Allsköns funderingar om politik

/S/kamlösa Magdalenas senaste ’hittepå’

Magdalena Andersson uppenbarade sig på Nobelfesten i svart ’gotisk’ spetsblåsa med rejäl ståkrage och markerad midja. Klänningen, hennes ’festfrisyr’ och ovanligt kraftiga make-up passade väl ihop med hennes strama och arroganta sätt att hantera sin roll som oppositionsledare. Hon hade nog inte ens kunnat föreställa sig att hon skulle degraderas till den rollen i valet 2022, men högmod går som bekant före fall.

Att hon blev statsminister i nov 2021 berodde inte på hennes lysande ledarskap, karismatiska personlighet eller enastående kompetens. Den riksdagsröst som fattades för att hon skulle väljas, säkrade partiet genom ett avtal med den ’politiska vilden’ och f d riksdagsledamoten (v) Amineh Kakabaveh, som uteslöts av sitt parti i augusti 2019. Avtalet kostade oss skattebetalare ca 3,5 miljarder och krävdes för att tillfredsställa Anderssons makthunger och dröm att bli landets första kvinnliga statsminister.

Andersson har varit rätt osynlig på senare tid. Kanske nog så bra för hon är klart undermålig i rollen som oppositionsledare. Efter valförlusten har hennes stingslighet och missnöje färgat många riksdagsdebatter, ett tecken på att hon låter känslorna ta över på förnuftets bekostnad. Hennes återhållna tårar och dramatiska tystnad i riksdagens talarstol, när hon för en tid sedan försvarade partikamraten Jamal El-Haj, väckte stor uppmärksamhet och förvåning.

Efter den misslyckade dramaföreställningen har hon inte gjort så stort väsen av sig. Det tackar vi för. Fram till nästa val 2026 blir det troligen en lång ökenvandring för den motvilliga oppositionsledaren Andersson. Då hon och partiet nu saknar majoritet i riksdagen och nästa val ligger några år framåt, torde vi få se mer av hennes dåliga humör och attacker på SD i kommande riksdagsdebatter. Det torde innebära att ännu fler väljare går till SD.

Nu har Andersson tydligt och utan tårar eller minsta darr på rösten påpekat att inget som gått snett under hennes tid som statsminister har varit hennes eller partiets fel. Tydlig, för att inte säga övertydlig, har hon också varit med att SD är ett hot mot demokratin. Nyligen har sossarna dessutom förklarat att moderaterna är ’irrelevanta’ och att de nu istället utsett SD till sin huvudmotståndare i nästa val. Åkesson och partiet gnuggar nog händerna av glädje över att få spela en av de två huvudrollerna i kommande val och att de har gott om tid att förbereda sig för detta..

Andra sossar har haft fullt upp med att analysera partiets valförlust. De 11 arbetsgrupper, som tillsattes efter fjolårets förlust, har nyligen presenterat sina rapporter, där de mer eller mindre dömer ut/ber om ursäkt för allt de gjort fel 2014–2022, t ex sin misslyckade och naiva invandringspolitik. SD får skulden för detta misslyckande, eftersom de omöjliggjorde en vettig debatt om migrationen. Att de rödgröna var snabba att ’brunsmeta’ och rasist- eller naziststämpla alla som ville minska invandringen var förstås inte heller sossarnas fel.

Att den rödgröna regeringens klimatpolitik misslyckades anklagar S nu delvis Mp för. Eftersom Mp satt i regeringen och deras hjärtefråga var miljö- och klimatpolitik, ville de ha stort inflytande över detta område. Om inte fanns risken att de skulle lämna regeringen och det hade ju inneburit att regeringen tvingats avgå. Makten framför allt och till varje pris!

Det är märkligt att sossarna gjort så många misstag trots att de knappt hade någon egen politik eller egna politiska förslag. Hade S däremot presenterat en bra politik och genomtänkta förslag, hade de nog lyckats bättre. Att hoppas på att vi ska lita på dem och rösta på dem i nästa val trots alla deras misslyckanden är naivt.  ”Du kan lura alla människor ibland, du kan till och med lura vissa människor hela tiden, men du kan inte lura alla människor hela tiden” som Abraham Lincoln sa. Det gäller fortfarande.

