Mats Nilsson, L

Målningar

Av , , Bli först att kommentera 0
Garagemålning i dag. Gjorde en insats för att få den nya gaveln färdigmålad på en av garagelängorna här i vår lilla samfällighet. Fattas litet än, och så tog färgen dessutom slut. Blir till att anskaffa mer. Vädret var ju bra, och målningen skäligen enkel i och med att det bara är en rad plankor och inga fönster eller annat sådant. Men det blev ändå litet av ett träningspass i och med att man klev upp och ner på stegen.
 
Så man kände sig nöjd med sitt verk när det vardags att slå sig ner och ta del av nyheterna kring corona. En del människors tendens till svartmålning, apropå färgläggning, upphör ite att förvåna. Inte heller det eviga tjatandet om munskydd. Vad är det väl som hindrar alla tjatmostrarna från att gå och köpa ett, om de nu är så angelägna? Men det verkar de inte intresserade av. Istället ska någon annan (alltså Tegnell) säga åt dem vad de ska göra. Det hela är patetiskt.
 
De 10 augusti 1628 sjönk skeppet Vasa innan man ens hunnit ut ur Stockholms ström. Då fanns det förvisso skäl att svartmåla det som hade hänt. Men det var då det.
Bli först att kommentera

Missar

Av , , Bli först att kommentera 1
Samma dag som 75 – årsdagen av bomben över Hiroshima läser jag en artikel i den liberala tidningen Nu om den nuvarande partiledningens lovsång till kärnkraften.
 
Ska man skratta eller gråta? Kärnkraften besrivs som ”ren” och ”driftsäker”. Säg det till offren för de katastrofer som inträffat också uta att några bomber sprängts. Och driftsäkerheten har med åren visat sig helt otillräcklig. Det är just därför det nu är problem med tillgången på el. Inte totalt sett, men det är obalans i distributionen.
 
NS och den övriga partiledningen måste ha missat alla lektioner i såväl modern historia som fysik i skolan. Eller också är tanken att partiet på det här sättet ska liera sig med högern och bakvägen slinka ur det nuvarande samarbetet med S, MP och C. Oavsett vilket, är det åt skogen.
Bli först att kommentera

Förskott och efterskott

Av , , Bli först att kommentera 0
Augusti har börjat i regnets tecken. Påminner om den månad som nyss har avslutats. Men det ska visst bli bättre om några dagar.
 
När det gäller coronautvecklingen finns det dock inte mycket som talar för någon förbättring. Åtminstone inte globalt. Och nu blossar smittan upp i vårt västra grannland som har hyllats så av en del debattörer här i Sverige såsom varande ett föredöme.
 
För egen del skulle jag inte bli förvånad om det i slutändan skulle visa sig att det nog är mer än en som kommer att erfara vådorna av att ropa hej innan man är över bäcken. Det är lätt att man plumsar i.
 
Det fick danskarna så småningom erfara i krigen mot Sverige under 1600 – talet. Den 3 augusti 1611 erövrade man Kalmar slott i det krig som gått till historien som – just det – Kalmarkriget. Danskarna hade framgång, bland annat brände man Göteborg. freden, som slöts i Knäred, blev dyrköpt för svenskt vidkommande. Christian IV triumferade.
 
Vad varken har eller någon anna kunde ana, var att han skulle bli den sista danska kung som vann ett krig mot Sverige. Ett drygt halvsekel senare förlorade man hela Östdanmark till Sverige. För gott, skulle det visa sig. Man ska inte ta ut någon seger i förskott. Ibland inte ens i efterskott.
Bli först att kommentera

Sverige är med i EMU

Av , , Bli först att kommentera 0
Sista julidagen. Och just i dag är det soligt och varmt. Men både bildlikt och bokstavligt tornar mörka moln upp sig vid horisonten. Läser en debattartikel av gamle EU – moståndaren Nils Lundgren som tillsammans med några andfra perukstockar pladdrar om att Sverige minsann inte borde betala något till EU: s återhämtningsfond. Detta tydligen främst därför att vi inte har infört euron.
 
Hur dum får man egentligen vara? Euron är bara den yttre delen av EMU, där såväl Sverige som Danmark är med. Det som händer inom EMU, berör alltså i själva verket Sverige i högsta grad.
 
Den 31 juli 1945 avgick samlingsregeringen som hade suttit sedan krigets början. Vi hade klarat oss undan med blotta förskräckelsen. Kanske är det frånvaron av erfarenheter av hur det kan vara för små länder när de stora elefanterna börjar dansa som gör att en del fortfarande tycks tro att det egentligen är bäst om vi håller oss på vår kant. Dumt så det förslår.
Bli först att kommentera

Kommunisternas dubbelmoral

Av , , Bli först att kommentera 1
Meningarna om besluten om EU: s krispaket och budget, liksom om utfallet för svensk del skiljer sig åt. Och det var ju väntat. Vad som däremot kanske inte var det, var Sjöstedts tal omatt man minsann borde ha varit tuffare när det gällerkrav på fungerande rättsstat och därmed demokrati.
 
Sjöstedt och hans kommunister borde inte iaktta annat än passande (och skamsen) tystnad när det gäller sådant. Givetvis med tanke på partiets historia, men faktiskt också vad gäller deras agerande den dag som i dag är.
 
