Mats Nilsson, L

Gamla synder kastar långa skuggor

Av , , Bli först att kommentera 1

 

Den 11 september är ett datum som nog för alltid kommer att vara inristat i en sammanställning av betydelsefulla händelser. Det var just den dagen 2001 som attacken mot World Trade Center skedde i New York.

Terroristerna agerade som självmordspiloter och lät planen de flög även drabba Pentagon och skulle dessutom sannolikt ha drabbat även Vita Huset om det inte varit för de modiga passagerare på det planet som attackerade terroristerna så att planet istället kraschade på en annan plats.

Samma datum, den 11 september 1944, korsade amerikanska trupper för första gången gränsen till Tyskland. Hitlers Siegfriedlinje visade sig vara allt annat än ointaglig.

Finns det något samband mellan dessa händelser? På sätt och vis är det så, även om någon nog tycker att det är aningen långsökt.

Redan strax efter att Hitler kommit till makten 1933 redogjorde han för de ledande militärerna vad han ville ha dem att göra. Målet var att erövra områden österut, särskilt jordbruksmark. Sovjetunionen, som enligt Hitler styrdes av judar, skulle upphöra som stat. Men för att kunna göra det, var det först nödvändigt att ta itu med västmakterna, Frankrike, Storbritannien och USA. USA styrdes också av judar, påstod diktatorn.

Sedan vet vi hur det gick. Tyskland krossades genom ett tvåfrontskrig där landet pressades ihop från både öst och väst.

Innan dess hade dock miljoner judar och Romer fallit offer för nazisternas mordmaskin. Under kriget hade araberna i mellanöstern i många fall lierat sig med nazisterna. En del nazister flydde undan rättvisan och kom att bli engagerade i arabländer som Egypten där de kom att hjälpa härskare som Nasser i krigen med den judiska staten Israel som etablerats genom ett beslut i FN 1947,

Sedan dess har mycket annat hänt, och den process som inleddes i slutet av 40 – talet har inneburit att hatet mot Israel och alla världens judar nått nya höjder genom terrororganisationer som Hamas.

Antisemitism är en form av rasism, men den företeelsen sträcker sig faktiskt längre än så. Diskriminering är en sak. Att säga sig vilja utplåna ett helt folk är faktiskt så lågt man kan sjunka.

Det politiska ogräs som Hitler och andra sådde på 30 – talet har fortsatt att skjuta sina förkvävande skott. Det som återstår för oss som motsätter sig mördarna och deras medlöpare är en omfattande ogräsrensning.

Kakor och läxor

Av , , Bli först att kommentera 1

Regn idag. Och blåst. Hösten börjar göra sig påmind. Det blev till att sysselsätta sig inomhus. Några av de sista äpplen som vårt träd åstadkommit, förädlades till en äppelkaka.
Lyssnade en del på regeringsförklaringen nu när Riksdagen högtidligen öppnats. Får se hur det går med de ändringar av regeringen som nu har skett. I en del fall påminner det som skett tidigare mer om pannkaka än äppelkaka.
Något liknande kan man säga kännetecknade Italiens göranden och låtanden under kriget. Mussolini drömde om något slags återupprättande av Romarriket, men det blev aldrig något av det. Och den 10 september 1943 hade italienarna fått nog. Mussolini avsattes och Italien kapitulerade villkorslöst till de allierade.
Man kan tycka att de borde ha lärt sig läxan efter detta. Men det finns oroande tecken på att fascismen håller på att väckas till liv i Italien. Här måste alla demokratiska krafter samla sig och anlägga moteld.

Olyckor

Av , , Bli först att kommentera 1
En längre promenad idag. Gick till affären och handlade. Rullatorn fick tjänstgöra som bagagekärra. Det kändes i benen, men det är som det ska göra. Alltid spännande att utmana sig själv.
Spännande var det också i september 2003. Det drog ihop sig till folkomröstning om att Sverige skulle ha euro som valuta. Märk väl handlade det inte om ja eller nej till emu. Den unionen är vi skyldiga att följa.
Den 9 september höll dåvarande utrikesministern Anna Lindh ett möte på Medborgarplatsen i Stockholm. Det skulle bli hennes sista insats. Mordet på henne chockade landet. Folkomröstningen slutade i nederlag för jasidan som Lindh pläderat för.
En olycka kommer sällan ensam, sägs det. Och det stämmer. Vi kan tydligt se vad nejsidans seger kostat oss. Euron blir ständigt mer värd än vår skvalpvaluta. Konstigt nog tycker vänstern att det är helt i sin ordning att marknaden bestämmer värdet på kronan.

Speciella händelser

Av , , Bli först att kommentera 1

Söndag. Ska ju vara vilodagen. Men det finns likafullt saker som måste göras. Måleriarbetet fortsätter på vårt lilla hus. Man ska ju se om sitt hus, heter det. Det enda jag kan göra för tillfället är att bistå med litet handräckning.

Ändå passerades något av en milstolpe igår. Jag körde bil för första gången sedan i juni förra året. Det kändes speciellt.

