Mats Nilsson, L

Sårbarhet

Soligt och fint. En riktig sensommardag. Det väntas att flera värmerekord för september kommer att slås idag. Även om det inte går att härleda vädret enstaka dagar till klimatförändringar, är trenden tydlig nog.
Samtidigt kan det konstateras att den nuvarande politiken beträffande dessa ting är synnerligen bristfällig. Slopad flygskatt i just Sverige lär inte göra vare sig till eller ifrån, men den ensidiga, för att inte säga enfaldiga, fixeringen på kärnkraft gör att vi riskerar att tappa fart när det gäller den ombesjungna gröna omställningen.
Kärnkraft är visserligen inte någon fossil energikälla, men inte desto mindre en i allra högsta grad klimatpåverkande sak. Kärnkraft släpper ut mängder av värme som i sin tur ökar mängden vattenånga i atmosfären. En i mycket effektiv växthusgas.
Därtill kan läggas att den är dyr och dessutom sårbar om det skulle komma till kris eller krig. Det har vi sett i Ukraina.
Några som också kände sig sårbara för 80 år sedan var finländarna. Den 4 september 1944 lade man ner vapnen i det som kallats fortsättningskriget mot Sovjetunionen. Stalin hade inget emot att Finland drog sig ur kriget. Han behövde allt han kunde få i offensiven mot Tyskland.
Finland klarade trots allt att bevara sin självständighet. Det är nu upp till hela EU och Nato att hjälpa Ukraina att göra samma sak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.