Via den möjlighet som finns att kanalisera svenskt bistånd via riksdagspartierna har V slussat miljoner av svenska skattebetalares pengar till organisationer och länder som får Polen och Ungern att framstå som ena riktiga änglar. Eller vad sägs om fem miljoner till den palestinska terrorgruppen DFLP som 1974 genomförde en massaker på 20 judiska skolbarn i Ma´alot i Israel. Bara för att nu ta ett exempel.
 
Kommunisterna har aldrig gillat EU eller det svenska medlemsskapet. Då har de knappast någon talan när det gäller detaljerna.
Bli först att kommentera

Dumsnålt

Av , , Bli först att kommentera 1
På ett vykort jag inköpte för ett antal år sedan på besök i Bryssel, beskrivs kort hur befolkningens karaktär i de olika medlemsstaternas (på den tiden var det 15) ter sig. Där står att läsa att den perfekta europen bland annat ska vara; generös som en nederländare, flexibel som en svensk, tålmodig som en österrikare och diskret som en dansk.
 
Tja, det verkar som om de något elaka beskrivingarna på detta kort stämmer med den verklighet vi just nu kan se. Åtminstone agerar ”de snålas gäng” sannerligen dumsnålt, oflexibelt, indiskret och otålmodigt. Det kommer att straffa sig.
Bli först att kommentera

Självberö(m)

Av , , Bli först att kommentera 2
Läser i dag hur M får beröm (av sig själva) för att, som det heter, ha drivit regeringen framför sig när det gäller olika sorters stöd till företagen i coronakrisens spår.
 
Jaja. Låt oss inte förringa den iinsatsen, även om en del av det de tar upp inte riktigt var enbart deras förslag från starten. Samtidigt kan man inte låta bli att tänka på att det var deras budget som tidigare gick igenom och som i princip sänkte Arbetsförmedlingen. Något som gvetviskommer att ställa till det när arbetslösheten, som M mycket rriktigt påekar, ökar kraftigt.
 
Problemet är inte att Arbetsförmedlingen inte behövde refomeras. Det förhåller sig tvärtom. Frågan är docj hur det ska gå till. Den väg som den samlade högerbudgeten innebär är ett dåligt val.
 
Det påminner – faktiskt – om hur försvaret i princip skrotades under ledning av ”tomhylsan” Tolgfors. En av M: s ledande figurer på den tiden. En man som framförallt producerade debattinlägg av en längd som nödvändiggjorde ordentliga nedskärningar, vanligen 50 procent eller mer. Det vet jag, eftersom jag då (2006) hade till uppgift att redigera debatt och insändare i Örebrotidningen Nerikes Allehanda.
 
Inläggen från högern i dagens VK påminner en hel del om detta, okritiskt självberöm med alldeles för många ord.
Bli först att kommentera

Leve republiken

Av , , Bli först att kommentera 0
Så fick man änu ett viktigt skäl till att vi ska ha republik här i landet. Igår var det 14 juli, Frankrikes nationaldag. Visslade litet på deras nationalsång, men tänkte mer på hur dagen skulle läggas upp. Såg fram emot två av favoritprogrammen i TV på kvällen.
 
Vid frukosten kastade man så ett getöga på tablån i tidniungen. Jodå, det första programmet skulle sändas, men det andra var utbytt! Istället skulle man serveras en konsert med anledningen av Victorias födelsedag!!!
 
Det här är ren förolämpning! De som vill ta dela denna hyllning till ett odemokratiskt inslag i svenskt statsskick, får väl göra det, men inte på bekostnad av mitt favoritprogram. Leve republiken! Ner med kungahuset!
Bli först att kommentera

Frihet i öst

Av , , Bli först att kommentera 0

Nu när det börjar öppnas upp litet varstans, finns det kanske snart möjlighert att besöka våra baltiska grannar på andra sidan Östersjön. Vi ska då inte glömma att de under många år var stängda för oss. Den 16 juni 1940 invaderade den röde tsaren, alltså Stalin, Estland, Lettland och Lituen. Tre små fredliga länder som aldrig utgjort något hot mot vare sig Ryssland eller någon annan. Det skulle dröja överett halvsekel inna de blev fria igen. Vi ska inte glömma det. Eller det hot som Ryssland utgör även i dag.

Bli först att kommentera

Uppblossande hat

Av , , Bli först att kommentera 0
Demonstrationerna i spåren av polisvåld mot svarta i såväl USA som på andra håll, har sina obehagliga inslag. Exempelvis när statyer vandaliseras. Hur osympatiska en del personer som statyerna föreställer än var, är det ingen självutnämnd mobb som ska avgöra hur offentliga monument ska se ut.
 
Vad som är värre ändå, är att den antisemitism, som dessvärre alltid tycks ligga latent i samhällskroppen, återigen blossar upp likt ett elakartat virus när det blir krisläge. Det har både synts och hörts.
 
Den 16 juni 1940 nåddde tyskarna Verdun i Frankrike. Dagen innan hade Paris intagits. Frankrikes öde var därmed beseglat. Det skulle ta nästan fem år innan nazisterna dres ut igen.
 
Under den tiden dödades miljontals människor av tyskarna och deras hejdukar. Sex miljoner judar mördades kallblodigt. Något som Hitlers drägg med äkta tysk grundlighet nogsamt dokumenterade. Något som inte hindrade att det än i dag finns der som förnekar att förintelsen alls har ägt rum.
 
De konstiga är att de som nu uttrycker sin vrede över behandlingen av svarta och samtidigt skanderar antisemitiska slagord, inte begriper att det är just detta att ställa grupp mot grupp som utgör den verkliga faran.
Bli först att kommentera