte undra varför terroristen befann sig där och då? Hur kan någon påstå att t ex Willys i Vetlanda är fel plats för vetlandabor att vara på en vanlig eftermiddag, när de behöver handla? Varför ställde inte Svt denna fråga till polisen i Rapport?

Redan samma kväll skrev Jörgen Huitfeldt (f d reporter på public service), chefredaktör och ansvarig utgivare för nättidskriften Kvartal, följande på Twitter:

”Det finns TVÅ frågor varje nyhetskonsument ställer sig efter en sådan händelse som den i Vetlanda: VEM? VARFÖR? Hur är det möjligt att ingen av frågorna ens berörs i ett inslag i SVT? Jag vet inte vad som ligger bakom. Kanske vet SVT inte så mkt ännu. Men SÄG det då i så fall!”

Instämmer helt i hans resonemang.

Senare är det dags för ännu en tom standardfloskel från en allvarlig Löfven:

-Terrorn i Vetlanda har inte något med invandring att göra.

Vem försöker han lura? ’Invandrarterror’ har självklart med invandring att göra, men att kritisera invandringen är ett större problem än förekomsten av ’invandrarterror’. Mordförsöken är en direkt följd av den rödgröna regeringens oansvariga och huvudlösa invandringspolitik. Utan den, Löfvens ”mitt Sverige bygger inga murar” eller den s k Gymnasieamnestin skulle denne terrorist inte ha befunnit sig i Sverige.

DN har talat med två av afghanens vänner, som berättat att han vill tillbaka till Afghanistan, där han har sina syskon. Dagen innan mordförsöken träffade han socialtjänsten i Vetlanda för att försöka få hjälp med hemresan, men han fick nej och var upprörd över det. Hur kan han förresten utan risk för sitt liv åka tillbaka till Afghanistan, som han flytt ifrån?  Hur rimmar det med att han beviljats asyl här? Och hur påverkades han av att han inte fick hjälp att åka hem dit? Var det möjligen en orsak till hans knivdåd mot oskyldiga offer utvalda på måfå? Mordförsöken får mig plötsligt att tänka på dubbelmorden på IKEA i Västerås.

2015 högg en 36-årig eritrean ihjäl 2 oskyldiga offer, mor och son från Skellefteå på tillfälligt besök i Västerås och IKEA där. Offren valdes inte ut på måfå utan för att de såg svenska ut, ett rasistiskt dåd m a o. Detta var mördarens hämnd för att hans asylansökan avslagits. Hur kom det sig att mördaren var i Sverige, på fel plats och vid fel tidpunkt? Löfven kommenterade inte med ett enda ord detta brutala dubbelmord. Både regering och regimmedia gjorde sitt bästa för att ligga lågt om dubbelmordet, eftersom det kunde skada regeringens anseende och migrationspolitik, en politik som det fruktansvärda dubbelmordet var en direkt följd av.

Om Löfven och övr regeringen hade haft förmågan att reflektera och att göra konsekvensanalyser, borde de ha funderat över vilken roll deras och JÖK-boets politiska beslut efter haft för hanteringen och utvecklingen av extremism, drogmissbruk, psykisk ohälsa, mäns brottslighet m m. Hur har tryggheten i småstäder, där polisen ofta finns många mil bort, påverkats av regeringen beslut, eller avsaknad av beslut, när det gäller migration och integration?

Regeringens förmåga att ta ansvar har, inte minst under pandemin, tyvärr visat sig vara näst intill obefintlig. Invandringen fortsätter med nästan oförminskad styrka. Åtminstone är antalet invandrade personer ungefär detsamma år efter år trots regeringens försäkran om att de stramat åt. T o m de invandrare utan asylskäl, som ska utvisas tillbaka till sina hemländer, finns oftast kvar här. Vem kommer inte ihåg hur posören /l/Ygeman 2016 självsäkert meddelade att 80 000 av dem utan asylskäl skulle utvisas? Har ens 8 000 av dessa åkt?

