Allsköns funderingar om politik

Makalöst klavertramp

Än en gång blottas Nobelstiftelsens mångåriga dubbelmoral och hyckleri. Efter hela 13 års vägran att bjuda in Jimmie Åkesson, bjuder man nu för första gången in honom till Nobelfesten – med armbågen. Åkesson meddelade snabbt att han var engagerad på annat på annat håll den dagen.

Skälet till att Åkesson utestängts i åratal är att SD inte ”respekterar principen om alla människors lika värde”. Stiftelsen har bl a motiverat sin utestängning av Åkesson med att ”SD är inte ett parti som alla andra”. Borde SD kanske därmed i konsekvensens namn inte tillåtas ställa upp i demokratiska val? Anser Nobelstiftelsen möjligen att alla som röstar på SD heller ”inte är som alla andra”?

Att gallra gäster utifrån påklistrad ’anständighet’ innebär att man politiserar Nobelfesten och att man därigenom deltar i den pågående polariseringen. Dessvärre tyder Nobeletablissemangets egen värdegrund och agerande sedan 2010 på ”bristande respekt för den grundläggande demokratiska principen om alla människors lika värde”. Stiftelsens långa och negativa särbehandling av Åkesson är f ö en skymf mot alla de väljare som i demokratisk ordning röstat fram SD till landets näst största parti.

Så agerar en organisation som genom åren impregnerats av vänstermän och ledare med sosseinriktning. Eftersom både Kina, Nordkorea och Saudiarabien är inbjudna får man alltså förutsätta att samma hjärntrust som dissat Jimmie Åkesson anser att dessa diktaturer respekterar den grundläggande demokratiska principen om allas lika värde. Det är nästan så man skulle vilja föreslå en liten sinnesundersökning.” (TT 1/9)

Till prisceremonin bjöd Stiftelsen även i år in representanter för regimer som inte ”respekterar principen om alla människors lika värde”, t ex Ryssland, Belarus och Iran. Det resulterade i en storm av kritik från olika håll både i Sverige och utomlands. Kungahuset meddelade t ex att de ”var förvånade över Nobelstiftelsens beslut”. Det tog bara en kort stund innan Ryssland, Belarus och Iran åter utestängdes från prisceremonin. Nobelstiftelsen insåg att de annars skulle tvingas genomföra både prisceremoni och fest utan hov och regering men med representanter från diktaturer som inte respekterar demokratin.

Detta makalösa klavertramp av Nobelstiftelsen måste få till följd att åtminstone Nobelstiftelsens VD Vidar Henriksen tvingas avgå. I bästa fall begär han själv att bli entledigad från uppdraget.

Samtidigt borde även övriga ledamöter i Stiftelsen avgå, då förtroendet för dem är förbrukat. Deras bristande ”respekt för principen om alla människors lika värde”, deras brist på etik och moral och deras politisering av Nobelstiftelsen är oförenligt med demokratin och smutsar ner Nobelprisets status.

8 kommentarer

 1. Leif

  SD bryr sig ju inte om vetenskap. Så varför skulle han vilja fara?

  kanske kan vara med i Joe Rogans podcast och prata hittepå-grejer istället?

 2. Jonsson

  De kanske vill hålla sig väl med nya regeringen.
  Miljonerna från Riksbanken är mindre värda nu. Sak samma med Wallenbergstiftelsen, med flera, antagligen.
  Det hade varit mer intressant om de inte backat med ryssarna. Hade kung och regering uteblivit då?

 3. Gunmari Palmqvist

  Oj vad det gick undan, när man tog tillbaka inbjudningen. Jag trodde att man måste ha minst en vecka på sig för att ändra ett beslut…
  Men det är kanske ”annorlunda” regler som styr i den Akademien?

  • Sund (inläggsförfattare)

   Nobelstiftelsens ledamöter fattar sina egna beslut och när de gjort ett riktigt klavertramp kan de snabbt ’reversera’ dem.

