Allsköns funderingar om politik

Kvartetten som trängdes

 För första gången denna mandatperiod har den rödgröna röran enats om att de ogillar lika. På en presskonferens 21 aug krävde de fyras gäng (S, V, Mp och C) Richard Jomshofs, ordf i justitieutskottet, avgång p g a hans islamkritiska, faktabaserade uttalanden.

Mp beskriver initiativet som ’historiskt’. Det historiska skulle möjligen vara att C samarbetar med V och att de fyra, som knappt är överens om något, nu är eniga om att Jomshof är skadlig för landets säkerhet och måste avgå som ordf för justitieutskottet. Någon gemensam politik kan de fyra inte presentera, men politisk teater och spel för gallerierna kan de genomföra.

Jomshof har ingen tanke på att lämna sin post och oppositionspartierna har ingen reell möjlighet att avsätta honom, men de kräver en omröstning om hans ordförandeskap. Omröstningen ska äga rum på justitieutskottets möte imorgon (31 aug). Hela denna ’charad’ om Jomshofs tweet riskerar i värsta fall att väcka ännu mer uppmärksamhet och hat utomlands, i synnerhet om kvartettens krav misslyckas och Jomshof kan sitta kvar på sin post.

Oppositionens avgångskrav är först och främst ett billigt och ovärdigt sätt att stjäla uppmärksamhet, att ge sken av enighet och att splittra Tidöpartierna. Det tydliggör att de fyra allvarligt underskattar folkets förmåga att se vad som sker bakom det som synes ske. Inte minst visar detta att oppositionspartierna saknar politiska förslag och lösningar för landets allvarliga läge. (S)luggerpolitik är inte långsiktigt hållbar och visar hur tomt ’Maktalenas’ tal om ’det bästa för Sverige’ är.

Tror de fyras gäng verkligen att bokstavstrogna fundamentalister i muslimska länder ser Jomshof som det verkliga problemet? Är inte det en orealistisk överskattning av Jomshofs betydelse? Mot bakgrund av koranbränningar, Erdogandockor, viftande med PKK-flaggor m m torde Jomshofs tweet vara en bagatell. Tyder oppositionens sinne för proportioner snarare på bristande omdöme? Nej. Det avslöjar enbart deras brist på ansvar och konkret politik för ’det bästa för Sverige’.

Syftet bakom de rödgrönas teaterföreställning var att sätta regeringen i klistret i ett mycket svårt läge både inrikespolitiskt och utrikespolitiskt (SvD 26/8-23):

”För Socialdemokraterna handlade utspelet om Richard Jomshof framför allt om att sätta regeringen i en besvärlig sits, genom att tvinga fram ett ställningstagande från Liberalerna, enligt uppgifter till Expressen.

Borta är tidigare ädla motiv och ett djupt känt ansvarstagande för Sverige. Att regeringen skulle få problem med sin ”sits” var inte en konsekvens. Det var själva syftet. I rådande läge kan det inte beskrivas som annat än ansvarslöst.”

Oppositionen har kritiserat regeringen för att inte genomföra vad de lovade i valet förra året fort nog. De fyras ovärdiga utspel kommer inte att göra regeringens arbete lättare eller snabbare. Å andra sidan lämnade de rödgröna många problem efter sig trots sina 8 år vid makten. Inte minst försenade Andersson vår Natoansökan p g a Kremls hot mot Sveriges rätt att själv bestämma sin säkerhetspolitik. Dessutom blev Andersson i nov 2021 statsminister genom att S ingick en överenskommelse med dåvarande politiska ’vilden’ Amineh Kakabaveh (V). Därmed säkrade Andersson den röst som fattades för att hon skulle väljas till statsminister.

I juni 2022 blev Kakabaveh åter tungan på vågen inför en misstroendeomröstning om Morgan Johansson, dåvarande justitieminister (S). Hon krävde då att partisekreterare Tobias Baudin offentligt skulle intyga att ovanstående överenskommelse fortfarande gällde. Några timmar innan omröstningen mot Johansson gick Baudin ut och gjorde som Kakabaveh befallt. Hennes stödröst innebar att Johansson kunde sitta kvar och omintetgjorde oppositionens misstroendeförklaring. Priset för detta och för S fortsatta maktinnehav? Hisnande 3,6 miljarder kronor! Vem stod för dessa 3,6 miljarder? Skattebetalarna?

I överenskommelsen ingick också stöd till den turkiska organisationen PKK och ett löfte om ett fördjupat samarbete med det demokratiska unionspartiet PYD, det största politiska partiet bland syriska kurder. Turkiet likställer PYD, som av vissa statliga aktörer klassas som terrorister, med PKK och påpekade att Kakabaveh i många år varit aktiv mot Turkiet.

https://esvd.svd.se/p/svenska-dagbladet/2022-06-11/a/sverige-ses-som-pkk-s-storsta-stod-i-europa/1001/543823/28846113

S överenskommelse med Kakabaveh 2021 har utan tvekan påverkat Turkiets hantering av vår Natoansökan. Tidöpartierna har dock avhållit sig från att sänka sig till att göra politisk teater av ’Maktalena’ Anderssons och sossarnas köpslående om makten. Det hedrar Tidöpartierna.

