Mats Nilsson, L

Energi

Av , , Bli först att kommentera 1
Sitter och fikar efter en promenad genom parken. Rullatorn får hänga med ute, men används bara som sittplats när benen måste få vila. Efteråt känner man sig nöjd, ja rentav energisk.
Idag är det vår äldsta dotters födelsedag. Det brukar ju sägas att tillvaron aldrig blir sig lik igen när man får ett barn och ta hand om. Och nog behövde man ibland uppbåda all sin energi vare sig man hade någon att tillgå eller inte. Julia visade sig vara en energisk personlighet ganska tidigt.
En som också säkert kände sig energisk var fysikern Michael Faraday. Den 29 augusti 1821 upptäckte han elektromagnetisk induktion. Och med tiden skulle både hans och andras insatser leda till att elektrifieringen av våra samhällen kom att prägla så gott som all mänsklig aktivitet.
Det finns en berättelse om att Faraday bjöd in politiker för att demonstrera vad man kunde göra med elektriciteten. De fann det i och för sig roande och intressant, men ifrågasatte nyttan av det. Faraday lär ha svarat: En dag kommer ni att kunna beskatta den.

Äpplen och drömmar

Av , , Bli först att kommentera 1

En regnskur satte ner humöret här på eftermiddagen. Men i köket fanns en god doft av äpplen som förädlades till äppelmos. Man blir förvånad över hur litet det egentligen blir av ett ett kg äpplen när de väl är processade.
En som var igång med en process av helt annat slag var den amerikanske medborgarrättskämpen Martin Luther King just den 28 augusti 1963 när han höll sitt berömda tal på temat I have a dream.
Fem år senare skulle han falla offer för en mördares kula. Samma år som Robert Kennedy också han gick samma öde till mötes. Politik kan ibland vara en riskabel miljö att verka i. Något jag faktiskt fått en släng av genom åren.

Rätta steg och felsteg

Av , , Bli först att kommentera 1

Ännu en fin sensommardag. Promenad genom parken bort till ICA Fyrklövern. Prövade att gå utan rullator, den fick så att säga rulla med och tjänstgöra som sittplats när vila behövdes. Det känns bra, även om konditionen är nära nog obefintlig än så länge. Man får ta ett steg i taget.
Några som tog ett stegen på ett helt annat sätt var de tyska SS – män som den 27 – 28 augusti 1941 mördade tusentals människor i Bessarabien.
När Tyskland anföll Sovjetunionen i juni 1941 förklarade också Ungern krig mot Sovjetunionen. Kamenets-Podolsk i västra Ukraina ockuperades av ungerska styrkor i juli 1941. Från mitten av juli till mitten av augusti skickade de ungerska myndigheterna mellan 14 000 och 18 000 judar med utländskt medborgarskap till Kolomija i närheten av Kamenets-Podolsk.
Där överlämnades de till tyska SS. Den 25 augusti bestämde de tyska nazisterna att judarna skulle avrättas. Enligt SS egen rapport mördades 23 600 människor. 14 000–18 000 av dem var ungerska judar och de övriga var judar från Kamenets-Podolskområdet.
Just då verkade tyskarna närmast oövervinnliga, men det skulle så småningom vända. I december samma år, hejdades tyskarna utanför Moskva och efter det skulle det mest handla om reträtt på alla fronter.

Lidande

Av , , Bli först att kommentera 1

Sitter i arbetsrummet och försöker skriva ner en genomgång av mitt lidandes år på sjukhuset. Inte för att jag har något att klaga på när det gäller det som gjordes för att komma tillrätta med det som gick snett från början. Men att försöka ställa frågan varför just jag skulle råka ut för det, ter sig ganska så meningslöst. Det finns säkert de som tycker att det beror på de synder man skulle ha gjort sig skyldig till, men eftersom jag inte tror på den sortens saker får man istället koncentrera sig på att beskriva det som hände och hur jag upplevde det så fullständigt som möjligt.

Några som hade fått utstå lidande på olika sätt var fransmännen under det tyska ockupationen 1940 – 44. Den fick ett slut den 25 augusti då Paris intogs av de allierade. de Gaulle blev den som tog makten, trots att speciellt USA ogillade honom. De trodde att han hade för avsikt att göra sig själv till diktator. Så var det inte, tvärtom såg han och andra till att speciellt kommunisterna som dominerade delar av motståndsrörelsen, hölls borta från makten. De hade hoppats att Stalin skulle hjälpa dem, men de misstog sig. Stalin hade fullt upp med att forma länderna i Östeuropa till sovjetiska lydstater.