Så hur många utan asylskäl finns i Sverige idag? Att dessa ofta ’försvinner’ i väntan på att på nytt söka asyl efter 4 år, är ingen hemlighet. Det bidrar aktivt till att skuggsamhället med alla sina problem ständigt växer. Hur tryggt är det att veta att hundratusentals migranter utan asylskäl, och inte sällan med oklar identitet, uppehåller sig olagligt i landet?  Förekommer detta i något annat land? Varför tillåter våra politiskt ansvariga att detta kaos fortsätter?  Hur kan regeringen trots sina grova misslyckanden få sitta kvar?

Vi medborgare har rätt att få veta sanningen, för det är vi som drabbas både av otryggheten och kostnaderna som detta innebär. Dags för det sovande folket att resa sig och avsätta dagens politiskt /o/ansvariga, som så kapitalt misskött sin uppgift att regera landet. De aktuella opinionssiffrorna ser lovande ut just nu. Låt oss hoppas att de står sig till valet 2022!

18 kommentarer

 1. Jonsson

  Löfven har ju bevisligen en fungerande klocka nu, så han borde kunna inse att hans tid som Sveriges högsta ledare har runnit ut. Halva mandatperioden har passerat utan att någon förbättring kunnat skönjas, och återstoden lär förflyta lika bedrövligt, och troligen förvärras. En gnutta ödmjukhet hade varit på sin plats när Swedish PM uttalade sig om attackerna i Vetlanda. Människor föll offer men Löfven fördömde attacken på; Sverige. Är det synd om regeringen och deras självbild: Sverigebilden? Var är Regeringens tankar? Är det säkert att jökarnas tankar verkligen ”går till offren och deras anhöriga”? I en verklighet där oskyldiga dagligen utsätts – och skadas fysiskt och psykiskt – för monstruösa brott. I så fall vore nog maktens tankar väldigt splittrade. Gissar att de bara viftar bort skrämmande rapportering om det eskalerande våldet.
  För övrigt anser jag att Mp enbart tar upp plats i kommuner, regioner, riksdag och regering. De sänker Sverige politiskt och ekonomiskt. Inga framsteg görs så länge de tilltvingar sig politisk makt. Mp är själva sinnebilden av att vara på fel plats.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Helt överens med dig:O)
   Hela JÖK-boet är på fel plats. De har misslyckats totalt. Fel tillfälle är det också. Nu behövs krafttag och ledarskap.

 2. Brorson

  ”Dom var på fel plats vid fel tillfälle, helt enkelt.” Ja, och det kan man säga om de över 12.000 offren för Tegnells experiment med flockimmunitet och efterföljande cover up. Förre LO-ordföranden Stig Malm ser ut att ha blivit den 13.000:e.

  Det är först nu, när dödstalen gått över 13.000 som jag sett svenska poliser bära munskydd i tjänsten. De skyddar inte mot terroristers kulor. Så vad skyddar de mot? Under året som gått har landets alla journalister skonat Tegnell för den relevanta frågan hur en polis ska kunna hålla avstånd till den som ska gripas under gripandet.

  Sannolikt har Vetlanda-dåden mer att göra med invandring än med terrorism. Det var en väldigt intressant upplysning att knivmannen ville åka hem till Afghanistan, men nekats respengar av socialtjänsten i Vetlanda. Enligt media var han nervös för att inte få sitt uppehållstillstånd förlängt. Enligt vad media har skrivit om hans liv i Sverige hittills, så har hans liv i Sverige varit ett totalt misslyckande på alla sätt. Det har varit rena barnmisshandeln, och jag syftar då på att han enligt juridiken var ett barn vid ankomsten till Sverige.

  Jag har inte hört eller sett något uttalande i stil med ”Sådana är de, invandrarna”. Men det är väl vad Löfvén tror ska komma och försöker förebygga med sitt idiotiska uttalande att detta inte har med invandrare att göra. Han försöker alltså .påskina att det är sådant här som vanliga svenska ungdomar ägnar sig åt. Vi har ju matats med medias rapportering om knivskärningar i skolor, ibland med dödlig utgång, utan att etnicitet nämns.