 4. brorson

  Det är ju faktiskt Norge, som delar ut fredspriset. Och när norska nobelkommittén har bjudit in de här tre ländernas ambassadörer, var det logiskt att den svenska kommittén gjorde samma sak. Men då kunde man inte fortsätta utestänga SD, som blev tredje största riksdagsparti efter valet 2022. Åkesson borde ha fått inbjudan direkt efter valet 2022. Klart att han blev sur för att inte bli inbjuden p.g.a. SD:s egna meriter och talade illa om de tre länder i vars sällskap han bjudits in. Men då reagerade övriga partiledare, som en flock hungriga och pestsmittade vildsvin, som bökar upp allt i sin väg. Kungen ville inte ge besked, om han skulle delta. vilket de allvetande politiska journalisterna tolkade som ett NEJ.

  Nobelkommittén, som under sin nya och norsktalande VD gjort rätt från början, när man samordnat med Norge fick panik (ingen kung – hu så hemskt!) och trampade i klaveret och ylade som en flock vargar, som fått vittring på vildsvinskött, i kapp med den partipolitiska och typiskt svenska russofobin. Med lite is i magen, hade man kunnat få en lösning med kungahuset och exempelvis låtit Victoria debutera som prisutdelare? Eller prins Carl Philip, som blev snuvad på sin kronprinstitel p.g.a. politiska intriger? En olycksbroder till Jimmie Åkesson är han ju. Så nära. men ändå inte.

  Och borde det nu inte vara hög tid att porta alla EU-ambassadörerna, utom möjligen den ungerska, sedan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kastat masken och avslöjat att EU är en imperialistiskt stormakt. som bedriver ett erövringskrig i Ukraina genom sitt uttalande nyligen att EU ska utvidgas med Moldavien och de delar av Ukraina, som Ryssland inte lyckas behålla? Jag blev själv när att bli portad på en M-blogg,. sedan jag råkat skriva att EU försökt ”lägga beslag” på Ukraina. Men hade det inte varit bättre om ett enat post-kommunistiskt Sovjet hade utvecklats till en demokratisk stormakt i fred?

  Denna von der Leyen har just besökt den italienska ön Lampedusa i sällskap med den italienska premiärministern Georgio Meloni, som kräver krafttag av EU mot den kriminella flyktingsmuggeltrafiken över Medelhavet. Som kräver så många dödsoffer. Kan bara säga att varenda opinionsyttring och demonstration i Sverige mot den föreslagna s.k. angiverilagen. bidrar till den ökande smuggeltrafiken och de alltfler dödsoffren på Medelhavet. Passagerna hoppas ju på asyl i Europa.

  Jag är väldigt besviken på Tidö-partierna, som inte offentligt står upp för sina förslag och konfronterar demonstranterna med vad de ställer till med. hur de hänsynslöst offrar liv för att sabotera för regeringen. Värst är MP. Först var det spåkröret Åsa Romson, som jämförde Medelhavet med Auschwisch, och nu Märta Stenevi. som jämför ”angiverilagen” med Anne Franks död i ett koncentrationsläger. Det enda som Tidöpartierna har att invända är ett MP-sprpåkrören relativiserar Förintelsen, vilket är sant. men inte att de själva är medskyldiga till de nutida dödsoffren. genom att locka migranterna till Europa.

  Och vilka ligger bakom den nuvarande våldsvågen i Sverige, om inte gängledare, som inte borde vara här? De offentliganställda, som nu protesterar, kommer att göra sig skyldiga till arbetsvägran, vilket är uppsägningsgrundande, om de gör allvar av sina hot att inte följa lagen. Om de menar allvar med detta. bör de själva säga upp sig. Jag tror inte att särskilt många kommer att göra det. Men om så skulle ske, kan vi ju fylla vakanserna med nyimporterad utländsk arbetskraft. Men inte med någon enda som kommit hit illegalt. Det vore ju att stödja smugglarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.