Speciellt av ett helt annat slag kändes det kanske för Londonborna för 80 år sedan. Den 8 september slog den första av tyskarnas V 2 – raketer ner i staden. Det var världens första ballistiska missil. Förödelsen blev omfattande, men någon egentlig betydelse för krigsutgången hade det inte. Det blev fler attacker med V 2 innan de allierade hann fram till de utskjutningsramper som raketerna avfyrades ifrån.

Nya höjder

Av , , Bli först att kommentera 1

Sensommaren vägrar fortfarande att ge upp. Och det gäller att passa på när tillfälle ges att vara ute och njuta av solen. Snart har man varit hemma i tre och en halv månad med allt det innebär. En del saker får man s a s starta upp på nytt. Tyvärr finns fortfarande en del begränsningar. Men aktionsradien ökar ändå över tid.

En som också trotsade de begränsningar som finns för mänskliga aktiviteter var höjdhopparen Patrik Sjöberg. Den 6 september 1987 blev han världsmästare. Ingen utom Sotomayor har hoppat högre genomtiderna.

Folk har alltid tävlat i att springa och hoppa. Minns en berättelse av Astrid Lindgren när grabbarna Stig och Albin alltsedan sin tidiga barndom tävlat mot varandra. Det började att mammorna skröt för varandra om hur duktig deras respektive son var. Och sedan fortsatte det.

Slutpunkten kom när de båda inföpr sina anhängare, stigmännen och albinisterna, hoppar från ett ladugårdstak. Det blir benbrott för de båda och när de ligger på sjukhuset börjar de fråga sig vad det skulle vara bra för.

För egen del har jag aldrig lyckats krångla mig över högre höjder än 1.55. 90 centimeter från världsrekordet. Och det var dessutom ett bra tag sedan. Så i dagsläget blir det inte något hoppande att tala om. Men det hindrar inte att man försöker utmana sig själv för att nå nya höjder av annat slag.

Turbulent

Av , , Bli först att kommentera 1
Fin dag idag. Finns en hel del att göra när vädret är med en. Man får se det som ett träningspass .
För 80 år sedan var det tämligen turbulent i vår del av världen. De allierade hade efter landstigningen I Normandie avancerat en bra bit in i Frankrike. Tyskarna fann för gott att evakuera de fransman som hade samarbetat med dem i Vichy.
Den 6 september 1944 förklarade Sovjetunionen krig mot Bulgarien. Bulgarien var lierat med Tyskland. Samma dag förklarade Ungern krig mot Rumänien. Tydligen ville man åt det område där det bodde en ungersk befolkning.
När det hela var över ett år senare hade ryssarna lagt under sig hela Östeuropa.

Sårbarhet

Av , , Bli först att kommentera 2

Soligt och fint. En riktig sensommardag. Det väntas att flera värmerekord för september kommer att slås idag. Även om det inte går att härleda vädret enstaka dagar till klimatförändringar, är trenden tydlig nog.
Samtidigt kan det konstateras att den nuvarande politiken beträffande dessa ting är synnerligen bristfällig. Slopad flygskatt i just Sverige lär inte göra vare sig till eller ifrån, men den ensidiga, för att inte säga enfaldiga, fixeringen på kärnkraft gör att vi riskerar att tappa fart när det gäller den ombesjungna gröna omställningen.
Kärnkraft är visserligen inte någon fossil energikälla, men inte desto mindre en i allra högsta grad klimatpåverkande sak. Kärnkraft släpper ut mängder av värme som i sin tur ökar mängden vattenånga i atmosfären. En i mycket effektiv växthusgas.
Därtill kan läggas att den är dyr och dessutom sårbar om det skulle komma till kris eller krig. Det har vi sett i Ukraina.
Några som också kände sig sårbara för 80 år sedan var finländarna. Den 4 september 1944 lade man ner vapnen i det som kallats fortsättningskriget mot Sovjetunionen. Stalin hade inget emot att Finland drog sig ur kriget. Han behövde allt han kunde få i offensiven mot Tyskland.
Finland klarade trots allt att bevara sin självständighet. Det är nu upp till hela EU och Nato att hjälpa Ukraina att göra samma sak.

Trafikfrågor

Av , , Bli först att kommentera 1

Sommaren vill inte riktigt ge upp än. Ser hyggligt ut även idag. Det är med andra ord en dag som gjord för träning. Ut och promenera!

September kan vara en fin månad om vädergudarna är på gott humör. Minns en bok av Elsa Beskow som handlar om en pojke som möter en annan kille vid namn September. Hans mor är sommar och hans far är höst, visar det sig.

Den 3 september 1967 togs ett stort steg, apropå sådant. Sverige gick över till höger kontroversiellt trafik. Ett ganska så kontroversiellt steg att ta. Minns att det föregicks av intensiva kampanjer. De serietidningar man läste hade en inslag av figuren Hötrik. Han hette Patrik, men kallade sig för Hötrik sedan han blivit PR – gubbe för högertrafiken.

Steget var dock inte nytt. Redan Carl XII förordnade att det skulle vara högertrafik i Sverige. Det ändrades av kung Fredrik I senare under 1700 – talet. Oklart varför.

1955 hölls en folkomröstning om högertrafik. Motståndarna vann en förkrossande seger med inemot 80 procent av rösterna. Men 12 år senare genomfördes ändringen oavsett.