Svårt med språket

Av , , Bli först att kommentera 1

Läser att Göteborgs kommun är inne på att införa ett språkkrav för personalen på förskolorna. Detta eftersom det i en del stadsdelar visat sig att sexåringarna har ett dåligt ordförråd. Normalt sett ska ett sådant innehålla 6000 ord, ett tusental för varje år, kan man säga. Men på en del håll är det sämre ställt. Ungarna dä’r har ett ordförråd om 2000 ord på svenska. Vilket förstås är olyckligt.

Språk har genom historien ofta nog varit föremål för politiska strider och har förvisso också använts som ett medel att förtrycka minoriteter. Här i vår del av världen ligger det väl nära till hands att erinra om hur samerna har behandlats. Samiska barn förbjöds att använda sitt eget språk när de sattes i skolan. Samma sak har gällt finskspråkiga barn. .

Idag borde vi förstås veta bättre. Men tyvärr lever nog avogheten mot människor med andra modersmål kvar. Vi måste inse att precis som i så många andra sammanhang är en mångfald av språk en tillgång och inte en belastning. Ett exempel på det var när de amerikanska styrkorna vid landstigningen i Normandie kom på idén att använda soldater som kom från indianfolket Mohawker för att sköta sambandet mellan fartygen och trupperna i land. När de talade sitt eget språk, blev de obegripligt för tyskarna som försökte avlyssna radiotrafiken.

Förutom språk har väl religion varit det område som orsakat mest av motsättningar genom historien. Den 24 augusti 1572 inträffade det som gått till historien som Bartolomeinatten då de protestanter som kallades Hugenotter massakrerades i Frankrike. De katoliker som begick dessa dåd utmärkte sig inte för någon fromhet.

Förlorad mark

Av , , Bli först att kommentera 1

Ännu en solig sommardag. Snart har jag varit hemma tre månader. Och jag har njutit av varenda dag under den tiden. Allt som man har varit van vid att kunna uträtta är ju inte där än, men bit för bit återtar jag förlorad mark.,

Några som också ville erövra mark var – och är – ryssarna, Den 19 augusti 1719 brände de Norrtälje. Inte för att de ville ha staden eller någon annan av de städer de brände ner under de sista åren av det stora nordiska kriget.

De hade fått vad de ville i och med att svenskarna fördrevs från sina besittningar i Baltikum. Under all den tid som Ryssland har funnits, har man hela tiden strävat efter att nå ut till havet. Det gäller allt från Stilla havet, Svarta havet till Östersjön.

Det är det ljuset vi bör se när det gäller kriget i Ukraina.

Avslutning

Av , , Bli först att kommentera 1

Kriget i Ukraina och i Gaza rasar vidare. Både i medierna och på slagfälten. Det israeliska anfallet som först påstods ha dödat 100 personer. En siffra från Hamas som okritiskt upprepats i olika medier, visade sig vara fel. Hamas ändrade senare siffran till 40 döda. Något som just inte har uppmärksammats.

Det är – tyvärr – ofta nog lättare att starta krig än att avsluta dem. Den 14 augusti (svensk tid)  1945 kapitulerade till sist Japan. Två atombomber hade fällts över landet. och dessutom hade ryssarna brutit den icke angrips pakt man haft med Japan. Raskt tog ryssarna en del av ön Sakhalin, men även Manchuriet och Mongoliet..

Någon invasion av Japan blev det inte. Krigsledningen hade tidigare bestämt att landet skulle försvaras till sista man (och kvinna). Civila skulle möta angriparna med spjut i form av slipade bambustavar. Till all lycka för de tilltänkta spjutbärarna blev det inte av. Den 2 september skrev man under kapitulationen på ett amerikanskt krigsfartyg.

Hårt jobb

Av , , Bli först att kommentera 1

En ganska så avslappnad lördag. Man är ju så gammal att jag erinrar mig hur det var att gå skolan på lördagar. Lördag var en halvdag, som det hette. Folk slutade jobbet vid lunch. Sedan blev lördagen helt ledig, men det dröjde några år innan det blev så även i skolan.

Arbetstiden är ett vanligt ämne i samhällsdebatten. S verkar vara inne på att göra 35 – timmarsvecka till en valfråga. Det är sannolikt ett populärt krav. Vi får väl se hur det blir med det.

För egen del har jag ju varit verksam som frilans under ganska många år. Något jag trivts mycket bra med. Och som sådan blir det där med arbetstid en rent akademisk fråga. Utvecklingen verkar för övrigt vara på väg åt det hållet, vare sig man nu är anställd eller jobbar åt sig själv.

Några som fick jobba hårt var de amerikanska soldater som avslutade slaget om en ö i ögruppen Marianerna den 10 augusti 1944. Japanerna hade ockuperat området sedan 1941.

Det skulle dröja ett år, men i augusti 1945 gav japanerna till sist upp.