Allsköns funderingar om politik

Löfving-gate

Efter 4 års schabbel som S-märkt rikspolischef sparkades Dan Eliasson 2018. För den som följt hans misslyckaden som myndighetschef för Migrationsverket, Försäkringskassan och MSB var detta inte en dag för tidigt. Eliasson har under åren som chef mig veterligen inte tillfört sina myndigheter något gott eller positivt, men har man partiet med sig spelar det mindre roll. Till slut tvingades också partiet omplacera honom och Anders Thornberg fick 2018 efterträda sossegunstlingen Eliasson.

Thornberg har arbetat mer än 40 år inom polismyndigheten och torde känna den utan och innan. Inte minst borde han ha sett och reagerat över polisens växande oförmåga att bekämpa kriminella klaner och gäng. På frågan vad denna eskalerande kriminalitet beror på hävdar Thornberg att polisen ”inte vet”. Löfving däremot tog upp ”klanvåldet” som en konsekvens av den svenska invandringen och undermåliga integrationen.

Istället för att tala klarspråk om den växande kriminalitetetens och gängvåldets orsaker har Thornberg lydigt hållit sig i sossarnas snitslade PK-spår. Hur ska polisen lyckas klara sin uppgift, om den högst ansvarige inte vet orsakerna till problemen? T o m Jerzy Sarnecki på ’Brottsförnekande’ rådet håller nu efter åratal av förnekelse med om att ”klanvåldet” är en följd av invandringen och den bristande integrationen. Det slås fast i  deras ”Socioekonomisk bakgrund och brott”, 2023:3. Brå har i åratal envist och ihärdigt hävdat att svag ekonomi och låg social nivå är den huvudsakliga förklaringen till svensk brottslighet.

Nu har också polismyndighetens interna problem blivit allmängods och blottlagt Thornbergs bristfälliga ledarskap och myndighetens interna tystnads- och arbetsplatskultur. 2020 blev Mats Löfving regionpolischef för Stockholm/Gotland och biträdande rikspolischef. I december 2022 blev det känt att Löfving och Linda Staaf (fram till 22 dec 2022 underrättelsechef på NOA), haft en relation och att Löfving tagit flera beslut som gynnat Staaf. Thornberg påstår att han inte känt till denna relation förrän i december 2021, en uppenbar lögn.

Staaf anmälde i september 2020 Löfving för misshandel av henne. I förundersökningsprotokollet står bl a att ”Han (Thornberg) uppmanade Löfving att tänka över saken och återkomma om han kom på andra tankar. Mats Löfving återkom aldrig om detta”. Är det så en ansvarsfull myndighetschef ska agera, när man får reda på att en av toppcheferna misstänks för brott? Den nu aktuella åklagaren beslutade att inte inleda en förundersökning.

Thornberg ljuger bevisligen när han säger att han inte vetat om denna relation förrän i december 2021. Enligt Expressen fick Thornberg vetskap om relationen i september 2021 under ett möte med dåvarande chefen för särskilda utredningar, Ebba Sverne Arvill, d v s ett drygt år innan han själv säger sig ha känt till den. Hur förtroendeingivande är en ljugande rikspolischef?

Polismyndigheten meddelar 11 december förra året att en extern utredning ska tillsättas. Den 12 december meddelar åklagare att utredningarna som lades ned i december 2020 ska återupptas och öppnas igen!!

Den externa utredningen ska göras av juristen och f d domaren Runar Viksten. Både utredaren Viksten och beställaren av rapporten, Anders Thornberg, ifrågasätts av ett stort antal personer. I Expressen 25 februari kan man bl a läsa följande:

”Stefan Holgersson, polis och forskare, är en av dem som hårdast ifrågasätter resultatet av utredningen och menar att rapporten aldrig borde ha publicerats.

På punkt efter punkt slår han ned på svagheterna och på rikspolischefen Anders Thornbergs hantering av krisen. 

 1. Thornberg utsåg sin egen granskare

Det var Anders Thornberg själv som tillsammans med sin stabschef Christina Weihe utsåg Runar Viksten som extern utredare. 

– Anders Thornberg själv har tillsatt och avlönat den person som ska granska honom, säger Holgersson. 

– Det är ett förfarande som inte hör hemma i en rättsstat. 

