Mats Nilsson, L

Sjukdomshistoria

Är det någon som minns den engelska svetten? Om inte, är det förståeligt. Sjukdomen härjade på 1400 – och 1500 – talet. !551 kom den femte vågen av epidemin, men sedan försvann den.
 
Sjukdomen tycks ha drabbat yngre personer värst. Det påminner om mänstret under Spanska sjukan. Man kunde också få den flera gånger. Förloppet var snabbt, en enorm svettning och en trötthet som tydligen medförde att många bara somnade för att aldrig vakna igen.
 
Vad det var för sjukdom? Det vet man inte, annat än att det med säkerhet orsakades av ett virus. Kanske från en gnagare. Den fick sitt namn av att just England drabbades värst, men sjukdomen nådde även Tyskland, Polen, Ryssland och Skandinavien. Dock bara en gång. De fyra andra vågorna nådde aldrig utanför England.
 
Varför just engelsmännen råkade värst ut är också en gåta. Kanske hade man sämre immunitet mot just detta virus än andra folk. Man ska ha i minnet att det inbördeskrig som gått till historien som Rosornas krig just hade avslutats med allt vad det innebar. Märkligt nog drabbades dock de mer välsituerade hårdare än ”vanligt” folk.
 
Nej, det var inte bättre förr. Något att minnas i dessa tider.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.