Allsköns funderingar om politik

Pinsamt, Löfven!

En hård strid har blossat upp mellan Teslas svenska bolag, TM Sweden och IF Metall. Orsaken är Teslas vägran att skriva på kollektivavtal. I över fem år har fackförbundet stridit för att teckna ett kollektivavtal med Tesla i Sverige och den 27/10 inledde IF Metall en strejk på Teslas svenska anläggningar. Idag utvidgades strejken till att omfatta ca 500 personer och 17 verkstäder.

Transport har meddelat att de kommer att inleda en sympatistrejk mot 4 svenska hamnar för att hindra fartyg att lossa Teslabilar, om strejken fortsätter. Transports blockad börjar 7/11, om parterna inte kommit överens innan dess.

Flera internationella företag verksamma i Sverige, t ex Spotify, accepterar inte den svenska modellen baserad på kollektivavtal. Dessa internationella storföretag vill ha samma regler på alla sina företag överallt oavsett land. Den 1/11 träffades dock Tesla och IF Metall för att diskutera frågan om kollektivavtal och den 6/11 är ett nytt möte mellan dem inbokat.

I måndags (30/10) stod Aftonbladets vänsterorienterade ledarskribent Anders Lindberg i Aktuellt och var mäkta upprörd över Teslas vägran att teckna kollektivavtal:

-/…/ amerikanska jätteföretaget Tesla” och världens rikaste man Elon Musk kommer hit och vägrar ta seden dit han kommer!

När Aktuellts intervjuare påpekade att det är frivilligt för en arbetsgivare att teckna kollektivavtal svarade Lindberg:

-Precis som du säger, det är frivilligt att teckna kollektivavtal. Men om man som företag vägrar teckna avtal, då får man ju också ta konsekvenserna.

Just det! Det är frivilligt att teckna kollektivavtal och att vara med i facket, men skulle du ha det dåliga omdömet att vägra, utsätts du för repressalier.

Repressalier drabbar också de fackanslutna medlemmar som företräder SD. De utesluts, om de inte ger upp sina förtroendeuppdrag. Negativ särbehandling! Det övergår mitt förstånd att facket i en demokrati tillåts agera så.

SveTsaren Löfven, tidigare förbundsordförande på IF Metall, var också snabb att gå ut och fördöma Tesla för att de saknar kollektivavtal. På Facebook skrev han i söndags följande:

Skäms Tesla, skäms!

Det borde vara självklart för ett företag att följa dom seder som finns i de länder man verkar men det ser ut som att Tesla har tänkt strunta i svensk arbetsmarknadsmodell”, skrev Stefan Löfven i samma inlägg.

Själv arbetar Löfven nu för Rud Pedersens PR-byrå. De saknar också kollektivavtal, men Löfven meddelar via ombud att han inte vill svara på frågor om detta.

Rud Pedersens svenska vd, Kristina Lindahl von Sydow, svarar dock följande i ett mejl (Expr 31/10):

”Vi diskuterar hela tiden hur vi ska attrahera och behålla personal. I den analysen har inte införandet av kollektivavtal setts som en viktig lösning.”

IF Metalls nuvarande ordförande, Marie Nilsson, menar att:

-/…/ ”alla företag bör ha kollektivavtal för att det ska vara schysta villkor på svensk arbetsmarknad”.

I PR-branschen ses kollektivavtal som sagt dock inte som en viktig lösning.

Både Lindbergs och Löfvens starka engagemang i denna fråga drivs i första hand av deras ambition att LO-facken ska växa och få in fler medlemmar och mer pengar som kan bidra till såssarnas valbudgetar och valkampanjer. Fackföreningarna och såssarnas omdiskuterade lotteriverksamhet utgör något av en kärnverksamhet för partiet.

Inför valet 2022 rekordsatsade LO 30 miljoner för att S skulle vinna valet. Ytterligare tiotals miljoner satsades på utbildningar och samtal inför valet. Att många av deras medlemmar numera röstar på andra partier, hindrade inte LO att ge S-partiet även de pengar som dessa medlemmar betalat in. Skamligt och ohederligt!

Att ta seden dit man kommer verkar Lindberg f ö bara kräva av multinationella företag som etablerar sig i Sverige. Alla hundratusentals invandrare som kommer till Sverige från främmande länder och kulturer ska däremot inte tvingas anpassa sig till våra seder, normer och kultur. Han t o m skambelägger personer som anser att de ska anpassa sig.

För socialdemokraten Lindberg verkar det med andra ord vara helt OK att ha ett tudelat Sverige. För mig är det ’fullständigt oacceptabelt’ att behandla människor i Sverige så olika.

 

8 kommentarer

 1. Jan Sjöström

  Hej!

  Helt riktigt Åsa, när det handlar om struktur i nytta för (S) makten
  är vi alla tvångsanslutna. Det blir som bekant bäst så!

  Fack, Hyresgästförening, lotterier, bildningsföretag, feministiska
  Regeringar. Ja allt som gynnar den eviga makten över tid är alltid
  oantastliga.

  Naivt enfaldigt skällande när (S) till varje pris skall garantera makt.
  Av litet eller inget intresse blir mantrat, när annan mer privat nytta
  måste skyddas. Ofattbart att detta parti överhuvudtaget kan
  existera!

 2. Drutten

  Sant som du skriver. I detta numera krakelerade land är det sen många år tillbaka vi svenskar som ska le och öppna våra hjärtan och anpassa oss till alla invandrare och speciellt till elitens kelgrisar muslimerna. Kan bara hålla med dig i ditt inlägg på din blogg.

  • Sund (inläggsförfattare)

   ’Det sovande folket’ måste vakna innan förändring kan ske och sossarnas band till div inkomstkällor (lotterier, fackföreningar etc) måste kapas.

 3. Jonsson

  Skäms, är ett återkommande ord från Löfven.
  Själv tvekade han inte ens att välja Lööf före LO 2018. Nu flörtar han med IF Metall.
  Helt principlös och han slås väl endast av Magdalena Andersson, som köpte sin statsministerpost av Kurdistan.
  Socialdemokraterna väntas få problem om Nyans lyckas locka över Malmö-väljarna. S har satt sig i en björnsax. Det kan bara gå utför nu för Sverige. EU-valet kanske blir en mätare på vartåt det lutar, eftersom Kristersson tappar mark.

  • Sund (inläggsförfattare)

   Det är dumt att förvänta sig stora saker av små människor.
   Maktalenas statsministerpost kostade över 3 miljarder och ingen har svarat på varifrån de miljarderna togs. Det torde innebära att de togs från våra gemensamma skattepengar.
   El-Haj sitter säkert trots Hamaskopplingar för tvingas han avgå p g a dessa kopplingar, försvinner den röstmagnet han varit för muslimer i Malmö m o. Jag gillar inte Nyans men skulle ändå föredra att El-Haj försvann och Nyans vann.
   Kristersson är och förblir den eviga tvåan.

 4. kenth

  Vi måste ut ut EU och det snarast annars kommer det här landet gå käpprät åt H-vete.
  Vi är redan ganska långt in på vägen dit och måste sno om innan det är för sent!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.