Att ständigt hacka på SD eller på att Tidöpartierna inte var regeringsdugliga var sossarnas viktigaste frågor inför valet 2022. För att dölja att de själva saknade en egen politik, tog de varje tillfälle att offentligt jämföra Anderssons och Kristerssons förmåga att leda en regering. Kristersson med Tidöpartierna vann regeringsmakten utan några miljardavtal med politiska vildar. Den nya regeringen röstades fram av folket i sann demokratisk anda.

Nu är sossarna ute för att återta regeringsmakten 2026. Hur framgångsrikt är det att ha begått stora misstag under 8 år och nu gå ut och be om ursäkt och förnyat förtroende? Undra på att de månar t ex om sina muslimska väljare i Malmö som ’röstmagneten’ El-Haj fixade i valet 2022! Men vem kan känna förtroende för ett parti som erkänner sina fel utan att ta fullt ansvar för dem, samtidigt som det skyller delar av skulden på de samarbetspartier som hjälpte dem till makten?

Så här i juletider kommer så ett nytt ’påbud’ från sossarnas partihögkvarter. Magdalena hävdar nu skamlöst och utan att blinka att S alltid velat ha en stram och ordnad invandring medan M har velat ha öppna gränser. Har Magdalena plötsligt drabbats av minnesförlust, eller är hon bara allmänt förvirrad? Hennes förklaring till att migrationspolitiken ändå blev kaotisk och ansvarsbefriad under sossarnas tid vid makten (2014–2022) förklaras med att ”samhällsklimatet var ju så” då. Så ynkligt!

 

32 kommentarer

    • Sund (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar och god jul också till dig!
      Hoppas du fortsätter läsa och kommentera mina inlägg också kommande år!

  1. Gun Palmquist

    Det finns uppenbarligen inga gränser för hur lågt MaktAlena kan gå för att försöka dupera väljarna.
    Vid det här laget borde hon ha borrat ner huvudet i en ”skämskudde”, men inte ens det fattar hon att hon borde göra. Var finns heder och skam? Det är för mig otroligt att man kan visa sig offentligt efter alla hennes försök att slingra sig undan allt hon påstått och ändrat sig efter hur vinden vänder sig.
    Är makt värd detta?

    • Sund (inläggsförfattare)

      Hennes moraliska kompass fungerar inte och heder och skam saknar hon. Hon tycker uppenbarligen att makten är värd detta.

  2. brorson

    Jag tror fortfarande att Socialdemokraterna förlorade riksdagsvalet 2022 med avsikt. Och det var nog inte första gången man gjort så. Dessförinnan hade Magdalena säkrat posten som partiordförande och lyckats sparka ut MP ur regeringen .Att erövra och behålla regeringsmakten till vilket pris som helst – även minskat väljarstöd på sikt för det egna partiet – var Löfvéns lije- Hans ställning inom partiet kan tyckas ha varit stark, men var svag. Han var en kompromisskandidkat mella nde stridande fraktionerna inom partiet sedan Juholt kuppats bort.

    Han kan dessutom ha säkrat partistödet från LO, som tappar medlemmar framför allt inom låglöneyrkena – p.g.a. de höga medlemsavgifterna. Vi får inte glömma att Löfvém lade fram ett realistiskt migrationspoltiskt program – kanske efter påtryckningar från LO – inför valet 2018 (som Magdalena låtsasvara genomfört?).men det drogs snabbt tillbaka sedan Ilf Bjerelde, som då var ordförande för Socialdemokrater för tro solidaritet, hotat att förstöra valrörelsen om det användes i valrärelsen. Bjereld var tidigare marxist-leninist och stalinist,. Men blev hastigt socialdemokrat, när han hade chansen att bli professorf i statsvetenskap. Och blev religiös på kuppen?