  Var det inte en afghan som knivmårades av en annan afghan på en skola i Stockholm häromåret. Var det inte en afghan som knivmördades på en offentlig toalett i Örebro. Mördaren, som hade bytt kön till man, var troligen svensk och hade kommit för att köpa knark av afghanen Det har varit så många dödsfall genom mord eller överdoser hos unga afghaner, så att Sverige är ett farligare land att leva i än Afghanistan för unga afghanskamän.

  Och detta har inte med invandringen att göra? Klart att det har. Men det har lika mycket att göra med den svenska självbilden att svenskar är bättre än andra folkslag, att Sverige är paradiset på jorden, i synnerhet för barn. För faktum är att Sverige kidnappar andra länders barn, för att de ska få det bättre.

  Tänk dig att en svensk 17-åring hade smitit hemifrån till ett främmande land långt bortach ”omhändertagits” av det landets myndigheter och fått en fosterhemsplacering, i stället för att skickas hem till föräldrarna i Sverige. Och gem år senare, som vuxen, nekats pengar till hemresa.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Tegnell och FHM förtjänar inte mkt förtroende idag. Jag hoppas att FHM får en bättre ledning tämligen omgående. De har schabblat länge nog nu.
   Likaså bör Löfven och hans ménage bytas ut senast nästa år. De har gjort större skada än nytta för Sverige och för sverigebilden.

 3. Håkan

  Knallhatten Dan Eliasson sa efter att en kvinna bestialiskt blivit mördad på västkusten, att man vet aldrig vad han varit med om?Den mördade kvinnan kom liksom i andra hand för denne för den SVENSKA staten oerhört dyre man.

 4. Brorson

  I SVT:s morgonstudion idag berättades att den man som knivmördade en småbarnspappa vid en bankomat i Sundbyberg, sedan han rymt från rättspsykiatrin, tidigare hade mördat en elev på en gymnasieskola. Vilket var orsaken till att han dömdes till rättspsykiatrisk vård. Är det samma person, som jag skrev om i min förra kommentar? Är han afghan? Jag vill minnas det, men är inte helt säker.

  Kan det aldrig bli något slut på denna självcensur i skattefinansierade SVT. Det är ju förfärligt om han inte är afghan. Man ska ju inte hänga ut en hel invandrargrupp, för vad en av dem har gjort. Och ännu värre är de om fel invandrargrupp hängs ut. Och om det var en etnisk svens, men det brukar vi ju få veta. Svenskar skyddas ju inte mot rasistiska fördomar, som oemotsagda får spridas hej vilt.

  Naturligtvis ska inte alla afghaner dras över en kam. Men nu måste de bland dem, som saknar asylskäl och vistas illegalt i landet, ut, Oavsett om de fått avslag på sina asylansökningar och ”gått under jorden”, eller om de fått tillfälliga uppehållstillstånd, som löpt ut, Det måste också bli ett slut på förlängningar, om det från början har saknats asylskäl.

  Vad jag kunnat få fram saknade knivmannen i Vetlanda andra asylskäl än att han bedömdes vara minderårig vid ankomsten hit. Minns ni kritiken då mot Migrationsverket för att ”skriva upp åldern” hos de s.k. ensamkommande barnen? Vilket inte tycks ha skett i det här fallet om han inte själv hade uppgivit e ännu lägre ålder vid ankomsten. Verkar också som om asylärendet har tröskats i flera rättsinstanser under ett par år, innan han slutligen fick asyl..

  Det är ett totalt hjärnsläpp hos Moder Svea om de, som vill återvända frivilligt inte får hjälp att göra det, i synnerhet om deras uppehållstillstånd har löpt ut, Frågan om hemresan ska betalas av Migrationsverket eller socialtjänsten i Vetlanda är av underordnad betydelse. Flygbiljetten hem för en frivillig återvändare kan ju inte ha kostat mer än försörjningsstödet under ett par månader.

