Mats Nilsson, L

Import och export

Läser idag i VK att högern öser sin vredes skålar över gröngölingarna, alltså MP. Tydligen är det deras fel att vi nu sägs ha problem med elförsörjningen söderut.
Att elnätets underhåll och uppgradering lämnar en hel del övrigt att önska, har varit känt länge. Men någon större dramatik av det slag som nu målas upp på olika håll när det agiteras för kärnkraften, är det trots allt inte. Inte heller finns det någon trovärdighet i högerns plötsliga oro för klimatet. Varför skulle de i så fall ha motsatt sig den skatt som infördes på användandet av fossila bränslen i kraftvärmeverk 2019 och som innebar att all användning av fossila bränslen för uppvärmning numera är historia i vårt land?
Svensk nettoexport av el slog rekord 2020. Detta till skillnad från åren 2008 -10 då importen var större än exporten. Statsministern hette då Fredrik Reinfeldt. Vad jag kan minnas var det ingen från M som då skriade om faran av att importera någon ”smutsig kolkraft”.
Högerns intresse för miljöfrågor har aldrig varit stort, för att uttrycka sig milt. Däremot har man haft en faiblesse för kärnkraft, troligen på grund av sin mångåriga koppling till storindustrin. Där kunde man mötas med den socialdemokratiskt styrda staten som hade en liknande hållning till kärnkraften. Ett exempel på den symbiosen var det nu sedan många år insomnade samarbetet mellan stat och näringsliv i det som hette Aseaatom.
Den 15 februari 1364 blev Albrekt av Mecklenburg vald till kung i Sverige. Genom seklerna har vi inte bara importerat varor och tjänster utan också kungligheter. Just den här importen blev dock inte så populär i längden. 1389 sparkades Albrekt och unionsdrottningen Margareta av Danmark tog över.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.