Mats Nilsson, L

KD förr och nu.

Av , , Bli först att kommentera 1

Hör idag på partiledardebatten att Ebba Busch klagar på att Socialdemokraterna har avvecklat kärnkraften efter att att först ha byggt ut den.

Det är i grova drag precis så det ser ut, helt i linje med folkomröstningen som hölls 1980. Alla tre linjer som man kunde rösta på, förespråkade avveckling av kärnkraften, låt vara på olika sätt.

Till saken hör att att Buschs eget parti var för en snabbare avveckling än det som till sist blev beslutat. Hade KD fått som man velat på den tiden, hade det sannolikt inte funnits någon kärnkraft att bråka om i dagsläget.

Det kunde ju vara passande om Busch någon gång ville vidgå vad hennes företrädare i KD faktiskt hade för politik. Och varför det ser ut som det gör.

Från 1952 tills nu

Av , , Bli först att kommentera 0

Den 13 juni 1952 sköt ryssarna ner ett svenskt spaningsplan, DC 3. Sverige var under denna tid och genom alla år självklart en del av västvärldens samarbete mot sovjetdiktaturen, även om S inte ville låtsas om det. Men nu har man, sent omsider, vidgått vad man länge själva hade insett. Turkiet sätter käppar i hjulet, landet blev själva med i NATO just 1952, men får väl nu ändå ge sig.

Nu och då.

Av , , Bli först att kommentera 1

Den 12 juni 1937 avrättades Michail Tuchatjevskij. Denne marskalk var ett av otaliga offer för Stalins utrensningar. Men i det avseendet kom denna topphuggning av de ledande militärerna att försvaga Röda armén. Något som Hitler givetvis noterade.

Ryssarna vann inte kriget mot Tyskland. Det var bara det att de inte förlorade det. Den enda egentliga segermakten var USA. Men drömmen om imperiet fanns ändå där i Ryssland. Stalin sa till sin mor när han besökte henne efter det att han tagit makten att han blivit ett slags Tsar. ”Det hade varit bättre om du blivit präst”, fick han till svar.

Putins idol i sammanhanget tycks dock inte vara Stalin utan Peter den store. Tsaren som bröt det svenska Östersjöväldet. Men det verkar som om han kommer att upptäcka att det nog inte går att kopiera forna tiders imperiebyggande.

Halvtid?

Av , , Bli först att kommentera 1

Den 7 juni 1942 var USA: s seger över Japan vid Midway klar. Efter det befann sig japanerna på reträtt, även om det skulle ta sin tid innan segern var fullständig.

När det gäller kriget i Ukraina, är vi knappast framme vid halvtid än. Men vi vet av tidigare krig att när angriparen börjar ta till terror mot civila mål, som sprängningen av kraftverksdammen i Dnepr., är det oftast början till sluter för denne. Det betyder inte att det kommer att bli lätt att vinna över Putin, men väl att det behövs uthållighet.

Imperier

Av , , Bli först att kommentera 0

Det var nog en sommardag som invånarna i Rom sent skulle glömma. De som överlevde, alltså. Den 2 juni 455 bröt Vandalerna, en germansk folkgrupp som inte bar sitt namn förgäves, in i Rom och plundrade staden i två veckor.

För omvärlden måste chocken varit total. Centrum i det en gång så vidsträckta om mäktiga Romarriket, hade alltså fallit för barbariska styrkor. Rom, den tidens supermakt, fanns inte längre. Visserligen levde riket vidare med Konstantinopel som huvudstad, men själva Rom, sinnebilden för imperiet, hade alltså erövrats.

Det romerska imperiet var inte det första att genomgå uppgång och fall. Inte det sista heller. Idag kan man säga att det finns två länder som vill upprätthålla sig som imperier, Kina och Ryssland. Det går väl så där.

Ty faktum är att de som dominerar både militärt och ekonomiskt på klotet är västvärlden i vid mening. Förutom Väst – och Centraleuropa och USA, finns också Japan och Australien i den grupperingen.. Men något imperium som är det ju inte frågan om. Som väl är, får man väl säga.

Kalkyler

Av , , Bli först att kommentera 0

På senare tid har en del kritiska röster höjts beträffande den gröna omvälvningen. En del menar att den nog inte är så grön. Andra är kritiska till att det pumpas in sådana enorma pengar från stat och kommuner utan at an egentlige har koll på om det verkligen kommer att vara så lönsamt i slutändan.