 1. Frånser helt polisledningens ansvar

Runar Viksten finner inte på någon punkt anledning att ifrågasätta Anders Thornbergs agerande under de dryga två åren sedan den första anmälan gjordes mot Mats Löfving i september 2020. 

– Det är uppenbart för alla andra att polisledningen hade flera chanser att agera men gjorde det inte, säger Stefan Holgersson. 

 1. Agerade domare utan mandat

Stefan Holgersson anser att Runar Viksten frångick direktiven i sin roll som extern utredare. Uppdraget formulerades som en genomlysning av polismyndighetens hantering i förhållande till gällande regler och rutiner.  

– Det har aldrig varit hans uppdrag att gå in och diskutera straffansvar på det sätt som han gör och riktar mot Löfving.

 1. Inte opartiska slutsatser

Ytterligare en allvarlig lucka i utredningen är, anser Stefan Holgersson, att informanterna inte kan anses vara objektiva.

När det konstateras att det var sakligt korrekt att anställa Linda Staaf, att höja hennes lön och att ge henne tjänstevapen, vilar resonemangen på utsagor från personer som själva var med i hanteringen, resonerar Holgersson. 

– Vapeninstruktören måste säga som han gör eftersom han annars skulle medge att han begått tjänstefel. På samma sätt måste HR-avdelningen säga att Staaf var den mest skickliga och bäst meriterade, annars har de gjort fel vid tillsättningen av tjänsten. 

 1. Missade frågetecken i CV

Runar Viksten konstaterar i sin rapport att ingenting motsäger att Linda Staaf var den mest meriterade för tjänsten som underrättelsechef på Noa.

– Han säger att det är ogrundat att meriterna inte håller, men om man går till bilaga fem och tittar på personligt brev och cv:t ser man att det finns uppgifter som inte går ihop, säger Holgersson.

– Att utredaren inte ens ser en sådan sak, eller i alla fall inte tar upp det, säger mycket om kvaliteten på den här utredningen. ”

Polisens utredning med mycket närgångna och privata detaljer presenterades av Viksten 22 februari 2023 på en offentlig presskonferens som motiverades med det ”stora mediala intresset”. Hur kan man behandla ett personalärende så? Viksten fastslog att Löfving gjort sig skyldig till jäv i flera fall och rekommenderade Thornberg att avskeda eller omplacera Löfving. En offentlig avrättning m a o. Senare samma dag hittades Löfving död i sitt hem.

Vikstens insats och agerande har starkt kritiserats och ifrågasatts. Att varken Staafs eller Thornbergs agerande ifrågasatts är vi nog många som har åsikter om. Likaså är vi antagligen många som anser att Thornberg borde avgå. En rikspolischef som inte klarar av sin uppgift och som dessutom ljuger förtjänar inte att sitta kvar.

4 kommentarer

 1. Jonsson

  Det är nog säkrast att skruva åt locket ordentligt på denna tryckkokare som polismyndigheten verkar vara. Historiskt har polisledningar klappat igenom exv. vid Norrmalmstorg och vid Palmes död.
  I Umeå har nu polis och S, tecknat ett medborgaravtal som innebär att medborgarna ska tränas i att ange sina grannar. Främst för att motverka våld i nära relationer. Antagligen gäller detta spioneri enbart i flerbostadshus, inte i villaområden. Metoden kan gå att utveckla, så att polisarbete utförs ideellt? Då kan polisen avvecklas som delvis i USA, efter Black lives matter.
  Thornberg kan gott stanna perioden ut. Vem som än efterträder honom lär inte komma att omedelbart åtnjuta något större förtroende.

  • Sund (inläggsförfattare)

   Strömmer säger att han har förtroende för Thornberg så han får sitta perioden ut, d v s till nästa vår. Dessutom riskerar Strömmer att få polismyndigheten i sitt eget knä om han avskedar Thornberg. De senaste såssemarinerade rikspolischeferna har inte imponerat, snarare imploderat. Vem kommer t ex inte ihåg Dan Elisasson desperata ”Hjälp oss! Hjälp oss!”?

 2. mats-olov Karlsson

  Du behöver inte vara orolig SD kommer att utnämna nästa polischef och förmodligen kommer kravet att få bestämma alla i polisledningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.