  Det måste bli ett slut på illusionen att lilla Sverige kan ta på sig hela världens elände. Vi måste övergå till en STRIKT tillämpning av FN:s flyktingkonvention. Och ensamkommande barn ska skickas tillbaka till föräldrarna i hemlandet. Vi får inte heller glömma att i Afghanistan har de en stark klanstruktur, som hjälper sina medlemmar. I länder som saknar socialtjänst men har starka klaner, fuller klanerna delvis samma funktion som socialtjänsten hos oss, men kanske bättre.

  Det måste bli ett slut på överskattningen av Sverige och nedvärderingen av andra länder. och vanföreställningen att Sverige skulle var paradiset på jorden, speciellt för barn. Vi har en ensidigt negativ bild av klansystemet, eftersom eftersom klansystemet passar dåligt ihop med vår myndighetsstruktur. I länder med svaga myndigheter är det kanske tvärtom.

  När knivmannens syskon vågar bo kvar i Afghanistan, kan det väl inte vara så farligt att bo där? Säkert bättre än i Sverige, om man har vuxit upp i den kulturen.

  • PK

   Så många faktafel både i inlägget o i din kommentar.
   För det första fick inte Tammim asyl 2016
   Han kom till Sverige då o ansökte om asyl
   Han fick asyl på skyddsskäl 2018. Inget konstigt att det tog två år! Det har inte tröskats i flera instanser
   Många afghaner fick vänta på sitt beslut 20-30 månader då de från Syrien prioriterades och fick beslut på 2-3 månader.
   Känner flera från båda dessa länder så jag vet, tror inte!

   Den som sitter på rättspsyk är inte afghan med dödade en afghan!

   Många här som är dåligt allmänbildade och som har mycket dålig koll på våra myndigheter.

   Kanske beror på vilken media och lektyr man läser och lyssnar till!

 5. Jan Sjöström

  Hej Åsa!

  Oprovocerat agerande i religionens tecken, hm, vad i detta
  är en nyhet i dagens Sverige. Ni vet landet av mjölk och tja
  obegränsad godhet kanske!

  Det handlar om ”socio ekonomiska” faktorer, det vet ju alla.
  Bara mer av allt, kan ändra utfallet.

  Oavsett förklaringsmodell, rör saken samhällskroppen och
  Svensk basal trygghet. En trygghet våra fäder en gång gav
  förutsättningar för. Vilka är vi som så uppenbart skiter i allt
  som ger vårt samhälle sitt existensberättigande. Borde väl
  vara en mer relevant fråga, om man nu söker ett mindre
  anarkistiskt Sverige.

  Ofattbart, blir det Svenska folkets kompletta brist på ett mer
  rimligt agerande. Vi tidigare svenska medborgare är fortsatt
  i majoritet i vårt land. (Ca 80%)

  Hur kan vi då välja bort att se vår ”verkliga verklighet”. Hur
  kan vi ge motiv till fortsättning av det vi redan konstaterat är
  djupt dysfunktionellt. Ca 60% av landets samlade våldtäkter
  utförs av en grupp män med icke nordiskt ursprung. Medias
  svar. Vi måste utge än mer bistånd. Dom behöver mer hjälp.

  Ok, vi Svenska män måste således åter räcka ut handen,
  hjälpa de nya, för de förstår inte bättre. Vad kan i sak vara
  mer talande, när det kommer till Sveriges förutsättningar. De
  tidigare så kostsamma initiala ”investeringar” behöver fortsatt
  mer hjälp, nu med att förstå ” mänsklighetens förutsättning”-
  likhet mellan kön.

  Nu hänger jag inte riktigt med, dessa våra nya Svenskar är
  ju förutsättningen för vårt lands framtida existens. Eller har
  jag och resten av vårt lands medborgare missuppfattat vår
  betalda mainstreams medias budskap.

