Mats Nilsson, L

Trafikfrågor

Sommaren vill inte riktigt ge upp än. Ser hyggligt ut även idag. Det är med andra ord en dag som gjord för träning. Ut och promenera!

September kan vara en fin månad om vädergudarna är på gott humör. Minns en bok av Elsa Beskow som handlar om en pojke som möter en annan kille vid namn September. Hans mor är sommar och hans far är höst, visar det sig.

Den 3 september 1967 togs ett stort steg, apropå sådant. Sverige gick över till höger kontroversiellt trafik. Ett ganska så kontroversiellt steg att ta. Minns att det föregicks av intensiva kampanjer. De serietidningar man läste hade en inslag av figuren Hötrik. Han hette Patrik, men kallade sig för Hötrik sedan han blivit PR – gubbe för högertrafiken.

Steget var dock inte nytt. Redan Carl XII förordnade att det skulle vara högertrafik i Sverige. Det ändrades av kung Fredrik I senare under 1700 – talet. Oklart varför.

1955 hölls en folkomröstning om högertrafik. Motståndarna vann en förkrossande seger med inemot 80 procent av rösterna. Men 12 år senare genomfördes ändringen oavsett.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.