    Syftet med det tidigare kristna socialdemokratiska Broderskapsförubnet till synkretistiska Tro och solidaritet var att samla landets muslimer under de röda fanorna. Och sannolikt också att omvandla Svensla kyrkan till ett synkretistiskt trossamfund. Statsministerfrun Ulla Löfvén är en doldis, som tord haft ett visst inflytande över den teologiska utvecklingen inom Svk – och överf den socialdemokratiska kyrkopolitiken. Den nuvarande statsministerfrun är präst inom detta S-styrkda – i synkrtistisk riktning – trossamfund.

    Med synkretism menas religionsblandning, Något som muslimer med all rätt avskyr, men som islamisterna torde se som ett medel att på sikt ta över svenska kyrkor och göra om dem till moshéer. En hel del Svk-präster torde vara beredda att fortsätta som imamer. En godvän till mig anser sig vara säker på att statsministerfrun ligger bakom statsministerns fjäsk för Jonas Gardell. Kvarvarande kristna ,gamla stalinister, islamister och homo-lobbyn undersamma religiösa paraply. Statsministerfrun väckte en del uppmärlsahet,. När hon med tjänstdräkt (med prästkrage) mötte fru Erdogan införd pbjuden klädsel (hijab) för muslimska kvinnor. Tror de på samma synkretiska religion, månntro?

    Nåväl, Den socialdemokratiska partiledningen har förstått att politilen måste läggas om. Men hindras av vänsterfalangen inom det egna partiet. Så varför inte låta oppositionen göra detta oåterkalleligen, för att därefter själva återta makten – och behålla den? Ett smilledrag att so ett led i detta sänka väljarstödet för M genom att utpeka SD som huvudmotståndaren. Skulle det ens vara möjligt att vägra ett ännu större SD ministerposter, att förvägra SD-ledaren statsministposten?

    Ett alternativ för M i det läget skulle var att ersätta MP som stödregeringsparti med Magdalena som statsminiser. Så har hon blivit av med både Löfvén,
    Så har hon blivit av med både Löfdvén med fru, Bjereld och Stenevi / Helldén. El Haj (som ”självmant har avsagt sig uppdraget i utrikesutskottet) – och troligen även Kristersson med fru. För han kan väl inte sitta kvar som M-ledare efter ett valnederlag och inför ett sidbyte? MaktAllena.

  3. brorson

    Makt allena-strategin är inte riskfri. Den fungerar så långe M, men inte S själva, tappar till SD. Men när S råskäller på SD för att vara nazister, men härmar SD:s politik och retorik, säger ju sossarna: ”Det är synd om dem, för det är ju de som kallas nazister, men det är vi som ÄR nazisterna.,, för det är ju vi som driver den nazistiska politiken.” Kom ihåg hur upprörd en ung somalisk S-medlem ble, när Magda lovade att i Sverige ska det inte finnas några ”somalitowns”.

    Och vad händer om S och M inte ens tillsammans får tillräckligt många röster för att bilda regering? Vilket tredje parti ska i så fall bjuda in för att klara regeringsunderlaget? Eller – om S och SD tillsammans blir tillräckligt stora? Hur kommer det då att heta från MaktAllena? ”Vi har ju egentligen tyckt lika”? Det kan också vara en avgörande fråga om några partier kommer att åka ur riksdagen, och i så fall vilka. Jag gissar att det blir KD och C som åker ur, Kanske också MP, men mindre troligt. MP kommer att skrämma upp förstagångsväljare med existentiell ångest med jordens nära förestående undergång.

    L hänger förstås också löst, men kan komma att räddas av de rödgrönas försök att göra Pourmokhtari, L, till Åkessons olycks-syster, som alla är stygga mot. V kan bli valets vinnare. med löften om både guld och gröna skogar till alla ”somalitowns” Nyans kan bli en joker i regeringsspelet, om partiet ställer upp i riksdagsvalet.

