Mats Nilsson, L

Bortförklaringar

Av , , Bli först att kommentera 0
Den 27 oktober 1981 gick den ryska ubåten, som skulle bli känd som ”Whiskey on the rocks”, på grund utanför Karlskrona. Ett antal (bort)förklaringar kom från sovjetiskt håll, med felanavigering och annat likande. Få, om ens någon, trodde på försöken att blanda bort korten.
 
Konstigt, varför tänker jag på Trumps hantering av coronaepidemin när jag ser tillbaka på detta?
Bli först att kommentera

Nordiskt

Av , , Bli först att kommentera 1
Viruset fortsätter att härja. Inte minst i våra nordiska grannländer. Här slår man gigantiska slag i luften med fortsatta nedstängningar. Det som av somliga, som Kristersson, Busch och Åkesson, tidigare beskrevs som något vi också borde göra.
 
Den kritiken har tystnat. Det visade sig att högergänget ifråga hade precis lika dåligt omdöme när det gällde detta som i åtskilliga andra frågor.
 
Det sorgliga i sammanhanget är dock inte just det som det faktum att den öppenhet och de kontakter vi vant oss vid inom Morden nu har fått sig en rejäl knäck. Den skadan kan ta lång tid att reparera.
 
Den 26 oktober 1905 ingicks konventionen i Karlstad mellan Sverige och Norge. Därmed upplöstes unionen. Oscar den II var numera ”bara” kung över Sverige. Han fick ändra sitt valspråk från ”Brödrafolkens väl”, till ”Sveriges väl”. Något som syns på de mynt från 1906 och 1907 som fortfarande finns i min och min brors myntsamling.
 
Det var säkert inte så kul för honom, men något krig mellan länderna blev det åtminstone inte. Man kom fram till att det var bäst att lösa sina angelägenheter fredligt och tillsammans. Det vore kanske inte fel om man försökte göra samma sak i dag.
Bli först att kommentera

Förändringar

Av , , Bli först att kommentera 0
Den 25 oktober 1854 gick den brittiska lätta brigaden under i slaget vid Balaklava under Krimkriget. Tiden och teknikutvecklingen hade gjort kavalleriattacker mer eller mindre omöjliga.
Historien visar upp ett otal exempel på hur talesättet, ”segraren blir dum av krig” , besannats. Att använda samma taktik och strategi när förutsättningarna har ändrats, brukar sällan leda till framgång.
konstigt, varför tänker jag på Trump när jag konstaterar detta?
Bli först att kommentera

Sovjetiska ränder

Av , , Bli först att kommentera 1
I dag tutar Putin ut att han minsann räddade livet på Navalnij när han gav tillstånd till att denne fördes utomlands för att få vård sedan han förgiftats.
 
Jojo. Det är inte bara Trump som kör med fake news. Putins påstående att han räddade oppositionsledaren ter sig ungefär som oim domare skulle säga att han räddade livet på någon genom att första döma personen i fråga till döden och därefter ändra sig.
 
Den 23 oktober 1956 bröt uppror ut i Ungern mot den kommunistiska förtrycket. Det pågick i flera veckor och kostade många människor livet. Sedan hette det att Sovjetunionen hade ingripit för att förhindra att fascisterna kom tillbaka.
 
Det var sovjetregimens kollaps som Putin har hävdat var en ”geopolitisk katastrof”. Ränderna går aldrig ur.
Bli först att kommentera

Förtroende

Av , , Bli först att kommentera 0
Läser en undersökning som visar att medborgarnas förtroende för såväl regering och riksdag som de ”gamla” medierna ökade kraftigt under coronakrisen. Det är alltså sant som det sägs, att det inte finns något ont som inte för något gott med sig.
 
En grupp skiljer dock ut sig, och det är Åkessons gäng. Varken deras politiker eller väljare tror på något som de säkert ser som ”etablissemanget”.
 
Hur det går när sådana som Åkesson får makten framgår med all önskvärd tydlighet i kampanjen inför valet den 3 november i USA. Trump tutar i dag ut att han leder stort och att alla opinionsmätningar som publiceras, och som visar på motsatsen, bara är ”fake news”.
 
Kan man tänka sig någon mer lögnaktig eller destruktiv person på den post han nu innehar? Det finns kanske värre, men jag har då svårt att föreställa mig det.
 
