Mats Nilsson, L

Två händelser

Två händelser har gjort att just datumet den 9 november för alltid har satt brännmärken i historien.

Den 9 november 1938 gick Hitlers hejdukar till angrepp mot landets judar i det som gått till historien som kristallnatten. Detta på grund av glasbitar från alla krossade skyltfönster till butiker som ägdes av judar.

Vad som hände sedan, vet vi. Även om somliga vill förringa eller rentav förneka förintelsen av Europas judar och romer.

Den 9 november 1989 inträffade så det som knöts ihop med händelsen drygt ett halvsekel tidigare. Berlinmuren föll och befrielsens stund var inne från det kommunistiska förtryck som följt på kriget som Hitler och hans lydiga medförbrytare hade satt igång.

Många trodde väl att vi nu hade lärt oss läxan. Hur det går när man sätter tilltro till auktoritära krafter som lovar runt men inte ens håller tunt. Men det är tydligt att det har vi inte gjort. Varken här i landet eller någon annanstans.

Partier som har sina rötter i Stalins och Hitlers politiska läger fick 30 procent av rösterna i årets val. Och i USA tror alltför många på en ärkelögnare som inte står de nämnda diktatorerna efter när det gäller politiska bedrägerier.

Ikväll hålls ceremonier till minne av förintelsens offer. Också här i Umeå. Alla som kan, gå dit och hjälp oss att hålla minnet levande!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.