    • Sund (inläggsförfattare)

      ”Och vad händer om S och M inte ens tillsammans får tillräckligt många röster för att bilda regering? Vilket tredje parti ska i så fall bjuda in för att klara regeringsunderlaget? Eller – om S och SD tillsammans blir tillräckligt stora? Hur kommer det då att heta från MaktAllena?”
      Måtte jag överleva åtminstone tills nästa val genomförts!

  4. kenth

    God Jul ! Jo inom maktens korridorer verkar det inte finnas några gränser
    hur långt någon kan gå för att åter hamna på högsta våningen.

    • Sund (inläggsförfattare)

      Det verkar heller inte finnas några gränser för hur långt en stor del av ”det sovande folket” kan sträcka sig för att hjälpa skamlösa politiker utan heder chansen att nå ’högsta våningen’.
      God Jul så länge!

  5. Jörgen K

    Den ohälsosamma fixeringen vid SD resulterade i att sympatisiffrorna ser ut som dom gör idag. Som vallokomotiv har V, Mp, S och C framförallt gjort allt för att få dem över 20% gränsen.

    Man har jobbat så hårt för SD att man själva har förlorat kompassen och sin egen politik, inte bara S utan även V, Mp och C.

    Valet 2010 blev egentligen startskottet för denna makabra fixering samt medias drev som i praktiken verkligen gynnade SD, 2014 då man klev upp som tredje största parti.

    Det har producerats i forskarvärlden rapporter som visar just hur denna fixering fullständigt gav diametrala resultat, hade man låtit argumentationen och debatterna förhållit sig på adekvat nivå hade SD aldrig erhållit status som Sveriges näst största parti idag.

    Idag då V har interna strider, Mp är avklädda som samhällsomstörtande, S vänder blicken högerut med trevare mot moderaterna och C vet ingenting om någonting längre, och nu så börjar de interna dokumenten publiceras där de interna haverierna beskrivs inför öppen ridå.

    Men peka finger går bra, men att lösa något bör nog dessa sälla sig framför en spegel då fingret åker fram. Är man villig att lära sig av misstagen eller inte?

    Man får ha vilka synpunkter på SD man vill, men utan vänsterblocket hade de inte haft den ställning de har idag, inte ens i närheten. Ett krasst konstaterande från en som inte finner SD som förstahandsval.

    • Sund (inläggsförfattare)

      Jag tvivlar på att man klarar av att lära sig av misstagen, om man inte har förmågan att inse att man gjort några misstag eller vilka misstag man gjort. Sossarna erkänner nu att man gjort vissa misstag men det är ju p g a andra partiers press el för att ”samhällsklimatet var var ju så”.

  6. Drutten

    Ja bevare oss för en S ledd regering efter nästa val när vi vet vilka samarbetspartierna är. Måtte folket vakna i tid för annars har vi eländet åter 2026 då dagens S toppar verkar finnas kvar då. Bevare oss och landet.

  7. Hasse

    Varför dessa angrepp på personen Magdalena Andersson? Har hon behandlat dig illa på något sätt? Tycker inte du som jag att politiker bör behandla varandra med respekt och mera koncentrera sig på sakfrågor än personer? Du är sannerligen inget föredöme som politiker med dina bittra ordalag! Om någon bemött dig illa behöver du inte svara på samma sätt! Då får vi ett bättre samtalsklimat än det som finns idag.

  8. Jonsson

    Man kan få intrycket av MA, att hon är lättledd. Jag är innerligt trött på ledande politiker som inte kan skilja på stat och samhälle. Samhällsklimatet , vad vet MA ens om det? Har hon frågat befolkningen vad vi anser om konsekvenserna av öppnaerahjärtan-politiken? Om MA själv lät sig påverkas i negativ riktning av migrationsvurmarna, då är hon en olämplig partiledare. Som inte använt sunt förnuft, och inte förtjänar gräsrötternas respekt. Skyller MA elhaveriet på MP, då tolkar jag det som ointresse. Sossarna svamlar och bluffar, nu som tidigare, för att ta kommando över Sverige. Ambitionen är väldigt låg, sossarna värnar sig själva och utnyttjar folket. Apparatchik, hopplöst svårt att stava rätt, men dyker ofta upp i tanken pga hur sossarna opererar. Kunde Centern och Folkpartiet byta namn och inriktning, så måste S kunna göra detsamma. Nytt namn, tydligt vägval, utrym Sveavägen och skaffa kontor i Malmö.

