Mats Nilsson, L

Snö och samarbete

En julsång som brukar spelas då och då innehåller frasen ”Stilla faller nu snön”. Så skedde i denna jul. Och snön efter julen föll i betydligt snabbare tempo. Och större omfattning.

Snöskyffeln och snöstyraren blir i det läget ens bästa tillgångar. Om man som vi framlever våra dagar i ett radhus med en gång som måste skottas för att alls göra det möjligt att nå ut till garaget. Nå, snöskottning är en bra motion, förutsatt att man inte tar det i alltför stor hast.

Denna ”snösväng” ger inte bara motion utan också rika tillfällen till studier i det jag kallar ”radhussociologi”. Vi är 27 hushåll här på vårt lilla område som hålls samman i en samfällighetsförening som sköter gemensamma angelägenheter.

Jag brukar jämföra det med EU. Visst är vi alla ägare till vår egen fastighet, men vi kan omöjligt klara allt som måste skötas utan en gemensam organisation. Det gäller inte minst så här i snöskottartider. Förutom att man ger grannen ett handtag, eller ett skoveltag, när det behövs måste vi också se till att garageplanen skottas av en inhyrd traktor.

Allt det förutsätter förstås att folk är inställda på samarbete. Och i det avseendet har det fungerat bra genom alla år när vi har bott här.

Den 10 januari 1920 grundades Nationernas Förbund, FN: s föregångare. Efter första världskrigets fasansfulla masslakt, var världssamfundet inställt på att nya krig måste förhindras.

det höll, som bekant, inte. Ett framgångsrikt samarbete förutsätter, det gäller i stort som i smått, att nationer och personer är inställda på – samarbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.