Mats Nilsson, L

Kullgren och vargen

Läser en nyhet som gör mig nedslagen. Vargens skyddsstatus ska sänkas inom EU. Det påstås att Ursula van der Leyden har varit drivande i ärendet eftersom hennes ponny blev riven av en varg.

Hur det nu än är med den saken, vad som är tydligt nog är att Sverige har drivit på i ärendet. Detta i skepnad av landsbygdsministern Kullgren, KD har drivit frågan. Nyligen satt karlen i TV och babblade om att antalet vargar i Sverige måste minska. De påstods rentav hota livsmedelsförsörjningen.

Det var så att man baxnade, hur cynisk man ändå hunnit med att bli efter att ha jobbat med politik så länge som jag har gjort. Vet då inte Kullgren att han som kristen inte får ljuga?

Det var inte utan att jag höll på att kasta något hårt på TV: n. Borta var allt som gamle Affe Svensson brukade motivera miljökrav med att det stämde med den kristna förvaltarskapstanken. Inte för att den tanken präglat särskilt mycket av kristendomen. Åtminstone inte i praktiken.

Jag minns en passus i en bok av Jan Lindblad, legendarisk naturfilmare. I Surinam, det land som tidigare hette Holländska Guyana, i Sydamerika. I en diskussion med en amerikansk missionär hade han frågat denne om hur hans jakt gick ihop med hans kristna tro.

Det svar han fick var att det var en gåva från gud att åtnjuta. Lindblad svarade i sin tur att, jodå, att använda sig av gåvan var OK, men att överanvända den var fel och att förstöra den var ett brott. Vad tyckte missionären om det faktum att han gick i spetsen för att utrota det hans gud hade skapat. Missionären blev stum.

Något liknande skulle man allt vilja slänga åt Kullgren och partiledaren (B)usch.

Vargen kan sägas vara djurvärldens motsvarighet till judar i antisemiters ögon. Ett irrationellt hat som bygger på vanföreställningar om allt de sägs ha gjort och kommer att göra om de får möjlighet till det.

Den 29 september 1939 fastställde Nazityskland och Stalins Sovjetunion uppdelningen av Polen mellan sig. Det finns nog inget land i världen som delats upp så många gånger och ändå kommit tillbaka. Polackerna ville helt enkelt ge upp sin särart och identitet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.