  I en värld utan ansvar frodas dysfunktionalitet. Oro och en
  stor rädsla, tillåts slita sönder samhällskroppen. Parallella
  strukturer tvingar fram delning av vårt land. Autonoma s k
  ”utsatta områden” tillskapas. Allt för att infantila drömmar
  med eller i en anamnes som hämtar näring i neurologisk
  diagnos. Tillåts bli vår nya verklighet, ni vet ”värdegrunden”
  och dess medföljande prosa.

  Nyspråk, där ord byter betydelse. Ett nej betyder ja, krig är
  fred. Sanningsministären (svensk media) bedyrar renhet
  i ordval. Hm, påminner en aning om Orson Wells bok,
  ett socialistiskt framtidsepos med titel ”1984”.

  Vi ”folkflertalet” har all makt i vårt land, staten Sverige är i
  alla delar en produkt för och av folkets gemensamma nytta.
  Vi är alla gemensamt ytterst ansvariga för landets tillstånd.

  För funktion – måste förespråkarna för enfald och naivitet
  avsättas. Ansvar i alla dess delar måste återigen tillåtas att
  färga vårt land.

  Med vänlig hälsning / Jan

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Hej Jan!
   Tack för bra input!
   ”För funktion – måste förespråkarna för enfald och naivitet
   avsättas. Ansvar i alla dess delar måste återigen tillåtas att
   färga vårt land.” Instämmer i allt du skriver ovan.

 6. Jonsson

  Isabella Lövin (mp) drev på om Gymnasielagen. Den blev verklighet trots att den stred mot Sveriges grundlag. Förutom den uppenbara och allvarliga felaktigheten, så innebar det också orimliga krav på och villkor för de afghanska personer som hittat till Sverige. De skulle utan förkunskaper hoppa in på svenska gymnasier och prestera godkänt. Utan att ens förstå eller kunna göra sig förstådda på svenska. Det finns fönster i läs- och skrivutvecklingen som stängs med stigande ålder. Sålunda är det en stor utmaning för analfabeter att klara betygskriterierna, och det dessutom på ett språk tillhörande en annan språkstam. Gymnasielagen är verkligen idiotisk. Den ger de inskrivna falska förhoppningar och felaktiga förväntningar. Riv upp! Sänd hem de som saknar asylskäl. Och giv akt på S och Mp:s krumbukter för att spela ner allvarliga hot och attacker, och därigenom försöka undkomma ansvar.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Att komma som analfabet och få uppehållstillstånd trots att man saknar asylskäl och trots att man inte klargjort sin identitet strider mot både regler och förnuft. Den aktuelle vetlandaafghanen hade tydligen inte lyckats lära sig ens fundamenta. Hur skulle han kunna avlägga gymnasieexamen på 3 år? Så vettlöst!
   Ansvar har aldrig varit Mp:s paradgren och numera åtminstone inte heller såssarnas.

   • PK

    Vem har påstått att någon analfabet ska klara gymnasiet på 3 år.

    Värt att notera dock är att majoriteten av de ensamkommande har både klarat att läsa in grundskolan och påbörjat gymnasiestudierna på mindre än 4 år.
    Det är inte lätt samtidigt som de lärt sig ett nytt språk
    De är driftiga och arbetsvilliga slitvargar.
    Fråga deras arbetsgivare. Många av dem har dessutom arbetat extra vid sidan av studierna!
    Här i stan har både Rustalagret, Apotek Hjärtat, Stadium, Bauhaus m.fl. gått runt tack vare dem.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     Jag är inte säker på att majoriteten av de ensamkommande klarat att läsa in grundskolan och påbörja gymnasiet på mindre än 4 år. Var finns den infon?

 7. Brorson

  Vilken kvinna på Västkusten blev bestialiskt mördad, när Eliasson var rikspolischef och uttalade sig dumt (att det var synd om gärningsmannen)? Det kan ju inte vara 17-åriga Wilma, som mördades av en afghan, som hon haft sällskap med sedan hon var 15, men ville bryta. Det var efter Eliassons tid som rikspolischef. Hon mördades av afghanen, som fått hjälp av sin far att gömma kroppsdelar.