Kan förstå det. Det påminner i mitt tycke en hel del om projektet Stålverk 80, saligt i åminnelse. Det man gjorde då var att missta sig grovt på hur marknaden egentligen skulle utvecklas. Eller, man hade egentligen ingen aning alls. De kalkyler som gjordes var politiska.

Några år tidigare hade regeringen Palme, som då var helt nytillträdd som statsminister, fått uppleva en storstrejk i malmfälten. Här gällde det att gå människor i framförallt Norrbotten till mötes. Stålverk 80, liksom löften om gruvbrytning i Stekenjokk, ska ses i det ljuset.

Hur det blir i framtiden återstår att se. Men skulle det visa sig att euforin slutar med baksmälla är det inte första gången det sker. Den 30 maj 1431 brände engelsmännen Jeanne d´Arc på bål i Rouen, Frankrike. Hon skulle bli känd som jungfrun av Orleans och hennes död sporrade bara fransmännen att kämpa ännu hårdare tills engelsmännen var fördrivna från nästan hela landet. En verklig felkalkyl från engelsk sida.

SD: s kvinnosyn

Av , , Bli först att kommentera 5

Den 28 maj 1935 flög det tyska stridsflygplanet Messerschmitt för första gången. Fem år senare var det färdigfluget. Hitlers tusenårsrike varade 12 år, kostade tiotals miljoner liv och lämnade ett Tyskland slaget i småbitar. Luftwaffechefen Göring, som hade basat över alla Messerschmitts, satt fången och begick senare självmord hellre än att få sin dom i Nürnberg.

En del svenskar hade ställt sig på Hitlers sida. En av dem hade avancerat till officer i SS, en viktig del av den nazistiska mördarmaskinen. Han skulle senare vara med och grunda SD.

I dagens sammanträde i kommunfullmäktige stod en av partiets underhuggare och krävde nedläggning av jämställdhetsutskottet. Det var tydligen bara en plats för ”överklasskärringar”.

Så talar alltså en av avläggarna till ett parti grundat av en av Hitlers hantlangare. Och vi vet hur deras kvinnosyn såg ut. Och den består tydligen.

Bemärkta dagar

Av , , Bli först att kommentera 0

Så var det alltså födelsedag. Vill passa på att tacka alla som skickar grattishälsningar. Alla tiders med digitala hälsningar. Sparar porto om inget annat.

Så jättemycket firande blir det dock inte just idag. Det får vänta till helgen. Så imorgon styr jag kosan söderut för att tillbringa helgen i Sundsvall.

Där kan man känna historiens vingslag. I närheten, närmare bestämt i Selånger, besegrade en rysk styrka svenskarna i ett slag den 25 maj 1721. Kriget hade då pågått i 20 år, och svenskarna var nere för räkning. Den så kallade ”hjältekonungen”, Kalle dussin, var död sedan tre år och vi hade just inget att sätta emot längre. Senare det året slöts äntligen freden i Nystad.

När man har med ryssarna att göra är det lämpligt att vara bra utrustad och agera smart. Från början var väl rustningen inte så mycket att klaga på, men ingen kan säga att svenskarna agerade med någon gigantisk klokskap, Kungen var enväldig, så det var hans ord som gällde. Vare sig de var kloka eller inte.

Tryggt och harmoniskt?

Av , , Bli först att kommentera 0

Det brukar ofta nog sägas att samhället hotas av splittring, att det inte längre finns någon tilltro mellan människor och att det på det viset var bättre förr.

Jaså?

Det beror allt på vilken tid som avses. Låt oss ta 1917, vid första världskrigets tredje år. I Sverige var nöden stor till följd av kriget. Statsministern, den konservative Hammarskjöld, fick öknamnet ”Hungersköld”. Och i vårt östra grannland rasade inbördeskriget mellan röda och vita. Något som avslutades i och med Mannerheims intåg i Helsingfors den 16 maj 1918.

Omvälvningar och revolution hotade faktiskt även här. Något som kunde ha blivit en katastrof avvärjdes genom att en viss kommissarie Kempe hindrade sin egen överordnade att ge order om eld mot arbetare som hade samlats utanför Riksdagshuset i april 1917.

Ja, ja, säger väl någon. Men på 60 – och 70 – talet var det väl ändå frid och fröjd? Knappast. 1962 var världen en hårsmån från ett kärnvapenkrig mellan öst och väst. Och på 70 – talet kallade Palme, då oppositionsledare, näringslivets opinionsbildning för något som drevs av ”hatets och illviljans kolportörer”..

tryggt? Harmoniskt? Tillåt mig småle.