12 kommentarer

 1. Drutten

  Ja fy tusanför dagens S dom har ingen skam i kroppen och hjärna verkar dom inte ha numer heller säger jag som f d S röstare. Och Kakabaveh affären visade verkligen vad S är för parti idag. Allt för makten som dom ändå inte hade då deras stödpartier var de verkliga makthavarna. Hujedamej.

 2. Drutten

  I dagens expressen säger magdalena andersson att” sverige kommer att bli scen för terrorism”. Som om detta skulle vara dagens regerings fel. S satt två perioder och lät det hela fortsätta som Rheinfeldt satte igång med stöd av även S. Hutt och mutt tillåts ju komma till vårt numer arma land som skattebetalarna ska försörja. Denna regering kan nog inte heller göra ngt åt eländet påvåra gator m m då L är deras bromskloss. Det är så sorgligt hur man sett detta land förfalla på grund av odugliga partier som suttit i regeringar och den hejdlösa invandringen.

   • Drutten

    Kriminella och islamister alltså icke bra och hederliga människor som inte vill landet väl. Och såna som endast går främmande makts ärenden som vill på alla sätt skada Sverige.

   • Drutten

    Fötydligande. Förr när jag växte upp sa man hutt och mutt om folk som inte var hederliga och rejäla och som bara gick omkring och tänkte ut jäkelskap och inte ville jobba och göra rätt för sig fastän dom var fullt friska. Vi behöver inte invandrat folk som inte vill landet väl. Dom som vill sverige väl och som invandrat har då åtminstone inte jag något emot. Men de som bara vill ont mot landet anser då jag att dom ska utvisas omgående. Hederligt folk som kommit till Sverige och som vill jobba och försörja sig och sina barn och bygga en framtid här ich betala skatt till allt vi behöver är ju naturligtvis välkomna. Men gangsters och andra som vill Sverige illa har då jag inte något till över för.

    • Mique

     Okej, när jag växte upp på Södermalm i Stockholm, från mitten av sextiotalet fram till mitten av sjuttiotalet, så kallades sådana individer för skithögar. Apropå din signatur ”Drutten”, så hade jag en kompis som vi kallade för ”Drutt”. Han brukade skrämma småungarna i kvarteret med att plocka ut sitt porslinsöga, han bodde med sin romska familj i en husvagn vid muren till spritfabriken på Reimersholme, två stenkast från Långholmens fängelse. ”Drutt” ägde och drev under en lång tid Sydsveriges då största budbilsfirma, numera har han sålt sin firma och lever med sin hustru som glad pensionär, under vinterhalvåret på Teneriffa och under sommarhalvåret strax utanför Umeå.

 3. brorson

  Oppositionens agerande har gjort Jomshof till ännu en förevändning för att angripa Sverige. Men SD har misslyckats totalt med att dra nytta av oppositionens förutsebara nederlag, Problemen med SD är många.

  1. SD visar tydligt att man tycker att det är viktigare att vara mot islam än att vara för Sverige.

  2. SD har blivit en ny banerförare av extremvänsterns under 1970-talet konspriationsteoorier om att yttrandefriheten och demokratin är hotad. Förmedlare är ”yttrandefrihets-experten” Nils Funke, som började som journalist på den maoistiska tidningen Gnistan, som även hyllade Stalin, samt den socialdemokratiska ”dissidenten” Johan Westerholm, som påstår sig vara ”alltid i opposition”. Ann Heberlein var ett tag medarbetare på Westerholms webbtidning, men hoppade av efter ”avslöjandet” att stockholms-moderater planerade en statskupp. Glömt det?

  3. SD har bundit upp sig för mycket till regeringen, men behåller än så länge sitt höga väljarstöd genom oppositionens dumheter att kalla regeringen ”SD-regeringen”, och lurar därigenom väljarna att tro att gammal moderat skåpmat är bidrag från SD.

  4. Det blir allt svårare för sverigevänner med hjärtat till vänster att stödja SD, eftersom partiet saknar lösningar på Sveriges många problem, och inte ens verkar vara intresserat av de frågorna – speciellt sedan Elsa Widding lämnade partiet.

  5.En av de frågorna är vem som ska ha rätt att bli svensk medborgare och en annan vilka som ska ha rätt att utnyttja svenska medborgerliga rättigheter. Ska vem som helst ha rått att komma till Sverige och ställa till oreda?

  6. Som fallet Elsa Widding visar, verkar partiledaren hellre omge sig med ja-sägare än med personer med verklig kompetens inom olika sakområden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.