  Svårt i det fallet att skylla enbart på drogutlöst våld, eftersom de var två. En svensk far hade gjort polisanmälan, även om det var hans egen son, för att därefter vädja om ett milt straff för sonen. En man kommer till ett för honom främmande land med en för honom förkastlig syn på äktenskap och sex, med synden upphöjd till norm. tar för sig vad han vill av kjoltkyg och behandlar kvinnan som sin egendom som han t.o.m. har rätt att döda.Vilket verkar ha varit även faderns inställning.

  Det fall på Västkusten, som Håkan skriver om, torde ha varit mordet på en ung kvinna, som var anställd på ett LVB- hem, som användes som härbärge för s.k. ensamkommande barn, d.v.s unga män. Mördaren var en av de boende.Mordet på Wilma påminner om mordet på en afghans ung man i Småland för ganska många är sedan. Mordoffret hade inlett en relation med en ung afghansk kvinna, som han hade träffat i Sverige. Hon var alltså ingen ”svennehora” och därför mördades han av hennes far. Om jag minns rätt var även modern och övriga släktingar inblandade i mordet.

  Minns inte om jag sett något om HVB-mördarens nationalitet, men mordet ägde rum när Sverige invaderades av unga män med afghanskt medborgarskap från Afghanistan- eller Iran, där många av dem redan fått någon form av flyktingstatus och i de flesta fall bedömts inte ha asylskäl vid ankomsten till Sverige. Varför ska Sverige ta emot ”, som redan fått asyl i annat land .I detta fall ett land, vars kultur och värderingar mer liknar hemlandets än Sveriges kultur och värderingar.

  Medias ständiga försök till mörkläggning av gärningsmännens nationalitet har lett till att afghaner misstänks varje gång ett bestialiskt brott har begåtts. Det är definitivt inte bra för de afghaner, som har lyckats ta seden dit de kommit och följer svensk lag. Det är både för deras och vår egen skull. som vi måste få veta sanningen om den grova brottsligheten bland afghaner,

  Hur stor andel av afghanska invandrare det rör sig om. om det är någon speciell grupp bland afghanerna, om det finns ett samband med den svenska invandringspolitiken, (vilket knappast kan förnekas), om det är någon skillnad mellan de som haft och dem som inte haft asylskäl. o. s.v.

  De som inte haft asylskäl har i de flesta fall varit medvetna om att de har brutit mot värdlandets lagar enbart genom att vara här. e har valt ett kriminellt liv – påhejade av svenska flyktingaktivister som tror att det stannar vid ”civel olydnad”. Helt klart handlar det om importerad brottslighet genom politiska beslut.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   ”Nyligen presenterade lundaforskarna Ardavan Khoshnood, Henrik Olsson, Jan Sundquist och Kristina Sundquist en omfattande och närmast unik studie i en svensk kontext. Forskarna, som studerat drygt 3000 dömda våldtäktsmän mellan åren 2000-2015, har velat identifiera de variabler som förövarna har gemensamt. Alltifrån födelseland, IQ, bostadsområde, utbildningsnivå och tidigare brottslighet har vägts in och resultatet är nedslående.
   Studien finner att 60 procent av gärningsmännen var antingen första eller andra generationens invandrade.”
   Detta säger väl en hel del. Likaså är det talande att Khoshnood uppger att etablerade media inte är intresserad av att skriva om detta. Teodorescu på Bulletin.se skrev om det 6/3.

 8. Vilhelm

  Koranen påbjuder våldshandlingar mot människor utanför trosgemenskapen. Det gör inte Nya Testamentet.

  Att Islam är en avskyvärd religion kan det inte vara minsta tvekan om.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Nej, därom råder nog inga tvivel, men det är förbjudet att säga det i den humanitära stormakten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.