  9. Villy Hansen

    Nu fick personangrepp sin rätta betydelse i detta bloggexempel. Det är därför ohyggligt svårt att ändå få förtroende för textens innebörd oavsett om den i mer eller mindre utsträckning skulle utgöra en korrekt sanning.

      • brorson

        Villy Hansen är en klassresenär, som på sin egen VK-blogg har spytt förakt för alla svenskar, som inte har gjort klassresor som han själv. Han kom vid ett års ålder, som flykting från Danmark, som fem är tidigare hade kört ut de snälla tyskarna, som hade befriat Danmark från de hemska judarna (obs ironin) — och ser samma ”främlingsfientlighet” hos svenska arbetare, som vill slippa konkurrens och lönenedpressning från importerad arbetskraft. I sitt överklassmässiga förakt för svenskar som har sämre utbildning än han själv, kan han inte förstå att det kan finnas rationella skäl till kritiken mot invandringspolitiken, utan han utgår från att kritiken bottnar i primitiva varelsers hat mot ”de andra”.

        Blev han mobbad som barn i en svensk landsortshåla? I så fall hade det inte gjort någon skillnad om han kommit från någon svensk storstad. Eller om han varit svensk som kommit till den dansk landsortshåla? Han skryter dessutom enormt om sina kunskaper i klassisk filosofi och som medlare i konflikter. Som bloggare har han ägnat sig mest åt att skapa konflikter. Han tål inte att man kritiserar Socialdemokraterna, som har förvandlats från arbetarparti till ett övre medelklassparti, som representerar klassresenärer och andra arbetsgivare inom offentlig sektor.

        Precis som de privata arbetsgivarna, när vi fick lagarna om anställningsskydd, vill dessa arbetsgivare öka invandringen – men under förevändning att svenskar är lata och arbetsovilliga och inte duger något till (med undantag för klassresenärerna själva) och dessutom blir för gamla.
        Du är kanske också en lågutbildad arbetare, i denne klassresenär(s) ögon?

        PS. Enligt Villy Hansen utgör den invandringsrelaterade brottsligheten bara 2 % av den svenska brottsligheten och att alla, som påstår att den är högre än så, är ”högernationalister” som skyller brottsligheten på invandrarna. Obs betydelseglidningen från ”invandringen” till ”invandrarna”. Förutom att invandrarnas andel av befolkningen är tio gånger högre än deras andel av brottsligheten enligt Hansen, är det fel att kalla utlänningar, som befinner sig illegalt i Sverige ,”invandrare”.

    • Jörgen K

      Ögnar man igenom Villy Hansens texter finner man märkliga likheter med vad han här reagerat emot.

      Finner att han är just en sådan debattör som över tid fungerat som vallokomotiv för SD och genom sina texter undviker sakfrågorna, i sin strävan att ytterligare lyfta SD fram till nästa val.

      Man finner det anmärkningsvärt att strategin över tid har varit att finna uttryckssätt att beskriva SD som 30-tals nazister. Märklig syn då de reellt står nära socialdemokratin i de flesta frågorna eller mer troligt att socialdemokraterna närmat sig SD i expressfart.

      Av alla de epitet som präntats i media över tid, så finner jag ”personangreppet” på Magdalena som en ljum försommarvind,

      • brorson

        Det är säkert inte hans avsikt att lyfta SD, men det är vad han gör i praktiken. Han agerar verkligen som en ”nyttig idiot”, Utan sådana som han, hade SD inte haft över 10 % väljarstöd.

    • Sund (inläggsförfattare)

      Och när de nu går ut och erkänner att de haft fel, skyller de på andra partier och på att ”tiden var så”. De bortförklarar snarare än förklarar sina politiska vägval. Ynkligt!