Den 22 oktober 1962 införde Kennedy flottblockaden som skulle hindra ryska fartyg att nå Kuba. Världen höll andan. Skulle det bli ett kärnvapenkrig?
 
Som väl var, blev det inte så. Men tänk nu tanke att det varit någon som Trump som varit president. Eller att det skulle varit Åkesson som suttit och hanterat Coronaepidemin. Inga angenäma tankar.
Bli först att kommentera

Ett imperiums fall

Av , , Bli först att kommentera 0
Den 21 oktober 1805 segrade Nelson över Napoleons flotta i slaget om Trafalgar. Det brittiska imperiet var på väg in sin guldålder, förlusten av det som blivit USA till trots.
 
Men det var då det. Så här 215 år senare kommer Boris Johnson sannolikt att gå till historien som den som sjabblade bort det sista av det.
Bli först att kommentera

Ingen sultan

Av , , Bli först att kommentera 1
Den 20 oktober 1827 besegrade franska, brittiska och ryska flottstyrkor en turkisk – egyptisk flotta. Slaget var en del av det grekiska frihetskriget från det ottomanska väldet. Britter och fransmän deltog då de var oroade över en rysk expansion söderut. De backade upp grekerna, men ville samtidigt binda upp ryssarna i ett avtal så att de inte gick för långt på det krympande ottomanska väldets bekostnad.
Slaget kom att bli det sista som utkämpades mellan flottor av segelfartyg. Resultatet blev att grekerna gjorde sig fria och alla öar med grekisk befolkning nära den turkiska kusten kom att tillhöra den nya staten.
Där står vi nu och kan iaktta hur turkarna under Erdogan försöker omintetgöra det som hände då. Men Erdogan är ingen sultan.
Bli först att kommentera

Inte så ghlansfullt

Av , , Bli först att kommentera 0
Den 18 oktober 1748 avslutades det österrikiska tronföljdskriget genom traktatet i Aachen. Åtta år av krig ledde till att den som var tänkt som tronföljare till sist fick beträda tronen.
Att vara regent (eller partiledare) är inte alltid någon glansfull position. Ibland är det faktiskt tvärtom. Tänker på detta nu när diskussionernas vågor går höga i samband med partirådet och att förhandlingarna om LAS strandat för andra gången.
Men låt oss lyfta blicken och istället för att fortsätta med att gräla om vilken sida som L ska stödja och/eller partiledarens vara eller inte vara, fundera över vilket parti L ska vara. Det vill säga ett liberalt parti som stödjer liberalismen och inget annat.
Bli först att kommentera

Förr och nu

Av , , Bli först att kommentera 0
Läser i dag om Trumps pressekretare som fick sparken efter att ha varit litet för talför när hon drack vin med ett gäng journalister. Ändå tycks hon dyrka Trump som en far.
 
Jojo. Sådana känslor kan ta sig olika uttryck. Den 17 oktober 1356 utropade sig Erik Magnusson till kung och satte igång ett krig mot den sittande regenten. Denne var hans egen far, Magnus Eriksson. Magnus själv tillträdde tronen efter att hans farbror, kung Birger störtats av anhängare till hans två bröder, som svalt ihjäl i tornet på fästningen Nyköpingshus. Den ene brodern, var far till Magnus som nu alltså blev kung. För att sedan själv få ett uppror lett av hans egen son emot sig.
 
Nej, det var inte bättre förr. Trumps styre till trots.
Bli först att kommentera

Logiskt slut

Av , , Bli först att kommentera 0
Den 16 oktober 1946 fördes nazisttoppar som Ribbentropp ut från sina celler. Galgen väntade. De fick det slut som de själva hade dömt ut över så många tusen människor. Människor som, till skillnad från dessa mördare, var helt oskyldiga.
 
Hamid Zafar kommer inte att råka lika illa ut. Hittills har han bara fått sparken. Men frågan är om inte åtminstone en del av dessa inlägg kan betraktas som hets mot folkgrupp.
 
Vi vet hur det går om man inte är vaksam på alla plan när det gäller antisemitism. Det hotar inte bara judar utan hela demokratin. Det har sagts ofta, men det finns skäl att säga det igen: det börjar med judarna, men det slutar aldrig där. Den logiska slutpunkten blir av den karaktären som inträffade den där oktoberdagen 1946 i Tyskland.
Bli först att kommentera