      • Jonsson

        Vågar man antyda att Socialdemokraterna därmed är ett onödigt parti? Som inte gör minsta gott för Sveriges invånare. Tvärtom. Inte tar de ansvar för det heller.
        Nu varnas t ex för skyhöga elräkningar på grund av anpassningen till Tysklands energisituation i kylan.
        Dags för Magdalena att bubbelhoppa och skaffa sig andra perspektiv än från tryggheten i sin rikedom och närmsta omgivning?

        • Sund (inläggsförfattare)

          S har sen länge passerat sitt bäst-före-datum men saknar förmågan att inse detta. Magdalena, Baudin, A Lindberg och m fl megafoner skulle göra Sverige gott om de försvann.

  10. brorson

    Klassresenären Villy Hansen, son till en fattig (?) invandrare från vårt södra grannland, skriver idag på sin VK-blogg att han har varit rit verkställande direktör i flera företag och ordförande i en hel rad företag, där hans uppdrag ”solklart” har varit att skapa ekonomiskt resultat och t.o.m. maximal vinst. Det ska han inte klandras för. Andra VD:ar har haft samma uppgift, men de flesta av dem har varit hederliga moderater, som visat respekt och uppskattning gentemot sina arbetare. De har förstått att en nation inte bara kan bestå av VD:ar för stora företag och övrig överklass.

    Det, som Hansen och hans medresenärer på klassresan däremot bör klandras för är att de har stulit det f.d. arbetarpartiet och tagit med detsamma som bagage på klassresan. Och öser förakt över de bestulna, som inte gjort klassresor och söker ett politiskt alternativ, som för deras talan. Man ser sällan detta bottenlösa förakt mot underklassen hos personer, som är födda inom överklassen. Hansen har flera gånger gått ut väldigt hårt mot faktumet att ett parti, som har ett väljarstöd på över 20 % ö.h.t, haft någon påverkan på regeringen. Hansen säger det inte rent ut, men det framgår mycket klart att han inte tycker att den klass, arbetarklassen, som länge var Socialdemokraternas huvudsakliga väljargrupp, ö.h.t. inte borde ha rösträtt.

    Om någon reagerar mot mitt ordval ”underklassen” vill jag förklara att jag utgår från den historievetenskapliga klassindelningen (befollkningspyramiden): att 5 % av befolkningen tillhör överklassen., 15 % medelklassen och 80 % underklassen, vilket gör ”arbetarklassen” till det största skiktet inom underklassen. Övriga skikt inom underklassen är bl.a, småföretagare med små vinstmarginaler. ”Löntagare” är ett skikt inom alla tre klasserna.

    Det är ingen skam att tillhöra underklassen. utom i Hansens och andra S-märkta klassresenärers ögon. Det är ingen skam att vara en hederlig arbetare eller en hederlig småföretagare eller tjänsteman.

  11. brorson

    Jag vill förtydliga att jag ser inga problem med att Hansen och andra klassresenärer gillar S och ogillar SD. Jag ser heller inga problem med att Hansen, om han gör det, hyser en viss misstänksamhet mot SD, ”har de verkligen tagit avstånd från nazismen?”. Det som jag ser som problem, är föraktet mot SD:s väljare och mot alla SD-medlemmar, som inte sett skymten av nazism inom partiet. År de alla lurade? Varför inte skymten av bevis från dem som påstår detta? Detta förtal (?) har ju pågått under flera år, utan minsta antydan till bevis. När man hela tiden pekar ut vanliga, hyggliga svenskar som Hitlers jämlikar, ställer man ju Hitler i en positiv dager, som en klämmig kille i lederhosen. Och dessutom undrar jag om dessa klassresenärer fortfarande är socialdemokrater i själ och hjärta, om de ö.h.t. taget har varit det, Varför har de inte bytt till ett parti, som stämmer bättre med deras nuvarande åsikter? Må vara att något sådant parti inte finns i Sveriges riksdag, men på historiens sophög. Var inte Mussolini något slags socialist innan han grundade det italienska fascistpartiet och avskaffade rösträtten? Folket visste ju inte sitt eget bästa…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.